Nogomet

Na Parku mladeži nadaju se što dužem ostanku u Europi i još boljem HNL plasmanu nego lani

Piše:Niko Rukavina • srijeda, 16.07.2014.
Na Parku mladeži nadaju se što dužem ostanku u Europi i još boljem HNL plasmanu nego lani
Foto: Bruno Karadža

RNK Split jedan je od četiri hrvatska predstavnika u Europi. Radi se o ekipi koja za hrvatske prilike ima vrlo širok i kvalitetan igrački kadar te su im ambicije i veće nego lani kada su nakon promjenjivih igara na kraju ipak završili na četvrtoj poziciji. Naime, ova momčad Splita je na okupu već godinu dana, u prijelaznom roku nisu pretrpjeli velike promijene te se nadaju kako im, za razliku od prošle sezone, uigranost neće predstavljati problem...

RNK SPLIT

Došli: Marko Rog (Varaždin), Ante Majstorović, Josip Uzelac, Marko Barišić, Josip Tomašević (svi vraćeni s posudbe iz Imotskog)

Otišli: Ivan Baraban, Antonio Mršić, Ante Vitaić, Hrvoje Sunara, Ivica Križanac

Plasman u prošloj sezoni: 4.

Pripremne utakmice: RNK Split – Ilirija 6:0, RNK Split – Wolfsberger AC 1:0, RNK Split – Domžale 2:1, RNK Split – Imotski 5:1, RNK Split – Široki Brijeg 3:2

Raspored u prva tri kola: Zadar – RNK Split, RNK Split – Istra 1961, Osijek – RNK Split

RNK Split s velikim ambicijama ulazi u novu HNL sezonu. Zadržali su sve ključne igrače, a pojačali su se s mladim snagama poput ofenzivca Roga iz Varaždina i mladim igračima koji su se prošlu sezonu kalili u drugoligašu Imotskom. Radi se o momčadi koja je kvalitetan spoj mladosti i iskustva. Ove sezone cilj im je napraviti korak više u odnosu na prošlu koju su završili na četvrtoj poziciji čime su izborili nastup u Europi, drugi u posljednje četiri godine.

"Ja sam od onih što uvijek misle da se može bolje. Što se momčadi tiče, očekujem u prvenstvu veliku borbu za prve tri pozicije, a osobno se nadam da ću nastaviti s dobrim igrama i jedva čekam te europske utakmice da pokažemo da smo bolji i uigraniji nego prošle sezone", kazao je velika Splitova uzdanica Dražen Bagarić za novinski portal Dalmacijanews.hr i time jasno dao do znanja da su ambicije Splićana ove sezone veće nego lani.

Split je odlično odradio ovoljetne pripreme. Upisali su svih pet pobjeda, od čega su tri bile protiv inozemnih prvoligaša – WAC-a (Austrija), Domžala (Slovenija) i Širokog Brijega (BiH). Također, već su prošli prvu europsku prepreku, izbacivši u prvom pretkolu Europske lige neugodnu armensku Miku iz Jerevana, a u drugom kolu ih čeka Hapoel iz Beer-Sheve kojemu sezona počinje tek krajem kolovoza te će, zbog ratnog stanja u pojasu Gaze, biti prisiljen ugostiti Split u Tel Avivu.

RNK Split ima za hrvatske prilike jaku ekipu sastavljenu od vrlo dobrih igrača poput Mate Bilića, Henrija Bellea, Aljoše Vojnovića, Dražena Bagarića, Ante Ercega, Tomislava Dujmovića, Ivana Ibriksa i Tomislava Glumca. Iako su kadar Splićana napustili iskusni Ivica Križanac i Ante Vitaić, to neće utjecati na širinu kadra koji je pojačan mladim igračima iz Imotskog i, po svemu sudeći, velikim potencijalom Markom Rogom.

Ova momčad Splita je već godinu dana na okupu stoga ne čude optimistične reakcije iz kluba koji se nadaju što dužoj europskoj avanturi i višem plasmanu od prošlogodišnjeg četvrtog mjesta.

U fokusu

Split je prošle sezone igrao toplo-hladno. Rezultatski su posebno podbacili u uvodnom dijelu sezone no na kraju su uspjeli dogurati do 4. pozicije i plasmana u Europu. Bit će zanimljivo vidjeti kako će Split krenuti u novu HNL sezonu, budući da im je na raspolaganju ostala gotovo cijela prošlosezonska momčad.

Također, treba vidjeti koliko će se dugo crveni zadržati u Europi. Već su premostili prvu prepreku, a nadaju se i prolasku drugog pretkola. Duži ostanak u Europi mogao bi biti hendikep u domaćem prvenstvu zbog gustog ritma utakmica. Međutim, trener Splićana, Ivan Matić, zadovoljan je s postojećim kadrom.

"Ja sam zadovoljan s kadrom koji imam na raspolaganju, dovoljno je širine, samo neka bude zdravlja. Ukoliko se u Euroligi zadržimo dugo, što bih jako volio, onda ćemo morati kombinirati", kazao je strateg crvenih u razgovoru za Sportske novosti neposredno prije uzvratne utakmice 1. pretkola europske lige u Jerevanu.

Splitovci u kadru imaju jake ofenzivce koji su se na pripremama raspucali protiv niželigaša Ilirije i Imotskog, međutim, u konkretnijim provjerama (protiv WAC-a, Domžala i dvije utakmice protiv armenske Mike) iskazali su zavidnu dozu neefikasnosti. Splitova sezona uvelike će ovisiti o tome hoće li Bilić, Bale, Bagarić i Glavina „naštimati“ svoje nišanske sprave.

Plusevi u odnosu na prošlu sezonu

Prošlog ljeta u Split je došlo puno novih igrača te je dosta vremena potrošeno na njihovo uigravanje. Ove sezone bilo je iznimno malo promjena u igračkom kadru. Zadržane su glavne uzdanice, a roster je dodatno pojačan s mladim i talentiranim pridošlicama poput Marka Roga, koji je u svojem debiju već asistirao Mati Biliću za potvrdu prolaska u drugo pretkolo Europske lige. Stoga, Splitova će momčad ove sezone od samog početka biti stabilizirana te početak sezone ne bi trebao biti „potrošen“ na posebno uigravanje.

Osim toga, uprava Splita za ovu sezonu ušminkala je i Park mladeži. Postavljeni su novi reflektori, obnovljene su prostorije za domaće i gostujuće igrače, kao i loža za novinare. Također, uređen je i ulaz u službene prostorije stadiona te je povećan kapacitet parkinga.

Minusi u odnosu na prošlu sezonu

Najveći minus u odnosu na prošlu sezonu moglo bi biti Splitovo igranje na tri fronta. Naime, Split je prvi od hrvatskih klubova koji je započeo s predstojećom sezonom. Početkom srpnja već su odigrali dvije utakmice prvog kola Europske lige pobijedivši armensku Miku ukupnim rezultatom 3:1. Slijede im dvoboji protiv izraelskog predstavnika Hapoela iz Beer Sheve (koji neće igrati u svom gradu, već Tel Avivu) te im, ukoliko ih prođu, slijede još minimalno dvije europske utakmice. Naravno, na Parku mladeži se nadaju što dužem sudjelovanju u Europi, no ono sa sobom nosi i veliki broj utakmica nakon kojih se javlja psihičko zasićenje od napora. U uvodnom dijelu sezone, trener Matić zasigurno će morati dosta rotirati što bi moglo predstavljati hendikep iako crveni za hrvatske prilike imaju dosta širok kadar kvalitetnih igrača.

Snage i slabosti

Najveća snaga Splićana zasigurno će biti široki igrački kadar. Naime, trener Matić raspolaže s velikim brojem vrlo kvalitetnih igrača. Također, u ljetnom prijelaznom roku igrački kadar je pretrpio vrlo malo promjena, te će ova ekipa, satkana od iskusnih bivših internacionalaca i talentiranih mladića, biti u mogućnosti iznenaditi svaku ekipu, pogotovo na „ušminkanom“ Parku mladeži.

Također, ono što je krasilo igru Splita prošle sezone, a, sudeći po ovoljetnim pripremnim i europskim utakmicama isto će biti i ove, je igra iz prekida. Splićani postižu mnogo pogodaka iz prekida, a malo ih primaju, za što je ponajviše zaslužan pouzdani stoperski dvojac Galović-Glumac.

Najveća slabost Splitu bi mogla biti realizacija. Naime, iako su pobijedili u svih pet pripremnih utakmica, pritom zabivši dosta pogodaka, u prvim konkretnim provjerama protiv armenske Mike crveni su zapucali mnogo zicera koje bi neki ozbiljniji protivnik vrlo vjerojatno kaznio. Mate Bilić već dugo nije u svojoj internacionalnoj formi, a ostali ofenzivci, poput Bellea, Bagarića, Vojnovića, Glavine i Ercega, skloni su vrlo promjenjivim igrama. Stoga se Split često oslanjao na igru iz prekida i Tomislava Glumca koji ih je prošle, ali i početkom ove sezone, mnogo puta spašavao.

Trener

Ivan Matić svoju trenersku karijeru započeo je u omladinskom pogonu RNK Splita 2009. godine. Sa Splitovim juniorima osvojio je Kup Hrvatske 2011. pobijedivši u finalu favorizirani Dinamo. Zbog tog uspjeha Matić je te godine proglašen za najboljeg trenera 1.HNL za juniore.

U klubu s Parka mladeži smatraju ga najzaslužnijim za brzi razvoj velikog talenta Ante Rebića jer mu je pronašao idealnu poziciju na terenu: „Došlo je tada još par momaka iz Imotskog, ali na Rebiću se odmah vidjelo da je pravi. Njegova upornost i odlučnost u radu natjerale su me da ga stavim u momčad, iako je bio godinu mlađi od ostalih. Na lijevo krilo sam ga postavio ocjenjujući njegov profil i predispozicije jer on je igrao jako dobro i lijevom nogom. Već u prvom kolu za juniore protiv Rijeke je bilo jasno kakav je to igrač jer i danas pamtim kakav im je dar-mar radio“ - kazao je Matić nakon prodaje Rebića u Fiorentinu, prenosi službena stranica splitskog prvoligaša.

Seniore Splita preuzeo je u veljači 2014., nakon što su u klubu otkazali suradnju Stanku Mršiću. Iako nema pretjeranog iskustva u seniorskom nogometu, uspio je dogurati crvene do četvrte pozicije koja vodi u Europu, a tamo je već premostio jednu prepreku...

Očekivanja od nove sezone

Očekivanja za predstojeću sezonu su velika. Svi u klubu se nadaju što dužem ostanku u Europi te visokoj poziciji u domaćem prvenstvu.

"Čeka nas puno posla, Europa, prvenstvo i Kup. Ambicije nisu ništa manje nego prošle sezone, a jedino mjerilo za svakog igrača bit će rad. Ne samo zalaganje na terenu, već i ponašanje izvan terena. Stručni stožer je pojačan trenerom Šegovićem i kondicijskim trenerom Modrićem, a svim trenerima želim još moderniju i ofenzivniju igru sa što više golova", kazao je predsjednik kluba Slaven Žužul za Dalmacijanews.hr.

Dakle, s obzirom na vrlo jaki igrački kadar, koji je na okupu već godinu dana, ali i pojačanja u stručnom stožeru, sve ispod novog plasmana u Europu za Splitovce bi u novoj sezoni bio neuspjeh.

SuperSport HNL

1Rijeka 915:1+1419
2Hajduk 812:5+718
3Dinamo 819:9+1016
4Varaždin 86:4+212
5Šibenik 86:9-311
6Istra 1961 96:15-911
7Osijek 99:12-310
8Gorica 99:15-68
9Lokomotiva 98:15-78
10Slaven Belupo 98:13-55

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

SuperSport HNL

1Rijeka 915:1+1419
2Hajduk 812:5+718
3Dinamo 819:9+1016
4Varaždin 86:4+212
5Šibenik 86:9-311
6Istra 1961 96:15-911
7Osijek 99:12-310
8Gorica 99:15-68
9Lokomotiva 98:15-78
10Slaven Belupo 98:13-55

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik18.07.2014. u 09:44
    Split je financijski 3. klub u Hrvatskoj, tako da njegov prošlogodišnji plasman nije iznenadio. Ove se godine nisu značajnije pojačali, ali su ostali na okupu svi bitniji igrači (osim Križanca koji nije ni igrao), te im je to najveće pojačanje. Vrlo je dobro izražen spoj mladih i iskusnih igraća, a... [više na forumu]
    Obrisan korisnik