Japanska sapunica

Niigata je sve bliže

Dražen Patarčić • subota, 01.06.2002.

Zadnji je dan boravka hrvatske ekspedicije u Tokamachiu. Za sutra, prije polaska u Niigatu, domaćini su odlučili pripremiti oproštajni party. Održana je i redovna press konferencija sa koje Vam Sport Net nudi najvažnije informacije.

Osim toga naš je novinar iskoristio ponuđenu priliku te uspio doći do od javnosti dobro čuvanog tabora naše repreznatacije. Darujemo Vas stoga i najnovijim foto materijalima iz i ne tako nam dalekog Japana...

Slika 1 od 1.
Foto: Dražen Patarčić

Danas su nam na redovnu press konferenciju došli Jozić, Šuker, Ado (glasnogovornik saveza) i Sanja (službena prevoditeljica). Kao djetelina s četiri lista. Svaki list za sebe, sa svojom porukom. Na samom ulasku u Media prostor vrlo ozbiljni. Rekli bi rezervirani. Razočarani natpisima u Večernjaku. Nazvali ih noćas ljudi iz Hrvatske, Njemačke. Pitali igrače (posebno je to pogodilo našeg Šimunića) kako mogu dati "čudne" izjave o svojim suigračima?

Kakve izjave! Po stoti puta se pokazalo da se treba čitati cijeli tekst, a ne samo naslove. Našalili su se u Večernjaku i pronašli imenjake i prezimenjake naših reprezentativaca. Mesare, električare… a ovi udri po igačima. Zakuhalo se iz ničega. Jedva smo se "oprali" kritika, na kraju je bilo i smijeha.

Slika 6 od 7.
Foto: Dražen Patarčić

Šjor Jozić tradicionalno zakopčan do grla. Konkretan u odgovorima, štur u otkrivanju vlastitih ideja. Dosljedan do kraja. Naravno, uvijek uz primjetnu dozu humora. Ponekad i nismo na istoj valnoj dužini. Smješkamo se iz pristojnosti.

Slika 7 od 8.
Foto: Dražen Patarčić

Šuker. Klasa. Magnet koji oko sebe privlači sve vrste medija. Novinare, fotoreportere, radio, TV i ne samo medije. Stotine obožavatelja iz dana u dan. Nikada se ne gura u prvi plan. Momčad mu je na prvom mjestu. Svjestan je, kako i sam kaže da mu statistika ne ide u prilog zadnje četiri godine. Ali u njemu postoji prava, ljudska normalna nada da će možda od nekoliko šansi iskoristiti i on nešto. Prvenstveno zbog Hrvatske a tek onda zbog sebe. Davor ima status kojeg ima malo igrača u svijetu. Svi mu prilaze s poštovanjem i respektom. Tako neka i ostane.

Slika 3 od 3.
Foto: Dražen Patarčić

Ado Kožul naš glasnogovornik. Voljen i kuđen. Čovjek zvani "Pusa". Svima ih dijeli. Osoba od maksimalnog povjerenja u igrača i "stafa". Novinar sa "ciferšlusom" na ustima. Sve vidi, sve čuje a ne reproducira dalje. Kakav čovjek! Gdje je nestao novinar u njemu? Šalim se. Ponekad ne može ništa reći, ma koliko on to želio. Ja ne bih izdržao. Što ja znam, znate i vi. Informacija je tu da se širi. Ali neke informacije i nisu prave informacije. Čudan neki posao. Glasnogovornik, a šapuće nam na uši.

Sanja, naša prevoditeljica. Uh ….. govori preko nekoliko jezika. Japanski, Engleski, Hrvatski. Možda još poneki za koji nemam informaciju. Ali znam da ima odličan govor tijela. Za naše fotoreportersko oko malo odmora, Odmora. Kako sam "zločest", preskroman u dijeljenju pridjeva. Ne odmor, pogled na nju je "Fiesta". Japanke su simpatične. I tu je kraj opisivanja. Ne ulazim u gostoprimstvo domaćih. Tako nešto nikada nigdje nisam doživio. A Sanja je fotogenična, nasmiješena i vrlo komunikativna osoba. Tko god ju je preporučio dobro je napravio.

Slika 8 od 9.
Foto: Dražen Patarčić

I tako, nakon što smo se "naškljocali" naše "djeteline s četiri lista", poslušali smo i najnovije informacije iz našeg tabora.

Sve je pod kontrolom. Zadovoljni smo odrađenim ciklusom ustvrdio je šjor Jozić. Davor je dodao, da se nada da će u ova dva preostala dana do utakmice momčad nakupiti malo svježine. Meksiko je shvaćen ozbiljno. Tako mu se i pristupilo. Vlak je snimio naše prve suparnike. Cijenimo ih, ali vjerujemo u sebe, vlastite mogućnosti. A one nisu male svi tvrde. Pobjeda neće doći sama od sebe. Jučerašnji poraz Francuske otvorio je neke nove vidike, razmišljanja. Šuki tvrdi da se imalo što vidjeti. I mi smo toga svjesni. Koliko smo naučili iz te utakmice brzo, vrlo brzo ćemo i mi saznati.

Slika 2 od 2.
Foto: Dražen Patarčić

Na "ručku pomirbe" kako smo ga mi novinar sami nazvali, s nama su se družili predsjednik Marković, gospodin Srebrić i naravno izbornik, Šjor Jozić. Ništa novo nismo uspjeli saznati jer novina nema. Sportskih naravno. Igrači su na poklon od saveza dobili poklon knjigu "Vatreni lakat" koja se izgleda više čita u Japanu nego u Splitu. Pisac ove nadasve zanimljive knjige ovdje je s nama, čovjek radi na novoj knjizi koja će se zvati "Gdje je nestao čovjek". Na ovo ne nasjedajte. To je čista novinarska patka. Andrija je u pregovorima za novu knjigu. Traži se samo sponzor. A materijala sigurno ima.

Slika 5 od 6.
Foto: Dražen Patarčić

Jučer sam malo "zvocao" oko slikanja i rezultat toga je da mi je dozvoljeno poslikati što god poželim. Nikakvih problema nema. I eto, odlučio sam poslikati našu priručnu ambulantu. Tu su se kako sada stvari stoje zlatnim rukama naših doktora i fizioterapeuta oporavile još zlatnije vedete naše reprezentacije. Bokšić, Šimić, Vlaović…..možda još netko a da mi to "vani" nismo ni vidjeli?

Slika 4 od 5.
Foto: Dražen Patarčić

Danas je reprezentativcima zadnji dan u Belantiu. Zadnja noć bolje rečeno. Vatrene kočije sele u Niigatu. Sedma sila ide dan kasnije. Mi spavamo u Tokamachiu, i na sam dan utakmice dolazimo izvještavati s prve utakmice od koje tako puno svi očekujemo. Svi za jednog, jedan za sve. I Torcida, i BBB i sedma sila i svi vi oni koji ste ovdje, a mi vas još nismo ugledali.
Meksiko mora pasti.

Japanski dio boravka danas se lomi. Na pola puta smo. 14.06, je daleko. Sutra nam domaćini u Tokamachiu pripremaju oproštajni party. Kako bi bilo dobro da prije Niigate okrenemo jednog prasca ili janjca!!!

Tu je Niigata, kucamo joj na vrata.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!