Fanatik

Kad kralj postane kraljica

Bernard Jurišić • subota, 11.09.2010.
Kad kralj postane kraljica
Foto: EPA

Što ja to imam protiv LeBrona Jamesa? Ajde da riješimo i tu misteriju. Pitali su me neki od vas putem e-maila (pozivam i vas ostale ljubitelje košarke da mi se javite), pa da razriješimo tu enigmu. Kako ozbiljni dio Sportnetovog portala ne trpi osobne stavove i animozitete, dobro će mi doći ovaj zabavniji dio da vam fino i bez filtriranja teksta objasnim zašto je LeBron James š***k... :-)

Dakle ovako. Čovjek je odlučio otići iz Clevelanda, ne znam ni ja bih li tu organizaciju više mogao trpjeti da sam na njegovom mjestu. To priznajem. Tip je tjelesno najmoćniji i najdominantniji košarkaš kojeg sam ja u životu vidio. Ne znam što bi pokazale neke crno-bijele snimke iz pedesetih, šezdesetih, sedamdesetih, ali ovako koordiniranu i moćnu gomilu mišića na košarkaškom terenu mislim da nitko dosad nije imao.

LeBron može što hoće, može zabiti, skočiti, asistirati, zakucati, prodati fintu od koje će pola tribina poletjeti u prazno. Doduše može i napraviti korake koje mu nitko neće svirati, ali ajde, to je već Sternova NBA-filozofija o "sto bogatih obitelji". Može tip svašta, ali ne može osvojiti naslov.

I onda on fino kaže "odnijet ću svoj talent u Miami". Iako će na sve načine pokušati predstaviti da je priča drugačija - zapravo je samo jedna istina. Podvijenog repa odabrao je lakši put. A pravi frajeri ne biraju lakši put.

Već ste čuli priče kako Michael Jordan nije želio osvajati trofeje s Barkleyem, Ewingom, Maloneom. Htio ih je pobijediti. I zato je najveći. LeBron je sam sebe proglasio kraljem (zapravo njegova marketinška mašinerija, ali svejedno), a kraljevi po definiciji ne dijele svoje prijestolje. Kraljevi kraljuju sami. Bez Wadea, Bosha, Rileya.

Dosta mu je poraza sa Clevelandom? Pošteno. Ali dragi moji, više bi mu vrijedio jedan naslov prvaka sa tim jadnim Cavsima, nego deset koje može osvojiti s Wadeom i Boshom. Igračka veličina ne mjeri se isključivo po broju osvojenih naslova, jer da je tako Wilt Chamberlain bi bio tek nešto malo bolji igrač od Žana Tabaka. A Jud Buechler bi bio veći igrač od Charlesa Barkleya.

Što god LeBron osvojio i napravio u Miamiju, jednu stvar može zauvijek prekrižiti. LeBron James nikad neće biti najveći koji je igrao košarku. A to je ono što je toliko puta najavio. Što god napravio u Miamiju, koliko god poena ubacio, skokova dohvatio, asistencija podijelio - to nikad neće biti njegova momčad. To će uvijek biti momčad Dwyanea Wadea.

LeBron je imao prigodu ispasti veliki frajer. Mogao je reći Wadeu i Boshu "Hvala prijatelji, ali ja ću svojim putem". Ako mu se već nije ostajalo u Clevelandu, mogao je barem biti toliko pristojan pa im to reći u lice, a ne u kamere ESPN-a i još usput pričati neke priče kako je on to napravio "radi siromašne djece". Ako mu se već nije ostajalo u Clevelandu, mogao je otići u Knickse kod Stoudamirea i tako poručiti Floridi "Momci, rukavica je bačena". Obnoviti veliko rivalstvo i donijeti NBA ligi neusporedivo više nego što je donio odlaskom u Miami. Prilično sam siguran da bi Jordan baš to napravio...

Ne, ne pišem ovo iz razloga što volim Knickse, bez obzira što navijam za njih - nije to ono navijanje pri kojemu se "režu vene". S LeBronom ili bez njega, s pobjedama ili bez njih, Knickse simpatiziram, ali još više volim prave izazove i velike okršaje. I cijenim prave frajere. Priznajte sami - zar ne bi NBA liga bila bolja da je LeBron došao u New York?

Barem bi i dalje mogao reći da je kralj, a ne kraljica koja ukrašava prijestolje kralja Wadea...

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik22.09.2010. u 15:10
    Mene jedino zivcira sto ekipa njemu baca ljagu zbog toga sto nije osvojio nba naslov.. pa cek malo , svi govorite da nece biti kao jordan(slazem se) al zasto napadate njega zbog naslova, covjek ima 25 godina, ima ce jos on 10 godina borbe za naslov, jel dofuro cavse( one jadne) u finale(je da su ih... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik15.09.2010. u 18:55
    Ionako neće biti prvaci. Lakersi i Celticsi u finalu ponovno.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik14.09.2010. u 13:00
    Za New York ili Bullse stoji i ja bi volio da je zavrsio u Knicksima, ali ako imas dobru ekpu za 'hakl' (Wade - Bosh), uz koju mozes napredovati (definitivno LBJ ima prostora i za to), onda jebat' ga zasto ne i Miami?!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik14.09.2010. u 12:56
    Dobar tekst, pogotovo posljednja recenica....kraljica za postolje Wadea (stoji definitivno). Ali ako cemo tom logikom onda u NBA-u prakticno i ne bi bilo velikih transfera. Zar je recimo jedan Shaq (po meni jedan od 3 najdominantnija centra svih vremena), trebao do NBA mirovine 'chuchati' u Magicu... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik12.09.2010. u 00:06
    LeBron ce biti najveci igrac u povijesti ... najveci igrac regularne sezone Kad dodje playoff, kad dodje stani-pani, onda se pokaze ko ima muda a ko nema. Recimo staracki dom iz Bostona ih ima, a LeBron nema. I sta je najgore, svaki put kad su Cleveland Crabsi ispali, uvijek je LeBronu neko drugi... [više na forumu]
    Obrisan korisnik