Košarka

Kako su Warriorsi "ubili" trade deadline

Sportnet • ponedjeljak, 12.02.2018.
Kako su Warriorsi "ubili" trade deadline
Foto: EPA

Još jedan NBA trade deadline je iza nas, proanalizirali smo kako su pojedine momčadi trgovale te zašto nije bilo očekivanih senzacionalnih transfera...

AUTOR: Branko Komorski

NBA tržnica zatvorila je vrata za ovu sezonu, a zadnji dan bio je, kao i obično, najprometniji. Na kraju su izostali veliki tradeovi koje su mnogi očekivali, a najznačajnije poslove odradili su Detroit Pistonsi dovođenjem All-Star krila i bivšeg rookieja godine Blakea Griffina te Cleveland Cavaliersi koji su promijenili gotovo pola rostera.

No krenimo redom

Sve je krenulo deset dana prije deadlinea, tradeom između Clippersa i Pistonsa. Momčad iz Los Angelesa odlučila je nakon odlaska Chrisa Paula u Houston okrenuti novu stranicu i krenuti u proces rebuildinga. Jasno je da se Griffin i centar DeAndre Jordan nisu uklapali u taj plan i javna je tajna da su Clippersi obojicu nudili po cijeloj ligi. Međutim, pokazalo se da zanimanje za njih i nije tako veliko kako se front office Clippersa vjerojatno nadao.

Griffin je na kraju zajedno s Briceom Johnsonom i Williejem Reedom poslan u Detroit, a u suprotnom su smjeru stigli Avery Bradley, Tobias Harris i Boban Marjanović zajedno s po jednim izborom prve i druge runde drafta. Činilo se da je samo pitanje dana kad će i Jordan promijeniti sredinu, a bilo je momčadi koje su pokazale interes, ali do zadnjeg trenutka nitko nije uspio složiti paket koji bi zadovoljio Clipperse. Zanimljivo je da je tako upravo DeAndre, koji je 2015. godine jednom nogom već bio u Dallasu, na kraju zadnji od velike trojke ostao u Los Angelesu.

Chicago Bullsi poslali su Nikolu Mirotića u New Orleans Pelicanse za Tonyja Allena, Omera Asika, Jameera Nelsona i izbor prve runde drafta. Još jedan očekivani potez s obje strane s obzirom na činjenicu da su Bullsi u procesu rebuildinga dok je Pelicansima nakon ozljede DeMarcusa Cousinsa trebao netko tko će pomoći Anthonyju Davisu nositi barem dio tereta. Spominjala se mogućnost da će se Pelicansi možda odlučiti rastati s Davisom te krenuti slagati momčad iz početka oko mladih igrača i budućih izbora drafta koje bi za njega dobili, ali uprava je zaključila je da ipak prerano za takav potez.

Milwaukee Bucksi doveli su Tylera Zellera iz Brooklyn Netsa u zamjenu za Rasharda Vaughna i izbor druge runde drafta, a početak trade ludnice koja obično nastupi u zadnjih 24 sata najavila je nažalost teška ozljeda Kristapsa Porzingisa kojem su puknuli prednji križni ligamenti u lijevom koljenu. Upravo su njegovi New York Knicksi napravili idući posao u kojem su Willyja Hernangomeza, koji je zatražio trade nezadovoljan minutažom nakon dolaska Enesa Kantera, poslali u Charlotte Hornetse u zamjenu za Johnnyja O'Bryanta i dva izbora druge runde drafta.

Zadnjim danom prijelaznog roka apsolutno su dominirali aktualni finalisti i prvaci iz 2016. godine, Cleveland Cavaliersi. Bilo je jasno da momčad ne igra na očekivanoj razini i da trebaju svježe krvi, a front office je odradio seriju tradeova koji se na kraju možda pokažu uspješnima, a možda i ne, ali jedno je sigurno - nitko ne može reći da nisu napravili sve što je bilo moguće nakon što su doveli čak pet novih igrača koji bi trebali ozbiljno promijeniti rotaciju Cavsa.

Prvo su Dwyanea Wadea, koji je prošlog ljeta kao veliko pojačanje stigao u Cleveland, poslali natrag u Miami Heat gdje je proveo gotovo cijelu karijeru, a zatim su odradili prvi veliki posao. Isaiah Thomas, koji je trebao biti dostojna zamjena za Kyrieja Irvinga nakon što je došao iz Bostona, na kraju je odigrao samo 15 utakmica za Cavse prije nego je poslan u Los Angeles Lakerse zajedno s Channingom Fryem i izborom prve runde drafta u zamjenu za Jordana Clarksona i Larryja Nancea Jr..

Nije trebalo dugo čekati na još jedan potez momčadi iz Clevelanda. U tradeu u kojem su sudjelovale tri momčadi poslali su Dimitrosa Agravanisa, Imana Shumperta, 2,1 milijun dolara i izbor druge runde drafta u Sacramento Kingse te Jaea Crowdera, Derricka Rosea i izbor druge runde drafta u Utah Jazz. Kingsi su poslali Georgea Hilla i Arturasa Gudaitisa u Cleveland, a Jazz je poslao Rodneyja Hooda u Cleveland te Joea Johnsona i 1,1 milijun dolara u Sacramento.

U još jednom tradeu između tri momčadi, New York Knicksi su poslali Douga McDermotta u Dallas Maverickse te izbor druge runde drafta u Denver Nuggetse koji su u New York poslali Emmanuela Mudiaya, a izbor druge runde drafta u Dallas. Mavericksi su poslali Devina Harrisa u Nuggetse. Zanimljivo je da Knicksi tako sada u momčadi imaju i Mudiaya i Porzingisa, a upravo su na draftu 2015. godine mladića iz Konga neki vidjeli kao igrača kojeg bi trebali birati ispred Latvijca. Međutim, Phil Jackson odlučio je u tom trenutku da je Kristaps bolji izbor i nije pogriješio.

Memphis Grizzliesi poslali su Jamesa Ennisa u Detroit Pistonse za Bricea Johnsona koji je desetak dana ranije stigao iz Clippersa, a u zadnjem važnijem tradeu Orlando Magic poslao je Elfrida Paytona u Phoenix Sunse za izbor druge runde drafta. Prilično mala odšteta za igrača koji je bio lutrijski izbor Orlanda na draftu 2014. godine i njihov startni razigravač od tog trenutka. U Magicu nisu vidjeli Paytona kao dugoročno rješenje na toj poziciji, a kako mu na kraju sezone ističe rookie ugovor, bilo je očito da mu front office nije bio spreman ponuditi novi ugovor kakav je ovaj tražio.

Hinkiejev poučak u iščekivanju "post Warriors" ere

Već je neko vrijeme jasno je da je većina momčadi puno više zainteresirana „unovčiti“ svoje veterane za buduće izbore drafta i mlade igrače nego trošiti resurse kako bi ojačali roster za aktualnu sezonu. Famozno tankiranje nešto je čega je uvijek bilo u ovoj ligi. Uostalom, teško je takvu pojavu izbjeći u sustavu koji najlošije momčadi nagrađuje najboljim mladim igračima na draftu, ali uvijek je u tome postojala mjera odnosno više je momčadi bilo zainteresirano za borbu za doigravanje i sam vrh nego što ih je lovilo startne pozicije za draft lutriju.

Tankiranje je na višu razinu podignuo generalni menadžer Philadelphia 76ersa Sam Hinkie koji je napravio sve što je bilo u njegovoj moći kako bi Sixersi što duže bili u prilici dobivati izbore na samom vrhu drafta. Nakon toga sve se više timova počelo voditi logikom kako je bolje slagati nekonkurentne rostere i time automatski povećati šanse na draft lutriji nego loviti pobjede ako procijene da momčad ionako nema potencijala za sam vrh.

Nakon toga su se „dogodili“ Warriorsi, jedna od najboljih momčadi u povijesti NBA i ostatak lige je zaključio da nema previše smisla pokušavati skinuti momčad iz Oaklanda s trona nego da je racionalnija opcija marljivo skupljati resurse i pripremati se za „post Warriors“ eru. Jednim od najuspješnijih u takvom načinu poslovanja pokazao se generalni menadžer Boston Celticsa Danny Ainge koji je tijekom vremena skupio nevjerojatnu količinu resursa u vidu budućih izbora drafta i mladih igrača. Najbolje od svega je što cijelo to vrijeme nije žrtvovao rezultat nego su se Celticsi pod vodstvom trenera Brada Stevensa profilirali kao jedna od najboljih momčad Istočne konferencije.

Međutim, upravo zbog takvog načina razmišljanja došli smo do situacije gdje je jako teško odraditi tradeove koji bi prije nekoliko godina bili sasvim izgledni. Solidni starteri mlađi od 30 godina, za koje su se ranije bez problema dobivali izbori prve runde drafta, danas jedva da izazivaju zanimanje. Momčadi čuvaju svoje izbore drafta i spremne su ih se odreći samo u posebnim prilikama kad procijene da je vrijednost koju će za njih dobiti više nego zadovoljavajuća. Problem je naravno u tome što u tom slučaju trade obično ne izgleda tako primamljivo iz perspektive druge momčadi.

Jedini koji se nisu uklopili u taj trend su Cavsi LeBrona Jamesa i takav im se pristup isplatio 2016. godine kad su osvojili naslov prvaka i pritom srušili momčad koja je prije toga sa 73 pobjede u regularnom dijelu sezone srušila rekod Bullsa star 20 godina. Međutim, kako sam već napisao, Cavsi ove sezone ne izgledaju kao momčad spremna za takav poduhvat i uprava je odlučila ući all in. Ne znam kako će to izgledati na parketu, ali činjenica je da su odrađeni tradeovi vjerojatno najviše što se moglo izvući iz ove situacije, a roster s novim igračima izgleda puno kompletnije i kompatibilnije nego što je to ranije bio slučaj.

Hoće li to biti dovoljno za još jednom srušiti Warriorse? Vjerojatno ne, ali u ligi koja je digla ruke od borbe i pokušava se bolje pozicionirati za neka bolja vremena, treba pohvaliti svakog tko je spreman pokušati sve kako bi izazvao Golden State već sada.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!