Fanatik

Kada je obrana od čelika

Tomislav Pacak • srijeda, 22.09.2010.

Obrana u američkom nogometu može biti umjetnost baš kao i napad - dovoljno je pogledati ove dvije akcije obrane Pittsburgh Steelersa protiv Tennessee Titansa...

Već su dva tjedna NFL sezone iza nas, a više je o footballu pisao naš kladioničarski guru Dario nego ja... Poražavajuće. I obećajem da ću biti bolji. No, praćenje footballa na Sportnetu zbog toga ne pati, naš sjajni Mario Majdić Natrlin ima otprilike podjednako ideja i materijala poput ESPN-a.

Iako su Pittsburghu mnogi predviđali težak početak dok se zbog suspenzije ne vrati Big Ben (quarterback, ne sat), trener Mike Tomlin sve nas je podsjetio koji je "čelični" recept za uspjeh - obrana, obrana i obrana.

Steelersi su ubili u pojam napade Atlante (rasturili Arizonu tjedan poslije Pittsburgha) i Tennesseeja (rasturili Oakland tjedan prije Pittsburgha).

Kako?

Sljedeći video dočarava kako je igrati poziciju dodavača protiv obrane Pittsburgha. Jadni Vince Young ni danas ne zna gdje je.

Pittsburgh, jedna od velikih momčadi NFL-a, po mnogočemu je uzorna franšiza, a jedna od odlika Steelersa je gotovo uvijek briljantna obrana. S Roethlisbergerom su dobili i pravi napad (pa ne čude dva osvojena Super Bowla u zadnjih pet godina), ali ovo Benovo izbivanje iskoristila je obrana da se opet probije u prvi plan.

Među puno sjajnih igrača u toj obrani ističe se Troy Polamalu, ne samo zato jer se nije šišao od 2000. godine (nije šala) već i po tome što takve obrambene instinkte i atletske sposobnosti nije imalo puno igrača u povijesti NFL-a.

O njegovoj važnosti za Steelerse dovoljno govori puno bolji učinak koji imaju s njim u ekipi nego bez njega (relativno je često ozlijeđen). Kako to izgleda kada Polamalu igra obranu osjetio je i Tennessee, kao i mnogi protivnici prije njega.

U sljedećem videu Polamalu je pokazao kako "osjeća" početak napada protivnika čak i bolje nego sami protivnik.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • ivos23.09.2010. u 08:13
    Gledao sam uživo i nisam mogao vjerovati, kakav skok
    ivos
  • Obrisan korisnik22.09.2010. u 20:04
    polamalu kraljina :D
    Obrisan korisnik