Fanatik

Probudite me kada rujan završi

Vedran Babić • četvrtak, 09.09.2010.

Kročili smo u mjesec koji je za Hajduk i sve njegove navijače prožet velikim utakmicama, kako u Europskoj ligi, tako i u HNL-u. Za točno mjesec dana mnoge će stvari biti jasnije i dobit ćemo odgovore na mnoga pitanja, poput "može li Hajduk napraviti još jedan korak dalje u Europi" i "može li Hajduk zasjesti na čelno mjesto lige i odlijepiti se na pristojnu razliku u odnosu na Dinamo". Prva u nizu tih utakmica, derbi sa zagrebačkim Modrima, na rasporedu je već u subotu...

Oprostit ćete mi što neko vrijeme nisam pisao blog. Samo ću reći da sam bio (i još uvijek jesam) prilično zauzet nadolazećim ispitima (zaželite mi sreću) i da nisam imao mnogo vremena za "brainstorming" povodom drugog izdanja ovog bloga. Ipak sam još uvijek brucoš, a svi znamo da je prva godina fakulteta selekcijska.

No dobro, nisam ovdje da bih vršio svoju akademsku ispovijed već da bih prokomentirao nadolazeći derbi, ali i općenito aktualni mjesec rujan, koji će za Hajduk biti vrlo "prometan" i možda ključan za nastavak sezone. Dinamo kući, AEK, Rijeka i Rudar (Kup) vani, Varaždin i Anderlecht kući i onda početkom listopada Karlovac vani. Paklenih šest utakmica, složit ćete se.

Već za tri dana čeka nas najveći derbi od svih, onaj s Dinamom poslije kojeg bi "bili" u slučaju pobjede vječitom rivalu mogli pobjeći na četiri boda i s još većim samopouzdanjem otputovati u Atenu. Interes za derbi je standardno velik, karte se prodaju kao na traci i nema dileme kako nas čeka još jedna slika krcatog Poljuda, koji će disati kao jedno sa svojim ljubimcima na travnjaku. Prije samo nekoliko dana Blanka Vlašić je "uspalila" poljudsku ljepoticu, red je opet na Hajdukove igrače...

Čitam opet po tisku razne najave još jedne nenogometne atmosfere na derbiju, a to me kao Dalmatinca, Splićanina i Hajdukovca vrijeđa. Daleko od toga da su Hajdukovi pristaše (čelnici, novinari, navijači) uvijek bili korektni, ali osporavanje i podcjenjivanje svakog njegovog uspjeha u najvećem derbiju zaista je postalo degutantno.

Znam, vjerojatno sam samo sanjar, ali zaista se nadam da će jednoga dana odnos između Dinama i Hajduka biti pravi sportski i da će običaj poslije završetka utakmice biti iskreno i srdačno čestitati drugom timu na pobjedi, a ne ga vječno blatiti i podcjenjivati. Neka igrači, čelnici i navijači budu nabrijani i maksimalno motivirani za te utakmice - OK, ali neka se ne zaboravi duh fair playa, duh poštenja, korektnosti i uzajamnog poštovanja. Možda je to neki daleki, nedostižni i nerealni svijet, ali nadam se da ću jednoga dana biti dio njega.

Odmah nakon derbija Hajduku slijede tri gostovanja u samo šest dana i to u Ateni u sklopu prvog kola Europske lige, zatim na vječno neugodnoj Kantridi i potom u Ladanjima Donjim u sklopu šesnaestine finala hrvatskog Kupa. Nakon toga u Poljud stižu Varaždin i Anderlecht, a početkom listopada putuje se u Karlovac gdje je prošle sezone doživljen poraz.

Utakmice protiv AEK-a i Anderlechta uvelike će odrediti Hajdukovu jesen u Europskoj ligi, a navedeni ogledi u domaćem prvenstvu bit će važni u njegovoj borbi za prekid Dinamove dominacije u HNL-u. Iz svih tih razloga rujan se može smatrati kao jedan od ključnih mjeseci u ovoj sezoni. Puno toga se može dobiti, ali i još više izgubiti, pogotovo u prvenstvu s obzirom da je ono ipak prioritet.

Koliko god sam uzbuđen zbog svih tih utakmica, posebno europskih, bilo bi lijepo kada bih mogao kao na popularnoj igrici Football Manager "kliknuti" opciju odlaska na odmor ili mogućnost da nekome kažem: "Probudi me kada rujan završi", samo da se poštedim zagarantiranog kidanja živaca, na koje nas je Hajduk po uzoru na sve timske sportove u Hrvatskoj već toliko navikao...

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

Hajdučke mukeFanatik
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik10.09.2010. u 22:58
    vedrane, dugo sam čekao tvoj novi članak...ali sve je "ok".......članci su dobri, samo da su češći....od hajduka očekujem pobjede na poljudu i bez poraza u gostima( mislim na jače utakmice).... I KAD GUBE I KAD TUKU UVIJEK VJERNI SVOM HAJDUKU!
    Obrisan korisnik
  • rider1110.09.2010. u 12:49
    "..nema dileme kako nas čeka još jedna slika krcatog Poljuda, koji će disati kao jedno sa svojim ljubimcima na travnjaku." kad si je već spomenuo, mogao si je stavit na prvu sliku tvog bloga ;)
    rider11
  • Obrisan korisnik09.09.2010. u 21:57
    nekako mi se čini da Hajduku puno više treba ova pobjeda u subotu nego Dinamu, jer ako zadrže euforiju svašta i u europi može biti...
    Obrisan korisnik