Fanatik

Farsa u kooperaciji Fibe i Italije?

Branimir Korać • ponedjeljak, 06.09.2010.
Farsa u kooperaciji Fibe i Italije?
Foto: EPA

Europski ogranak Fibe odlučio je kako će se na Eurobasketu 2011. godine u Litvi natjecati 24 reprezentacije. Ta je odluka iznenadila sve, počevši od onih koji su ovo ljeto potrošilo na naporno i stresno igranje kvalifikacija, pa do pratitelja košarke diljem Europe...

Europsko prvenstvo za košarkaše u Litvi ugostit će 2011. godine 24 reprezentacije, a ne 16 kako je trebalo biti. Već sam broj od 24 reprezentacije je nelogičan, puno je to u europskim okvirima pa će tako iole kvalitetnija reprezentacija nastupiti na EP-u. To kvalitetnija shvatite uvjetno jer su kvalitetnije u usporedbi s Austrijom, Švicarskom, Slovačkom i ostatkom društva koji čini B diviziju, ali je ispod kvalitetom od onih koji su se izravno kvalificirali na Eurobasket.

Službeno objašnjenje kaže kako su Litavci sami zatražili da na Eurobasketu 2011. godine nastupaju 24 reprezentacije, no ta se priča čini prilično tankom.

Prema tome su Litavci sjedili i mirno gledali kvalifikacije, pogledali popis onih koji su se kvalificirali, vidjeli kako neki nedostaju i pozvali Fibu na promjenu sustava natjecanja. FIBA je to onako, preko noći, odlučila promijeniti i povećati broj reprezentacija.

Neslužbena verzija se ipak čini puno vjerojatnijom. Italija se nije uspjela kvalificirati na Eurobasket i napravila je pritisak na Fibu da se promijeni sustav natjecanja. Talijani u Fibi imaju jak utjecaj, počevši od Nara Zanolina i Dine Meneghina pa nadalje i progurali su svoju ideju.

Propustili su nastup na Eurobasketu 2009. godine u Poljskoj, sada su za kvalifikacije aktivirali i Andreu Bargnanija i Marca Belinellija te su računali na siguran prolaz, no dogodio im se debakl. Ponovno. S obzirom kako je to za Fibu s marketinškog gledišta vrlo zanimljivo tržište, nije trebalo dugo čekati na ovu nebuloznu odluku.

Odluka je van svake pameti iz više razloga. Prvi razlog je što je 15 reprezentacija bez ikakve potrebe ovo ljeto igralo kvalifikacije, borilo se za Eurobasket, dovlačilo igrače sa svih strana i na kraju se to pokazalo posve bespotrebnim. Lako za reprezentacije koje nisu prošle na Eurobasket, ovakav rasplet njima odgovara, ali što je s onima koji su na parketu izborili nastup u Litvi, do posljednjih minuta se borili za prolazak, a onda saznali kako je sve to bila farsa? Tko će objasniti Crnogorcima, Britancima, Izraelcima, Belgijcima i Makedoncima kako su bez veze igrali ove kvalifikacije jer bi se ionako našli u Litvi?

Drugi razlog leži u samoj kvaliteti. Svaka čast Ukrajini, Gruziji, dvjema reprezentacijama iz "kvalitetnog trolista" Finska - Mađarska - Portugal, ali to nije razina za Europsko prvenstvo.

Treći razlog leži u broju utakmica, sustav natjecanja kao sada u Turskoj znači i pretrpan program, puno utakmica u kratkom razdoblju i kao što je već izjavio glavni tajnik HKS-a Željko Drakšić, ne bi trebalo čuditi kada sve više velikih igrača počne otkazivati nastup.

FIBA Europe je napravila pogrešku, podlegla je pritisku i napravila farsu od cijelog Eurobasketa. Da je postojala ikakva inicijativa i želja za promjenom sustava natjecanja i broja reprezentacija, to bi se provelo daleko ranije, a ne kada se vjerojatno vidjelo da su Talijani ispali. Još jednom se išlo u korist velikih i pokazalo kako je dovoljno imati utjecaj i sva će ti se vrata otvoriti.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik07.09.2010. u 10:54
    i kosovo i sandžak i vojvodina i herceg bosna i republika srpska..
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik07.09.2010. u 10:11
    jednu grupu činiće srbija,slovenija,hrvatska,bih,makedonija,crna gora,nešto mi sastav ove grupe odnekle poznat
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik07.09.2010. u 09:27
    ma bola trebali su 32 reprezentacije..pa zovnuti lihetenštajn, luksemburg, monako, san marino i četiri reprezentacije tamo bivšeg sovjetskog bloka azerbejdžan kazahstan čečenija i sjeverna osetija poradi popularizacije sporta..status promatrača bi imale burkina faso,vijetnam i ekvatorijalna gvineja... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik07.09.2010. u 07:41
    Odličan blog. Slžem se s svime napisanim. Stvarno je obična farsa in tragi komedija istovremeno. Očito ide ovako- novec pokreče sve, pa i sport...
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik07.09.2010. u 02:59
    FIBA je odavno izgubila sav kredibilitet normalnog svijeta.Od 2001. kad je osnovan ULEB(Euroliga),a FIBA počela propadat,preko Beograda 2005. i skandalozne krađe Hrv-Špa,pa do ovoga sad kad na silu pokušavaju reanimirat Italiju. 24 reprezentacije?Kul.Aj bar ćemo razbit Fince 40 razlike i Portugal... [više na forumu]
    Obrisan korisnik