Nogomet

SKUPINA E: Neugodna skupina u kojoj svatko daje argumente za prolazak

Piše:Mihaela Bradovski • srijeda, 08.06.2016.
SKUPINA E: Neugodna skupina u kojoj svatko daje argumente za prolazak
Foto: EPA

Dosta izjednačena i kvalitetna je skupina E u kojoj svi kandidiraju posve otvoreno za prolazak dalje. Belgija je papirnati favorit, ali u ovoj skupini sve je moguće...

ŠVEDSKA

Švedska ima bogatu nogometnu povijest i kroz godine dosta uspona, ali i padova. One najsvjetlije trenutke doživjela je davno, a u novije doba upisala je samo dva značajnija rezultata na velikim natjecanjima.

I danas Švedska ima kvalitetnu reprezentaciju, u Ibrahimoviću ima ekstra pojedinca, ali teško se oteti dojmu da joj opet nešto fali i da će teško doći do velikog rezultata.

Zlatne godine švedskog nogometa događale su se davno, u razdoblju prije i odmah nakon Drugog svjetskog rata kada je na svjetskim smotrama dva puta bila na postolju i jednom završila kao četvrta.

Zanimljivo, na europsko prvenstvo nije se uspjela plasirati sve do 1992. godine kada je napokon upisala debitantski nastup Upisala ga je zahvaljujući činjenici da je bila domaćin i nije morala prolaziti kroz žrvanj kvalifikacija.

U tom nastupu ubilježila je prvo mjesto u skupini pobjedama protiv Danske 1:0 golom Tomasa Brolina te 2:1 protiv Engleske golovima Jana Erikssona i Brolina. Donijelo joj je to nastup u polufinalu gdje je izgubila od Njemačke 3:2.

Prvi nastup na Europskom prvenstvu baš da je prošla kvalifikacije imala je 2000. godine kada je završila kao posljednja u skupini sa samo jednim bodom. Belgija i Italija svladali su je s po 2:1, a jedini bod osvojila je remijem bez pogodaka protiv Turske.

Četiri godine kasnije Švedska je uspješno odradila grupnu fazu i plasirala se u četvrtfinale. Krenula je furiozno, pregazila je Bugarsku s 5:0 da bi nakon toga odigrala 1:1 s Italijom. Omogućilo je to njima i Dancima ležerniji pristup u zadnjem kolu jer im je po bod bio dovoljan za prolaz i to se dogodilo. Odigrali su 2:2 nakon čega su uslijedile žestoke optužbe Talijana da su postigli "skandinavski pakt" i dogovorili prolaz.

Ako je tu nešto i bilo, stigla ih je kazna u četvrtfinalu gdje su nesretno nakon penala eliminirani od strane Nizozemske.

Na posljednja dva europska prvenstva upisali su po pobjedu i nisu uspjeli izboriti prolaz u nokaut fazu. 2008. godine svladali su samo Grčku s 2:0 dok su poraženi od Španjolske i Rusije, a 2012. godine svladali su Francusku s 2:0, ali i izgubili 2:0 od Ukrajine te 3:2 od Engleske.

Kvalifikacije

Dosta su se namučili na putu do Francuske. U svojoj skupini završili su kao treći i morali su kroz dodatne kvalifikacije izboriti prolaz na Europsko prvenstvo.

Priliku za izravan plasman na Europsko prvenstvo prokockali su tri kola prije kraja kada su ugostili Austriju i u očajnom nastupu upisali poraz 4:1.

Do kraja kvalifikacija imali su lagan raspored i čekali su na kiks Rusije kako bi je preskočili, ali i Rusi su odradili svoj posao kako treba te je Švedska završila kao treća.

U dodatnim kvalifikacijama za protivnika su imali Dansku i bili su uspješniji s konačnih 4:3. Na svom travnjaku Šveđani su slavili s 2:1 golovima Forsberga i Ibrahimovića dok je Jorgensen dao nadu Dancima.

Međutim u uzvratu u Kopenhagenu Švedska je s dva gola Zlatana Ibrahimovića 15 minuta prije kraja bila na 2:0 i Danska je treba četiri pogotka kako bi napravila čudo. Naravno, nije ih postigla, uspjela je doći do 2:2, ali to nije bilo dovoljno.

Glavni aduti

Ovo je Ibrahimovićeva reprezentacija. Jedan od najvećih igrača današnjice čovjek je oko kojeg se vrti praktički sve u igri Švedske. Ibrahimović je vođa na terenu, strijelac i paker, igrač čija je zadnja kada je riječ o ovoj reprezentaciji.

Dobra sezona je iza igrača moskovskog CSKA Pontusa Wernblooma koji je doduše često bio i na "hlađenju" na klupi, ali dobra forma mogla bi natjerati izbornika Hamrena da mu pruži važnu ulogu.

Važnu ulogu sigurno će imati Andreas Granqvist koji drži švedsku obranu, a sve više se nameće Emil Forsberg koji je već pokazivao kako može pružiti puno i u najkompleksnijim trenucima.

Tu su i oni iskusniji - Martin Olsson, Jimmy Durmaz, Sebastian Larsson, Mikael Lustig, Kim Kallstrom, ali jasno je da će uspjeh Švedske ovisiti u najvećoj mjeri o jednom čovjeku.

Izbornik

Mnogi će reći - Ibrahimovićev čovjek. Istina je da su Ibrahimović i Erik Hamren u odličnim odnosima, ali Šveđani odbijaju tvrdnje da je Hamren zbog toga na klupi reprezentacije.

I oni koji to uporno naglašavaju, neće imati još dugo materijala. Hamren napušta reprezentaciju nakon ovog Europskog prvenstva i Švedska je već pronašla novog izbornika.

Šveđanin je u klupskoj karijeri osvojio naslov prvaka s Aalborgom i dva s Rosenborgom, uzeo je i tri kupa s AIK-om i Örgryteom, a na klupi reprezentacije je od 2009. godine. Sa Švedskom se plasirao na dva Europska prvenstva, ali kao najveću utakmicu često ističe remi protiv Njemačke u Berlinu 2012. godine kada je Švedska od minus 4:0 u zadnjih pola sata došla do 4:4.

Aktualni trenutak i prognoza

Među onim zvučnijim imenima koje Hamren nije pozvao u kadar za nastup na Euru, ističe se Ola Toivonen, no takva odluka ne čudi. Toivonen je prošlu sezonu proveo na posudbi u Sunderlandu i tamo više nije igrao nego što je igrao. Imao je mizernu minutažu, a još krajem 2015. godine posljednji put odradio je barem 45 minuta.

Kakav će Švedska rezultat ostvariti, ovisit će o inspiraciji Zlatana Ibrahimovića koji dolazi vrlo motiviran na ovo natjecanje. Skupina je zanimljiva, dosta neugodna, ali Švedska se može probiti dalje.

ITALIJA

Italija je jedna od devet reprezentacija koje su kroz povijest osvajale naslov prvaka Europe. Talijani su svoj trenutak slave doživjeli 1968. godine kada su osvojili jedinu titulu.

Imali su i oni kroz povijest uspona i padova, na pet europskih prvenstava nisu se uspjeli plasirati kroz kvalifikacije,.

1968. godine prvi put bili su na završnici i to nakon što su u play-offu eliminirali Bugarsku s ukupnih 4:3. Odmah su dobili i organizaciju završnog turnira i na svom tlu osvojili svoju prvu titulu.

U polufinalu nakon produžetaka protiv Sovjetskog Saveza pogodaka nije bilo i putnik u finale odlučen je bacanjem novčića gdje je sretniji bio talijanski kapetan Giacinto Facchetti. Dramu je donijelo i finale protiv Jugoslavije gdje su Italiji trebale dvije utakmice za titulu. Prva je završena neodlučeno 1:1 nakon produžetaka i prvaka Europe odlučila je ponovljena utakmica dva dana kasnije. Tu su Riva i Anastasi zabili već u prvom poluvremenu i poveli Italiju do pobjede 2:0.

Na naredne dvije završnice Talijani nisu uspjeli otići da bi 1980. godine ponovno izborili plasman i dobili domaćinstvo. U skupini su svladali Englesku s 1:0 i remizirali bez pogodaka protiv Španjolske i Belgije te su unatoč istom broju bodova kao i Belgijci, završili kao drugi i otišli u borbu za treće mjesto. Tamo je uspješnija bila Čehoslovačka boljim izvođenjem jedanaesteraca.

Na Europskom prvenstvu u Njemačkoj 1988. godine Italija je došla do polufinala gdje je igrala protiv Sovjetskog Saveza i upisala poraz 2:0 golovima Litovčenka i Protasova.

Sve do 2000. godine nije imala značajnijih rezultata, a onda je ponovno došla do same završnice. U skupini je bila savršena, upisala je tri pobjede i plasirala se u četvrtfinale. Tamo je za protivnika imala Rumunjsku koju je sredila u završnici prvog poluvremena golovima Tottija i Inzaghija te izborila mjesto u polufinalu. Uslijedila je tvrda utakmica s Nizozemcima, pogodaka nije bilo i odluka je pala s 11 metara gdje je Nizozemska tri puta promašila. U finalu su Talijani bili nadomak titule. Pogodak Delvecchija držao ih je u vodstvu od 55. minute, ali u trećoj minuti sudačke nadoknade Sylvain Wiltord donio je produžetak, a tamo je David Trezeguet donio titulu Francuskoj.

2008. i 2012. godine kobni su bili Španjolci. 2008. zaustavili su Italiju u četvrtfinalu nakon jedanaesteraca, a 2012. godine u finalu s visokih 4:0. Na putu do finala Italija je eliminirala Englesku i Njemačku.

Kvalifikacije

Talijani su kvalifikacije odradili u skupini s Hrvatskom i iako nisu briljirali, završili su kao prvoplasirani sa sedam pobjeda i samo tri remija. Oba susreta s Hrvatskom završena su neodlučeno 1:1, na San Siru i na Poljudu, a oba puta strijelac za Talijane bio je Candreva.

Još jedan remi Italija je upisala u Sofiji protiv Bugarske 2:2.

Neke pobjede ostvarene su uz dosta muke, teže od očekivanja. Tako je Azerbajdžan svladan s 2:1 golom Chiellinija u 82. minuti, Malta oba puta tek 1:0, a i u remiju u Bugarskoj Talijani su zabili tek u završnici za 2:2.

Glavni aduti

Antonio Conte dosta je prošarao reprezentaciju i uveo niz novih igrača. Nekada se sve vrtjelo oko Andree Pirla, a danas Italija nema takvu zvijezdu u kreaciji igre.

Upravo Candreva koji je zabijao protiv Hrvatske ima velike ovlasti i jedan je od opasnijih igrača ove reprezentacije. Na stoperskim pozicijama Talijani standardno imaju Bonuccija, Barzaglija i Chiellinija, Buffon i dalje drži jedinicu dok bi u vezi i napadu moglo biti dosta rotiranja.

Talijanima će definitivno puno nedostajati Marco Verratti i Claudio Marchisio koji bi sigurno igrali važnu ulogu, ali obojica su ozlijeđeni.

Izbornik

Antonio Conte odrađuje svoje posljednje utakmice na klupi Italije gdje će ga zamijeniti Giampiero Ventura. Conte nakon Europskog prvenstva napušta klupu reprezentacije i preuzima londonski Chelsea.

Kao što mu je uspješna bila igračka, uspješna mu je i trenerska karijera. S Juventusom je osvojio tri naslova prvaka Italije i započeo tu eru koja traje i danas, osvojio je dva puta Superkup i s Barijem bio prvak Serie B.

S talijanskom reprezentacijom plasirao se na Europsko prvenstvo gdje će pokušati napraviti kvalitetan rezultat.

Aktualan trenutak i prognoza

Italija ima dovoljno snage i kvalitete za proći skupinu, a dalje sve ovisi o protivnicima. Nije to više ona strašna momčad kakve je Italija znala imati, pad kvalitete lige utjecao je i na reprezentaciju, ali i dalje Talijani spadaju među one elitne reprezentacije i nitko ih nikada ne smije otpisati. Kroz povijest su dolazili do finala upravo onda kada se nitko tome nije nadao.

BELGIJA

Jedna od reprezentacija koje bi mogle ostvariti kvalitetan rezultat, a nisu u najužem krugu favorita je Belgija. Vrlo dobra momčad spremna je za dodatni iskorak i nada se da će čak i nadmašiti dosadašnje najbolje nastupe Belgijaca na europskim prvenstvima.

Da bi to napravili, morali bi postati europski prvaci jer Belgija u svojoj povijesti ima i jedno drugo mjesto i to iz 1980. godine s Europskog prvenstva u Italiji.

Ovo će biti peti nastup Belgije na europskim prvenstvima i prvi od 2000. godine gdje je nastupila kao domaćin. Posljednji put Belgija je u biti kvalifikacije prošla za Europsko prvenstvo 1984. godine.

Prvi nastup na završnici Belgija je imala 1972. godine kada je prošla kroz kvalifikacije zahvaljujući pobjedi protiv Italije 2:1 u Bruxellesu i odmah je dobila organizaciju završnice.

Polufinale donijelo joj je prejaku Njemačku koja je golovima Gerda Müllera slavila s 2:1 te su Belgijci otišli u borbu za treće mjesto protiv Mađarske koju su svladali s 2:1 pogocima Raoula Lamberta i Paula van Himsta.

Osam godina kasnije Belgija je po drugi put došla na završnicu i to u Italiju gdje je ujedno i ostvarila svoj najveći rezultat igrajući u finalu. U skupini je završila kao prvoplasirana ostavivši iza sebe velikane Italiju, Englesku i Španjolsku, a ključna je bila pobjeda 2:1 protiv Engleza golovima Erica Geretsa i Juliana Coolsa.

U finalu je igrala protiv Zapadne Njemačke koja je bila bolja s 2:1 uz dva pogotka Horsta Hrubescha dok je za Belgiju u 75. minuti iz kaznenog udarca izjednačio Rene Vandereycken.

Četiri godine kasnije Belgija je ponovno došla na završnicu, ali ovaj put završila je kao treća u svojoj skupini. Krenula je pobjedom protiv Jugoslavije 2:0 pogocima Erwina Vandenbergha i Georgesa Grüna da bi nakon toga izgubila od Francuske 5:0 i na kraju od Danske 3:2. Taj poraz od Danaca stajao je Belgiju ostanka bez polufinala, imala je u tom susretu vodstvo 2:0 golovima Jana Ceulemansa i Francka Vercauterena, ali Danci su preokrenuli rezultat i otišli do pobjede.

Novi nastup na Europskom prvenstvu upisan je tek 2000. godine kada je Belgija bila ujedno i domaćin, ali nije se proslavila. Krenula je pobjedom protiv Švedske 2:1 pogocima Barta Goora i Emila Mpenze, ali nakon toga poražena je od Italije s 2:0 i s istim rezultatom od Turske.

Kvalifikacije

Belgija je u kvalifikacije ušla kao glavni favorit za prvo mjesto u društvu Walesa, BiH, Izraela, Cipra i Andore te je na kraju to i opravdala osvajanjem prvog mjesta s dva boda prednosti nad Walesom.

Nije baš krenulo izvrsno. 1:1 u Zenici protiv BiH, pa domaćih 0:0 protiv Walesa i zatim poraz 1:0 na gostovanju u Cardiffu. No nakon toga Belgija je do kraja kvalifikacija upisala same pobjede i na kraju uzela prvo mjesto.

Velšani su svoju priliku za prvo mjesto ispustili porazom u Zenici od BiH 2:0 u pretposljednjem kolu kvalifikacija čime je Belgija preuzela vodeću poziciju.

Glavni aduti

Belgija ima niz fantastičnih pojedinaca, a predvodi ih Eden Hazard, zvijezda Chelseaja koja iza sebe ima skromniju sezonu, ali i dalje je najopasniji igrač Belgije.

Odmah uz bok mu je Kevin de Bruyne iz Manchester Cityja, igrač koji uredno najbolje utakmice odrađuje upravo u dresu reprezentacije.

Tu je i prvi napadač reprezentacije Romelu Lukaku koji zaokružuje fantastični ofenzivni trio koji Marc Wilmots ima na raspolaganju.

Vrata Belgije čuva jedan od najkvalitetnijih vratara svijeta Thibaut Courtois zbog kojeg je čak i Petr Čech otišao iz Chelseaja ne želeći sjediti na klupi, a veliki posao u veznoj liniji odrađuje Radja Nainggolan koji bi mogao vrlo brzo preseliti u Englesku.

Izbornik

Bivši kapetan belgijske reprezentacije Marc Wilmots danas je izbornik i to izbornik koji prije toga i nije imao previše trenerskog iskustva.

Vrlo kratko vodio je Schalke, zatim jednu sezonu St. Truiden dok nije dobio priliku asistirati Dicku Advocaatu i Georgesu Leekensu na klupi reprezentacije.

Upravo Leekensa naslijedio je 2012. godine, Belgija je pod njegovim vodstvom igrala sve bolje i nakon odlaska na Svjetsko prvenstvo, Wilmots je poveo reprezentaciju i na Europsko prvenstvo.

Prognoza i aktualni trenutak

Veliki hendikep za Belgiju je neigranje Vincenta Kompany. Kapetan je u završnici sezone zaradio ozljedu zbog koje mora propustiti ovo natjecanje i tako je ostavio rupu u zadnjoj liniji. Ukoliko Wilmots to uspije kvalitetno zakrpati, Belgija će biti ozbiljan kandidat za vrlo visok plasman. U protivnom, bit će u problemima jer da stvar bude još lošija, također zbog ozljede nedostaje i Nicolas Lombaerts.

REPUBLIKA IRSKA

Republika Irska upisat će u Francuskoj tek treći nastup na europskim prvenstvima i pokušat će po prvi puta proći skupinu. Broj nastupa na završnici trebao je biti i veći, ali dva puta je zaustavljena u doigravanju.

1988. godine na Europskom prvenstvu u Njemačkoj upisala je debitantski nastup nakon što je u kvalifikacijama završila kao prvoplasirana u skupini uz pomoć susjeda Škota koji su svladali Bugarsku dva kola prije kraja u Sofiji i tako otvorili Ircima vrata Europskog prvenstva.

Tamo su krenuli odlično i u prvom kolu svladali Englesku s 1:0 pogotkom Raya Houghtona, zatim je remizirala sa Sovjetskim Savezom 1:1 i onda u odlučujućem susretu upisala poraz od Nizozemsku. Uz pobjedu protiv Nizozemske Irska bi bila u polufinalu, odgovarao joj je čak i remi, ali Wim Kieft u 82. minuti zabio je za pobjedu Nizozemaca.

1996. godine Irce je ponovno zaustavila Nizozemska, ali ovaj put u dodatnim kvalifikacijama za Europsko prvenstvo u Engleskoj. Susret dodatnih kvalifikacija igran je na Anfieldu, a Nizozemce je do pobjede 2:0 nosio Patrick Kluivert.

Ponovno su blizu završnice bili četiri godine kasnije kada je u Dublinu Turska izvukla remi 1:1 i onda u Bursi u susretu bez pogodaka ostavila Republiku Irsku bez Europskog prvenstva.

Drugo Europsko prvenstvo na kojem je nastupila bilo je ono 2012. godine kada je kroz dodatne kvalifikacije eliminirala Estoniju. Iskoristili su Irci dobar ždrijeb i već u Tallinnu riješili pitanje prolaza glatkom pobjedom 4:0.

Na Euru su bili u skupini s Hrvatskom i doživjeli debakl. Posljednje mjesto u grupi bez ijednog osvojenog boda i s gol razlikom poražavajućih 1:9.

Hrvatska je s dva gola Mandžukića i jednim Jelavića započela seriju poraza Iraca dok je St. Ledger postigao jedini irski pogodak na ovom Prvenstvu.

Uslijedili su porazi od Španjolske 4:0 i Italije 2:0 za oproštaj od svojeg drugog Eura.

Kvalifikacije

Ove kvalifikacije donijele su Ircima dosta drame i malo je nedostajalo da natjecanje završe na drugom mjestu i plasiraju se izravno na Europsko prvenstvo. Za to im je trebala pobjeda protiv Poljske u posljednjem susretu, ali poraženi su s 2:1.

Tako su se po četvrti put našli u dodatnim kvalifikacijama i drugi put bili uspješni. Protivnik je bila Bosna i Hercegovina koja je u ovim kvalifikacijama bila daleko od željenog izdanja, a loš ciklus kulminirao je u Dublinu gdje su glatko poraženi.

U Zenici je bilo 1:1 nakon što je Brady zabio za vodstvo Irske u 82. minuti, a tri minute kasnije Džeko poravnao. Dva gola Waltersa u uzvratu vratila su Irce na Europsko prvenstvo.

Glavni aduti

Dosta iskusnih igrača vodi Martin O'Neill na ovo Europsko prvenstvo, a predvodi ih Robbie Keane, dugogodišnji kapetan i još uvijek jedan od najvažnijih irskih igrača.

Dosta se očekuje i od klupskih suigrača iz Evertona Jamesa McCarthyja i Seamusa Colemana koji bi trebali biti siguran izbor u sredini terena odnosno na desnom boku.

Uz Robbieja Keanea najveću prijetnju naprijed trebao bi predstavljati Shane Long, napadač Southamptona, kao i Jonathan Walters.

Izbornik

Martin O'Neill trenerskim poslom bavi se već 30 godina. Gdje god je radio za to vrijeme ostavio je trag pa je tako i Republiku Irsku odveo na Europsko prvenstvo.

Trenirajući Wycombe dva puta je osvajao FA kup dok je s Leicesterom također u dva navrata osvajao Liga kup.

Iz razdoblja na klupi Celtica nosi tri naslova prvaka Škotske, tri Kupa, jedan Liga kup i finale Kupa Uefe gdje je poražen u produžetku od Mourinhovog Porta s 3:2.

Aktualni trenutak i prognoza

Za Irsku se uvijek može sa sigurnošću reći kako možemo očekivati borben i pomalo fanatičan pristup. Zbog ozljede ostali su bez Marca Wilsona, a O'Neill se pomalo iznenađujuće odrekao iskusnog Paula McShanea. Koliko mogu? Prolazak skupine bit će vrhunac.

EP 2016., skupina D

1Hrvatska 35:3+27
2Španjolska 35:2+36
3Turska 32:4-23
4Češka 32:5-31

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

EP 2016., skupina D

1Hrvatska 35:3+27
2Španjolska 35:2+36
3Turska 32:4-23
4Češka 32:5-31

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!