Ostali sportovi

Obračun povijesti u hramu budućnosti

Mario Majdić Natrlin • nedjelja, 06.02.2011.
Obračun povijesti u hramu budućnosti
Foto: EPA

NFL sezona stigla je do svog vrhunca danas kada se u Dallasu susreću dvije najbolje momčadi. U Super Bowlu XLV sastat će se Pittsburgh Steelersi i Green Bay Packersi, dvije možda i najpopularnije momčadi u NFL-u koje igraju vrlo važne uloge u povijesti NFL-a...

Snježna oluja okovala je i paralizirala Dallas, grad domaćin 45. Super Bowla. Ipak, ona uopće neće pokvariti ni umanjiti veličinu najsvečanijeg sportskog događaja u SAD-u.

Nikada do sada na ovoj pozornici nije bilo toliko Super Bowl naslova. Nikada ovoliko povijesti na terenu. Packersi su profesionalna momčad postali 1921., Steelersi su rođeni 1933. Ali, kako to u NFL-u inače biva, sudbina se poigrala s ove dvije povijesne organizacije pa će se za novi naslov boriti na najvećem i najmodernijem stadionu, 1.3 milijardi dolara vrijednom Cowboys Stadiumu. Uživo će ih gledati preko 100.000 posjetitelja, ako ne izravno, onda barem preko glomaznog HD video ekrana koji se proteže gotovo preko cijelog terena.

Pittsburgh Steelersi osvojili su najviše Super Bowl naslova (šest), a Green Bay Packersi su sveukupno najtrofejnija momčad NFL-a s ukupno 12 titula prvaka, od čega su tri Super Bowla. Radi se o dvije momčadi koje imaju najveći postotak pobjeda u doigravanjima (Packersi 63.6%, Steelersi 63.5%). Obje organizacije tek su jednom poražene u Super Bowlu (Steelersi 6-1, Packersi 3-1).

"Veoma dobro sam svjestan nasljeđa koje sa sobom nose Pittsburgh Steelersi. Jednostavno ga želim još obogatiti. I to me svaki dan tjera da idem naprijed", objašnjava trener Steelersa Mike Tomlin koji je prije dvije godine postao najmlađi trener koji je osvojio Super Bowl.

Treći naslov u šest godina?

Pittsburgh Steelersi se s dodavačem Benom Roethlisbergerom (17 TD-a, pet puta presječen, 3.200 yds) vraćaju u Super Bowl po treći puta u šest godina. Osvojili su ga 2006., i 2009., dok je za Packerse ovo prvi nastup nakon poraza od Denver Broncosa 1998. Green Bay predvodi Aaron Rodgers (28 TD-a, 11 puta presječen, 3.922 yds) koji je naslijedio ikonu Bretta Favrea i Packerse je u svojoj trećoj sezoni kao starter odveo do najveće utakmice.

Steelersi su u regularnoj sezoni bili druga momčad AFC konferencija, a nakon slobodnog tjedna nanizali su pobjede nad Baltimore Ravensima i NY Jetsima. Poraženi su tek četiri puta u 18 utakmica. Packersi su poraženi šest puta u 19 nastupa, ali nijednom s više od sedam razlike. U doigravanju su redom pobjeđivali Philadelphiju, Atlantu i Chicago.

Steelersi bez startnog centra

Pittsburgh Steelersi će u Super Bowlu igrati bez startnog centra, novaka Maurkicea Pounceyja. Pouncey se ipak nije uspio oporaviti od ozljede lijevog gležnja pa će na njegovom mjestu startati Doug Legursky kojem će ovo biti prvi start na poziciji centra. Velik je ovo udarac za Steelerse jer je Pouncey odigrao fantastično na poziciji centra koja je jedna od najvažnijih kako za napadačku liniju, tako i za kompletni napad.

Dodavači Roethlisberger i Rodgers bez sumnje će biti glavni protagonisti u Dallasu. Obojica su poprilično pokretljivi i s nogama i izvan pocketa postaju iznimno neugodni za protivničke obrane. Rodgers (27) je odigrao fantastična doigravanja i veoma je precizan dodavač, dok je Big Ben Roethlisberger (28) puno iskusniji i s već dva Super Bowl prstena.

"Mislim kako je bez sumnje postao onakav dodavač kakvog smo i očekivali. Bio je iznimno talentiran mladi dodavač s veoma svijetlom budućnošću i u trećoj godini njegovog razvoja bez sumnje se razvio u posebnog igrača", pohvalio je Rodgersa trener Packersa, Mike McCarthy.

Packersi preživjeli desetkovanje

Packersi su tijekom godine izgubili čak 15 igrača zbog ozljeda od čega nekoliko ključnih pojedinaca. Glavna uzdanica Rodgersa je krilni hvatač Greg Jennings, ali odličnu sezonu imaju i hvatači Donald Driver, James Jones i Jordy Nelson. Packersima će trebati dobar napad dodavanjem jer kao probijača imaju neiskusnog novaka Jamesa Starksa koji igra dosta dobro, ali ga u Super Bowlu čeka obrana Steelersa koja je uvjerljivo najbolja u ligi protiv probijanja.

Super Bowl u brojkama

Očekuje se kako će broj gledatelja na stadionu u Dallasu srušiti dosadašnji Super Bowl rekord koji za sada stoji na brojci od 103.985 iz 1980.

Cijena karata u preprodaji dosegla je prosjek od 4.683 dolara.

Prošlogodišnji Super Bowl gledalo je 106 milijuna gledatelja u SAD-u čime je postao najgledaniji TV događaj. Mnogi smatraju kako će ovogodišnji Super Bowl srušiti taj rekord.

Super Bowl reklame već dugo vremena plijene jednaku pozornost kao i sama utakmica. Ove godine oglašivači za 30 sekundi TV prostora plaćaju u prosjeku 3 milijuna dolara.

Dallas i okolica od Super Bowla očekuju prihod od oko 400 milijuna dolara.

Roethlisberger će se osloniti na svog tight enda Heatha Millera i veterana WR-a Hinesa Warda. Odličnu sezonu imao je brzi krilni hvatač Mike Wallace koji je uhvatio deset TD dodavanja, a Packersi se nadaju kako će ga uspjeti zaustaviti odlična skupina krilnih braniča koju predvode veteran Charles Woodson i talentirani Tramon Williams.

Steelersi se uvijek mogu osloniti na running backa Rasharda Mendenhalla koji je za napad Pittsburgha ove sezone zabio 13 polaganja. Forte Steelersa uvijek je bila njihova obrana koja je i ove sezone primala najmanje poena u NFL-u. Predvođeni su obrambenim igračem godine, safetyjem Troyom Polamaluom i fantastičnom skupinom linebackera.

Kako bi ovo uistinu mogla biti obrambena bitka svjedoči i činjenica da je obrana Packersa odmah iza Steelersa po broju dozvoljenih poena. Njihove boje branit će mladi vezni branič Clay Matthews koji je ove sezone skupio fantastičnih 13.5 sackova i izabran je kao drugi najbolji obrambeni igrač NFL-a, odmah iza spomenutog Polamalua.

Čvrste obrane ne znače nužno i malo poena jer su obje u stanju ukrasti loptu i zabiti. Izgleda kao da je baš sve spremno za veliki spektakl u Dallasu.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik07.02.2011. u 23:39
    Ovako, ovo je totalno neozbiljno, nemate još raport sa terena cowboysa, ALO E
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik06.02.2011. u 23:43
    ne znam jel smijem ovo ovdje stavit, al sve koje zanima live stream, http://www.myp2pforum.eu/threads/51609-Streaming-2010-NFL-Super-Bowl-XLV-Week ima dosta za sve
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik06.02.2011. u 09:38
    Ovo je najjači naslov na SportNetu u zadnjih godinu dana, mislio sam da ste stavili neki SciFic članak za razonodu, nas, sportom opterećenih čitatelja!? Nema što, jaki ste i gotovo....
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik06.02.2011. u 08:36
    "Ove godine oglašivači za 30 sekundi TV prostora plaćaju u prosjeku 3.000 dolara". ...... mislim da fali prilicno nula u tim $
    Obrisan korisnik