Fanatik

Marko Polo novog doba

Sportnet • ponedjeljak, 04.10.2010.

U marini hotela Le Meridien Lav u nedjelju u 20 sati na put oko svijeta koji će trajati četiri i pol godine, svečano je ispraćen Leo Lemešić i njegovi suputnici s krstaša Dora. Ispraćaj na svjetsko putovanje po guštu čovjeka koji želi uživati u jedrenju i ljepoti koje skrivaju svjetska mora i krajolici, bio je dirljiv i prepun emocija mnoštva poznatih splićana , Leovih prijatelja i poznanika.

Više od stotinu okupljenih u marini splitskog hotela Le Meridien Lav, pljeskom ali i čvrstim stiskom ruke, podržalo je Lea Lemešića, još jednog zaljubljenika u more i vjetar koji je tu svoju ljubav odlučio okruniti putem oko svijeta. U srijedu će, točno u podne, naime Leo iz splitske gradske luke odvezati cime na jedrilici Benetaue 57 i otisnuti se na pučinu podijeliti svoje snove sve u trajanju od četiri i pol godine regatavanja svjetskim morima.

A osim obitelji na čelu s majkom, suprugom i sinova, Lea Lemešića su došli ispratiti i trojica velikih moreplovaca; Nenad Vlahović, Ivo Orlić i Ozren Bakrač. Iako su oni već oplovili svijet, te iako su svi odreda kontinentalci, s posebnom radošću su istaknuli kako je znakovito da upravo Dalmatinac kreće na ovu avanturu zvanu "Podijelimo snove".

"Valjda mi žabari ne znamo što nas čeka na moru, dok vi Dalmoši ipak više respektirate tu plavu površinu", našao li se Nenad Vlahović. Drugi govornik Ivo Orlić, još jedan avanturista darovao je Lemešiću kuku s kojom je osiguravao svoj život u kokpitu tijekom noćne navigacije na svom brodu "Fiju", dok je Ozren Bakrač, Hrvat sa najviše projedrenih milja po svjetskim morima bio najkoncizniji: "Želim vjetar u krmu Dori, mir u duši posadi i da nađu ono po što su krenuli!"

Legendarni Stipe Božić, čovjek koji se popeo na najviše vrhove svijeta i koji će se također pridružiti Leu na dijelu putovanja, istaknuo je kako je njegov zadatak, osim užitak u ovoj avanturi i zabilježiti okom kamere najzanimljivije detalje putovanja.

Svoje mjesto u posadi, koja sada ima i prefiks – međunarodna, izborio je i Njemac Hanc Holec, upisavši se u "crew listu" na godinu dana. Na kraju događanja jedrilicu DORA su pri simboličnom isplovljavanju u mirnu dalmatinsku noć, iz marine Lav ispratili: Almira Osmanović, Tedi Spalato, dr. Eduard Vrdoljak, Neda Makjanić-Kunić, Ivan Kuret, Ivica Kurtović, vlasnik jedrilice DORA, Marin Bosotina, te Leovi prijatelji iz Rotary kluba Split Plus i jedriličarskog kluba Labud, kao i mnogi drugi među kojima najviše jedriličara, pa zaljubljenika u more i svih koji dijele njegov san.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

Fanatik
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!