Intervju

Stjepan Spajić: "Najbolje momčadi trebaju najbolje suce!"

Branimir Korać • petak, 28.06.2002.

Kontroverzni predsjednik Hrvatskog dragovoljca Stjepan Spajić, još jedan je u nizu gostiju s kojima razgovaramo o Svjetskom nogometnom prvenstvu u Japanu i Koreji. Ovaj poduzetnik, napravio je pravo malo čudo dovevši Hrvatski dragovoljac u tri godine od treće do prve lige. U istoj, prvoj ligi, zadržao se nekoliko sezona da bi prošlu sezonu ispao u rang niže.

U svakom razgovoru istaknut će kako je isključivi krivac što je Dragovoljac ispao u rang niže sudačka organizacija. I to je jedan od razloga što smo upravo Spajića odabrali za komentar dosadašnjeg dijela Svjetskog prvenstva, s naglaskom na suđenje.

Vaš dojam dosadašnjeg dijela natjecanja. Svi najveći favoriti ispali su davnih dana u igri su ostali samo Brazil i Njemačka u završnom dijelu natjecanja.
"Veliki favoriti jesu ispali, ali moji osobni favoriti su još uvijek u igri, Brazil i Njemačka. Mislim da će finale biti dostojno svjetskog nogometnog prvenstva. Mnogi su mislili da će lagano sve proći, kao i mi, no uvidjeli su da je nogomet složen posao i meni je drago da je tako ispalo."

Što se dogodilo tim velikim silama, Argentini, Francuskoj...?
"Mislim da je problem u podcjenjivanju. Inače, u životu, mnoge neugodne stvari događaju se jer ljudi jedni druge podcjenjuju, a mi smo tipičan primjer.Po meni, najugodnije iznenađenje predstavlja Koreja, bez obzira na sudačke pogreške kojih je bilo, srećom na njihovu stranu. Pogrešaka je bilo, ali mislim da se ne trebaju svi toliko ljutiti na suce koje treba drugačije delegirati kako bi sudili najbolji suci. Pogreške su se događale više zbog neznanja nego što su bile namjera."

Slika 1 od 2.
Foto: Dražen Patarčić

I vi ste znači pristalica teze kako Svjetsko prvenstvo trebaju suditi najbolji suci bez obzira na kontinent.
"Ako na Svjetsko prvenstvo dođu najbolje reprezentacije, onda moraju i najbolji suci, tu nema nikakve priče! Ja ne podcjenjujem nikoga, ali ne može se dogoditi da čovjek koji nikada nije sudio u takvoj atmosferi, sudi važnu utakmicu. On se izgubi, jadan krivo digne ofsajd, svi se ljute na njega, opet to ponovi, a da ni ne zna što je napravio. Nije to zato što je on namjerno digao zastavicu, već nije svirao takve utakmice. To je tako."

Na to sudjenje najviše su se ljutili Talijani. Da li je tu bilo govora o uroti protiv Italije?
"S punim pravom. Oni su po meni najviše oštećeni. Vidim da traže odštetu, ali isto tako bi i ja mogao tražiti odštetu. Ali, eto, kod mene je slučaj drugačiji. Meni su sudili iskusni suci pa su mi to namjerno napravili, to je velika razlika, a samo odgovara onima koji kažu,"...pa vidite, i na svjetskom prvenstvu se događa...". Mislim da nema govora o uroti. To ne dolazi u obzir. Tako je ispalo, na žalost Talijana, ali i oni su malo lošije odigrali."

Koliko je kvalitetno ovo prvenstvo?
"Gledajte, utakmice su dobivane na zalaganju. Najveći favorit ovog prvenstva je bila Argentina. Ispali su, a zašto, nisu se dovoljno trudili. Da su se dovoljno trudili, sigurno bi prošli. Mora se svih 11 truditi, a ne petorica, u tome je razlika. Ne možete naći Nijemca koji ne trči i koji se ne bori, a tako i Korejanca. Zato su oni i otišli tako daleko. Svaki prosječni europski igrač je bolji od najboljeg korejskog. Naša reprezentacija je također ispala zbog nezalaganja, nesloge u i oko svlačionice. Pojedinačna kvaliteta naših igrača nije upitna. Dobro je rekao Kovač, "...mi smo trčali, ali krivo smo trčali..."."

Finale, Brazil: Njemačka?
"Mislim da Brazil ima laganu prednost, ali Nijemci su jako uporni i biti će jako teško, netko će pobijediti golom razlike. Mislim Brazil. "

Hrvatski dragovoljac iduće sezone. Borba za povratak u elitni rang natjecanja, ili pak borba za opstanak?
"Mi se nećemo sigurno boriti za opstanak u drugoj ligi jer to bi bila sramota, a da li ćemo se boriti za ulazak u prvu ligu, vjerojatno, da li ćemo ući to nitko ne zna. Nećemo se boriti za opstanak, ne znam da li ste to namjerno ili krivo rekli, ali borba za opstanak ne dolazi u obzir. Jaki smo duhom, i otvoreno ću reći, svi "pomažu" Dragovoljcu, a rođi, nitko. Narodu nitko ne pomaže, samo odmaže, rođo! Jasno je to svima vama, je li!?"

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!