Fanatik

Ožujak – mjesec piva i košarke

Bojan Koprivica • ponedjeljak, 14.03.2011.
Ožujak – mjesec piva i košarke

Mi imamo Žuju, a Ameri ludnicu. I što se ožujka tiče, opet su Hrvati u prednosti, jer dok će naši snalažljivi sugrađani pronaći način da pogledaju March Madness, makar s kineskim titlovima, Amerikanci do Ožujskog neće nikako. A ni najbolji sportski turnir na svijetu nije to, kada ga se prati s Bud Lightom u ruci.

Piše: Bojan Koprivica

Neki možda neće podijeliti moje mišljenje da je sveučilišna košarka nešto non-plus-ultra. Neki od takvih skeptika čak i žive sa mnom i nakon neuspješne potrage za dobro skrivenim daljinskim uzaludno pokušavaju inicirati dijalog. Odgovori se ne dobivaju, u ožujku su sva pitanja retorička, kako "Što ćeš i danas gledati tri utakmice?!" (odgovor, naravno, da), tako i "Si vidla kak ga je Kemba zdribljal?!" (odgovor, naravno, ne). Tajna sretnog braka, tako mi je davno prišapnuto, je kućanstvo s dva televizora.

Pitate se zašto je March Madness ultimativni sportski događaj dvadeset i prvog stoljeća, barem u Americi?

Zašto je bolji od Super Bowla, zna i Mujo: "Fata je Fata, al' dva put je dva put". Guess what? Super Bowl je Super Bowl, ali 63 puta je 63 puta. To su 63 tekme, od kojih svaka od njih predstavlja posljednju utakmicu sezone za jednu ekipu i kraj sveučilišne karijere za brojne igrače. Za buduće NBA zvijezde i za buduće noćne portire. Plus, nema Christine Aguilere ni kreativnih verzija američke himne.

Zašto je bolji od Stanley Cupa? Zato što se u March Madnessu igra košarka, a ne hokej. Još pitanja?

Zašto je bolji od NBA i njihovog doigravanja? To je isti sport, a NBA igrači su kvalitetniji, reći ćete. Pa prvo, zato što nema sapunica tipa "prekidamo redovni prijenos da bismo vam priopćili da se LeBron niti u posljednjih pola sata nije odlučio čijih će se kvadrilijun dolara udostojati prihvatiti."Drugo, ako ste ikada imali priliku popratiti utakmicu sveučilišne košarke uživo, znat ćete da je atmosfera 185 puta bolja nego kada igraju profesionalci, posebno ako se nađete u studentskoj sekciji (tip - tamo se nalaze i sve rezervne cheerleadersice).

Treće, gotovo svake godine obnavlja se bajka o Pepeljugi, u kojem mala i nepoznata sveučilišta zasjaju u pravom trenutku i izbace velike programe. To je ono tipa Cibona u osmini finala iznenadila Lakerse. Yeah, right. I četvrto, u skoro svakoj ekipi se nađe neki bijelac od 1,80. Iako je to obično netko tko može žmirećki zabiti 30 trica za redom ili netko tko dodaje ručnike i pomoćnog trenera zove "tata", to mi daje iluziju da bih i ja mogao zaigrati, samo da sam puno mlađi, puno talentiraniji, puno jači i puno uporniji. Nijanse, predispozicije imam.

Zapravo, March Madness je toliko dobar i napet da ga ne može pokvariti niti Bud Light*. A to znači puno, vjerujte mi. Kako su Nijemci preživjeli Svjetsko prvenstvo u nogometu na vlastitom tlu, na kojem su na stadionima mogli piti samo Bud će zauvijek ostati jedna od velikih misterija našeg doba.

*Uopće, kako nekome može pasti na pamet ideja da izmisli Bud Light?! Želite li mi ozbiljno reći da je netko pio običan Bud i rekao "Hm, dobra je piva, samo malo prejaka. Imam super ideju...".

March Madness je toliko dobar i napet da se isplati pogledati sve 63 tekme. Ili barem pokušati. Moguće da je to neizvediv pothvat, ali čovjek mora imati ciljeve u životu.

"Si vidla kak je Kris Joseph skoro zakucao s penala?"

...

"Ima još pive u frižideru?"

Fotografija: Kevin Scheller, The Daily Campus

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik15.03.2011. u 18:54
    ma velebitsko je naš vrh!!
    Obrisan korisnik
  • allen15.03.2011. u 12:25
    1.karlovacko 2.osjecko 3.pan....žuja nije ni u konkurenciji....najgore hrvatsko pivo...
    allen
  • Obrisan korisnik15.03.2011. u 12:19
    K A R L O V A C K O !!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik14.03.2011. u 17:33
    To su stvari osobnog ukusa - bit je da ni žuju baš ne piješ često Cool (osim kad se slikaš da ženi pokažeš da poslije rekreacije uopće ne cugaš).
    Obrisan korisnik
  • snoopy14.03.2011. u 16:55
    sve mi je to jasno samo nije kako ti je Žuja bolja od Karlovačke ili Pana?
    snoopy