Rukomet

Iako bez Nikole Karabatića Dinart na slatkim mukama, ključnim vidi dvoboj s Njemačkom

Mihaela Bradovski • utorak, 08.01.2019.
Iako bez Nikole Karabatića Dinart na slatkim mukama, ključnim vidi dvoboj s Njemačkom
Foto: FaH

Nakon desetljeća dominacije francuska rukometna reprezentacija na Svjetsko prvenstvo u Njemačkoj i Danskoj ne putuje kao jedini i apsolutni favorit, no i dalje se nalazi u krugu onih sudionica od kojih se očekuju velike stvari. Sam francuski izbornik Didier Dinart otkrio je kako je ovoj današnjoj Francuskoj minimalan cilj ulazak među sedam najboljih selekcija Prvenstva...

Francuska rukometna reprezentacija u posljednjih je 11 godina, točnije od Europskog prvenstva u Norveškoj 2008. godine osvojila osam zlatnih medalja, jedno srebro i dvije bronce. Gledaju li se ukupno sva tri velika natjecanja, europska i svjetska prvenstva te OI, Les Expertsi su od mjesta na pobjedničkom postolju pauzirali tek 2013. godine; redom su zlata osvajali u Pekingu, 2009. u Hrvatskoj, 2010. u Austriji, godinu dana kasnije u Švedskoj te 2012. u Londonu, na još jednom olimpijskom turniru.

Nakon spomenute 2013., kada ih je u četvrtini finala Svjetskog prvenstva u Španjolskoj izbacila Hrvatska, uslijedila su nova zlatna odličja, ona u Danskoj 2014. i Kataru 2015., srebro u Riju 2016., još jedna najsjajnija medalja na posljednjem Svjetskom prvenstvu te prošlogodišnja europska bronca, osvojena deset godina nakon one prve, kojom je otvoren ovaj povijesni kontinuitet.

Paralelno sa svim dostignućima malo po malo opraštali su se od reprezentativnog dresa Bertrand i Guillaume Gille, današnji izbornik Didier Dinart, kapetan Jerome Fernandez, Air France Daniel Narcisse i po mnogima najbolji vratar svih vremena Thierry Omeyer, zadnjih nekoliko natjecanja na popisima nema i nešto mlađih Guillaumea Jolija i Xaviera Baracheta, u konačnici je u ruke nasljednika svoj životni projekt proslijedio i legendarni izbornik Claude Onesta, no medalje su ostale tu.

Izbornički dvojac Dinart - Guillaume Gille svoje je vatreno krštenje imao u siječnju 2017. godine, na Svjetskom prvenstvu pred vlastitim navijačima kada su ne samo oni već i čitava rukometna javnost usmjerili pažnju na redizajniranog domaćina, i analize i potvrde koliko on takav može. I stigla je Francuska do novog zlata, još se jednom okitila najsjajnijom medaljom i to bez ijednog izgubljenog susreta na čitavom natjecanju.

Lagana i postepena smjena nositelja igre prošloga je siječnja na neki način ipak označila kraj jedne velike ere. Zlatom na domaćem tlu od velikih su se natjecanja u najdražem dresu oprostili Omeyer i Narcisse i u odnosu na, primjerice, zlatni sastav iz Londona članovi reprezentacije ostali su tek Nikola Karabatić, Luc Abalo, Cedric Sorhaindo i Michael Guigou.

I ta prošlogodišnja brončana medalja, a nakon svih spomenutih promjena, u Francuskoj nije etiketirana kao razočaranje. Jer prvo gledajući rezultate s europskih smotri, bez odličja bilo kojeg sjaja zlatna je generacija ostajala i 2012. i 2016. godine, ali ono najvažnije, dokazala je Francuska da se u njenom slučaju teško može ponoviti scenarij kakav su nekada doživjele Švedska, Rumunjska ili Rusija.

Dinartovu konačnu odluku nakon uspješno odrađenih priprema čeka 20 igrača: Dumoulin, Gerard, Caucheteux, Grebille, Guigou, Mahe, Lagarde, N'Guessan, Nyokas, Claire, Mem, Fabregas, Luka Karabatić, Sorhaindo, Tournat, Dipanda, Remili, Porte, Richardson i Abalo. Francuski sastav najtežu će zadaću imati u pokušaju da nadoknadi izostanak ozlijeđenog Nikole Karabatića kojem je ovo prvo veliko natjecanje koje propušta, a ostaje za vidjeti u kakvoj će formi biti vratar Vincent Gerard nakon razočaravajuće polusezone za njegov Montpellier.

"Ne želim da bilo kakva vrsta duhova lebdi iznad nas, jer se dio ljudi nada nečemu što se možda neće dogoditi. Pripreme su pri kraju, 20 igrača je u konkurenciji, u ovom trenutku Nikola nije spreman za igru, u protivnom bi bio uključen u naš rad. Uvrstio sam ga na prvi popis, ali to ne znači da će nam se on u bilo kojem trenutku priključiti", početkom mjeseca pojasnio je francuski izbornik situaciju s Nikolom Karabatićem, naglasivši kako nema potrebe žuriti s njegovim povratkom na teren te da uostalom i bez njega na popisu ima slatke muke.

Dobra stvar za Dinarta je činjenica da na raspolaganju ima nekoliko polivalentnih igrača koji mogu igrati na više pozicija; Portea, Mahea, Grebillea, Mema te Melvyna Richardsona kojeg rukometna javnost s nestrpljenjem želi upoznati i na velikoj reprezentativnoj sceni. Sa 63 postignuta pogotka 21-godišnji član Montpelliera jedna od rijetkih svijetlih točaka aktualnog osvajača Lige prvaka u istom natjecanju dok je u domaćem prvenstvu u 13 utakmica postigao 83 gola. Sedam zgoditaka više postigao je prvi strijelac LNH-a Raphael Caucheteux koji se također nada nastupu u Njemačkoj i Danskoj.

A s trenutnog popisa tamo neće nastupiti čak četvorica, a prema sastavima koji su dva puta odmjerili snage sa Slovenijom teško je zaključiti tko će u posljednji trenutak otpasti. Prvi dvoboj s tribine su odgledali Abalo i Dipanda, drugi N'Guessan i upravo Richardson, sam Dinart potvrdio je da je glavna misija ovog pripremnog dijela bila isprobati što više rotacija i pronaći ona prava rješenja za samo Prvenstvo. Konačnu odluku stručni stožer Francuske donijet će u utorak, 8. siječnja.

"Uvijek odluku donosimo u posljednji trenutak jer se toliko toga može dogoditi tih zadnjih dana prije nekog natjecanja. Rotirali smo na svim pozicijama, isprobali mnoge kombinacije i sada slijedi onaj najnezahvalniji dio trenerskog posla. Svi su se igrači žrtvovali na ovim pripremama i bit će teško otpisati 'višak' iako oni koji otpadnu nisu ništa slabiji od ostalih. Čitava grupa je vrlo predana treninzima i našim sastancima, dvojbe postoje, ali na kraju ćemo morati donijeti odluku za kojom, nadamo se, nećemo žaliti. Ove godine možda imam najteži posao što se izbora tiče, svi su izborili pravo nastupa na SP-u, ali i ovo je dio sportskog života na ovako visokoj razini. Bolje ovakve muke nego da je suprotno", izjavio je Dinart nakon drugog test dvoboja, a uoči same odluke.

Smještena u skupini A francuska će vrsta utakmicu otvaranja odigrati protiv Brazila, slijedi dvoboj sa Srbijom, Korejom, dok je u posljednjem kolu čeka Rusija. Najjači i najiščekivaniji susret ove skupine na rasporedu je 15. siječnja i u njemu će Dinartovi izabranici odmjeriti snage s domaćinom Njemačkom. I njemu je, baš kao i Prokopu, jasno da će za željeno polufinale, a s obzirom na činjenicu da se njihova skupina križa s onom u kojoj se još nalaze Španjolska i Hrvatska, taj susret morati riješiti na svoje zadovoljstvo.

U zadnjih 11 godina Francuska i Njemačka susrele su se na velikim natjecanjima šest puta. Njemački rukometaši slavili su tek jednom, tijekom onog za Francuze nesretnog Svjetskog prvenstva 2013. godine. Tada su Les Expertsi upisali 30:32 poraz dok su u posljednjem međusobnom dvoboju slavili s tijesnih 29:28. Što se ostalih protivnika u skupini tiče, u istom su periodu Francuzi četiri puta slavili protiv Brazila i Rusije, tri je puta svladana Srbija, a jednom Južna Koreja dok sami nisu doživjeli niti jedan poraz.

Posljednji susret protiv južnoameričkog sastava onaj je iz 2017. godine. Na otvaranju domaćeg Svjetskog prvenstva francuska je vrsta slavila s 31:16 uz Portea kao najboljeg igrača. Tri kola kasnije dva nova boda upisana su i protiv Rusije, a u 35:24 slavlju najuspješniji je s osam pogodaka bio Dipanda. Najsvježija su ipak sjećanja na prošlogodišnji dvoboj sa Srbijom. U drugoj fazi Europskog prvenstva Dinartov je sastav slavio s uvjerljivih 39:30, a odlični su u tom susretu bili Luka Karabatić i Caucheteux svaki sa po sedam zgoditaka.

Što se nadolazećeg SP-a tiče, Dinart je bio jasan u odgovoru kakva su francuska očekivanja od ovog natjecanja. "Moji bi igrači bili ljuti na mene ako bih sada rekao da nismo jedni od favorita. Uvijek nastojimo igrati najbolje što možemo i vidjet ćemo kuda će nas to dovesti ove godine. Ipak, svjesni smo kako se konkurencija zaoštrila, posebno među europskim sastavima. Ono što je naša želja je da prvu fazu odradimo sa što je više moguće osvojenih bodova. Prenesemo li dalje četiri boda naše će oči biti usmjerene prema polufinalu. Ako pak prenesemo dva onda ćemo težiti tome da budemo jedna od sedam najboljim vrsta jer je taj krug važan u smislu Olimpijskih igara u Tokiju."

Skupina A SP 2019., satnica:
Brazil - Francuska (10.1., 20:30)
Francuska - Srbija (12.1., 20:30)
Francuska - Koreja (14.1., 20:30)
Njemačka - Francuska (15.1., 20:30)
Francuska - Rusija (17.1., 20:30)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!