Intervju

Zvonimir Soldo: "Prolaz u drugi krug je prvi cilj!"

Dražen Patarčić • petak, 31.05.2002.

Pomalo ističu, cure posljednji sati pred početak naše prve utakmice. Nema vidljive nervoze. Sve su to dečki koji iza sebe imaju nebrojeni broj utakmica. Teških, odgovornih, važnih. Najvažnijih. Jedan od vitezova hrvatske "vatrene kočije", kako ste ju vi nazvali u jednom od stotina pristiglih e-mailova Zvonimir Soldo. Igrač iz sjene. Igračina. Teška radilica, brušeni dragulj koji godinama traje u njemačkom nogometu, hrvatskoj reprezentaciji. Bez njega je hrvatska squadra apsolutno nezamisliva. Ugradio je kompletnog sebe u temelje "vatrene kočije".

Na "vrućoj" Sport Net stolici danas se družimo upravo sa Soldom. S našim Zvonimirom. Jednostavnim dečkom s kraja ulice. A toliko velikim i jednostavnim čovjekom da se pored njega morate osjećati ugodno.

Zvonimire, spavaš li dobro? Kako si se adaptirao?

Dobro spavam, svaki dan je sasvim normalan, sve bolje i bolje. Nemam nikakvih problema. I hrana mi je odlična.

Usporedi nam malo uvjete života i rada s onima u Francuskoj. Znam da to svi pitamo, ali jedini razlog je napraviti nekakvu skalu po kojoj bi se moglo reći, aha, imamo dobre uvijete, mogli bi daleko ako se sve posloži na svoje mjesto. Malo sreće, puno rada. Ili ne nije to to, teško ćemo napredovati iz ove pozicije.

Slika 2 od 3.
Foto: Dražen Patarčić

Prvo mislim da su u Vittelu uvjeti bili jako dobri. Hotel je ovdje odličan, tereni su super uređeni, jedino je malo veća izolacija nego u Francuskoj. Ali to je razumljivo. Atmosfera je radna, prava. Nemamo nikakvih problema, makar se pokušalo nešto isprovocirati kroz neke natpise. Ali kod nas sve štima. Atmosfera je stvarno dobra.

Meksiko je tu. Što možemo reći o njima, koliko ih poznaješ?

Dobro smo ih upoznali preko njihove dvije utakmice. Istina, bile su to prijateljske utakmice, ali dovoljno da vidimo kako igraju. Igraju sistem 3-5-2. Najviše se spremamo upravo za tu prvu utakmicu jer znamo da je ona najvažnija i da će ona puno toga odlučivati.

Italija?

A ne bih sada o Italiji i Ekvadoru. Poslije ćemo. Idemo korak po korak. Poznajemo ih, ali o njima po redu. Nakon Meksika.

Može se reći da si standardni igrač naše reprezentacije. Vidiš li se i dalje, ovdje u Japanu u startnoj postavi?

Pa ja ću se potruditi, a vidjeti ćemo kako će to izaći. Nije važno što igram. Igrao sam i libera, i stopera i zadnjeg veznog. Sada najčešće igram upravo na tom mjestu. Nije mi problem ništa igrati.

Koja su tvoja očekivanja na ovom Svjetskom prvenstvu?

Očekujem da ćemo proći u drugu rundu. Naš je cilj proći dalje, u Koreju. A onda sve su opcije otvorene. Teško je nešto konkretno reći. Ali prvenstveno treba ući u drugi krug.

Slika 1 od 2.
Foto: Dražen Patarčić

Što bi tebe osobno zadovoljilo?

Pa ne bih bio zadovoljan ako ne prođemo u drugi krug. Ako se ne plasiramo smatrao bih to neuspjehom.

Da se malo vratimo nekoj svakodnevnici, i molio bih te sa nekoliko kratkih odgovora da se približimo našim čitateljima.
Najdraži klub?

Sttutgart. Imam još godinu dana ugovor, i biti će to sedam predivnih godina.

Onako neprimjetno, ali stalno si tu. Biti toliko godina u vrhu njemačkog nogometa, stranac, to baš nije česta pojava. A u medijima te nema peviše?

Nikada nisam volio da pričam o sebi. Neka drugi to rade. Vi novinari recimo.

Koja ti je omiljena hrana?

Ovdje? Ma raznolika je. Imamo vrhunskog kuhara, odlično kuha. Navikao sam se i na sushi!

Cimer u sobi ti je?

Robi, Robert Prosinečki. Odličan čovjek i super se slažemo.

Koristiš li modernu tehnologiju? Internet?

Pa naravno. Putem njega pratim što se događa doma. Čitam njemačke novine, hrvatske koje su malo sporije nego njihove i redovno pratim Sport Net. Šteta da nemate stranicu na nekom od svjetskih jezika. I malo ste zakazali sa statistikom za ovo svjetsko prvenstvo. Ali za razliku od drugih, Vi ste ovdje. Dobro se snalazim na Internetu. Nisam veliki stručnjak, ali znam osnovne stvari.

Po tebi koje su 3-4 reprezentacije favoriti na ovom Svjetskom prvenstvu?

Pa što ja znam. Francuska, Argentina. Vjerujem da moj tajni favorit može napraviti iznenađenje. Japan. I jedna afrička momčad Kamerun. O nama ne bih, jer kako sam rekao nama je cilj proći u drugi krug, a onda... imamo dobru momčad. Dobro radimo, uz malo sreće sve je moguće.

Ovo ljeto nisi imao odmora. Sada si ovdje, obitelj je daleko. Planiraš li kuda nakon SP?

Nisam ništa planirao. Prvi puta ćemo biti odvojeni. Najstariji je krenuo u školu, tako da će on biti u školi dok ja budem imao vremena za odmor, odnosno, on će se sada odmarati dok ja ovdje u Japanu igram. Imam 4 tjedna pauze kada se vratim pa će biti vremena nešto isplanirati. Prvenstvo u Njemačkoj starta 10. 8. a moji će pokušati preko Intertoto kupa da se dokopaju Kupa Uefe. Bili smo osmi u prvenstvu. Nadam se idući puta da će biti bolje.

Bolje ili ne, naše vrijeme je isteklo. Kako brzo proleti. Ne stignem postaviti ni sva pitanja koja pripremim!

Sayonara do sljedeće Japanske sapunice.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!