Rukomet

Dancima uvijek cilj polufinale, ali sada sanjaju titulu pred svojim navijačima

Branimir Korać • ponedjeljak, 07.01.2019.
Dancima uvijek cilj polufinale, ali sada sanjaju titulu pred svojim navijačima
Foto: EPA

U krug najužih favorita za osvajanje naslova svjetskog prvaka definitivno spada i Danska. Jedan od domaćina Svjetskog prvenstva s razlogom ima visoke ambicije i priželjkuje veliki rezultat na svom tlu...

Jedna od domaćih vrsta ovogodišnjeg Svjetskog prvenstva ujedno je i jedan od glavnih favorita za osvajanje zlatnog odličja. Neki će reći i najveći favorit, no Danska će to trebati potvrditi na parketu. U prilog joj ide činjenica da će na svom tlu i pred svojim navijačima odraditi obje grupne faze, polufinala su u Hamburgu, ali odličja će se dijeliti ponovno u Danskoj i to u Herningu. Nema nikakve dvojbe da će sve danske utakmice biti pred punim tribinama, riječ je o naciji koja je zaluđena rukometom i koja vjerno prati svoje rukometaše.

Čak i da se ne igra u Danskoj, ova reprezentacija bila bi u najužem krugu favorita za odličja. Još od početka stoljeća tako je na svakom natjecanju, tada se Danska u potpunosti etablirala kao jedna od najvećih rukometnih nacija svijeta i od 2002. godine osvojila je tri zlata, tri srebra i četiri brončana odličja na velikim natjecanjima. Odlični rezultati muške reprezentacije nekako su se poklopili s laganim odlaskom sjajne ženske generaciju koju je predvodila Anja Andersen, a potpuno je počela padati nakon zlata na Olimpijskim igrama u Ateni, dok se muška počela uspinjati.

Danci su dosad dva puta bili domaćini velikih natjecanja, ali do zlata na svom tlu nisu došli. 1978. godine ugostili su Svjetsko prvenstvo i došli do polufinala, 2014. godine bili su domaćini Europskog prvenstva i izgubili u finalu, a sada vide priliku za odlazak do kraja. Čeka ih iznimno težak posao, po mišljenju mnogih razlike između onih najboljih nikada nisu bile manje i u takvoj situaciji trebat će puno znanja, kvalitete, ali i sreće za dolazak do titule, koje su upravo oni često gubili na toj posljednjoj stepenici.

Sva tri zlata na velikim natjecanjima Danska je osvojila u zadnjih nešto više od deset godina. 2008. godine na Europskom prvenstvu u Norveškoj u finalu je bila bolja od Hrvatske uz jedan poraz na cijelom Prvenstvu. On je stigao u prvoj fazi natjecanja protiv domaćina Norveške, ali nakon toga Danci su dostigli radnu temperaturu i na krilima sjajnog Larsa Christiansena otišli do kraja. S Hrvatskom su se dva puta susreli i prvo je u drugoj fazi natjecanja pregazili s 30:20 da bi u finalu slavili s 24:20. Kasper Hvidt bio je na vrhuncu, radio je čuda na golu i uz legendarno lijevo krilo Christiansena nosi najveće zasluge za tu titulu.

Nova titula bila je ponovno ona europska i to četiri godine kasnije osvojena u Srbiji. Kako je krenula u to Prvenstvo, rijetki su je vidjeli na tronu, ali na kraju je napravila malo čudo. U prvoj fazi natjecanja poražena je od Srbije i Poljske te u drugu fazu nije prenijela niti jedan bod. Tamo su joj rezultati ipak išli na ruku, namučila se, ali slavila protiv Makedonije i Njemačke te na kraju razbila Švedsku. Pomogla joj je Poljska koja je 33:32 svladala Njemačku iako nije imala šanse za prolaz. Samo da je Njemačka napravila ono što se očekivalo, Danska bi ostala bez polufinala i odličja. Ovako je otišla u polufinale, svladala Španjolsku, zatim i Srbiju te po drugi put postala prvak Europe.

Posljednja titula osvojena je četiri godine kasnije i to na Olimpijskim igrama u Riju. Nakon razočaranja u Londonu i ispadanja u četvrtfinalu, Danska je tražila svoje prvo olimpijsko odličje i odmah uzela zlato. Krenula je sporo, u grupi je izgubila i od Hrvatske i Francuske, ali uspjela je proći u nokaut fazu gdje je pregazila Sloveniju, u produžecima bila bolja od Poljske i u borbi za zlato na krilima Niklasa Landina i Mikkela Hansena svladala Francusku s 28:26.

Danci tako imaju dva europska zlata i jedno olimpijsko, nedostaje im svjetsko. Na svjetskim prvenstvima tri puta su zaustavljeni u finalu; 1967. godine bolja je bila Čehoslovačka s 14:11, 2011. Francuska nakon produžetaka s 37.35, a 2013. godine Španjolska s 35:19.

Na prošlom Svjetskom prvenstvu u Francuskoj sve je išlo po planu u prvoj fazi natjecanja gdje su u skupini upisane sve pobjede i to protiv Švedske, Egipta, Katra, Argentine i Bahreina da bi onda uslijedio šok i poraz od Mađarske u osmini finala. I tamo su Danci bili jedni od glavnih favorita, ali protiv dotad vrlo neuvjerljivih Mađara nisu pronašli pravu igru.

Mikler je briljirao s 15 obrana, na drugoj strani podbacili su danski vratari i dogodilo se ono što se nerijetko događa. Danci su stalno bili u malom zaostatku, nisu uspijevali vratiti stvari na svoje mjesto i nervoza je rasla, a protivnik dobivao krila. U konačnici je završilo vrlo razočaravajuće za Dansku.

Nakon tog Prvenstva klupu je napustio Gudmundur Gudmundsson, a naslijedio ga je Nikolaj Jacobsen koji je trenersko ime stekao radom u Rhein-Neckar Löwenu s kojim je prekinuo dominaciju Kiela u njemačkom rukometu. Löwen je dugo nosio status kluba koji je opasan i neugodan, ali kada je trebalo napraviti iskorak, tu je padao uglavnom na psihološkom planu. No s Jacobsenom je došao do dva uzastopna naslova prvaka Njemačke i to uz atraktivnu i efikasnu igru.

Europsko prvenstvo u Hrvatskoj bilo je prvo veliko natjecanje za Jacobsena i nije završilo kako su se Danci nadali. Već u skupini nisu izgledali uvjerljivo, upoznali su Zdrahalu i izgubili od Češke, zatim su podigli formu u drugoj fazi natjecanja, ali u polufinalu ih je svladala okrnjena Švedska koja je prisilno koristila desnokrilnog Zachrissona na vanjskoj poziciji i upravo je on uništio Dance. Taj poraz "ubio" je Dansku i poraženi su u susretu za treće mjesto dosta glatko od Španjolaca.

Takvo što ne smiju si dopustiti na ovom Prvenstvu. Pripreme nisu baš tekle glatko, Henrik Toft Hansen najvjerojatnije zbog ozljede neće biti spreman sve do posljednjeg kola u skupini, Hans Lindberg zbog ozljede trenira smanjenim intenzitetom, a Mikkel Hansen propustio je dio priprema i obje pripremne utakmice zbog rođenja djeteta. Nije idealna situacija, ali dosta je iskustva u ovoj momčadi da uspije s vremenom uhvatiti pravi ritam i zaigrati u skladu s očekivanjima.

Praktički na svim pozicijama Jacobsen ima kvalitetan izbor. Na vratarskim pozicijama već godinama su Niklas Landin i Jannick Green, na krila se uvijek mogu osloniti, vanjska linija je iskusna i već dugo na okupu uz povratak 211 centimetara visokog diva Nikolaja Markussena, braća Toft Hansen i Zachariassen drže crte, uglavnom, imaju širinu i legitiman su kandidat za naslov prvaka. Slično kao i kod Njemačke, morat će izdržati pritisak koji ide uz domaćinstvo, kvalitetu i ogromna očekivanja, ali sve su to igrači koji igraju u klubovima najviše klase koji priznaju samo trofeje.

Nalaze se u donjem dijelu ždrijeba gdje bi se trebao voditi troboj za polufinale. U skupini su s Norveškom i ako prenesu maksimalan broj bodova u drugu fazu natjecanja, mogu već polako razmišljati o polufinalu. No, moraju biti i tamo oprezni jer će im opet prijetiti Mađarska koja ih je, usput rečeno, lakoćom svladala i tijekom vikenda u pripremnom dvoboju.

"Odlična skupina u kojoj imamo šanse napraviti dobar posao. Norveška je, naravno, jedna od najboljih reprezentacija svijeta, ali gledajući grupu u cjelini, vjerujem da imamo dobre šanse za prolazak u glavnu rundu s dobre pozicije ako odigramo na svojoj najvišoj razini", rekao je Jacobsen, a sportski direktor reprezentacije Morten Henriksen dodao je: "Naš cilj je uvijek doći do polufinala, ali san je, naravno, podići trofej kod kuće u Danskoj. Svjesni smo da je tu još 8-10 reprezentacija koje imaju iste ambicije i šanse."

Skupina C SP 2019., satnica:
Čile - Danska (10.1., 20:15)
Danska - Tunis (12.1., 20:15)
Danska - Saudijska Arabija (14.1., 20:15)
Austrija - Danska (15.1., 20:15)
Danska - Norveška (17.1., 20:15)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!