Fanatik

Najbolji hrvatski trener

Tomislav Pacak • ponedjeljak, 13.12.2010.
Najbolji hrvatski trener

Kada su se 1897. godine Ivan i Marija Biličić iz Draganića kod Karlovca preselili u SAD, nisu znali ni što je football. Stotinjak i kusur godina kasnije, njihov unuk jedan je od najuspješnijih trenera tog sporta uopće, i jedan od najcijenjenih trenerskih umova - u bilo kojem sportu...

Ako ga promatrate na konferencijama za novinare, Bill Belichick lako bi vas mogao zavarati kao jedna od najdosadnijih osoba na svijetu. Najuspješniji aktivni trener u NFL-u, naime, godinama se trudi - i zasada mu ide odlično - ne ponuditi ijednu zanimljivu izjavu novinarima, niti jedan naslov, ništa. Uvijek par riječi respekta prema protivniku, nikada vrijeđanje. Nakon pobjeda nema busanja o prsa, nakon poraza nema kritika niti traženja opravdanja.

No, s druge strane, njegov rad i njegova momčad konstantno su tema naslovnica. New England Patriotsi tri su puta u ovom desetljeću osvojili Super Bowl. 2007. postali su prva momčad koja je sezonu od 16 utakmica završila neporažena, a korak do besmrtnosti zaustavili su ih NY Giantsi u novom Super Bowlu. New England je putem rušio niz rekorda, od toga da je imao najbolji napad lige u povijesti do toga da je imao najduži niz bez poraza u povijesti. Od 2001. do 2008. Patriotsi su dobili 76 posto svojih utakmica, najviše od bilo koje profesionalne momčadi u Americi. Od 2003. do 2008., Patriotsi su u 100 utakmica uknjižili 82 pobjede - što je najboljih "100 dana" u povijesti lige.

No, nisu (samo) rezultati ti koji čine Belichicka izuzetno zanimljivom osobom za proučavanje već i način na koji je do uspjeha dolazio.

Belichick je, naime, ultimativni primjer trenera kojem je momčad ispred svega i koji je to razmišljanje prenio na svakog igrača. Ako na nekoga i nije, taj je brzo otišao iz Foxboroa.

U ranijoj fazi karijere Belichick je bio cijenjen kao defanzivni koordinator (osvojio dva Super Bowla s Parcellovsim Giantsima), kao inteligentan trener koji odlično snima protivnika i kreira izvrsne obrambene planove. No, nakon (relativno) neuspješne epizode u Clevelandu, Belichicka mnogi nisu vidjeli kao materijal za glavnog trenera.

Robert Kraft, vlasnik New England Patriotsa, vidio je to što drugi nisu, i zato je prošlu dekadu vlasnik najuspješnije NFL momčadi. Pokazalo se, naime, da Belichick nije samo genijalac za defanzivne planove već i ofenzivne. Ali pokazalo se i da je genijalac za draft. I da je genijalac za tradeove. I da je genijalac za odabir suradnika. I da je genijalac za procjenu talenta.

I više od svega, da je genijalac za stvaranje momčadi. Belichick, naime, svoje uspješne momčadi ne gradi potpisivanjem najrazvikanijih igrača, dapače - Bill Belichick stvara igrače. Onog trenutka kada je netko spreman preplatiti njegovog igrača, ma koliko on važan bio, Belichick će ga pustiti. New England se obnavlja putem pametnih draftova te dovođenjem igrača koje drugi otpisuju, bilo zato jer smatraju da nisu dovoljno kvalitetni bilo zato jer su teški za treniranje.

Belichick je, primjerice, riskirao s dovođenjem Randyja Mossa, super talentiranog, ali i problematičnog hvatača koji se potpuno demotivirao kroz neuspjehe u Oaklandu. U Patriotsima je Moss u prvoj sezoni srušio rekord po broju TD dodavanja u jednoj sezoni!

No, kada je početkom ove godine Moss postao distrakcija i opasnost za kolektivni duh momčadi, Belichick je već nakon četvrtog tjedna odlučio potražiti Mossu drugu momčad. Mnogi su tada bili spremni staviti ruku u vatru i reći da Patriotsi bez Mossa, s ionako vrlo mladom obranom, nemaju šanse u ovoj sezoni i da je to samo dokaz kako se Belichick okrenuo idućoj sezoni, odnosno onoj nakon nje, kada bi obrana trebala sazrijeti.

Dva mjeseca kasnije, New England Patriotsi najbolja su NFL momčad i najveći favoriti za Super Bowl, nakon što su pregazili Steelerse, Jetse, Bearse, Ravense. Kako je ponovno sagradio pretedenta na naslov, iako je gotovo u potpunosti promijenio momčad iz 2007., da ne govorimo u odnosu na 2004. kada su zadnji puta Patsi bili prvaci - to nikomu nije pretjerano jasno.

No, Belichick vidi ono što drugi ne vide. Omaleni probijač Danny Woodhead početkom je sezone otpušten iz NY Jetsa. Danas je među najvažnijim karikama najboljeg napada lige. To je samo jedan od primjera gdje je Belichick nadmudrio svoje konkurente.

Kakav je trener puno govori sljedeći podatak - od početka 2003. godine, a do ove sezone, New England ima učinak od 18-1 nakon poraza. Nitko ne tjera igrače na rad i koncentraciju, nitko toliko ne fokusira igrače na ispravljanje gorkog okusa poraza.

Kako kaže QB Tom Brady - "ne želite doći na posao nakon što izgubite utakmicu, ne želite da se toliko viče na vas."

Koliko je Belichick cijenjen u SAD-u dovoljno govori kako je puno drugih klubova, u želji da kopira uspjeh New Englanda, uzimalo Belichickove koordinatore za glavne trenere, ili druge njegove kadrove za važne pozicije u klubu. Tako je osam bivših njegovih asistenata, bilo iz Clevelanda bilo iz New Englanda, dobilo šansu na glavnoj trenerskoj poziciji u NFL-u ili na nekom sveučilištu.

No, nitko se nije ni približio Belichicku. Štoviše, njihovi rezultati samo su pojačali Belichickovu reputaciju jer se pokazalo da je za sjajne rezultate, za sjajne draftove i sve odluke, daleko najzaslužniji baš on.

Uz sve te sjajne rezultate, brojke, respekt koji ima kod drugih trenera i igrača, mene najviše impresionira kako svi igrači koji odjenu dres New Englanda brzo nauče Belichickov model komunikacije s medijima.

Tom Brady reći će to ovako: "Trener nam uvijek kaže - u porazu recite malo, a u pobjedi još manje."

I tako se pred mikrofonima redaju Patriotsi poput nekih malih Belichickovih kopija. "Odigrali smo dobru utakmicu, ali sada je važan idući protivnik". "Čeka nas težak ogled, Packersi su sjajna momčad". "Nema vremena za uživanje, od sutra kreće priprema za iduću nedjelju." I tako iz tjedna u tjedan, bez greške.

Talentirani, ali i vrlo pričljivi trener NY Jetsa, Rex Ryan, probao je malo zapaliti vatru uoči prošlotjednog divizijskog obračuna konstatacijom da "dolazi isprašiti stražnjicu Belichicku" (iako je priznao i da je Belichick najbolji trener u ligi). Nakon uvjerljivog poraza, Ryan je procijedio: "Došao sam razbiti njegovu, a on je razbio moju stražnjicu."

Belichick? Jedva da se i nasmiješio na konferenciji za novinare - "Jetsi su dobar protivnik, mi smo zadovoljni svojom predstavom, sada se treba pripremiti za Bearse."

O razbijanju stražnjica Belichick nikad ne govori na konferencijama za novinare.

Ali zato njegova momčad razbija stražnjice bolje od ikoga u NFL-u...

(foto: www.wikipedia.org)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • ivor14.12.2010. u 16:18
    trebalo mi je neko vrijeme da skužim di je na ovoj slici Warner kad ono... nema ga, samo dres :-) o Belichicku nemam što pametno dodat, sve tu piše, a i ne kužim se u nfl baš toliko... osim u navijačko-interesnoj sferi nešto sitno...
    ivor
  • Konfuzije14.12.2010. u 13:16
    Tomislav Pacak je kao Seinfeld, u svakom članku mora ubaciti Kurta Warnera, ako ne u tekstu onda barem kroz sliku :) Nevertheless, odličan članak o još boljem treneru!
    Konfuzije
  • Obrisan korisnik14.12.2010. u 01:35
    lik ne radi od ekipe real madrid nego ekipu podjednako sposobnih igrača od kojih svatko može zamijenit svakoga i napaljeniji su da pobijede zvijezde. šta će ti tri zvijezde; što kad se jedna ozlijedi? nema tu puno filozofije. brojke nisu sve (mislim na pojedinačnu statistiku igrača). bitan je tim... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik13.12.2010. u 19:33
    svaka čast na članku! koja pobjeda jučer po onoj mećavi
    Obrisan korisnik
  • russell13.12.2010. u 19:01
    stvarno je čovjek genije, kad ostane bez posla u nflu nek se osjeti pozvanim kod nas u osijek doć
    russell