Rukomet

Hrvatska gleda k osmini finala, Kauboji priželjkuju polufinale, Austrija i Makedonija žele poremetiti planove

Zvonka Keliš, Danijela Lemaić • srijeda, 14.01.2015.
Hrvatska gleda k osmini finala, Kauboji priželjkuju polufinale, Austrija i Makedonija žele poremetiti planove
Foto: EPA

Glavni favorit skupine B Svjetskog prvenstva svakako je hrvatska muška rukometna reprezentacija, no iako je na prvi pogled skupina lagana u njoj čekaju itekako neugodni i nezgodni protivnici. Austrija se iz godine u godinu diže, a dobru igru pokazala je i na pripremnim utakmicama za svjetsku smotru u Kataru. Bosna i Hercegovina postigla je povijesni uspjeh plasmanom na SP nakon što je u vrlo zanimljivim dvobojima izbacila Island. Makedonija, pak, vođena Ivicom Obrvanom uvijek može poremetiti planove svima, Tunis svojom agresivnom obranom želi iznenaditi, dok Iran kao outsider slavi prvi plasman na neko svjetsko prvenstvo.

Hrvatska

Rukometna reprezentacija Hrvatske na svjetsku smotru ponovno kreće s najboljim rukometašima u Europi. Svjetsko zlato hrvatski rukometaši posljednji puta pamte još 2003. godine za vrijeme zlatne hrvatske rukometne generacije, no brojne medalje i sjajna odličja s posljednjih velikih natjecanja govore kako je Hrvatska stalno u vrhu, među onih nekoliko probranih i najboljih reprezentacija te kako drži kontinuitet. Za Svjetsko prvenstvo u Kataru na pripreme je tako krenula već tradicionalno dan nakon Božića, a u Umagu se kroz prvi dio naporno fizički radilo da bi se poslije Nove godine krenulo s uigravanjem i radom na čvrstoj obrani na kojoj Hrvati temelje svoju igru.

Vrijeme je pred kraj priprema bilo da stoga Hrvati u Umagu i Rijeci provjere svoju spremnost protiv Srbije, nakon što su prvotno to trebali učiniti s Mađarskom koja je na koncu odustala od susreta s hrvatskim predstavnicima, a kroz dvije pobjede (35:28, 34:30) uvidio je izbornik Slavko Goluža zajedno sa svojim stožerom na čemu još treba raditi u preostalih nekoliko dana prije početka samoga Prvenstva. Svakako je tu bilo prostora za napredak i mnogo bolji učinak vratara koji se nisu pokazali u najboljem svjetlu, no kako Mirko Alilović tako i Filip Ivić moraju i mogu pokazati što sve znaju kako bi zatvorili vrata hrvatskim suparnicima u skupini, ali i u nastavku natjecanja.

Duvnjak se nada polufinalu

"Skupina je stvarno jako nezgodna, možda nije atraktivna, ali je nezgodna. Ići ćemo iz utakmice u utakmicu, nema lakog suparnika, ali ja se nadam da će to dobro izgledati. Tu nema lakog protivnika, bit će teško, ali se nadam da ćemo biti prvi u skupini. To bi stvarno bilo lijepo i bilo bi mnogo lakše da s prvog mjesta odemo u osminu finala. Cilj je biti među prvih sedam, osam koliko ih ide u Rio, to nam je primarni cilj, a poslije ćemo vidjeti. Nadam se da ćemo doći do polufinala", otkrio je Duvnjak.

Iako su, kako i sami momci kažu noge bile teške i umor je bio prisutan, Srbija je pokazala i gdje se u obrani još mora poraditi te gdje je treba dodatno učvrstiti kako problema ne bi bilo ni u skupini ni u nastavku s onim jačim protivnicima i kada to bude još važnije. Svakako lijepo i vrlo dobro bilo je vidjeti rastrčana i razigrana krila i njihove odlične pogotke kako s krila tako i iz kontre. Borba se ponovno vodila i na crti gdje je uvijek siguran kapetan Igor Vori te gdje je mladi Ilija Brozović pokazao koliko je željan borbe i dokazivanja. Treba svakako još uigrati i razigrati vanjsku liniju, ponuditi još pokoju ideju i rješenje, dobiti one razorne šuteve izvana kako s lijeve tako i desne strane vanjske linije, a predvođena najboljim rukometašem svijeta Domagojem Duvnjakom Hrvatska će svakako biti bojazan brojnih ekipa u Kataru.

Prvi cilj, kako i sami momci i izbornik najavljuju, jest prolazak skupine i vrijedna osmina finala, kao i siguran pogled prema Olimpijskim igrama u Riju, no Hrvatska također ne treba bježati od uloge jednog od favorita i ovoga natjecanja prije kojeg je na posljednja tri velika natjecanja osvojila svjetsku i olimpijsku broncu te četvrto mjesto u Europi.

Netom prije polaska hrvatske reprezentacije u Katar izbornik Goluža otkrio je: "Misli su nam usmjerene na prvu utakmicu s Austrijom. Znamo dobro da otvaranje igramo pod ručnom, ali vjerujem u momke i stožer da pošaljemo novu poruku iz Katara te da pokažemo s koliko ljubavi igramo za reprezentaciju. Želim da u svakoj utakmici damo svoj maksimum."

O samoj skupini u kojoj se Hrvatska nalazi izbornik Goluža je kazao: "Grupa je varljiva. Svi su opasni, pogotovo BiH i Austrija. Nemaju što izgubiti, a mogu puno toga dobiti. Idemo dan po dan. Naš je cilj drugi krug, a za nešto više bit će nam potreban i faktor sreće. Najbitnije je da svi budemo zdravi, a za dobar rezultat važna je i dobra atmosfera."

"Trebamo sebi i javnosti reći da grupa koja nas čeka nikako nije lagana. Pogotovo prva utakmica s Austrijom koja nam je najvažnija jer znamo što poraz na startu SP-a znači, a pobjeda je vjetar u leđa. Austrija ima deset igrača koji igraju Bundesligu i petoricu koji su najbolji strijelci Lige. Najbitnije je da smo svjesni toga i da smo maksimalno spremni za tu prvu utakmicu", kazao je, pak, kapetan hrvatske reprezentacije Vori.

U skupini u kojoj se nalaze zajedno s Austrijom, BiH, Makedonijom, Tunisom te Iranom, Hrvati svakako imaju razloga ciljati na sam vrh ljestvice, no na tome putu treba pripaziti kako na Austriju tako i na Makedoniju i BiH, zemlje koje će upravo protiv Hrvatske biti dodatno motivirane, dok ćemo u susretu s BiH vidjeti i sraz braće Karačić, Igora na onoj hrvatskoj te Ivana na bosanskohercegovačkoj strani. Protiv sve bolje Austrije Hrvatska do sada broji dvije sigurne pobjede te se nada kako će već na otvaranju Svjetskog prvenstva nastaviti u istome ritmu.

U pobjedničkom tonu želi nastaviti i protiv Makedonije pa i Irana koji svakako ostaje lagana nepoznanica, ali i koji ne bi trebao stvarati probleme već bi čvrstom obranom i brzim i lakim pogocima trebao biti slomljen već u prvome dijelu susreta. Tunis će, pak, protiv Hrvatske također pokušati prekinuti niz poraza te će sa svojom već dobro poznatom agresivnom obranom pokušati iznenaditi, no ukoliko Hrvatska bude prava još jedno sigurno slavlje ne bi trebalo izostati, a uz veliku podršku navijača, kako ispred malih ekrana tako i zasigurno lijepog broja u samome Kataru, hrvatski bi Kauboji trebali ispuniti njihove nade i želje te na najbolji način zakoračiti u osminu finala, a potom i koračati prema novome odličju, što ljepšeg sjaja.

Austrija

Reprezentacija Austrije svoj rukometni put započela je davne 1938. godine, ali da se vrati na rukometnu scenu trebalo joj je punih 55 godina. Do pravih promjena došlo je 2010. godine kada je Austrija dobila domaćinstvo Europskog prvenstva. Vođena izbornikom Dagurom Sigurdssonom stigla je do vrlo dobrog devetog mjesta.

Svoje mjesto u Kataru austrijski rukometaši osigurali su, pak, kroz kvalifikacije u kojima su bili bolji od reprezentacije Norveške ukupnim rezultatom 56:54 te su tako dobili priliku popraviti rezultat s posljednjeg Svjetskog prvenstva u Švedskoj gdje su završili na 18. mjestu, ali i imaju priliku isprati gorak okus koji je ostao nakon dvije izgubljene utakmice od Španjolske i Njemačke u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo koje će se 2016. održati u Poljskoj.

Izbornik Austrije Patrekur Johannesson sa svojim momcima odradio je dobre pripreme te odigrao tri utakmice. Prvi protivnik Austriji bila je ekipe Švicarske nad kojom su upisana dva uvjerljiva slavlja (32:23, 38:38), a posljednji test pred odlazak u Katar bila je utakmica s aktualnim europskim prvacima, reprezentacijom Francuske. Reprezentativci Johannessona dobro su se držali uz bok Francuzima te su pokazali da mogu biti itekako težak protivnik. Francuska je tako na kraju slavila sa samo dva pogotka više (30:28).

Upravo u tom posljednjem susretu istaknuo se mladi Nikola Bilyk, a nositelji austrijske igre svakako će još biti Robert Weber, Victor Szilagyi i Raul Santos, sve iskusni Bundesligaši, te Nikola Marinović na vratima, kao i Janko Božović koji vrlo dobro nosi dres Meškov Bresta.

Glavni tajnik Austrijskog rukometnog saveza Martin Hausleitner prokomentirao je protivnike reprezentacije Austrije u skupini B: "Pred nama je težak posao, ali imamo sve mogućnosti u svojim rukama. Vidjet ćemo neke od naših starih protivnika kao što su Makedonija, Hrvatska i Bosna i Hercegovina. Želimo se osvetiti Makedoncima što su nas izbacili sa Svjetskog prvenstva od prije dvije godine. Znamo koliko će nam biti teško, ali dat ćemo sve od sebe na ovom Prvenstvu".

Tunis

Rukometna važnost i zaljubljenost u ovaj sport proširila se Tunisom prije punih deset godina kada je ova zemlja postala domaćinom Svjetskog prvenstva za rukometaše. Ispisali su tada legendarni trener Sead Hasanefendić te Wissem Hmam i društvo tada povijest te su stigli di toliko željenog polufinala upravo pred svojim navijačima, a iako dalje od toga nisu mogli te su na koncu završili kao četvrti Tunižani su nastavili graditi svoju reprezentaciju, a posebice momke koji su od tada počeli svoje karijere krojiti i van zemlje pa su tako krenuli put Francuske i Španjolske.

Tunis je tako vrlo brzo preuzeo glavnu rukometnu riječ u Africi te je nakon godina bivanja iza zemalja poput Egipta i Alžira sada stigao do brojnih nacionalnih naslova, kao i kvalifikacija za Olimpijske igre u Londonu 2012. godine. Iako su na istima zaustavljeni u četvrtfinalu upravo od Hrvatske s kojom će sada snage ponovno odmjeriti i u skupini B na Svjetskom prvenstvu u Kataru, Tunis se ni proteklih godina na svjetskim smotrama nije mogao pohvaliti boljim rezultatima te je tako nanizao 17. mjesto prije šest godina te 20. prije četiri godine, dok se lagano uzdignuo 2013. kada je na Svjetskom prvenstvu osigurao 11. poziciju.

Talenata, posebice u mlađim generacijama ove reprezentacije, ne nedostaje stoga će isti poput Waela Jallouza te Aminea Bannoura zasigurno biti i nositelji reprezentacije u godinama koje dolaze, posebice kada uz bok onih iskusnih reprezentativaca poput Issema Teja dosegnu razinu više kako bi ova momčad nastavila sa svojom zanimljivom i nadasve borbenom i agresivnom igrom, posebice u obrani gdje će sve reprezentacije imati mnogo posla te će se morati dobro namučiti protiv Tunisa koji im nikako neće olakšati posao po tom pitanju.

Predvođeni povratnikom na klupu, Hasanefendićem, Tunižani lagano mijenjaju svoj stil igre te se sve više približavaju onom europskom, no od svoje obrambene čvrstoće nikako ne odustaju, dok u napadu računaju na dobre i sigurne šutere. Upravo stoga ova se reprezentacija nada prolasku skupine, a na tom putu joj zasigurno neće biti lako, dok s druge strane Hasanefendić i njegovi momci sanjaju i nešto više od same osmine finala natjecanja za koje su se pripremali nešto duže od ostalih zemalja, a pritom su i snage odmjerili s Bjelorusijom, Slovačkom i Švicarskom na Yellow kupu na kojem su slavili redom 34:30 (14:17) nad Bjelorusima, 28:27 (12:13) nad Slovacima te 26:24 (15:12) nad Švicarcima, a potom su u novim pripremnim susretima svladali Rusiju 34:31 da bi i remizirali s njome 24:24.

"Naš jasan cilj jest prolazak skupine, a ovisno o tome na kojeg suparnika naiđemo potom, možemo sanjati i o stepenici više od osmine finala. Nadamo se da ćemo uspjeti ponovno iznenaditi rukometni svijet", otkrio je izbornik Tunisa.

Iran

Reprezentacija Irana po prvi put će nastupiti na svjetskoj smotri iako je već nekoliko godina u vrhu azijskog rukometa, a do Katara ju je doveo bivši izbornik Rafael Guijosa. Mjesto je osigurala trećim mjestom na Azijskim igrama nakon što je u borbi za broncu svladala Ujedinjene Arapske Emirate 29:23, dok mu je finale Igara izmaklo za dlaku nakon što je minimalno izgubio od Katara.

Nakon plasmana na Prvenstvo Guijosa je morao otići s mjesta izbornika te je na njegovo mjesto došao slovenski trener Borut Maček, koji je reprezentaciju već vodio 2010. godine. Iran je većini nepoznanica, a može se reći i outsider u skupini. Pripreme je odradio u Italiji gdje je i odigrao tri susreta s talijanskom reprezentacijom. U prva dva susreta Iran je slavio 40:30 te 30:29, a u onom posljednjem ekipe su odigrale neriješeno (25:25). Kao posljednji test stigao je dvoboj s prvakom Italije Junior Fasanom od kojeg je Iran, pak, izgubio 28:30.

Glavni nositelj igre trebao je biti Iman Jamali koji rukometni staž skuplja u Veszpremu, ali na njega Maček ne može računati ovo Svjetsko prvenstvo. Njegovo mjesto pokušat će nadomjestiti Sajad Esteki, Allahkaram Esteki, Sajad Nadri, Mohammad Reza Rajabi te vratar Saeid Barkodari, kao nositelji igre.

"Imamo vrlo dobru bazu u Iranu sa 75 klubova. Dat ćemo sve od sebe u Kataru da barem malo pomrsimo račune protivnicima u skupini", kratko je kazao izbornik Maček.

Makedonija

Makedonija i dalje živi rukomet uz Vardar i Metalurg unatoč problemima s kojima se suočio klub Line Červara stoga su želje i očekivanja oko reprezentacije velike. Svi se nadaju kako bi mogli ponoviti uspjeh s Europskog prvenstva 2012. godine kada su Makedonci osvojili visoko peto mjesto ili napredovati od 11. mjesta osvojenog 2009. u Hrvatskoj.

Izbornik Makedonije i bivši trener RK Zagreba Ivica Obrvan sa svojim je momcima imao nešto lakši put do Svjetskog prvenstva u Kataru. Naime, u razigravanju za plasman izvukli su Grčku koju su bez velikih problema svladali ukupnim rezultatom 62:48.

Prvi dio priprema Makedonci su zaključili pripremnom utakmicom s Izraelom u kojoj je izbornik Obrvan dao priliku svim igračima kako bi uvidio formu svakoga od njih te su u tom susretu slavili 39:37. Dan kasnije Makedonci su imali istog protivnika, ovoga puta bez publike, te su stigli do uvjerljivog slavlja 42:32. U sklopu druge faze priprema igrači Makedonije otputovali su na turnir u Nantes gdje su se susreli s Francuzima i Alžirom. Nastup u Francuskoj otvorili su velikim slavljem nad Alžirom 32:20, no u finalu turnira čekali su ih dobro raspoloženi Francuzi koji su kroz cijeli susret nametali tempo igre te su po posljednjem sučevu zvižduku upisali pobjedu 30:20. Taj susret bio je i posljednji test za Obrvanove momke prije odlaska u Katar.

Temelj makedonske igre godinama je već Barcelonin Kiril Lazarov koji je svoje umijeće pokazao već tijekom pripremnih susreta, ali vrlo dobrim postotkom šuta istaknuo se i Goce Georgievski. Tu je i Naumče Mojsovski, a svakako valja istaknuti i Renata Vugrineca, nekadašnjeg slovenskog reprezentativca, kao i vrlo dobrog Dejana Manaskova.

Jedan od najboljih igrača u redovima Makedonije Naumče Mojsovski otkrio je želje ekipe na Svjetskom prvenstvu: "Zaslužujemo stići do osmine finala s obzirom na grupu. To je vrlo moguće jer smo dokazali da možemo mnogo. Ovo je naše treće svjetsko prvenstvo i ova generacija je dovoljno iskusna da uspije u zadanom cilju. Na Euru 2012. te na Svjetskom prvenstvu 2009. pokazali smo da imamo kvalitetu."

Bosna i Hercegovina

Bosna i Hercegovina na ovom će Svjetskom prvenstvu imati svoj međunarodni debi na velikim rukometnim natjecanjima, naime, po prvi put reprezentacija se plasirala na smotru iako je i proteklih godina bila blizu.

Put Bosne i Hercegovine u Katar bio je dug, naime, u grupnoj fazi kvalifikacija snage je morala odmjeriti s Portugalom, Latvijom i Estonijom. U skupini 5 reprezentativci BiH ostvarili su pet pobjeda uz jedan poraz te osigurali drugi krug kvalifikacija gdje ih je dočekao Island. U prvom susretu Bosna i Hercegovina slavila je 33:32 te zapaprila Islandu, a u uzvratnom susretu u infarktnoj završnici osigurala je remi te time i mjesto u Dohi.

Izbornik Dragan Marković okupio je momke 22. prosinca te je reprezentacija bila na okupu sve do 4. siječnja kada je otputovala u Katar kako bi u sklopu priprema odigrala turnir zajedno s domaćinom Katarom te Portugalom. U prvom dvoboju s Portugalom BiH je izgubila rezultatom 22:26, dok je dan kasnije remizirala s Katarom 22:22. U trećoj i zadnjoj utakmici turnira izabranici Markovića odigrali su neriješeno s Portugalom (22:22).

Temelji bosanskohercegovačke reprezentacije svakako su igrači s europskim iskustvom, tu je Nikola Prce iz Pick Szegeda, koji je bio upitan neko vrijeme za Katar, no ipak će pomoći svojoj reprezentaciji, a tu su i Veszpremov Mirsad Terzić te Ivan Karačić iz Meškov Bresta koji će u Dohi zaigrati protiv brata Igora Karačića koji, pak, brani boje Hrvatske.

"Spremni smo za Katar i jedva čekamo da krene te se nadamo kako ćemo biti jaki protivnici svima u grupi", kratak i jasan bio je izbornik Marković na pitanje o najvećem izazovu njegove reprezentacije.


Raspored Skupine B:

16.01.2015.:
13h BiH - Iran
15h Makedonija - Tunis
17h Hrvatska - Austrija

17.01.2015.
17h Iran - Makedonija
17h Tunis - Hrvatska
19h Austrija - BiH

19.01.2015.
17h BiH - Makedonija
17h Hrvatska - Iran
19h Austrija - Tunis

21.01.2015.
15h Iran - Austrija
17h BiH - Tunis
17h Makedonija - Hrvatska

23.01.2015.
15h Tunis - Iran
17h Hrvatska - BiH
17h Makedonija - Austrija

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • chepo21.01.2015. u 12:35
    Slafko: "Za nešto više od prolaska u drugi krug trebat će mi faktor mozga"
    chepo
  • sportoz15.01.2015. u 17:28
    Mislim da smo protiv Perzije lagani favoriti, a protiv ovih ostalih velesila što bude. Već mi je muka od tih preseravanja. U redu je poštivati svakog protivnika, ali realno lakšu skupinu ne bi dobili ni da smo je sami birali, tako da...
    sportoz
  • Obrisan korisnik14.01.2015. u 19:27
    Evo ga, od toga da smo favoriti došli smo do toga da je "cilj" prolazak u drugi krug. Svakim danom sve veći alibiji i sve manji ciljevi. Ima još jedan dan do početka prvenstva, šta će sutra biti cilj? Na kraju će biti samo da se ne osramotimo i pokušamo izboriti 4.mjesto u skupini što bi bila... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik14.01.2015. u 18:44
    i jos nesto, ne mogu se navjerovat izjavi Slafka da nam je cilj drugi krug, a za nesto vise da ce nam bit potreban faktor srece....za nesto vise dragi moj Slafko treba znanja i sposobnosti na klupi na kojoj na zalost toga nema, jer u svim kljucnim utakmicama u polufinalima koja smo gubili zadnjih... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik14.01.2015. u 18:40
    kad smo mi imali dosta igraca u bundesligi onda su uvijek bile price da nasi igraci dolaze istroseni i iscrpljeni od tog ritma utakmica u bundesligi...a sad Austrijanci imaju 10 igraca iz bundeslige i nasi ih se boje jer su iz bundeslige...ma sta nebi onda po toj njihovoj dugogodisnjoj logici oni... [više na forumu]
    Obrisan korisnik