Fanatik

Zadnje upozorenje Uefe

Vedran Babić • petak, 08.10.2010.

Pakleni rujan (i početak listopada) napokon je iza Hajduka. Odmah ću reći da sam generalno zadovoljan napravljenim u proteklim utakmicama. Moglo je biti i bolje, ali je definitivno moglo biti i gore i zato mislim da je Špaco zajedno sa svojim igračima napravio dobar posao uoči reprezentativne stanke.

Gdje je moglo bolje? Pa u derbiju s Dinamom na Poljudu (1:1), zatim u Ateni protiv AEK-a (1:3) gdje se zorno prikazalo neiskustvo Hajdukove mlade momčadi u europskim natjecanjima te naravno u Karlovcu (1:1), gdje je plaćena kazna za pasivniju igru poslije vodećeg pogotka. Ista stvar se dogodila i u Parku mladeži protiv Splita...

A gdje je moglo gore? Pa opet u derbiju s Dinamom na Poljudu, zatim na Kantridi protiv Rijeke u utakmici u kojoj je Brkljača u posljednjim trenucima zabio za pobjedu hendikepiranog Hajduka (isključen Anas početkom drugog dijela), zatim protiv Varaždina na kišnom Poljudu u utakmici u kojoj su gosti u potpunosti nadigrali domaćina i dobrano se napromašivali, te protiv Anderlechta u već opjevanoj završnici koju je priredio sinjski junak Ante Vukušić.

Nije teško zaključiti kako je Hajduk u posljednjih nekoliko utakmica ipak imao više sreće nego nesreće i da mora biti zadovoljan trenutačnim stanjem na dvjema ljestvicama. U HNL-u Dinamo mu bježi samo jedan bod, a u Europskoj ligi dijeli drugo mjesto s AEK-om i svakako nije bez šansi za plasman u drugi krug.

Znam da takva situacija u domaćem prvenstvu nije zadovoljavajuća za nas Hajdukove navijače ako gledamo poredak, ipak je glavni rival Dinamo opet u vodstvu, no s obzirom na sve okolnosti koje sam spomenuo u gore navedenim paragrafima, situacija nije niti malo zabrinjavajuća. Još je puno kola do kraja, još će se dogoditi puno kikseva na obje strane i apsolutno je nemoguće predvidjeti konačni rasplet.

A što donosi nastavak sezone? Gostovanje Slavena (o tome više sljedećeg tjedna), zatim put u daleki St. Peterburg na noge Zenitu, Cibalia vani, Hrvatski dragovoljac i Zenit doma...Tempo ipak nije toliko ubitačan kao u rujnu i za očekivati je ipak dodatni porast forme Hajdukovaca.

Za kraj ovog izdanja osvrnut ću se na kaznu koja je danas stigla na Hajdukovu adresu od strane Uefe za razne propuste na utakmici protiv Anderlechta, a za koju sam saznao nedugo prije objave ovog bloga. Presuda krovne organizacije je 60 tisuća eura koje će "bili" morati "iskrcati" u njihovu kasu te jednom utakmicom bez gledatelja ukoliko se u naredne dvije godine ponove slični propusti.

Mislim da je ovo zaista jasna poruka i posljednje upozorenje svim "navijačima" koji bacanjem bengalki, topovskih udara i dimnih kutija nanose samo štetu svojem klubu. Ona Torcida koja gura Hajdukovce prema pobjedi svojim gromoglasnim navijanjem i veličanstvenim koreografijama - e to je ono pravo. Ovaj "artiljerijski" pristup zaista nije potreban i toga bi, oni koji to rade, trebali biti svjesni.

Svaka buduća kazna bit će dvostruko teža od ove jer popis grijeha Torcide, ali i organizatora utakmica (sjetimo se samo prenapučenih tribina i "nedohvatljivih" izlaza sa stadiona zbog ljudi koji su sjedili na stepenicama) sve je duži i svaki Hajdukov nastup u Europi od sada nadalje gledat će se pod posebnim povećalom.

Mislim da su već uobičajeno ograđivanje od ovakvih događaja te fraza "to je djelo pojedinca" već i te kako izlizani i da bi čelnici Torcide trebali urgirati kako se ovakve stvari, ovakve pogubne stvari za Hajduk, više ne ponove u skoroj budućnosti. Hajduk je ipak iznad svih nas (barem onih koji navijaju za njega :-)...

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

Hajdučke mukeFanatik
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik10.10.2010. u 00:09
    Moglo je biti bolje samo protiv Splita i protiv Karlovca u HNLu (protiv Dinama je bila nula objektivna na kraju) gdje je Hajduk krenuo bolje, poveo i stao. Po igri je moglo biti bolje i protiv AEKa, ali po šansama nažalost ne, iako da je suđeno zaleđe kod drugog gola tko zna. Nažalost sad dolazi... [više na forumu]
    Obrisan korisnik