Nogomet

Nema odstupanja od filozofije: Pjesnici položili protiv favorita, slijedi test ostajanja na zemlji

Piše:Mihaela Bradovski • ponedjeljak, 01.12.2014.
Nema odstupanja od filozofije: Pjesnici položili protiv favorita, slijedi test ostajanja na zemlji
Foto: FaH

Zagrebova mladost u aktualnu je sezonu ušla kao jedan od sigurnih kandidata u borbi za opstanak, i iako do cilja prvenstvene utrke ima još mnogo ispita i izazova, epitet najugodnijeg iznenađenja lige svakako je zaslužila. Bijeli su u subotu tešku dionicu Dinamo-Split-Hajduk po drugi puta u sezoni odradili bez poraza još jače skrenuvši pozornost na filozofiju rada kluba, ali i igrački materijal s kojima raspolažu Dražen Medić i Željko Kopić. Spomenuti uspjesi potvrdili su kako Zagrebaši imaju igru za favorite, njihova želja za nadmetanjem daje plodove u susretima protiv momčadi koje također teže igranju i na taj dio posla svi u Veslačkoj mogu biti ponosni. Još jedna Zagrebova pobjeda leži i u tome što su se nakon subote i demonstrirane igre rubrike rezervirane za domaći nogomet vratile događajima na terenu, a ne van njega...

Sedamnaest odigranih prvenstvenih dvoboja nalazi se iza nogometaša Zagreb od kako su se vratili u najviši rang natjecanja. Pjesnici, u nikad mlađem sastavu, iako je sezona još daleko od svog raspleta, već sada imaju podosta razloga za zadovoljstvo, ali i ponos. Momčad koja je bez dileme najugodnije iznenađenje u dosadašnjem dijelu sezone, a usprkos svojim godinama i neiskustvu, pojedinim je rezultatima već ušla u povijest.

Prvi i zadnji put Zagreb je s 2:0 na Poljudu slavio u šampionskoj 2001./2002. sezoni, posljednji put u travnju 2005. godine s minimalnih 1:0. Sve do ove subote i pogodaka 19-godišnjeg Krovinovića te dvije godine mlađeg Mudražije koji je svoj seniorski prvijenac postigao dva kola nakon debija, na travnjaku istog stadiona Bijeli nisu imali previše razloga za slavlje.

A prvu negativnu tradiciju mladi su Pjesnici srušili već u četvrtom kolu na Stanovima. Konačnih 2:2 prvi je bod momčadi iz Kranjčevićeve od daleke 2003. godine. S gostujućom pobjedom u Zadru Zagrebaši se u metropolu nisu vratili od 1999.; priliku da prekine još jedan negativan niz ova će generacija imati već u veljači, točnije u trećem proljetnom kolu.

"Teško je sada pričati o cilju, o opstanku ili nekom boljem rezultatu. Mislim da u povijesti natjecanja nije bilo mlađe momčadi koja je izborila viši rang. Promatrajući ove momke, kada su ispred sebe imali imperativ povratka u Prvu ligu, to je s natjecateljskog i psihološkog aspekta bio vrlo težak zadatak. Dečki su sve to izdržali, pokazujući jaku mentalnu snagu. Kada su u pitanju ambicije za ovu sezonu, teško je to ukalupiti u određenu poziciju na ljestvici. Najvažnije nam je da u procesu rada njihove kapacitete održavamo i dižemo i mislim da ova momčad ima jako puno prostora. U tom kvalifikacijskom dijelu, kako volim nazvati Drugu ligu, svi su mogli vidjeti da igramo dobar, kompaktan, brz nogomet, nogomet s ozbiljnom transformacijom. Ako uspijemo taj njihov nivo zadržati i napraviti progres kroz ozbiljan rad onda je to za nas uspjeh. A ako u tome uspijemo smatram da će i rezultat biti ozbiljan", komentirao je uoči prvog ovosezonskog kola predsjednik-trener Dražen Medić.

I uistinu, u svih 17 dosadašnjih kola Bijeli bez obzira na protivnika ili teren na kojem igraju, nisu odstupili od postavljene filozofije koja traži nadmetanje i velike odgovornosti na terenu, ali niti od ofenzivno orijentirane 4-3-3 formacije. Uz veliku dozu hrabrosti, karaktera i zahvaljujući zajedničkim snagama, rezultiralo je to sve samim pozitivnim rezultatima u dvobojima protiv čak tri naša predstavnika u Europi ovog ljeta. Oba splitska kluba osvojila su protiv Zagreba tek jedan bod od mogućih šest, maksimirski Modri jedan više.

Osim što za sada mirno plove kroz prvoligaške vode, što je prije početka njihove povratničke sezone malo tko očekivao, stručnom stožeru na ponos ide i činjenica da već dugo mediji i šira nogometna javnost nisu tako glasno pričali o pojedincima iz bijelih redova. Igre na visokom nivou kapetana Jurendića bez kojeg je teško zamisliti ovakav Zagreb, najuspješnijeg asistenta Stepčića koji i dalje "gazi" punu minutažu te lijevog bočnog Štigleca koji u stopu prati Stepčića u kategoriji asistencija, uzimaju se kao pravilo, a i pohvale na račun onih mlađih poput vratara Livakovića, stopera Kolingera i veznjaka Krovinovića već pomalo postaju "stara priča".

Nakon zasluženog slavlja na Poljudu dobra atmosfera u Veslačkoj se još malo podigla, a novi zahtjevan ispit već je pred vratima. U petak u Kranjčevićevu stiže Istra, momčad u svim elementima potpuno različita od onih Dinama, Splita i Hajduka, posljednja tri Zagrebova protivnika. I dok su u tim dvobojima Medićevi izabranici bili suprotstavljeni favoriziranom protivniku sve osim pobjede na domaćem terenu protiv osmoplasiranih gostiju iz Pule bit će etiketirano kao korak nazad nakon niza pozitivnih rezultata.

I dok je već dokazala da joj ide skidanje tradicija "na strani" ova Zagrebova generacija najveći bi uspjeh napravila kada bi Kranjčevićevu učinila neugodnim gostovanjem. Za nešto takvo trebat će i više od poslovično kazališne atmosfere na tribinama, no koncentrirajući se na aktere na terenu i ono što oni mogu, prostora ima napretek. Visoku četvrtu poziciju Zagreb zauzima kada su u pitanju osvojeni bodovi na gostovanjima, no u osam domaćih utakmica na svom terenu mogli su, ali i trebali do više od 12 bodova i to se prije svega odnosi na izgubljeni susret s Osijekom te remi sa Slaven Belupom.

Poput Osijeka od kojeg su ove sezone oba puta poraženi i Slaven Belupa kojem je otkinut svega bod, i Istra 1961 nalazi se u donjem dijelu poretka i najbolji je mogući ispit Pjesnicima nakon utakmica "u kojima nisu imali što za izgubiti", a uoči još jedne takve, one u posljednjem kolu protiv Rijeke.

Do sada su se dvoboji s protivnicima koji se orijentiraju na svoju obranu pokazali ujedno i najzahtjevnijima - još se pamti bezidejnost u igri s dva igrača više u Osijeku - stoga se i idući dvoboj Bijelih čeka s velikim zanimanjem. "Prije Lokomotive vjerovao sam da smo u idealnom bioritmu, da ćemo se dokopati najmanje remija, a umjesto toga stigla je pljuska u vidu 0:3", mnogo se puta nakon 12. kola Dražen Medić vraćao upravo na taj susret, a sigurno je kako film o njemu vrti i uoči petka i Istre.

SuperSport HNL

1Rijeka 915:1+1419
2Hajduk 812:5+718
3Dinamo 819:9+1016
4Varaždin 86:4+212
5Šibenik 86:9-311
6Istra 1961 96:15-911
7Osijek 99:12-310
8Gorica 99:15-68
9Lokomotiva 98:15-78
10Slaven Belupo 98:13-55

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

SuperSport HNL

1Rijeka 915:1+1419
2Hajduk 812:5+718
3Dinamo 819:9+1016
4Varaždin 86:4+212
5Šibenik 86:9-311
6Istra 1961 96:15-911
7Osijek 99:12-310
8Gorica 99:15-68
9Lokomotiva 98:15-78
10Slaven Belupo 98:13-55

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik01.12.2014. u 23:20
    Da, trebali bi zapravo dobivati ove od kojih gubimo bodove...
    Obrisan korisnik
  • Zokyray01.12.2014. u 18:52
    volili ga ili ne dosad je mnogim HNL trenerima sa "diplomom" zacepio usta
    Zokyray