Fanatik

Jahač mokrih valova

Davor Sajko • srijeda, 25.08.2010.
Jahač mokrih valova
Foto: Davor Sajko

Spojiti ugodno s korisnim je definitivno uvijek dobitna kombinacija, a protekli vikend je upravo bio primjer toga... Sportnet Cup u odbojci na pijesku u Puntu na Krku i wake bordanje na obližnjoj plaži Dunat. Taman da se pripremim za blogerski prvijenac...

Slika 2 od 3.
Foto: Davor Sajko

Kad sam razmišljao o temama ovog bloga, wakeboarding je bio jedna od prvih koja mi je pala na pamet, Wakeboard centar Cable Krk me mami već nekoliko godina, a protekli vikend se sve poklopilo. Žrtvu za slikanje kako bih mogao nevjernim Tomama dokazati svoje umijeće sam našao i kao i svaki pravi kontinentalac odabrao sam najjače sunce... da mi slučajno ne bi bilo hladno. :-)

Oprema

Oprema je slična onoj za snowboard. Daska dimenzije oko 130-140 cm, vezovi i buce. Oprema za ovaj gušt se kreće po cijeni od 200-500€, sve ovisno o tipu i kvaliteti opreme, a nebi bilo loše i kupiti zaštitnu opremu (rukavice, štitnik za leđa, kaciga, prsluk).

Pri dolasku na mjesto nesreće odmah sam shvatio definiciju wake bordanja - "Wake bordanje je više od sporta, poput ostalih "extreme" sportova, to je stil života." Lagana gužva na prilaznoj rampi, opuštena atmosfera i osoblje koje je na raspolaganju početnicima sa debilnim pitanjima kao što je moja malenkost. Razmišljao sam, na snijegu znam bordati pa na vodi (moru) ne bi trebalo biti puno drugačije, ali... jedno je teorija, a drugo praksa.

Danas, i tri dana nakon porođajnih muka ruke su mi dio tijela koji ne radi onako kako bi trebao, ali kako kaže ona narodna, na muci se poznaju junaci. Početni pokušaji zajahati valove propali su neslavno, iako slike sugeriraju ponekad drugačije i sve izgleda kao dobar pokušaj pri izvedbi nekog trika. Frustracije su se polako taložile, savjeti su ulazili na jedno, a na drugo uho su izlazili, a najdalje sam otišao 5-6 metara od startne rampe... pa za to mi nije trebao ni prsluk za spašavanje. Oni iskusniji su redali krugove, a ja sam naredao nekoliko zadivljujućih padova prilikom kojih su sinusi sakupili impozantnu količinu morske vode. Ajde, ako ništa drugo neka korist od tog wake bordanja.

No, kako po prirodi ne odustajem lako, stisnuo sam zube i, ne pitajte kako, došao u situaciju da osjetim "jahanje valova"... istina, nisu to bili neki valovi, ali čovjeka i malo veseli. Kliziti po valovima je ipak nešto jače od spuštanja niz snježnu padinu. E, u tim trenucima, isprani sinusi su postali prošlost, a u glavi sam već bio na Ebayu tražeći opremu za svoju novu ljubav - wake bordanje. I istina da nisam napravio krug, ali taj prokleti prvi zavoj je skoro, ali stvarno skoro ostao iza mene... sljedeći puta će biti drugačije, ljeto još nije gotovo. :-)

Slika 1 od 1.
Foto: Davor Sajko

Wake lokacije i cijene

Poreč, Punat na Krku i Zrće na Pagu su trenutačne tri lokacje za cable wake bordanje, a cijene su definirane prema pređenim krugovima (50 krugova = 250 kn) ili vremenski (1 sat = 100 kn, 2 sata = 130 kn). Najam opreme je 5 - 30 kn, ovisno o tipu daske.

Ono što je najljepše da za wake bordanje imamo tri lokacije duž jadranske obale, točnije tri lokacije za cable wakeboarding - Poreč, Krk i Zrće-Pag. Prije nekoliko godina na zagrebačkom Jarunu je izgrađen ski lift, ali nažalost je cijeli projekt neslavno propao te su kontinetalni wakeboarderi i dalje prisiljeni malo putovati do mora. Šta se mora, nije teško...

Ukoliko ste kao i ja ljubitelj snowboardinga, inačica na vodi (moru) definitivno je nešto što će vam se svidjeti, ako ne i oduševiti. Nešto je zahtjevnije u odnosu na zimsku varijantu i greške je teže korigirati, ali je i gušt veći... sunce, more, plaža, preplanula tijela. Moglo bi se reći - neprocjenjivo...

Kako ljeto nije još uvijek gotovo, a krčki Wakeboard centar nije daleko od Zagreba, taman dok opet počnem osjećati ruke bit će pravo vrijeme za uhvatiti se u koštac s onim spomenutim prvim zavojem, a onda, kako bi rekla jedna moja prijateljica, kad krenem redati krugove bit ću - car. :-) Ili tek samo wakeborder - početnik/rekreativac/car...

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

PsychoFanatik
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!