Fanatik

Pet razloga za pobjedu Packersa/Steelersa

Tomislav Pacak • nedjelja, 06.02.2011.
Pet razloga za pobjedu Packersa/Steelersa
Foto: EPA

Svaki je Super Bowl zanimljiv sam po sebi, no rijetko je kada najveći spektakl američkog sporta bio susret ovako velikih protivnika. Steelersi i Packersi su među najpopularnijim momčadima u SAD-u, a u svojim gradovima znače i puno više od običnog sportskog kluba…

Nažalost, zbog rukometnog SP-a propustio sam u ovom blogu pratiti najzanimljiviji dio NFL sezone, ali stigao sam na vrijeme za najvažniju utakmicu. Iako ponoć baš i nije najzgodnije vrijeme za utakmicu koja će trajati pet sati, drago mi je što smo Dario i ja uspostavili tradiciju Super Bowl "partyja" kojem će se ove godine pridružiti i Sajko - nadam se da će i mnogi od čitatelja ovog bloga, ili barem ljubitelja footballa u Hrvatskoj, uspjeti okupiti kakvu ekipicu za ovaj spektakl jer se Super Bowl baš svake godine isplati pogledati. Ako ništa drugo, zbog reklama.

U pomoć za ovu najavu pozvao sam Sportnetovog NFL eksperta Marija Majdića Natrlina, pa smo zajedno nabrojali po pet razloga za pobjedu Green Baya (moj dio) i Pittsburgha (Marijev dio) – no lako smo mogli nabrojati još 20, jer niti jedna momčad nije zalutala u Dallas. Mislim da je u zadnjih desetak godina rijetko koji Super Bowl ovoliko obećavao, a nadam se da će i ovaj biti nezaboravan poput recimo Giants – Patriots ili Steelers – Cardinals.

Pet razloga za pobjedu Packersa (by Tomo)

1. Aaron Rodgers. Na Roethlisbergerovoj su strani prsteni i iskustvo igranja ovakvih utakmica, no Rodgers je u svojim dosadašnjim play-off nastupima pokazao da mu neiskustvo nije nikakav problem. Mnogi su nagađali da će njegov očigledan napredak iz godine u godinu ove sezone rezultirati titulom MVP-a, no brojne ozljede osakatile su napad Packersa pa je takva nagrada ostala nedostižna. Ipak, Rodgers je u tri utakmice u doigravanju napravio toliko sjajnih stvari da mnogi više ne dvoje kako spada u najelitniju grupu QB-ova, dakle s Bradyjem, Manningom i Breesom. Strpljivo je dočekao odlazak Favrea i sada ima priliku svog prethodnika u potpunosti baciti u sjenu.

2. Forma. Iako sigurno nitko ne može doći do Super Bowla u slaboj formi, Green Bay ulovio je pravi ritam kada je to najvažnije – Packersi su dobili dvije posljednje utakmice regularne sezone koje su morali dobiti kod kuće (Giantsi, Bearsi), pa su onda u doigravanju u gostima nanizali Eaglese, Falconse i opet Bearse. Napadački, Packersi su potpuno kliknuli, Rodgers je u formi života, ali ni obrana – druga najbolja u regularnoj sezoni – nije popustila.

3. Clay Matthews i društvo. Iako je obrana Pittsburgha najbolja u ligi, prvenstveno zbog fantastičnog zaustavljanja probijanja, Packersi nisu daleko. Prva linija obrane Green Baya, na čelu sa sjajnim Matthewsom, sposobna je iskoristiti probleme u ofenzivnoj liniji Pittsburgha, u sjajnoj su formi cornerbackovi, a protiv Capersove obrane nije lako ni trčati. Uz dužno poštovanje Polamaluu, obrani je ipak teže zadržati vrhunski napad dodavanjem, a takvom statusu je puno bliže Green Bay.

4. Zatvoreni stadion. Green Bay igra na otvorenom Lambeau Fieldu, i to na hladnom sjeveru zemlje, pa mnogima promakne kako je njihov napad zapravo sagrađen za zatvorene stadione s umjetnom travom na kakvoj će se igrati u Dallasu. Rodgers i njegovi hvatači gotovo su nezaustavljivi pod krovom, što su primjerice okusile obrane Atlante ove, odnosno Arizone prošle godine u doigravanjima. 45 poena lani nije bilo dovoljno protiv Kurta Warnera i Cardinalsa, no 48 poena protiv Falconsa prošlog mjeseca mora zabrinuti Steelerse. Od početka 2008., Packersi zabijaju 31.8 poena u zatvorenim stadionima, 33.7 ako se ne računa ovosezonski ogled s Detroitom koji je Rodgers napustio u drugoj četvrtini zbog ozljede.

5. Odlična obrana Steelersa. Hm, čini vam se da to nije argument za Green Bay? Jest. Naime, Pittsburgh zaista nikome ne dopušta da trči kroz njihovu obranu, pa neće ni Jamesu Starksu. No, to će samo natjerati Packerse da izvrsni Rodgers baca više lopti sjajnima Jenningsu, Driveru, Jonesu i drugima, a to se često protivnicima pokaže nerješivim problemom. Packersi su, zapravo, najslabiji kada postanu konzervativni i uskrate Rodgersu prigode da pronađe svoje eksplozivne hvatače; no zbog takve obrane Pittsburga, Packersi si neće smjeti dopustiti biti konzervativni.

Pet razloga za pobjedu Steelersa (by Mario)

1. Iskustvo. Iako ono nije uvijek ključni faktor (sjetimo se Giantsa i Saintsa), činjenica da je za Steelerse ovo treći Super Bowl u posljednjih šest godina nije za zanemariti. Još manje kada znamo da su osvojili prošla dva. Trener Mike Tomlin osvojio ga je 2009., dodavač Ben Roethlisberger bio je tu i 2006. Velik broj igrača na rosteru Steelersa je već nastupao na ovoj pozornici, što se ne može reći za igrače Green Baya. Uostalom, tko trenutno ima više osvojenih Super Bowla od Pittsburgha?

2. Big Ben. QB Ben Roethlisberger nametnuo se kao je od najboljih clutch dodavača u NFL-u. Sve što taj čovjek radi je to što osvaja naslove. S 28-godina Big Ben izgleda neobično zrelo za utakmicu ovakvog značenja. Za njega ovo nije novo iskustvo i svjetla pozornice ga neće zaslijepiti. S dvije minute do kraja i vašoj momčadi treba TD za pobjedu. Roethlisberger je vaš čovjek. Presječen je tek pet puta u regularnoj sezoni, ima fantastičnu kemiju sa suigračima i mentalitet pobjednika u pobjedničkoj organizaciji.

3. The Steel Curtain. Postoji odlična obrana, a onda postoji obrana Pittsburgh Steelersa. Teško je ne prestrašiti se jedanaestorice koja je i ove sezone dozvoljavala najmanje poena i koja je najviše puta rušila protivničke dodavače. Prednja sedmorka ledi krv u žilama i pitam se kakve šanse ima James Starks, mladi probijač Packersa, oči u oči s najboljom obranom protiv probijanja i Jamesom Farriorom.

4. Troy Polamalu. Tajno oružje obrambenog koordinatora Dicka LeBeaua. Daleko od toga da ovogodišnji najbolji obrambeni igrač može proći ispod bilo čijeg radara, ali način na koji ga LeBeau koristi i mogućnosti koje Polamalu sa sobom donosi na teren - nerješiva su enigma za protivničke napade. Sedam presječenih dodavanja ove sezone samo su početak priče o važnosti ovog igrača za najbolju obranu NFL-a. Bez sumnje da će prije svake akcije Aaron Rodgers prvo pronaći i pokušati pročitati #43.

5. Rashard Mendenhall. Za ovog probijača možemo slobodno reći kako je napravio razliku u ovoj sezoni Steelersa. Pittsburgh je uvijek bio grad gdje se igrao čvrsti football s naglaskom na probijanje, a tako je građena i ova momčad. Mendenhallova uspješna sezona (1.273 yds, 13 polaganja) donijela je napadu Steelersa novu dimenziju koju ni Packersi ne smiju podcijeniti. Kvalitetniji napad probijanjem mogao bi biti ključan u određivanju novog vlasnika Lombardijevog trofeja.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik06.02.2011. u 22:44
    Kao veliki navijač Penguinsa, večeras podrška iz gradske solidarnosti ide Steelersima. Do ranih jutarnjih sati, iako se u jutro radi. Sport prije svega
    Obrisan korisnik
  • ivor06.02.2011. u 22:14
    od svih tvojih glupih postova o nfl-u na ovom forumu, a zaista ih je puno, ovaj mi je daleko, daleko najgluplji... gurali Saintse prema naslovu
    ivor
  • Obrisan korisnik06.02.2011. u 20:32
    nema potrebe pljuvati po tituli Saintsa. Amerika voli filmske priče i tačno je da im je SB New Orleansa dobro došao, ali ne znam ko ih je to gurao... da li si gledao neke tekme lani? Slažem se da Brees nije u top 5 QB-ova, ali njihovom naslovu se nema šta prigovoriti, bili su najbolji i tačka
    Obrisan korisnik
  • prekro06.02.2011. u 15:42
    a ti imaš minus od svakog tko bar malo prati NFL...nadasve glup komentar
    prekro
  • dajmituprijavuvecjednom06.02.2011. u 14:54
    tomo navija za patriotse, kolko sam shvatio ;)
    dajmituprijavuvecjednom