Fanatik

Precijenjeni vs. podcijenjeni (1)

Tomislav Pacak • četvrtak, 08.09.2011.
Precijenjeni vs. podcijenjeni (1)

Kako ne bih bio general poslije bitke, 12 sati prije prve utakmice nove sezone NFL-a (btw, jeeeeeeeeeee!) predstavljam vam svoje prognoze kako biste mi za nekoliko mjeseci mogli doći s isprintanim tekstom i zahtjevom za povrat novca nakon što Buffalo s 11 pobjeda zasjeni Patriotse. Znate da će se takvo nešto dogoditi...

Sportnetova NFL ekipa u sastavu Mario Majdić Natrlin i Tomislav Viduka za vas je već pripremila opširnu najavu nove sezone, pa se neću ponavljati i zamarati vas tko je koga doveo i s kakvim snagama ulazi u novu sezonu.

Čitajući američke kolumniste, stručnjake, prognostičare i sve ostale koji imaju nekakvo mišljenje o novoj sezoni NFL-a, dojma sam kako velika većina igra na sigurno. Eaglesi, Patriotsi, Steelersi, Jetsi, Packersi, Falconsi, Saintsi, Ravensi - to su kandidati za Super Bowl, a svi ostali borit će se za koju pobjedu više nego su imali lani. Detroit će, kažu, biti veliko iznenađenje, možda i Ramsi, iako se uvijek pitam jesu li zaista iznenađenja oni za koje svi kažu da će biti iznenađenja.

No, football sezona uvijek donosi stvarna iznenađenja, kako pozitivna tako i negativna. I dok će oni najbolji uglavnom i biti najbolji, netko od njih će ozbiljno razočarati, a netko drugi će iz drugog iskočiti u prvi plan.

Pogoditi kako će reagirati 32 momčadi je apsolutno nemoguće i onima koji po tri puta gledaju svaku predsezonsku utakmicu i imaju insajderske informacije o svakoj momčadi. Stoga, moji izgledi su još manji od nikakvih, no u dva ću teksta pokušati prognozirati kako će 32 momčadi odigrati u odnosu na trenutna očekivanja.

Vegas je za svaku momčad odredio "over-undere", očekivani broj pobjeda neke momčadi. Uoči bilo koje sezone većina je momčadi optimistična pa bi se čovjek lako mogao povesti za "overom", ali zato sam se dogovorio sam sa sobom kako ću za 16 momčadi prognozirati sezonu bolju od očekivane, a za 16 - nešto slabiju. Danas ću obraditi "undere", sutra "overe", a u međuvremenu ću uživati - a vjerujem i neki od vas - u dvoboju Packersa i Saintsa, Rodgersa i Breeesa. Ne može puno bolje za početak sezone...

Underi

Buffalo Bills (over/under na 5.5 pobjeda): Kao da im nije dovoljno da igraju u diviziji s Patriotsima i Jetsima, ali i nelošim Dolphinsima, Billsi imaju drugi najteži raspored u ligi. Zato će šest pobjeda biti teško dostižno Fitzpatricku i društvu, iako imaju potencijalno eksplozivan napad zbog kojeg bih igrao na "over" da su u nekoj drugoj diviziji. Ali neće biti kanta za napucavanje...

Carolina Panthers (4.5): Čitao sam dovoljno pozitivnih komentara o potencijalu Caroline da se zapitam je li ovo ispravan izbor, no objektivno - najslabija momčad prošle sezone u novu kreće s novakom na mjestu QB-a, a to nikad nije recept za uspjeh u startu, čak ni ako se radi o prvom izboru drafta. Cam Newton tek treba pokazati što zna i može u NFL-u, a njegovo učenje bit će bolan proces za Pantherse koji su ionako u super teškoj diviziji. I imaju najteži raspored u ligi.

Chicago Bears (8.5): Ne mogu svi u toj diviziji biti dobri, a očekujem odlične ili barem jako dobre sezone od Packersa, Lionsa i Vikingsa. Mislim da je Chicago lani odigrao iznad svojih mogućnosti, da je imao i dosta sreće na putu do doigravanja, a kako se "kolo sreće okreće" ove godine ne vidim više od 7-8 pobjeda za Bearse. Brojni statistički pokazatelji sugeriraju da Chicago nije bio tako dobar kakav mu je bio učinak (11-5)...

Cincinnati Bengals (5.5): Mlada momčad, rookie QB i divizija sa Steelersima i Ravensima. Kao i kod Buffala, postoje razlozi za optimizam u budućnosti, no Bengalsi ove godine ne mogu igrati ozbiljnu ulogu ni u diviziji, a kamoli u ligi.

Cleveland Browns (6.5): Brownsi su malo privlačniji za odigrati na njih kao ugodno iznenađenje, no sedam pobjeda bit će teško dohvatljiv domet za Colta McCoya i suigrače. Novi trener, novi napad (West Coast), a sve to bez uobičajenog vremena za uigravanje zbog lockouta - ne miriši na dobro, ne još ove sezone, iako McCoy izgleda solidno i iako Brownsi imaju dobrog RB-a u Peytonu Hillisu.

Green Bay Packers (11.5): Da se razumijemo, sjajni su Packersi i s Rodgersom će očito biti kandidati za vrh narednih sezona. No, oni su Super Bowl pobjednici, na njih svi jurišaju, igraju u teškoj diviziji s velikim rivalstvima, a ako tome pridodamo "hangover" tipičan za prvake, Packersi bi u doigravanje mogli s 10-11 pobjeda. Puno je 12 pobjeda u NFL-u, treba i malo sreće i zdravlja i dobrog rasporeda... Ne treba zaboraviti ni da su lani, u šampionskoj sezoni, Packersi upisali 10 pobjeda u regularnoj sezoni, ne 12.

Jacksonville Jaguars (6): Kada momčad tjedan dana prije početka sezone da otkaz startnom QB-u Davidu Garrardu i odluči krenuti s Lukeom McCownom u dvoboje s Coltsima, Texansima i Titansima, ne čini se kao da tu momčad čeka briljantna sezona. Trener Jack Del Rio ima pritisak da momčad mora odvesti u doigravanje, ali to će biti teško ostvarljiv cilj usprkos nekim pojačanjima u obrani (Posluszny, Sesson, Landry, Roth...) dok god je nečista situacija s QB-om. Jaguarsi očito čekaju da novak Blaine Gabbert bude spreman, a McCown će teško Jagse odvesti iznad šest pobjeda...

Indianapolis Colts (9.5): Jasno da cijela sezona Coltsa ovisi o zdravlju Peytona Manninga. I s njim bi bila borba za doigravanje jer Coltsima na naplatu dolazi nekoliko slabijih draftova i više nisu u prvom krugu kandidata za naslov prvaka, no s upitnim Manningom i njihova dominacija u AFC South postaje itekako upitna. Manning će propustiti prvu utakmicu u karijeri, a to ujedno znači da se zaista ne osjeća dobro, da nema još dovoljnu pokretljivost i snagu. Sezona je duga, ali nije toliko duga da Coltsi mogu "preživjeti" više od nekoliko tjedana bez svog daleko najboljeg i najvažnijeg igrača.

NY Giants (9.5): Cijelu diviziju NFC East nemoguće mi je pročitati. Papir kaže kako bi Washington morao biti najslabiji, a Philadelphia najjača, no nisam siguran ni u te "zadane postavke", a kamoli u to gdje smjestiti Giantse i Cowboyse. Ipak, 10 pobjeda je visok cilj za NYG, u takvoj diviziji i s upitnicima u momčadi - pet startera u obrani ispalo je iz stroja zbog ozljeda za cijelu sezonu, a još su i Umenyiora i izbor prve runde drafta Prince Amukamara ozlijeđeni i neće ih biti u prvim utakmicama. Giantsi su izgubili i neke ofenzivce u prijelaznom roku, a dovoljno govori što je GM Jerry Reese morao sazvati posebnu konferenciju za novinare kako bi branio sve što su Giantsi činili preko ljeta. Dobar trkački napad i Eli Manning Giantse će vjerojatno držati na 50-50 učinku, no hoće li biti dovoljno za barem 10 pobjeda? Ne vjerujem.

NY Jets (10): Tu su negdje, oko 10 pobjeda i između ova dva teksta. Ne vjerujem napadu Jetsa toliko da bih razmišljao o njima kao momčadi koja će se prošetati s nekih 13-3, ali imaju predobru obranu da bi se spustili puno ispod 10 pobjeda. Svodi se na to vjerujem li više njima ili Patriotsima u međusobnim ogledima (jer vjerojatno će jedni ići over, drugi under), a usprkos lanjskom porazu u play-offu, skloniji sam Belichicku nego Ryanu, iako je i pričljivi Ryan sjajan trener. Za razliku od Patriotsa, Jetsi se više muče s Dolphinsima, pa bi u diviziji mogli ostaviti još koji "bod" osim protiv New Englanda.

Oakland Raiders (6.5): Hue Jackson je dobio mjesto prvog trenera nakon što je lani kao ofenzivni koordinator iznenađujuće od Raidersa napravio ponajbolji napad lige. Ako tome pridodamo lanjskih 6-0 unutar divizije i učinak od 8-8 čime je prekinut niz od sedam sezona s barem 11 poraza, čemu under? Ne vjerujem Raidersima, a posebno im ne vjerujem da mogu ponoviti 6-0 unutar divizije s Chargersima i Chiefsima. Imaju odličan trkački napad s McFaddenom, ali za doigravanje u AFC-u momčad treba i u najmanju ruku jako dobrog QB-a. Je li Jason Campbell takav? Mene nije uvjerio svih ovih sezona.

Pittsburgh Steelers (10.5): U prvom "draftu" ovog teksta Steelersi su bili u "over" sekciji, ali revizijom sam utvrdio da imam previše momčadi s više od 10 pobjeda, pa sam odlučio "degradirati" doprvake. Osim što poraženi iz Super Bowla tradicionalno ne igra dobro naredne sezone, nemam neke posebne razloge za ovakav stav prema Pittsburgu koji će opet imati sjajnu obranu i koji bi mogao imati najeksplozivniji set hvatača do sada otkad je Roetlisberger quarterback. No, mislim da će Baltimore imati više motiva od Steelersa, a da neće obje momčadi završiti s 11 ili više pobjeda. 10-6 za Pittsburgh, a onda u doigravanju "tko živ-tko mrtav".

Philadelphia Eagles (10.5): Po "Pittsburghovom poučku", Eaglesi su ispali "višak" u popriličnom broju momčadi kojima se predviđa više od 10 pobjeda. Po "defaultu" nisam sklon "Dream-teamovima" kako sami sebe nazivaju momci iz Philadelphije, i da ih ne vodi Andy Reid čak bih razmatrao najaviti ih kao veliko razočaranje. No, Reid je trener koji redovito od Eaglesa napravi dobru momčad (barem u regularnoj sezoni), a iako nisam među velikim ljubiteljima Michaela Vicka, Eaglesi imaju zaista previše oružja da ne bi igrali ozbiljnu ulogu ove sezone. No, neka se zadovolje s 10-6, više im ne dam jer ima previše upitnika - hoće li Vick ostati zdrav, koliko će im trebati da se uigraju, ofenzivna linija, itd...

San Francisco 49ers (7.5): Od svih "over-undera", ovaj me najviše iznenadio jer San Francisco ne izgleda dobro, čak ni u najslabijoj diviziji lige. Napravili su, vjerujem, korak naprijed s izborom novog trenera, no Jimu Harbaughu trebat će vrijeme, i trebat će mu QB. Alex Smith to nije, i Ninersi će na idućem draftu tražiti QB-a budućnosti. Teško da će biti dovoljno loši da to bude Andrew Luck, Harbaughov QB sa sveučilišta Stanford, najveći potencijal na toj poziciji na sveučilištima...

Seattle Seahawks (6.5): Prošlogodišnji pobjednici NFC Westa teško će obraniti tu titulu. Tarvaris Jackson nije QB za velike stvari iako Pete Carroll uvjerava navijače da jest, St. Louis i Arizona po tom pitanju bolje stoje, a kako su mi oni u "over" sekciji, Seattle onda mora ići prema dolje. Seahawksi imaju jaku prednost domaćeg terena i imaju slabašnu diviziju, pa neće biti daleko od sedam pobjeda - ali ipak ne vjerujem da mogu doći do te brojke.

Tampa Bay Buccaneers (8): Prošlogodišnje ugodno iznenađenje ima visoku prepreku ako misli napraviti još korak više - mora preskočiti Atlantu i/ili New Orleans. Kako mi se te dvije momčadi čine u svim segmentima bolje od Bucsa, kako su Bucsi lani vrlo slabo igrali protiv jakih momčadi te su dobro iskoristili slabašan raspored, kako mladim momčadima nije lako napraviti taj zadnji korak - tako mi se čini da Tampu čeka blago razočaranje ove sezone.

To je 16 "undera", pa vam sada nije teško pogoditi za koje momčadi mislim da će nadmašiti očekivanja, kako ona iznimno visoka (New England), tako i ona niska (Denver)... Ali o tomu u petak. Slobodno i vi podijelite svoja razmišljanja, pa da ne bude generala poslije bitke već za Božić pogledamo tko je dobro naciljao iznenađenja, pozitivna i negativna...

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik08.09.2011. u 17:33
    i ja tipujem na Denver.. ali gdje su ti dani kada je Denver dominirao ne samo AFC Westom, nego i cijelom NFL ligom... 'ebo te, kakvo je to slavlje bilo kada su drugi puta pobijedili... bilo smo u LoDo (Lower Downtown, za one koji ne znaju), iznapijali se pive kao majke... uf, kakav je to tulum bio!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik08.09.2011. u 16:21
    Mislis na zanemarivanje u ovom blogu ili opcenito na Sportnetu? O golfu sam relativno nedavno pisao (Rory), a cricket i squash nisu bas posebno americki sportovi da bi bili obradjivani u ovom blogu.. no obecao sam da cu ove sezone malo vise pratiti sveucilisnu kosarku, a nadam se i sveucilisni... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik08.09.2011. u 15:54
    Super mi je autorova ljubam naspram NFL-u, vidljivo je da je VELIKI FAN ali drugi sportovi se apsolutno zanemaruju ( ili ih se jedva dotakne ), i to neki koji su puno popularniji od NFL-a.Dobar primjer su golf, cricket, squash.....
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik08.09.2011. u 15:35
    sportnet DALEKO DALEKO DALEKO najbolji ste i sad se nesto mislim pazite sad SPORTNET TV wow kako bi to samo bilo idealno
    Obrisan korisnik