Košarka

Amerikanci nedodirljivi, Turci traže osvetu za istanbulsko finale

Piše:Davor Kovačević • četvrtak, 28.08.2014.
Amerikanci nedodirljivi, Turci traže osvetu za istanbulsko finale
Foto: EPA

Skupina C Svjetskog kupa ima vjerovatno i naizvjesnijeg favorita za osvajanje prvog mjesta. Sjedinjene Američke Države dolaze bez najvećih zvijezda, ali i u ovakvom sastavu su nekoliko stepenica iznad svojih protivnika. Turska i Ukrajina najizglednije su reprezentacije koje će osigurati prolazak u osminu finala, dok će se za to mjesto potući Finska, Novi Zeland i Dominikanska Republika.

Sjedinjene Američke Države

Sjedinjene Američke Države

Stephen Curry (Golden State Warriors)
Derrick Rose (Chicago Bulls)
Kyrie Irving (Cleveland Cavaliers)
Klay Thompson (Golden State Warriors)
DeMar DeRozan (Toronto Raptors)
James Harden (Houston Rockets)
Rudy Gay (Sacramento Kings)
Kenneth Faried (Denver Nuggets)
Anthony Davis (New Orleans Pelicans)
Andre Drummond (Detroit Pistons)
Mason Plumlee (Brooklyn Nets)
DeMarcus Cousins (Sacramento Kings)

Otkako je 2005. godine američku reprezntaciju preuzeo Mike Krzyzewski, SAD su na svim velikim natjecanjima na kojima su se pojavile osvajale zlatno odličje, a trn u oku im je Prvenstvo u Japanu 2006. godine, kada im je u polufinalu Grčka predvođena Spanoulisom očitala košarkašku lekciju i tako ih poslala u borbu za brončanu medalju koju su kasnije i osvojili.

Na ovaj Svjetski kup Amerikanci dolaze bez svojih najvećih zvijezda. Nije to momčad kao, primjerice, iz Londona, no tu još uvijek ima odličnih igrača i s pravom kotiraju kao prvi favoriti Kupa, ali ne izgledaju nedodirljivo, baš naprotiv.

Tijekom priprema američki izbornik se suočio s otkazom Kevina Duranta koji se opravdao da nije fizički i psihički spreman za napore kakve sa sobom nosi natjecanje poput Svjetskog kupa, a pravi šok doživjela je američka reprezentacija tijekom trening utakmice kada je Paul George neugodno doskočio prilikom pokušaja blokiranja Jamesa Hardena i izgled njegove noge nije tada bio za svačiji želudac, a to znači i propuštanje velikog dijela nove NBA sezone.

Prvi pogled na roster SAD-a ukazuje da je tu puno više „mišića“ pod košem, nego što je to bio slučaj prijašnjih godina. Priliku za ravnanjem američkim orkestrom dobio Derrick Rose koji će kroz natjecateljske utakmice pokušati povratiti izgubljeno samopouzdanje uzrokovano ozljedama i neigranjem protekle dvije sezone. Tu će još svoje minute odigrati i član nove klivlendske „Velike trojke“, Kyrie Irving, kao i, vjerojatno, najbolji šuter u momčadi Stephen Curry. Izostankom Georgea i Duranta ostala je mala rupa na tim pozicijama koju će nastojati popuniti DeRozan i Thompson, kao i Rudy Gay, a kada bude trebalo, vjerojatno, će povući James Harden. Pod košem bi najveći obol trebao dati dvojac koji je imao odličnu prošlu sezonu, Davis i Cousins uz debitante Farieda, Drummonda i Plumleeja.

Prognoza: Prvi favoriti skupine i prvenstva, a iako nisu nedodirljivi, neće imati ozbiljniju prijetnju u skupini, a vjerovatno ni do finala gdje bi ih potencijalno mogao čekati domaćin Španjolska.

Turska

Turska

Ender Arslan (Galatasaray)
Kerem Tunceri (Bešiktaš)
Cedic Osman (Anadolu Efes)
Baris Ermis (Gaziantepspor)
Emir Preldžič (Fenerbahče)
Cenk Akyol (Galatasaray)
Kerem Gönlüm (Galatasaray)
Baris Hersek (Pinar Karsiyaka)
Ömer Asik (New Orleans Pelicans)
Oguz Savas (Fenerbahče)
Furkan Aldemir (Galatasaray)
Sinan Güler (Galatasaray)

Na prošlogodišnjem Eurobasketu u Sloveniji Turci su doživjeli pravi debakl i u skupini su ostvarili tek jednu pobjedu. No Turci su aktualni svjetski viceprvaci, a slijedom toga uručena im je i FIBA-ina pozivnica za ovaj Svjetski kup. Upravo su SAD u istanbulskom finalu prije četiri godine rastužile 15000 turskih navijača i ostavile domaćine bez zlatne medalje, a sada se Turci nadaju kako mogu uzvratiti Amerikanicma za taj poraz, iako to spada u sferu nemogućih misija.

U pripremnom razdoblju Turska nije briljirala te dolazi s dosta upitnika na ovaj Svjetski kup. Ostvarili su samo jednu pobjedu protiv Portorika uz čak šest poraza, a izborniku Erginu Atamanu nije ostalo previše vremena da podigne moral svojoj momčadi i da pokušaju ostvariti rezultat sličan onome kada su bili domaćini.

U reprezentaciji više nema turske košarkaške legende Hede Türkoglua koji je odlučio reći zbogom reprezentaciji, a od starosjedioca tu su Arslan, Günlum, Tunceri i ostali. Najveća zvijezda reprezentacije je i jedini NBA igrač, centar New Orleansa Ömer Asik, a ostatak čine igrači iz turske lige, najviše iz Galatasaraya koji ih daje čak pet.

S ovim sastavom Turci s pravom figuriraju kao momčad koja bi trebala završiti odmah do SAD-a, iako će ozbiljnu konkurenciju imati i u Ukrajini, ali i ostatku grupe.

Prognoza: Turska ima iskustvo velikih natjecanja i to ih stavlja na drugu poziciju, iako su i Finci pokazali na prošlogodišnjem Eurobasketu da nemaju respekta prema ovoj momčadi. Budući da se križaju sa skupinom D, imaju dobre izglede i za četvrtfinale, no za nešto više ipak nedostaje kvalitete.

Ukrajina

Ukrajina

Sergij Gladir (Nancy)
Eugene Jeter (Shandong Lions)
Dmitro Zabirčenko (Azovmaš)
Ihor Zajcev (Azovmaš)
Maksim Kornijenko (Doneck)
Vjačeslav Kravcov (bez kluba)
Oleksandr Lipovij (bez kluba)
Svjatoslav Mihailiuk (Universitiy of Kansas)
Oleksandr Mišula (Dnipro)
Kiril Natjažko (Lietuvos Rytas)
Artjom Pustovij (Himik)
Maksim Pustozvonov (Azovmaš)

Svoj debi na svjetskom natjecanju imat će Ukrajina koja se u odličnom svjetlu predstavila na prošloj europskoj smotri u Sloveniji kada su i osigurali kartu za Svjetski kup, a priliku za nešto više FIBA im je dala kroz domaćinstvo sljedećeg Eurobasketa, ali zbog ratnog stanja u zemlji oduzeto im je domaćinstvo.

Izabranici Mikea Fratella korektno su odradili pripremne utakmice, a pokazali su da se mogu nositi i s onim najboljima, kada su u Badaloni sa Španjolcima odigrali vrlo izjednačenu utakmicu, a lijepo zvuči i pobjeda nad Francuskom, kao i +50 protiv Filipinaca.

Sudbinu na ovom Prvenstvu uvelike će im odrediti prva utakmica s Dominikanskom Republikom, a Gladir, Jeter, Natjažko, Kravcov, Kornijenko i ostali garantiraju kako se Ukrajinci s Turskom mogu upustiti u borbu za drugo mjesto.

Prognoza: Čine se kao najozbiljnija reprezentacija koja bi mogla stvoriti probleme Turskoj te bi bez većih problema trebali osigurati prolaz, a kao i kod Turaka za onaj korak više ipak će trebati dosta, dosta sreće.

Finska

Finska

Mikko Koivisto (Gaziantep)
Kimmo Muurinen (Honka)
Shawn Huff (Ludwigsburg)
Gerald Lee (Ploiesti)
Sasu Salin (Union Olimpija)
Tuukka Kotti (Nilan Bisons)
Petteri Koponen (Himki)
Hanno Mottola (Torpan Pojat)
Teemu Rannikko (Kataja)
Matti Nuutinen (Nilan Bisons)
Antero Lento (Tampereen Pyrinto)
Erik Murphy (Cleveland Cavaliers)

Poput Ukrajine, i Finska se se u vrlo dobrom svjetlu pokazala u Sloveniji kada su izborili drugi krug, a FIBA im je za ovaj Kup uručila pozivnicu te će im ovo biti prvi nastup na svjetskoj smotri. Prošle godine Finci su pokazali da nisu bezazlena momčad, a rezultat će im uvelike ovisiti o šuterskoj učinkovitosti.

Finske pripreme je pokvarila vijest kako je njihov ponajbolji igrač Petteri Koponen zadobio ozljedu gležnja, no uspjeli su ga skrpati i igrač Himkija će predvoditi reprezentaciju Finske u Španjolskoj.

U pripremama su upisali jednu pobjedu, a prvenstvo im na startu donosi, vjerovatno, i najlakšu utakmicu, ogled protiv SAD-a, pa se može reći da za njih Prvenstvo počinje tek od drugog kola.

Za šuterske momčadi poput Finske nije lako predvidjeti rezultat koji bi mogli postići, no u slučaju dobrog šuterskog dana u stanju su skinuti i bolje reprezentacije, a problem će im predstavljati manjak centimetara pod košem. Također, Finci se mogu pohvaliti i jednim NBA igračem, Erikom Murphyjem, no on je u dresu Bullsa skupljao mrvice.

Prognoza: S Dominikanskom Republikom i Novim Zelandom će se pokušati izboriti za prolaz, a osmina finala bi trebala biti njihov krajnji doseg što bi vjerojatno i oni sam odmah potpisali.

Dominikanska Republika

Dominikanska Republika

Francisco Garcia (Houston Rockets)
Jack Michael Martinez (Trotamundos de Carabobo)
Eulis Baez (Gran Canaria)
James Feldeine (Cantu)
Edgar Sosa (Dinamo Sassari)
Victor Liz (Metros de Santiago)
Juan Coronado (Piratas de Quebradillas)
Gerardo Suero (Titanes Nacional)
Manuel Fortuna (Leones Santo Domingo)
Eloy Vargas (Fuenlabrada)
Ronald Ramon (Winner Limeira)
Edward Santana (Bucaneros Guaira)
Orlando Sanchez (St. John's University)
Luis Montero (Westchester College)

Prvi put nakon 1978. Dominikanska Republika zaigrat će na Svjetskom kupu, a odlične pripreme imali su i kroz nastup na prvenstvu Srednje Amerike te su osvojenim trećim mjestom izborili i nastup na predolimpijskom turniru oba američka kontinenta.

Šanse na predstojećem natjecanju uvelike su im smanjenje neigranjem zvijezde i najboljeg igrača, člana Atlanta Hawksa Ala Horforda, a osim njega sigurno će nedostajati i iskusni Greer. Glavnu riječ, stoga, imat će internacionalci u vidu Jamesa Feldeina, Edgara Sose te člana Houston Rocketsa Francisca Garcije.

Dominkanci su tipična run&gun škola gdje se igra za koš više, a dobro će se s Novim Zelandom i Fincima morati potući za prolazak u osminu finala.

Prognoza: Izostanak Ala Horforda je svakako veliki hendikep za ovu reprezentaciju, ali i s ovim sastavom imaju se pravo nadati prolasku dalje, no taj uspjeh će, kao i u finskom i novozelandskom slučaju, uvelike ovisiti o šuterskom danu.

Novi Zeland

Novi Zeland

Thomas Abercrombie (New Zealand Breakers)
BJ Anthony (Adelaide 36ers)
Everard Bartlett (Hawke's Bay Hawks)
Isaac Fotu (University of Hawaii)
Casey Frank (Wellington Saints)
Kenny Jarrod (Hawke's Bay Hawks)
Rob Loe (Saint Louis University)
Kirk Penney (Trabzonspor)
Lindsay Tait (Wellington Saints)
Mika Vukona (New Zealand Breakers)
Corey Webster (New Zealand Breakers)
Tai Webster (University of Nebraska)

Najveći uspjeh reprezentacija Novog Zelanda pamti iz 2002. godine kada su osvojili visoko četvrto mjesto, a od tada bili su i na prvenstvima 2006. kao i onom posljednjem u Turskoj kada oba puta prošavši grupu dospjeli do osmine finala.

Posljednje pripremne utakmice sugeriraju da će Novi Zeland imati što za reći sljedećih dana. U Vršcu i Beogradu su igrali dvije utakmice sa Srbijom i uz jedan poraz upisali su i pobjedu, a posebno se ističe ta druga utakmica u kojoj su Srbiji utrpali čak 102 koša.

Najtežu odluku u svojoj izborničkoj karijeri, kako je i sam rekao, morao je donijeti novozelandski izbornik Nenad Vučinić koji je zbog pravila morao birati između dva naturalizirana igrača, Caseyja Franka i Nicka Horvatha, a na kraju je izbor pao na starijeg Franka.

Većina igrača dolazi iz domaće lige, a u reprezentaciji se posebno ističu Kirk Penney, a u pripremama se dokazao i Corey Webster, a šuteri s Novog Zelanda bit će neugodni za svaku momčad u skupini, izuzev, naravno, SAD-a.

Prognoza: Budući da su na svjetskim prvenstvima ostvarivali zapažene uspjehe, sigurno da Novozelanđani za cilj imaju prolazak skupine što ne bi predstavljalo osobito iznenađenje.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik29.08.2014. u 07:47
    Turci se mogu osvetiti Amerima samo u snovima. Ovo im je najslabija selekcija u zadnjih puno godina.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik28.08.2014. u 22:51
    Spominju se skoro svi igrači Amerike kao nositelji osim najboljeg, Anthonya Davisa koji je bas sve pripremne utakmice bio najbolji igrač, ali nije razvikan pa ga novinar nije istaknuo. Super su ovi tekstovi i fin uvod, ali mogli bi malo vise istraziti prije nego napisete prije 4 god bili su tu i... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik28.08.2014. u 15:06
    dal je horford uopće ikad igrao za dominikansku republiku? ne znam kolki je on zapravo "nedostatak" kad je igranje bez njega normalna okolnost
    Obrisan korisnik