Fanatik

Jedan je Wayne Gretzky

Antonija Pavlić • nedjelja, 17.10.2010.
Jedan je Wayne Gretzky

U novome Vremeplovu zajedno ćemo se prisjetiti velike hokejske legende Waynea Gretzkyja te nakratko "pobjeći" u budućnost i otkriti zašto će nogomet dospjeti na top teme žutih tiskovina i kvazi sportskih portala diljem svijeta...

Sa zahuktavanjem sezone zimskih sportova konačno je došlo vrijeme da jedan Vremeplov posvetim i gladijatorima na snijegu i ledu. Kamo za to bolje prigode od dvadeset prve obljetnice rekorda kojim je Wayne Gretzky učvrstio svoje mjesto među hokejskim besmrtnicima te prvoga snijega koji je zabijelio Bjelolasicu i Platak...

Događaj o kojemu ću pisati odvio se 15. listopada 1989. u dvorani Northland Coliseum. Tada 28-godišnji Wayne Gretzky u utakmicu protiv Edmonton Oilersa uklizao je s ukupno prikupljenih 1849 bodova, jednim manje od legendarnog Gordiea Howea, ali samo mu je pet minuta trebalo da asistencijom - poravna njegov pothvat.

Međutim, u nastavku je igrom potpuno zakazao i puka je sreća bila da ga je trener tri minute prije kraja regularnog dijela ipak odlučio poslati na led. Los Angeles Kingsi u tim su trenucima gubili s 4:3, ali 61 sekundu prije kraja Steve Duchesne pak je poslao prema golu, a on se odbio od koljena Davea Taylora i došao do Gretzkyja koji je kao lisica čekao u "svom uredu" (dijelu leda iza golmana koji je popularno nazvan po njemu), obišao ga i prevario Billa Ranforda. Susret je bio izjednačen, a rekord srušen.

Momak koji je NHL karijeru započeo upravo u Edmontonu (i momčad predvodio do četiri Stanley Cupa), izazvao je apsolutni urnebes na tribinama, a ovacije nisu prekidane čitave dvije minute. Igra je stala zbog velike ceremonije na središnjici igrališta, a počasni govor održao je i sam Howe: "Da je neki klaun, oprostite na izrazu, oborio moj rekord, bilo bi mi žao. Ali zbog Waynea mi nije", na što je Gretzky uzvratio: "U mojim mislima, a i mislima svih ostalih, Gordie je i dalje najveći."

Na poklon od suigrača Gretzky je dobio 1.851-karatnu narukvicu na kojoj je dijamantima bio ispisan rekordni broj; klub mu je darovao kristalni hologram s njegovom slikom, a od NHL-a primio je ugraviran srebrni tanjur.

Do umirovljenja na koncu sezone 1998./99. Gretzky je držao ili dijelio 61 rekord u najjačoj hokejskoj ligi na svijetu. Ukupno je postigao 894 pogotka i 1963 puta asistirao, u 1487 utakmica postigavši 2857 bodova. Howea je još jednom srušio s mjesta rekordera u ožujku 1994. nadmašivši njegovih 800 golova. "Uvijek si bio velik (engl: The Great One), ali sada si postao najveći", kazano mu je.

Zašto pratiti zimske sportove...

Konačno, za kraj ovog za mene potpuno nekarakteristično kratkog posta, pogledajte zašto bi se već sada trebalo ostaviti gledanja nogometa i prijeći na snijeg i led, a kamo drugdje? Onion, naime, ima šokantne vijesti...


Soccer Officially Announces It Is Gay

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!