Ostali sportovi

Mladost pobjedom u Osijeku obranila naslov prvaka Hrvatske

Sportnet, Petar Jenjić • nedjelja, 05.05.2024.
Mladost pobjedom u Osijeku obranila naslov prvaka Hrvatske
Foto: Borna Jakšić/PIXSELL

Do novog naslova prvaka Hrvatske stigli su odbojkaši zagrebačke Mladosti koji su u četvrtoj finalnoj utakmici bili bolji od osječke Murse. Večeras su slavili nakon velike borbe u pet setova...

Nakon što su večer ranije njihove klupske kolegice obranile naslov prvakinja Hrvatske, u gostima kod Dinama, koje su pobijedile u infarktnom susretu u pet setova u četvrtoj finalnoj utakmici, to su isto, usred Osijeka, napravili i odbojkaši Mladosti.

Igraj na odbojkaške utakmice na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

I njima je trebalo pet setova dramatičnom susretu za slomiti otpor odlične Murse, kojoj su i lani na istom terenu uzeli naslov. No, tada je serija trajala pet utakmica, sada su za obranu titule bile dovoljne četiri. Za njihov 22. naslov prvaka Hrvatske.

Osječani su se pouzdavali u ovom susretu na činjenicu da kod kuće, pred svojom publikom, igraju kudikamo bolje, no Mladost je ovdje došla riješena da okonča finalnu seriju. Od prvog su seta Zagrepčani pokazali da to žele, poveli su od starta, imali vodstvo od 9:6, no domaći se bude i jednom serijom 4:0 stižu do 13:12. Od tada se igra poen za poen, i u toj igri živaca bolje prolazi Mursa, 25:23 ishod je prvog seta.

Odgovor Zagrepčana stiže odmah u nastavku, sredinom seta slomili su agresivnost Murse, poveli 12:7, pa 17:9, sve do konačnih 25:15. Bolji u bloku, bolji na servisu, pogotovo u obrani.

Ali odbojkaši Murse, svjesni su da im je ovo utakmica 'biti ili ne biti', pojačavaju još agresivnost, prihvaćaju rizik kod nekih poena, pa sve rezultira njihovim osvajanjem trećeg seta od 25:21, za vodstvo 2-1.

U četvrtom trener Mladosti Peris povlači svog 'jockera', u igru umjesto Smoleja ulazi primač-pucač Stanković, junak prošlogodišnjih finalnih susreta, a srednjaka Milića mijenja mladi Jakopec. Dobitna kombinacija, jer Mladost uzima četvrti set sa 25:22, nakon što su cijelo vrijeme kontrolirali igru i rezultat.

Peti set uvijek je dramatičan zbog svoje skraćenosti od 15 poena, ali i svog nagomilanog umora kod igrača tijekom meča. Ipak, mladostaši su zadržali visoki nivo koncentracije, odvojili se na 5:3, pa 9:5, prisiljavajući tako domaćina da preuzima sve veći rizik u igri ne bi li ih stigao.

Nisu uspjeli, Mladost je na krilima ponovno neuhvatljivog Cvancigera s 30 poena bili i ove godine preveliki zalogaj za njih. Na kraju petog seta bilo je 15:11, za pobjedu od 3-2 nakon dva sata i 20 minuta igre.

Statistički, Mladost je dominirala na servisu (8-3), bloku (14-8), manje griješila (26-30), dok su Osječani imali veći broj poena u napadu (61-57).

Nakon utakmice trener Murse Osijek Zvonimir Bogdanović izjavio je:

"Čestitam Mladosti na zasluženoj pobjedi, mi smo se pouzdavali u naš teren gdje igramo bolje, ali gosti su nas sjajnom obranom nadigrali. Ali, na kraju teške sezone možemo biti zadovoljni što smo izborili finale."

Zadovoljni trener Mladosti Ratko Peris na kraju je rekao:

"Presudila je naša želja i volja za pobjedom i još jednim trofejom. Mislim da smo zasluženo osvojili naslov prvaka države, izgubili smo u ovoj sezoni samo jedan susret u Superligi. Sezona je bila uspješna, osvojili smo duplu krunu, promovirali neke mlade igrače, pet njih je u reprezentaciji, i to također smatram osobnom satisfakcijom, mene kao trenera i kluba."

Prvenstvo Hrvatske, finale:
Mursa - Mladost 2:3 (25-23, 15-25, 25-21, 22-25, 11-15)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!