Rukomet

Francuskoj šesto zlato, Hrvatskoj bolni porazi od debitanata na pobjedničkom postolju

Mihaela Bradovski • petak, 04.01.2019.
Francuskoj šesto zlato, Hrvatskoj bolni porazi od debitanata na pobjedničkom postolju
Foto: FaH

Uoči nadolazećeg Svjetskog rukometnog prvenstva prisjećamo se onog od prije dvije godine, odigranog u Francuskoj, a s domaćinom te Norveškom i Slovenijom kao osvajačima medalja. Hrvatski san o završnom okršaju s Francuskom, kao mogućnost za uzvrat za poraz iz finala 2009. godine, prekinut je u polufinalu na nesretan način koji će se još dugo pamtiti...

• Favoriti skupina stopostotni, Japan, Angola i Bahrein bez osvojenog boda
• Porazi Danske i Njemačke, Španjolska teško živjela, Hrvatska uspješnija od Egipta
• Još jedna završnica za Hrvatsku, Francuska izbacila Švedsku, Slovenija Katar
• Bergerud pročitao Horvata, protiv Slovenije nedovoljno i +8
• Norveška u svom prvom finalu do srebra, Francuskoj šesto zlato, Omeyeru rekord
• Predstavljen VPS, rasprodane ulaznice za 23 susreta

25. Svjetsko prvenstvo održano u Francuskoj domaćinu je donijelo šestu titulu najbolje rukometne vrste, drugu osvojenu na vlastitom tlu, dok su se Norveška i Slovenija izborile za svoje prve medalje u povijesti na svjetskoj razini.

Iako su grupnu fazu natjecanja završile kao stopostotne, osmina finala bila je pogubna za Dansku i Njemačku, Hrvatska će još dugo pamtiti završne trenutke regularnog dijela polufinalnog susreta s Norveškom, a što se van-europskih momčadi tiče, najdalje su otišli Katarani osvojivši osmo mjesto nakon poraza od Slovenije.

Favoriti skupina stopostotni, Japan, Angola i Bahrein bez osvojenog boda

Skupina A dala je u konačnici oba finalista, a osim Francuske i Norveške u iduću fazu natjecanja plasirale su se još Rusija i Brazil koji je u drugom kolu svladao Poljsku, u idućem i Japan čime je "kupio" mjesto ispred njih u konačnom poretku.

U tom trećem kolu francuski i norveški rukometaši odigrali su prvi od dva svoja dvoboja uz 31:28 pobjedu domaćina Prvenstva.

Zanimljivo, Poljska koja je skupinu završila na petoj poziciji od Norveške je izgubila s dva razlike (20:22) dok je susret s Francuskom okončala minimalnim 25:26 porazom. Bez ikakve šanse za prolazak ostao je Japan sa svih pet poraza.

Iz skupine B u daljnju fazu natjecanja plasirale su se stopostotna Španjolska, drugoplasirana Slovenija, Makedonija te Island koji je četvrtu poziciju, s jednakim brojem bodova kao i Tunis, uhvatio zahvaljujući boljoj gol razlici. Njihov međusoban susret završio je podjelom bodova, 22:22.

Jedina tri remija grupne faze natjecanja upisana su u ovoj skupini; bez pobjednika su završili i dvoboji između Slovenije i Tunisa te Makedonije i Islanda. Reprezentacija Angole i u puno slabijoj konkurenciji teško bi prošla bolje od konačnog ishoda - pet poraza i -69 gol razlikom.

Hrvatska je svoj put u osminu finala tražila kroz skupinu C u koju je bila smještena zajedno s Njemačkom, Bjelorusijom, Mađarskom, Saudijskom Arabijom i Čileom. Jedini poraz (21:28), uz loš napadački dan, izabranici Željka Babića doživjeli su u dvoboju s Njemačkom koja je ovu prvu fazu SP-a arhivirala sa svih 10 bodova na kontu.

Hrvatski su rukometaši Prvenstvo otvorili 28:23 slavljem nad Saudijskom Arabijom, Mađarsku su svladali s 31:28, Bjelorusiju s 31:25 dok su protiv Čilea slavili s 37:22. Dalje su prošle i preostale dvije europske vrste.

Poput Francuske, Španjolske i Njemačke bez izgubljenog boda u osminu finala prošla je i Danska, glavni favorit skupine D. U skupini s najviše van-europskih predstavnika Švedska je svoj jedini poraz upisala protiv lidera skupine, izgubivši s 25:27.

Dalje su prošli i Egipat s tri pobjede te Katar s dvije, a njihov međusoban susret završio je 22:20 pobjedom afričkog prvaka. Argentina je do pobjede stigla tek u posljednjem kolu u utakmici protiv Bahreina koji je odigrao epizodnu ulogu ne upisavši niti bod.

Porazi Danske i Njemačke, Španjolska teško živjela, Hrvatska uspješnija od Egipta

I dok je grupna faza natjecanja prošla s više-manje očekivanim rezultatima i prolazima, osmina finala donijela je dva velika iznenađenja. Prvo je Mađarska s 27:25 svladala Dansku, a dva sata kasnije Prvenstvo je završilo i za Njemačku. Od nje je s minimalnih 21:20 bio uspješniji Katar.

Blizu iznenađenju bio je i Brazil kojeg je, također s jednim pogotkom razlike, svladala Španjolska. Tih konačnih 28:27 izboreno je u samoj završnici. Iako je u jednom trenutku imala sedam pogodaka prednosti, Hrvatska je četvrtinu finala izborila zahvaljujući konačnih 21:19 protiv Egipta.

Najviše pogodaka u prvom eliminacijskom krugu postigla je Švedska; s visokih 41:22 svladala je Bjelorusiju, a uvjerljive su pobjede upisale i Norveška protiv Makedonije (+10), Francuska protiv Islanda (+6) i Slovenija protiv Rusije (+6).

Još jedna završnica za Hrvatsku, Francuska izbacila Švedsku, Slovenija Katar

Ono što za rukom nije pošlo Brazilu uspjelo je Hrvatskoj u četvrtini finala. Završnica u Parizu izborena je u neizvjesnom susretu sa Španjolskom koji je završio blokom Aguinagaldeova šuta za konačnih 30:29. Preokret pobjedničkog sastava pokrenuo je Marko Mamić, s devet pogodaka prvo ime ovog para.

A prva je do polufinala stigla Norveška. Iako konačnih 31:28 to ne sugerira, skandinavski je sastav dominirao protiv Mađarske, uz sjajnog Bergeruda na vratima te 11:4 tijekom prve polovice susreta.

Očekivano, puno je neizvjesniji bio dvoboj između Francuske i Švedske kojeg je domaćin dobio rezultatom 33:30. Domaća je vrsta u završnici zadržala hladnu glavu, u prvi je plan iskočio Remili i švedska je vrsta, bez obzira na 11 obrana Appelgrena i sedam pogodaka Gottfridssona, završila sa snovima o plasmanu u samu završnicu.

Sličan dvoboj onome između Norveške i Mađarske odigrali su rukometaši Slovenije i Katara. Slovenska je vrsta bila dominantna kroz veći dio susreta pa joj tako nije naštetila 6:0 serija Katarana u završnici. U 32:30 pobjedi sa šest se pogodaka iz isto toliko pokušaja istaknuo Gašper Marguč.

Bergerud pročitao Horvata, protiv Slovenije nedovoljno i +8

31:25 pobjedu, uz rutiniranu kontrolu prednosti u završnici, upisala je Francuska u polufinalnom susretu sa Slovenijom. U dresu pobjedničkog sastava dominirao je vratar Vincent Gerard sa 16 obrana, a u redovima slovenske vrste ostao je žal za prilikom koja joj se ukazala na početku nastavka.

Prvu od svoje dvije velike drame u Francuskoj Hrvatska je imala u susretu s Norveškom. Skandinavskom je sastavu pripala pobjeda nakon produžetaka koje mu je osigurao vratar Bergerud obranom sedmerca Zlatku Horvatu u posljednjoj sekundi regularnog dijela.

Iscijeđena izabrana vrsta Hrvatske u utakmici za treće mjesto izgubila je od Slovenije rezultatom 30:31. Babićev sastav u posljednjih 15 minuta nije uspio zadržati +8 prednost koju je ostvario tek nekoliko minuta ranije. Izjednačenje je s krila donio Cingesar, a pogodak vrijedan brončane medalje postigao je Mačkovšek. Posljednja hrvatska prilika završila je u bloku.

Norveška u svom prvom finalu do srebra, Francuskoj šesto zlato, Omeyeru rekord

Što se velikog finala tiče, Norveška je ta koja je u većem dijelu prvog poluvremena ostavila bolji dojam, no zahvaljujući prije svega Gerardu francuski je sastav uspio okrenuti još prije odlaska na odmor. A nakon što je francuska vrsta u nastavku stigla do 5:1 serije i otišla na 23:18 Norveška je ostala bez snage te se nije uspjela ishrvati s kvalitetnijim domaćinom, koji je nošen prepunim tribinama na kraju slavio s 33:26.

Norveška je tako izborila svoje prvo finale na velikim natjecanjima, dok je francuskoj izabranoj vrsti to bilo sedmi dvoboj za zlato. Jedini poraz u najvažnijoj utakmici Prvenstva francuski su rukometaši upisali 1993. godine kada ih je rezultatom 28:19 svladala Rusija.

U prilog Norvežanima nije išla niti činjenica da od prosinca 1994. godine nisu upisali pobjedu na francuskom tlu. Za primjer, taj negativan niz stariji je od njihove zvijezde Sandera Sagosena. Ujedno, ovo je finale bio i 50. međusobni okršaj ove dvije vrste, uz 29 francuskih pobjeda, tri remija i 18 norveških slavlja.

Na putu do ovog zlata Francuska je slavila u svim susretima, a osim ostvarenog stopostotnog niza treba dodati kako je momčad svjetskih prvaka imala najefikasniji napad sa 65% uspješnosti šuta, a primila je i najmanje pogodaka, 24.2 po susretu.

Rekorder je na ovom SP-u postao francuski vratar Thierry Omeyer, jedini rukometaš s pet osvojenih svjetskih zlata.

"Teško je u ovom trenutku pronaći prave riječi. Sjajan je, nestvaran osjećaj osvojiti zlato pred svojim navijačima, pred punim tribinama. Ovo je bio odličan turnir za nas. Ponosan sam na svoju momčad, ponosan i na navijače koji su nas gurali tijekom čitavog natjecanja. U ovom trenutku ne mogu reći da li je ovo moje posljednje natjecanje, sve što sada želim je uživati u ovom trenutku."

U All-Star momčadi turnira svoje su mjesto izborili članovi zlatne vrste, vratar Vincent Gerard i desni vanjski Nedim Remili, reprezentativci Norveške, pivot Bjarte Myrhol, desno krilo Kristian Bjornsen i lijevi vanjski Sander Sagosen, švedsko lijevo krilo Jerry Tollbring te hrvatski srednji vanjski Domagoj Duvnjak. Nikola Karabatić još je jednom postao MVP nekog velikog natjecanja, dok je Kiril Lazarov bio najuspješniji strijelac s 50 zgoditaka.

Predstavljen VPS, rasprodane ulaznice za 23 susreta

Spomenimo još da je u Francuskoj 2017. godine po prvi puta u povijesti muških rukometnih natjecanja korištena video tehnologija kojom su se djelitelji pravde mogli koristiti na svim susretima u posebnim situacijama.

VPS se tako koristio u "pogodak ili ne" situacijama i to za provjeru je li lopta kompletnim svojim obujmom prešla liniju te je li pogodak postignut prije ili nakon isteka vremena.

Video kontrolu suci te IHF službenici mogli su iskoristiti i prilikom dvojbi vezanih za crveni, odnosno plavi karton te u situacijama koje uključuju nesportsko ponašanje dvojice ili više igrača, a posebno se to odnosi na posljednjih 30 sekundi utakmice te neispravne zamjene koje delegat nije jasno identificirao.

A kada su u pitanju navijači, 23 utakmice bile su potpuno rasprodane, uključujući svih devet Francuske dok su Prvenstvo uživo, u osam gradova, pogledala 539.943 gledatelja.

"Za sva velika natjecanja logično je da su susreti domaće reprezentacije rasprodani, bilo je tako i ovoga puta, no ove smo godine imali izvanrednu posjetu i na ostalim susretima. Bio je ovo uistinu jedno fenomenalno natjecanje. Vidjeti rukomet na naslovnicama novina ovdje u Francuskoj gotovo da je jedna forma revolucije", točku na i prošlog Svjetskog prvenstva ovim je riječima stavio predsjednik IHF-a Hassan Moustafa.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • markoli04.01.2019. u 11:10
    Nemojte me na to prisjećati, utakmica za treće mjesto sam gledao u Sloveniji....
    markoli