Fanatik

Skok u Zmajevo oko

Davor Sajko • srijeda, 17.10.2012.
Skok u Zmajevo oko

Devetostruki prvak i petostruki viceprvak svijeta u skokovima u vodu, Kolumbijac Orlando Duque, proteklih je dana boravio u Hrvatskoj i tragao za najatraktivnijim lokacijama za skokove. Pronašao je nekoliko veoma zanimljivih na kojima je izveo nekoliko skokova i usput se oduševio prirodnim ljepotama Hrvatske.

Slika 5 od 5.

Kolumbijac je u Hrvatsku doputovao po završetku Red Bull Cliff Diving svjetske serije 2012. Posljednja stanica svjetske serije u Omanu donijela je mnogo uzbuđenja, no za Orlanda Duquea nije završila zadovoljavajuće. Nakon prošlogodišnje ozljede i operacije gležnja, uspješno se oporavio te prije natjecanja u Omanu vodio u ukupnom poretku. No, Gary Hunt odličnim je nastupom uspio izbiti na prvo mjesto i osvojiti naslov sa samo dva boda prednosti u odnosu na Duquea.

Orlando je svoj posjet Hrvatskoj započeo obilaskom kanjona Zrmanje (gdje je nekoć sniman serijal filmova o Winnetou) i već sljedeći dan pronašao prvu lokaciju na kojoj će skakati. Zmajevo oko, prirodno slano jezero u Rogoznici, već dugo intrigira znanstvenike. Naime, u jezeru povremeno dolazi do oslobađanja elementarnog sumpora što uzrokuje potpuni pomor svih organizama u njemu. Jezero također često mijenja boju što mještani nazivaju "buđenjem zmaja", a ispredaju se i brojne legende o jezeru.

Slika 6 od 6.

Prije skoka u Zmajevo oko Duque je bio optimističan: "Rekli su mi da jezero ponekad proključa i sva bića u njemu umru. Legenda kaže da se to dešava kad je zmaj ljut, no nadajmo se da danas nije tako."

Slika 4 od 4.

Srećom, zmaj ovog puta nije bio ljut i Orlando je s 19 metara visoke litice izveo pet fenomenalnih skokova ne probudivši ga. Ekspedicija je potom napustila zmajevo vodeno gnijezdo te je Orlando poslijepodne proveo uživajući u razgledanju Zadra.

Slika 3 od 3.

Narednog je dana ekspedicija brodom plovila pokraj niza malih kornatskih otoka u blizini Parka prirode Telašćica. Orlando nije mogao skriti oduševljenje ljepotom netaknute prirode hrvatskih otoka te je otkrio kako mu je ova mini-turneja pomogla zaboraviti dešavanja od prije nekoliko dana i gubitak naslova svjetskog prvaka.

Slika 1 od 1.

Nakon poduže vožnje brodom Orlandu je na otoku Garmenjak Veliki za oko zapela jedna stijena. Zbog jakih valova prilaz otoku bio je moguć jedino sa suprotne strane, no legendarnom cliff diveru nije bilo teško probijati se preko neprohodnih stijena kako bi stigao do točke koja mu se učinila zanimljivom za skakanje.

Slika 2 od 2.

Za ovu stijenu na Garmenjaku Velikom nisu vezane nikakve poznate legende, no pet sjajnih skokova koje je Duque izveo s visine od skoro 27 metara sigurno će se često spominjati. Kiša je ekspediciju potjerala natrag na obalu, a na brodu se Orlando prisjetio svojih prethodnih posjeta Hrvatskoj. Naime, 2009. godine natjecao se na Red Bull Cliff Diving turniru u Dubrovniku, a 2006. u Zagrebu je iz helikoptera izveo skok u Jarun.

"Razlog mojim dolascima bila su natjecanja pa nisam imao vremena upoznati sve predjele Hrvatske. Čuo sam legende o ljepotama ove zemlje, a sad sam se uvjerio da su istinite te moram ponovno doći i uživati u prelijepoj Hrvatskoj."

Orlando Duque nastavlja putovati svijetom u potrazi za idealnom točkom za skok. Nadajmo se da će se njegove riječi ostvariti i da će ga put uskoro ponovno dovesti u Lijepu našu. Jer, čisti je užitak promatrati nekoga tko tako savršeno radi nešto što beskrajno voli.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

PsychoFanatik
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik19.10.2012. u 08:21
    a zamisli života, plaćen da se zajeb****, al svejedno svaka čast
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik18.10.2012. u 15:36
    svaka čast!!!!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik17.10.2012. u 22:06
    Kakav kralj! Nadam se da ce opet doci..
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik17.10.2012. u 20:40
    Hrabra osoba nema što
    Obrisan korisnik