Intervju

Petar Nadoveza: "Hajduk je slab!"

Dražen Patarčić • četvrtak, 20.07.2000.


Nadoveza - realnost ili “pila naopako”? (dp)

“Hajduk je slab”. Ovo su riječi Petra Nadoveze, trenera Hajduka izrečene prije utakmice u Kopru. “Hajduk nema kvalitetu za korak naprijed, za nešto više nego što je napravio prošle sezone. Mi moramo shvatiti da je klub pokraden, da nemamo mogućnosti preko noći promijeniti strukturu upravljanja, vođenja i ponovnog stvaranja velikog kluba. Hajduk je povijesno veliki klub, ali u zadnjih nekoliko godina rezultati su daleko ispod renomea koji klub treba da ima. Ne želim nikoga prozvati, ali ako volimo Hajduk, onda se sada treba stati uz klub i svojim radom pokazati ta ljubav.” Naš novinar porazgovarao je s trenerom Hajduka uoči pripremne utakmice sa Koperom, tjedan dana prije gostovanja Dunaferra na Poljudu...

Bošnjak je potpisao, koliko to vama kao treneru znači za poboljšanje napadačke formacije?
”On je potpisao, ali on nije kod mene, još je u administraciji. Ja ne mogu računati niti na njega a niti na Stojkića u ovim prvim utakmicama budući da oni nisu prošli potrebne pripreme. Radimo normalno, ova utakmica Superkupa je otpala i sada ćemo do Mađara tražiti nekog ozbiljnijeg protivnika. Ako ništa, vratiti ćemo se dolje u Split, i nastaviti pripreme kako budemo najbolje mogli.”


Zamišljeni Nadoveza (Snimio: Dražen Patarčić)

Uz Bošnjaka tu je i Bubalo, hoće li se moći barem jedan uklopiti u vaš sustav igre koji pripremate, budući da ni jedan nije prošao kompletne pripreme?
”Bošnjak neće moći. On je izgubljen za Mađare. Bubalo je tu pomalo, bez obzira što nije dovoljno radio, nije se dovoljno pripremao sa momčadi, nema prave pripreme, ali je osjetio ovu okolinu i mislim da njega možemo koristiti u ovim utakmicama. Bošnjak nije ni došao na pripreme. Samo je potpisao, a to ništa ne znači. Što se može promijeniti u ovih par dana ne znam, sumnjam da se nešto može promijeniti.”

Da li ste Vi zadovoljni s onim što je uprava napravila u dovođenju novih pojačanja u Hajduk. Je li se Vas kao struku kontaktiralo i pitalo tko su ti koji bi mogli i trebali biti pojačanje u momčadi?
”Uvijek si zadovoljan s onim što ti uprava učini. Tu nema problema. A o tome da li je netko pitao struku o pojačanjima, to su priče koje pjevaju neki “zločesti “ novinari. Mi smo svi u radnom dogovoru i nema nikakvih problema.”

Po Vama , tko je u novom prvenstvu kandidat za prvaka Hrvatske?
”Ako se prvenstvo bude igralo, zbog svih ovih situacija koje imamo u hrvatskom nogometu, Dinamo se najviše pojačao, najmanje je izgubio i on je najozbiljniji kandidat. Hajduk je slab. Iako ćemo mi pokušati ostati uz njih. Da nam ne pobjegnu sa prevelikom razlikom. Ali teško će biti. Hajduk nema kvalitetu s kojom bi mogao da se ravnopravno nosi sa Dinamom. Jedno su želje a drugo mogućnosti ovih igrača. Ovisi to i o sreći, o povrjedama igrača, o rasporedu, sitnicama. Ova momčad je vrlo mlada, teško je stvarati bazu, a očekivati rezultat. Kada bih ove momke imao dvije tri godine zajedno, onda bih garantirao da možemo i moramo biti prvaci Hrvatske, ali ja ne mogu izdiktirati ni tko će danas istrčati na teren, a kamoli idealnih jedanaest s kojima najozbiljnije računam da će biti nositelji igre Hajduka ove sezone. Favorit postoji, to je Dinamo. Ali tko može tvrditi da i oni neće imati nepredviđenih problema.. Treba igrati, prvenstvo je dugo, ne treba se predavati. Hajduk ima obvezu da igra , da se bori, da traži svoje mjesto. Naravno da je želja biti prvak države. Gdje ćemo biti na kraju prvenstva nije samo naša stvar.”


Trojka najiskusnijih - Miše, S.Bilić i Bulat (Snimio: Dražen Patarčić)

Ima li Hajduk iskusnih igrača na koje možete orijentirati igru, koja će donijeti rezultat?
”Hajduk , izuzev Slavena Bilića i Ante Miše, nema iskusnih igrača. Dobro, tu su Bulat i još nekolicina mlađih igrača koji imaju iza sebe dvije sezone igranja. Ali za vrhunske rezultate, stabilnost momčadi treba puno više. Ovo je vrlo mlada ekipa i klupa je vrlo mlada, Slaven će igrati koliko mu zdravlje bude dozvolilo. A pravi vrhunski rezultati ne trpe improvizaciju. Ja se ne mogu opredijeliti na iskusnu ili neiskusnu momčad. Ja se moram opredijeliti na one koji su tu i koji su u najboljoj formi.”

Znači li to da se zbog neiskustva može očekivati, da noge i glava neće biti u igrača baš u stopostotnoj vezi? Da neiskustvo može biti vaga u nekim trenucima za Hajduk?
”Sport, pa tako i nogomet, traži da glava i tijelo, budu jedno. Da budu povezani. Mi ćemo bez obzira na iskustvo koje nemamo, pokušati napraviti najbolje. Ja vidim, ja znam ove igrače. Sve ovisi kako će odraditi igrači svoje. Ali tvrdim da je Hajduk slab, nemamo kvalitetu koju očekujemo, koju trebamo za prave rezultate. “

Petar Nadoveza, svoj stav i mišljenje o lošoj kvaliteti momčadi nije promijenio ni nakon utakmice. “Slabo se trčalo, slabo se kretalo, slabo se igralo. Mi moramo, mi trebamo puno bolje”. Teški trenuci za stratega splitskih “bilih”. Materijal koji ima u svlačionici, na terenu po imenima . Pletioksa, Stojkić, Miladin, Bulat, Miše, Musa, Bubalo, Slaven Bilić, Đuzelov i Lalić, uz sve one mlađe, trebaju biti osnova, trebaju biti nositelji igre ali i toliko očekivanog rezultata. Gdje se nalaze, koliko mogu Splićani imamo priliku saznati za sedam dana u prvoj utakmici protiv Mađara.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

NogometIntervju
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!