Fanatik

Predstavljamo Southeast: Miami želi sadašnjost, Bobcatsi idu u povijest, Orlando u budućnost

Bernard Jurišić • ponedjeljak, 14.10.2013.
Predstavljamo Southeast: Miami želi sadašnjost, Bobcatsi idu u povijest, Orlando u budućnost
Foto: EPA

Bez ikakve dvojbe, Jugoistok će i u narednoj sezoni pripasti Miamiju. James, Wade i društvo kreću po treći uzastopni naslov kojim bi ponovili uspjeh Kobeovih i Shaqovih Lakersa s prijelaza stoljeća. Međutim, još je zanimljivih priča iz ove konferencije. Charlotte Bobcatsi nakon ove sezone odlaze u povijest, a Orlando Magic u budućnost...

ATLANTA HAWKS

Hawksi su jedna od organizacija za koju bi se u zadnjih nekoliko godina moglo kolokvijalno reći da "nit' smrdi, nit' miriše". Uvijek su "tu negdje", a na kraju sezone u principu nisu nigdje. Ni u borbi za naslov prvaka, ni u prigodi da se nadaju nekoj dobroj poziciji na Draftu. Sudeći po onome što su radili prošlog ljeta i u novoj sezoni čeka ih poprilično slično stanje. Ući će u doigravanja i tamo opet neće napraviti ništa ozbiljno.

Dobra je stvar što su se konačno riješili "ostataka ostataka" momčadi koja ih je dovela u tu depresivnu osrednjost. Nakon Joea Johnsona (onu budalaštinu od ugovora na sto milijuna koju su mu Hawksi dali prije dvije godine još tri sezone će plaćati Brooklyn i tko zna tko još iza njih kad ga se uspiju riješiti) i Marvina Williamsa, rastali su se napokon i od Josha Smitha. I to vrlo uspješno. Umjesto njega dobili su, po mom skromnom sudu, boljeg igrača. Paul Millsap po ničemu nije lošiji igrač od Smitha osim po atraktivnim zakucavanjima.

Prošle sezone bili su na 44-38 i sumnjam da će krivulja uspjeha i u narednoj sezoni nešto posebno odstupati od tog omjera. Sačuvali su Jeffa Teaguea i Kylea Korvera, "ukrali" Millsapa, pojačali klupu Brandom (ne Davorom, nego Eltonom), Carrollom, Ayonom, omogućili Peri Antiću da dosanja svoj "američki san". Izgubili su Devina Harrisa i Zazu Pačuliju, ali malo je onih koji će roniti krokodilske suze zbog toga.

Imaju dobru petorku, posebno kad se u nju vrati ozlijeđeni Lou Williams, Stožerni igrač je jedini koji je ostao iz one spomenute rastrošne generacije - Al Horford, koji će s Millsapom i Brandom činiti jednu od najjačih unutarnjih linija na Istoku. Njemački novak Dennis Schroeder mogao bi biti zanimljiv dodatak tom "tijestu".

Trenersku palicu dobio je jedan od vječnih pomoćnika Gregga Popovicha Mike Budenholzer, koji se napokon odlučio osamostaliti. Kakav će biti kao glavni trener - teško je reći. Puno je briljantnih pomoćnika koji sjajno funckioniraju kao "kotačić u mehanizmu", ali puno teže kao glavni treneri.

Petorka: Jeff Teague, Lou Williams, Kyle Korver, Paul Millsap, Al Horford
Pomoć s klupe: Elton Brand, DeMarre Carroll, Dennis Schroeder, Gustavo Ayon, John Jenkins, Pero Antić, Damien Wilkins
Domet na Istoku: 7-9
Pitanje svih pitanja: Koji su uopće naši ciljevi u naredne tri sezone?

CHARLOTTE BOBCATS

U Charlotti su konačno našli način kako se riješiti gubitničke momčadi Bobcatsa. Promijenit će im ime. Iako ni oni nekadašnji Charlotte Hornetsi, koji su preselili u New Orleans i postali Pelicansi nisu baš bili oličenje neke ultra pobjedničke organizacije, Bobcatsi su uspjeli nadmašiti i najpesimističnije prognoze svog progresa otkako su 2004. ušli u NBA društvo. I računaju da će im prezime "stršljenovi" pri tome puno više pomoći od "mačaka".

Michael Jordan u deset godina je prošao put od najboljeg košarkaša do najgoreg predsjednika, ali Bobcatsi su konačno odlučili reći da im je dosta poraza. I to kad? Baš uoči sezone u kojoj porazi i neće biti tako tragični. Jer se na Draftu najavljuju neka sjajna imena koja bi mogla potpuno promijeniti lica organizacija koja ih se dočepaju. Bobcatsi očito neće biti u toj grupi.

Jer, složili su momčad koja je dalko od doigravanja, a opet korak ispred "tankera" poput Philadelphije, Bostona ili Orlanda. Visokim ugovorom privukli su Ala Jeffersona (40,5 milijuna za tri sezone), koji bi s novakom Codyjem Zellerom trebao činiti ubojit napadački, iako ne odveć impresivan obrambeni zid u reketu.

Mladi razigravač Kemba Walker ima velik potencijal, a sa sezonu iskusnijim Geraldom Hendersonom i Michaelom Kidd-Gilchristom (koji je obrambeno jako koristan, ali mora dramatično popraviti šut) imat će zanimljivu vanjsku liniju kojoj će iskustvo s klupe donositi Ramon Sessions i Ben Gordon. Ovo su definitivno bolji Bobcatsi od onih koji su u protekle dvije sezone pobijedili u 28 od 148 odigranih utakmica, ali još uvijek je to sve daleko od neke ozbiljne, kompetitivne momčadi.

Petorka: Kemba Walker, Gerald Henderson, Michael Kidd-Gilchrist, Al Jefferson, Cody Zeller
Pomoć s klupe: Ramon Sessions, Ben Gordon, Josh McRoberts, Bismarck Biyombo, Jeffrey Taylor
Domet na Istoku: 10-12
Pitanje svih pitanja: Kad će se Michael Jordan konačno potpuno posvetiti golfu?

MIAMI HEAT

O Miamiju više-manje svi znaju sve i nema potrebe puno vremena i energije trošiti na njih i njihove šanse. One su u globalu jednake kao i prošle sezone, iako bismo puno drugačije razgovarali i znatno drugačiju momčad danas analizirali da je Gregg Popovich odlučio raditi prekršaj u šestoj utakmici finala i da Ray Allen nije tricom spasio ljeto i život na Floridi nekolicini svojih suigrača.

Ovako - ostalo je sve više-manje isto. Otpustili su Mikea Millera, koji ih je spašavao u jednom dijelu doigravanja, a jedino bitno što su dodali je "sin razmetni" Michael Beasley. Čovjek koji je trebao biti "Miamijeva budućnost" prije negoli su saznali da s LeBronom Jamesom i Chrisom Boshom u trojci s Dwyaneom Wadem ta budućnost mogla biti puno blistavija i puno brža. Na kraju su dobili "i jare i pare", a presretni Beasley se već zakleo Wadeu da ga "neće opet iznevjeriti".

Bude li doista tako, Miami će u novu sezonu ući čak i jači. Dok se opet tijekom sezone budemo divili čarolijama i moćima najboljeg košarkaša današnjice, bit će zanimljivo čekati odgovore na neka otvorena pitanja koja su ostala iz prošle sezone. Je li Wade još uvijek dovoljno moćan za najvišu razinu? Hoće li i ove sezone Bosh u reketu raditi "propuh" koji će onda krpati Haslem i Andersen? Hoće li koljena Grega Odena izdržati i omogućiti mu iole značajniju ulogu u šampionskoj momčadi?

Bilo kako bilo - Miami će i u novoj sezoni biti najsigurnija oklada za naslov. Iako će im konkurencija na Istoku, posebno ona iz Indianapolisa i New Yorka, biti itekako ozbiljna.

Petorka: Mario Chalmers, Dwyane Wade, LeBron James, Udonis Haslem, Chris Bosh
Pomoć s klupe: Ray Allen, Chris Andersen, Shane Battier, Michael Beasley, Norris Cole, James Jones, Joel Anthony
Domet na Istoku: 1-3
Pitanje svih pitanja: Three-peat?

ORLANDO MAGIC

Kad bih nekome morao u kratkim crtama objasniti zašto je NBA liga najsavršenije (iako ne i savršeno) organizirano sportsko natjecanje na svijetu Orlando Magic bi bio sjajan primjer. Pred vama je momčad koja će naredne sezone biti jedna od najlošijih u ligi, koju će "kontenderi" razbijati s dvadesetak poena razlike i koja će imati jedan od najlošijih omjera pobjeda i poraza u svojoj povijesti. A opet - malo je momčadi koje mogu s toliko radosti i optimizma gledati na svoju budućnost kao Magic. Čudno, zar ne?

Prije samo četiri godine Magic je u finalu izgubio od Lakersa i predviđala im se blistava budućnost na čelu s Dwightom Howardom. No, čarolija je brzo nestala, s njom i kemija. A s njima i GM Otis Smith. A na scenu je stupio jedan "klinjo". Orlando Magic je svoju organizaciju dao u ruke 30-godišnjeg Roba Hennigana, koji nije imao nikakvo radno iskustvo, ali je imao savršene preporuke. Četiri godine školovao se u San Antoniju, još četiri u Oklahoma Cityju. I na bazi svojih iskustava u dvije top organizacije sastavio plan rada i poslao zamolbu za posao u Orlando.

Krštenje mu je bilo "vatreno". Naći rješenje za Dwighta Howarda. Hennigan je svima zainteresiranima objavio da u zamjenu za Howarda ne zanima kvaliteta, nego budućnost. U trenutku kad je konačno u zamršenom četverokutu Orlando - LA Lakers - Denver - Philadelphia obavljena "razmjena dobara", činilo se da je Orlando za ponajboljeg centra lige dobio (pre)malo.

Međutim, pogledajmo situaciju samo godinu dana kasnije. Niti Lakersi imaju Howarda, niti Sixersi imaju Bynuma, niti Nuggetsi imaju Iguodalu. A Orlando je dobio Nikolu Vučevića, igrača s "double-double" prosjekom koji je odmah postao drugi skakač lige - iza Howarda. Dobio je izuzetno korisnog Arrona Afflala, potentnog Moa Harklessa i najvažnije od svega - čak pet (!) pickova na Draftovima narednih godina.

Kakav "nos" Hennigan ima potvrdio je još jednim, činilo se tada - upitnim potezom. Jednog od najboljih šutera lige JJ Redicka poslao je u Milwaukee za prilično nepoznatog Tobiasa Harrisa, koji je potom - eksplodirao! Oduševio svojim mogućnostima i postao najbolji strijelac Orlanda u nastavku sezone podigavši prosjek s 4.8 poena i 2 skoka u Bucksima na 17.3 poena i 8.5 skokova u Magicu!

U takvoj atmosferi Orlando ulazi u drugu godinu planskog "post-Howard-rebuildinga" u kojemu će tražiti još jedan visoki pick na tom famoznom "Andrew Wiggins Draftu". Zbog toga će mlade snage dobiti punu minutažu da se mogu razvijati još jednu sezonu bez rezultatskog pritiska. Štoviše - pritisak će biti da se izgubi što više.

Zbog toga su najavili i kako će zanimljivog novaka Victora Oladipa testirati na "jedinici", iako je realno materijal za "dvojku". I ta je ideja dugoročna, jer se narednog ljeta mogu osloboditi 8 milijuna ugovora s Jameerom Nelsonom. Ako Oladipo pokaže da može, Nelson će zacijelo dobiti "zahvalnicu", a Hennigan još 8 milijuna s kojima može raditi.

A najbolju vijest još nismo niti spomenuli. Hidayet Turkoglu na kraju sezone će osloboditi još 12 milijuna s kojima će Orlando postati itekako konkurentan na tržištu slobodnih igrača. Ne zaboravite, narednog ljeta to mogu postati i LeBron James, Carmelo Anthony, Kobe Bryant, Pau Gasol, Tim Duncan, Rudy Gay...

I dalje vam se ne sviđa kako stoji Orlando?

Petorka: Jameer Nelson, Arron Afflalo, Tobias Harris, Glenn Davis, Nikola Vučević
Pomoć s klupe: Victor Oladipo, Doron Lamb, Hidayet Turkoglu, Jason Maxiell, Maurice Harkless, Andrew Nicholson
Domet na Istoku: 13-15
Pitanje svih pitanja: Možemo li pobijediti Boston i Philadelphiju u borbi za posljednje mjesto?

WASHINGTON WIZARDS

Još jedna organizacija kojoj je dosta poraza i koja bi nakon šest godina napokon opet mogla u doigravanje. Prošle sezone krenuli su katastrofalno, ali nakon što se John Wall oporavio od ozljede i preuzeo konce igre izgledali su sasvim solidno. Da ne kažem dobro.

U novoj sezoni Wall je zdrav, što je za navijače Wizardsa ključna informacija. Uprava ga je uspjela okružiti sasvim solidnim materijalom koji mu može pomoći da se konačno izdigne iz pozicije "sjajnog potencijala" u ulogu All-Star igrača i playmakera iz one najuže elite. Tamo gdje ga većina vidi još od 2010. kad je izabran kao prvi pick. Tamo gdje ga vidi i njegov klub koji mu je ovog ljeta dao maksimalan ugovor.

Pridružite se Bernardu Jurišiću na Facebooku

Sve svoje komentare, ideje ili prijedloge autoru ove kolumne možete uputiti i preko Facebook stranice: facebook.com/bernard.jurisic2006

Wizardsi su ovog ljeta svoj treći pick na Draftu potrošili na lokalnu zvijezdu Georgetowna Otta Portera. S njime su pojačali poziciju niskog krila, koju će pokrivati zajedno s iskusnijim suigračima Websterom i Arizom. Wall je dobio i solidnu zamjenu u Ericu Maynoru, koji je tu ulogu donedavno odrađivao i za Russella Westbrooka u Oklahomi.

Snaga Wizardsa trebao bi biti i Wallov prvi suradnik na vanjskim pozicijama Bradley Beal, kao i iskusni Brazilac Nene Hilario pod košem. Emeka Okafor je prva centarska opcija, ali i potencijal za dodatno ojačavanje "Wallove družine". Njegovih 14,5 milijuna izlaznog ugovora itekako su zanimljiv materijal za pregovore s mnoštvom zainteresiranih "kupaca".

Petorka: John Wall, Bradley Beal, Martell Webster, Nene Hilario, Emeka Okafor
Pomoć s klupe: Trevor Ariza, Otto Porter, Jan Vesely, Kevin Seraphin, Eric Maynor, Al Harrington, Trevor Booker
Domet na Istoku: 7-9
Pitanje svih pitanja: Je li John Wall "superstar-material"?

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik15.10.2013. u 23:35
    Ako orlando ove godine dobije Wigginsa,uz pravilan razvoj ovih mladića sada na rosteru,ja ih vidim u NBA finalu do 2019 godine. A dogodine se jednostavno ne može promašiti,barem ne u prvih 5 izbora.Iako Wigginsa već sada svi stavljaju da ce biti 1. pick,mislim da ce biti velika borba za to mjesto.
    Obrisan korisnik
  • The Phantom15.10.2013. u 20:24
    Tako je,opet je taj draft jedno 70% sreća,najmanje. Prvo kuglice,a da ne govorin kasnije kad biraš igrača, ko može znat koliko ćeš pogodit,a koliko falit. Ili baš kad klub ima 1. pick,izbor bude nikakav, a nekad je tako odličan izbor da skoro i ne možeš falit.
    The Phantom
  • Obrisan korisnik15.10.2013. u 20:10
    Zato i brojne 'srednje' ekipe čisto i trguju pickovima, da ne bi morale bit zadnje da bi dobile mladog dobrog igrača. Može se živjet i s osrednjošću ako se pametno trguje. Orlando se nada velikoj budućnosti al opet pitanje je kakvi će to bit pickovi. Više im po meni vrijedi ovih 20mil. slobodnog... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik14.10.2013. u 23:27
    Otkud tebi da je rondo out do daljnjega?? Rondo se vraca u 12 mjesecu najkasnije,a to znaci da ce propustiti nekih 15 utakmica max !
    Obrisan korisnik
  • Dalmatinac8814.10.2013. u 22:31
    pojačali klupu Brandom (ne Davorom, nego Eltonom)
    Dalmatinac88