Košarka

Litva, Slovenija i Australija u borbi za prve dvije pozicije u skupini D

Piše:Branimir Korać • srijeda, 27.08.2014.
Litva, Slovenija i Australija u borbi za prve dvije pozicije u skupini D
Foto: EPA

Svjetsko prvenstvo ili po novom Fibinom dekretu Svjetski kup, počinje 30. kolovoza u Španjolskoj, a do tada ćemo vas upoznati sa sudionicima ovog natjecanja. Krećemo sa skupinom D u kojoj tri reprezentacije na papiru odskaču kvalitetom i trebale bi se boriti za gornji dio poretka dok preostale pokušavaju uhvatiti mjesto u osmini finala...

Slovenija

Slovenija

4. Jure Balažič (Tofas)
5. Uroš Slokar (Estudiantes)
6. Aleksej Nikolić (OKK Spars)
7. Klemen Prepelič (Banvit)
8. Edo Murić (Krka)
9. Jaka Blažič (Crvena zvezda)
10. Miha Zupan (Usak)
11. Goran Dragić (Phoenix Suns)
12. Zoran Dragić (Unicaja)
13. Domen Lorbek (Gaziantep)
14. Jaka Klobučar (ratiopharm Ulm)
15. Alen Omić (Union Olimpija)

Godinu dana nakon razočaranja na svom parketu na Europskom prvenstvu, Sloveniju očekuje nastup na novom velikom natjecanju. Prošle godine tražila se medalja, potiho su se nadali da bi mogli i do naslova europskih prvaka, međutim na kraju su ostali bez polufinala. U Španjolsku Slovenci odlaze skromniji, na klupi je novi izbornik, a u reprezentaciji ponešto novih lica.

Staro lice, ono najvažnije, je i dalje tu. Goran Dragić predvodit će Sloveniju i na ovom velikom natjecanju. Neumorni Dragić i nakon naporne NBA sezone u kojoj je nosio Phoenix Sunse do omjera iznad očekivanja, neće preskočiti niti ovo veliko natjecanje i bit će i u Španjolskoj produžena ruka izbornika na terenu.

Dok je u Sloveniji slijedio upute Božidara Maljkovića, ovdje će mu "šef" biti Jure Zdovc. Zdovc je vodio Sloveniju 2009. godine na Eurobasketu u Poljskoj do četvrtog mjesta što je i najveći uspjeh ove reprezentacije. Na svjetskim prvenstvima maksimalan domet je osmo mjesto u Turskoj prije četiri godine i pokušat će to nadmašiti u Španjolskoj.

Priličan hendikep je neigranje Erazema Lorbeka s kojim bi Slovenija bila puno jača u reketu, naodmet ne bi bio niti Boštjan Nachbar, ali niti Beno Udrih. Međutim i bez njih Slovenija ima dobru reprezentaciju s nekoliko mladih igrača poput Nikolića, Prepeliča, Murića, Blažiča i Omića koji predstavljaju budućnost slovenske košarke.

Prognoza: Slovenija je u ovom slabijem dijelu ždrijeba i neće imati problema u prolazu u drugu fazu natjecanja. Čak štoviše, trebala bi se s Litvom boriti za prvo mjesto u skupini, proći u osminu finala, a s obzirom na skupinu s kojom se križa, niti četvrtfinale nije nedostižno. Braća Dragić i suigrači u ovom društvu definitivno imaju kvalitetu za to.

Litva

Litva

4. Martinas Počius (Galatasaray)
5. ?
6. Mindaugas Kuzminskas (Unicaja)
7. Darjuš Lavrinovič (Budivelnik)
8.Jonas Mačiulis (Panathinaikos)
9. Renaldas Seibutis (Darussafaka)
10. Simas Jasaitis (Türk Telekom)
11. Donatas Motiejunas (Houston Rockets)
12. Kšištof Lavrinovič (Valencia)
13. Paulius Jankunas (Himki)
14. Jonas Valančiunas (Toronto Raptors)
15. Šarunas Vasiliauskas (Trefl Sopot)

Litva je zaradila najteži udarac u posljednjoj pripremnoj utakmici uoči odlaska u Španjolskoj. U zagrebačkoj Areni ostala je bez prvog playa reprezentacije Mantasa Kalnietisa, slobodno možemo reći i najvažnijeg igrača jer za njega prave zamjene za ovako veliko natjecanje nema. Poziciju prvog razigravača tako će sada preuzeti Šarunas Vasiliauskas, igrač koji nema baš previše iskustva na najvišoj razini.

Kalnietis je zaradio težu ozljedu ramena i ključne kosti te ga neće duže vrijeme biti na parketu i Jonas Kazlauskas morat će brzo reagirati i donijeti odluku što učiniti. Kalnietis je i u Sloveniji u finalu "umirao" od umora, morao je konstantno igrati jer Litva jednostavno više nema rješenja na toj poziciji.

Na ostalim pozicijama kvaliteta postoji, tu je niz iskusnih igrača koji su prošli puno toga i znaju kako se postaviti, ali i niz onih mlađih koji su već stvorili ime iako je budućnost tek pred njima.

U Turskoj prije četiri godine Litva je uzela broncu, bila je kandidat za visok plasman i u Španjolskoj, međutim ovom ozljedom dosta toga se mijenja i teško je procijeniti što i koliko može napraviti. Ipak, dosta je tu još aduta koji ostavljaju Litavce optimistima, Valančiunas, Motiejunas, Mačiulis, Lavrinoviči, Kuzminskas, Jankunas, Seibutis..., jasno je da ova reprezentacija ima kvalitetu.

Godinama je slovila za šuterski vrlo jaku reprezentaciju kojoj se ne smije dopustiti prostor na vanjskim pozicijama, međutim ova Litva ima širinu i u reketu gdje je vrlo opasna s NBA nadama Valančiunasom i Motiejunasom. Opasnost prijeti s više pozicija i svakako je protivnik na kojeg treba paziti.

Prognoza: Sve će ovisiti kako će preboljeti ozljedu Kalnietisa. Ako preko toga uspiju prijeći i sa što manje stresova nadoknaditi njegov izostanak, vrijedi isto što i za Sloveniju. Međutim, izostanak kvalitete na tako osjetljivoj poziciji često može uništiti momčad i dovesti do pobačaja.

Angola

Angola

4. Olimpio Cipriano (Libolo)
5. Armando Costa (Primero Agosto)
6. Roberto Fortes (Atletico Petroleos)
7. Edson Ndoniema (Primero Agosto)
8. Gildo Santos (Primero Agosto)
9. Valdelicio Joaquim (Atletico Petroleos)
10. Joaquim Gomes (Primero Agosto)
11. Reggie Moore (Primero Agosto)
12. Yannick Moreira (SMU Mustangs)
13. Islando Manuel (Primero Agosto)
14. Milton Barros (Interclube)
15. Eduardo Mingas (Libolo)

Prvaci Afrike dolaze u Španjolsku s nizom dobro poznatih igrača koji ih već dugo predstavljaju na velikim natjecanjima. Ipak, imaju izostanaka, a značajan je onaj Carlosa Almeide, bivšeg kapetana koji se posvetio političkoj karijeri.

Angola nije protivnik koji se smije podcijeniti. Stalni je sudionik velikih natjecanja, na posljednjih 13 prvenstava Afrike čak 11 puta osvajala je naslov, a okosnica reprezentacije se ne mijenja tako često.

Riječ je o dobro uigranoj reprezentaciji koja u svom rosteru ima samo trojicu igrača viših od dva metra, ali zato je vrlo borbena, skočna i neugodna posebno u skoku u napadu u dolasku iz drugog plana.

Niti Angola nije imuna na davanje državljanstva i pozivanje u reprezentaciju, međutim naturalizirani Reggie Moore od 2009. godine igra u Angola i već je "domaći".

U reprezentaciji se sve vrti oko najopasnijeg kvarteta koji čine Olimpio Cipriano, Joaquim Gomes, Reggie Moore, Eduardo Mingas - Cipriano je imao problema u pripremnom razdoblju s ozljedom, no osposobljen je za nastup na Svjetskom prvenstvu.

Uz neigranje Almeide, svakako najveći hendikep je izostanak Carlosa Moraisa koji se još uvijek oporavlja od ozljede koljena. Morais je posljednjih godina glavni igrač reprezentacije, no u Španjolskoj neće nastupiti.

Prognoza: Prolazak skupine za Angolu bi bio uspjeh. Više od toga, praktički nemoguća misija. Ukoliko završi kao četvrta, poslužit će tek kao topovsko meso Amerikancima stoga će i ona pokušati izbjeći to mjesto.

Južna Koreja

Južna Koreja

4. Taejong Moon (Changwon)
5. Chan Hee Park (Anyang)
6. Donggeun Yang (Ulsan)
7. Taesul Kim (Jeonju)
8. Jonghyun Lee (Korea University)
9. Sunhyung Kim (Seoul)
10. Sungmin Cho (Busan)
11. Heejong Yang (Anyang)
12. Joo Sung Kim (Wonju)
13. Ilyoung Heo (Goyang)
14. Sekeun Oh (Sangmu)
15. Jongkyu Kim (Changwon)

Jedan od glavnih autsajdera skupine i kompletnog natjecanja je reprezentacija Južne Koreje. Riječ je o reprezentaciji koja predstavlja potpunu nepoznanicu sa svim igračima koji nastupaju u korejskoj ligi, a jedino poznato ime je Taejong Moon.

Niti Moon nam ne znači previše, no kada se kaže Jarod Stevenson, već je sve jasnije. Američki veteran s 38 godina igrat će za Južnu Koreju na ovom natjecanju, a nama je poznat još iz ABA lige gdje je nosio dres Hemofarma prije nekoliko sezona.

Južna Koreja je konstantno u vrhu azijske košarke, međutim na svjetskoj razini predstavlja priličnu nepoznanicu.

Posljednji nastup na SP-u imala je 1998. godine u Grčkoj kada je upisala pet poraza i zauzela posljednje mjesto. Na Olimpijskim igrama u Atlanti posljednji put nastupila je na OI i tamo je također ostala bez pobjede sa sedam poraza.

Niti kroz povijest nije bilo nekih velikih pamtljivih imena, neki će se sjetiti gorostasnog centra Seung-Jin Haa koji se okušao i u NBA ligi, ali bez uspjeha. Njega nema na ovom SP-u, a nema niti dvojice važnih igrača s posljednjeg Prvenstva Azije Mingoo Kima i Lee Seung Juna.

Prognoza: Iako najavljuju da bi se mogli boriti za četvrtu poziciju, jasno je da Korejcima svaka pobjeda biti veliki rezultat. Skupinu će vrlo teško proći.

Meksiko

Meksiko

Noe Alonzo (Halcones Xalapa)
Gustavo Ayon (Atlanta Hawks)
Fernando Benitez (Ostioneros de Guaymas)
Francisco Cruz (Pioneros de Quintana Roo)
Gabriel Giron (Fuerza Regia)
Jesus Gonzalez (Caballeros de Culiacan)
Jorge Gutierrez (Brooklyn Nets)
Hector Hernandez (Atleticos de San German)
Roman Martinez (Soles Mexicali)
Orlando Mendez (Halcones Xalapa)
Pedro Meza (Halcones Xalapa)
Adam Parada (Halcones Xalapa)
Marco Ramos (Halcones Rojos Veracruz)
Paul Stoll (Gigantes)
Adrian Zamora (Osos de Jalisco)

Meksiko je 40 godina čekao na plasman na SP i napokon ga je dočekao. Prošle godine na Američkom prvenstvu u Venezueli stigao je do zlatnog odličja što mu je donijelo i prvi nastup na SP-u još tamo od 1974. godine.

Meksička košarka je u ekspanziji, klubovi su sve bolji, a u svom rosteru u Španjolskoj imat će dvojicu NBA igrača. Boje Meksika tako će braniti Gustavo Ayon, centar Atlanta Hawksa i Jorge Gutierrez, branič Brooklyn Netsa.

Ayon je prvo ime reprezentacije, najopasniji igrač i u ovom trenutku najjače ime. Međutim nije u potpunosti spreman, meksički mediji napominju kako ga muči ozljeda, no nastup u Španjolskoj neće propustiti.

Koliko Meksikanci mogu napraviti i što od njih očekivati, teško je reći. Vidjet će se kako će se snaći u snažnoj konkurenciji različitih stilova igranja.

U pripremnom razdoblju Hrvatska je igrala protiv Meksika i upisala visoku pobjedu. Bio je to susret u kojem je odlično funkcionirao hrvatski šut, Meksikanci su razbijeni već do poluvremena, a jedino je Ayon predstavljao problem za naše centre.

Ono što se ističe kao jedan od problema s kojim će se Meksikanci suočiti je visina na vanjskim pozicijama, mahom je riječ o igračima nižim od 190 koji će teško braniti više postave.

Prognoza: Bit će na rubu prolaza. Reprezentacija je to koja bi se trebala s Angolom boriti za četvrto mjesto i prolazak u osminu finala, no više od toga neće moći.

Australija

Australija

David Andersen (Strasbourg)
Cameron Bairstow (Chicago Bulls)
Aron Baynes (San Antonio)
Ryan Broekhoff (Bešiktaš)
Matthew Dellavedova (Cleveland Cavaliers)
Dante Exum (Utah Jazz)
Adam Gibson (Adelaide 36ers)
Chris Goulding (Cai Zaragoza)
Joe Ingles (Maccabi Tel Aviv)
Nathan Jawai (Galatasaray Liv Hospital)
Brock Motum (Granarolo Bologna)
Brad Newley (Herbalife Gran Canaria)

Australija je reprezentacija koja je po kvaliteti odmah uz bok Sloveniji i Litvi te ne bi predstavljalo neko veliko iznenađenje da se uključi u borbu za prvo mjesto u skupini.

Skup je to odličnih individualaca, jakih igračkih imena koji su sposobni mnogim jakim reprezentacijama pokvariti planove. Šteta što nema i Andrewa Boguta koji bi dodatno donio kvalitetu u reketu, međutim i bez njega su odlično pokriveni.

David Andersen, Aron Baynes, Matt Dellavedova, Dante Exum, Joe Ingles, Nathan Jawai, Brad Newley imena su koja govore kako Australija ima kvalitetu na svim pozicijama i bit će vrlo težak protivnik.

Put so SP-a za Australiju je jednostavan, praktički ima osigurano mjesto na završnoj smotri jer Oceanija daje dva predstavnika, a Prvenstvo Oceanije igraju Australija i Novi Zeland.

Postoje sve glasnija razmišljanja prema kojima bi se Oceanija trebala pridružiti Aziji, no Australiji niti to ne bi trebalo predstavljati poseban problem jer ima kvalitetnu reprezentaciju s puno talenta i može do kvalitetnog rezultata i u tom društvu.

Profil igrača omogućuje joj igranje različitim sustavima, može se prilagoditi svakom protivniku i upravo zato je vrlo neugodan protivnik. Vrlo je snažna na centarskim i razigravačkim pozicijama gdje joj nedostaje Patty Mills, ali i bez njega ima kvalitetna rješenja.

Prognoza. Skupinu bi trebala proći, a za dalje ovisi na kojem mjestu će završiti nastup u skupini. Cilj Australaca je hvatanje jedne od prve dvije pozicije čime bi se uhvatio lakši protivnik u nokaut fazi.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik29.08.2014. u 13:13
    zato jer je kleiza rekao : zdravo!!!
    Obrisan korisnik
  • pikepiletina27.08.2014. u 16:57
    zašto na popisu Litve nema Kleize?
    pikepiletina