Intervju

Slobodan Banašin: "Cilj je legalizacija skipera kao zanimanja"

Igor Dragozetić • srijeda, 16.04.2003.

Prije nešto više od godinu dana utemeljena je Udruga skipera Jadrana, kao jedna od rijetkih organizacija koja pod svoje okrilje preuzela, između ostaloga, rješavanje statusa skipera na Jadranskom moru. Osvrt na prvu godinu postojanja, te buduće planove i ciljeve dao nam je izvršni direktor Udruge Slobodan Banašin.

Možete li nam reći nešto više o samoj Udruzi skipera Jadrana?
Udruga skipera Jadrana je građanska organizacija koja okuplja sve sudionike nautičkog turizma na Jadranu, a posebno skipere i ostalo nautičko osoblje, a sa svrhom njihovog zajedničkog djelovanja.
Ciljevi Udruge skipera Jadrana su stvaranje jedinstvenog centra skipera i ostalog stručnog osoblja vezanog za nautički turizam, priznavanje skipera kao zanimanja s pravima i obvezama, postizanje visoke kvalitete nautičkog turizma u Hrvatskoj, te očuvanje prirodnih ljepota Jadrana.
Korisnici rada Udruge su, u prvom redu, aktivni skiperi, ali i ostalo nautičko osoblje poput mornara, hostesa ili kuhara. Rad Udruge omogućiti će im jednostavnije pronalaženje angažmana, bolje uvjete rada, postizanje adekvatne novčane naknade, bolju informiranost i udruživanje na državnoj razini.

Slika 4 od 4.

Koji su zadaci koje Udruga preuzima na sebe? Teško je izdvojiti sve zadatke tako da ću se dohvatiti samo onih ključnih što bi u prvom redu bilo okupljanje pojedinaca strukovno vezanih za nautički turizam te zaštita cijene i uvjeta rada članova Udruge. Nadalje, treba istaknuti i edukaciju članova Udruge te kao što sam već spomenuo stvaranje centra skipera obzirom na stručnu osposobljenost i kvalitetu. Sve bi to trebalo rezultirati i doprinijeti podizanju kvalitete nautičkog turizma na Jadranu. Želja nam je poraditi i na podizanju ekološke svijesti. Jedan od vrlo bitnih zadataka, kojeg smo i riješili, jest realizacija programa osiguranja. Pored navedenog među ključne zadatke Udruge spada i organizacija i podrška sportskim aktivnostima te sudjelovanje Udruge na nautičkim i turističkim sajmovima.

Na koje načine mislite realizirati zacrtane ciljeve?
Udruga, da bi odredila osnovne pravce svoga djelovanja, pa samim time i realizaciju ciljeva, utvrdila je osnovne programe rada. U prvom redu to je Program pravnih usluga i savjetovanja koji uključuje pomoć pri sklapanju ugovora za angažirane članove Udruge, pomoć pri sklapanju ugovora za korisnike usluga Udruge, provjeru ugovora sklopljenih u ime i za račun članova ili Udruge, izradu ugovora o suradnji s vanjskim suradnicima i poslovnim partnerima te zastupanje pred državnim organima U slopu Programa i savjetovanja u osiguranju težimo objedinjavanju interesa članova Udruge, osiguranju članova udruge od posljedica nesretnog slučaja, osiguranju od odgovornosti članova Udruge, osiguranju pravne zaštite i osiguranju kaucije. Također kroz taj program realizirala bi se suradnja kod kasko osiguranja brodica članova udruge, osiguranje kredita za nabavu nautičke opreme kao i savjetovanje pri osiguranju
Program marketinga prvenstveno se temelji na službenim internetskim stranicama Udruge, službenom glasilu Udruge skipera Jadrana i ostalim marketinškim projektima. Jedan od najvažnijih programa jest i Program edukacija koji čine teorijsko i praktično stručno usavršavanje, usavršavanje na području jezične komunikacije pri čemu se misli na strane jezike te projekte stjecanja ostalih znanja i vještina koje nisu u direktnoj vezi sa strukom članova.
Osim već spomenutog programa, ciljeve ćemo riješavati i kroz ekološke i sportske programe u suradnji s drugim institucijama.

Slika 1 od 1.

Udruga djeluje nešto više od godinu dana. Koliko ste zadovoljni radom i dostignućima u prvoj godini postojanja?
Imali smo na početku godine poprilično ambiciozne planove, no pokazalo se da je jednostavno nemoguće u jednom tako relativno kratkom roku, odraditi velike projekte, s osnovnim ciljem legalizacije skipera odnosno njegovog položaja u nautičkom turizmu. Mislim da smo na dobrom putu i da ćemo suradnjom i s ostalim čimbenicima nautičkog turizma postići željene rezultate. Uočili smo popriličnu inertnost državnih institucija, što možda i nije čudno, a obzirom da mi nismo jedini sa svojim zahtjevima i željama, a nažalost uvijek nas se stavlja na dno lista prioriteta.

Kakvi su planovi u 2003. godini?
U 2003. godinu Udruga skipera Jadrana ulazi s većim iskustvom, te shodno tome i većim planovima. U tekućoj godini Udruga planira započeti i realizirati četiri veća projekta.
Prvi bi bio Skiperski kamp Udruge skipera Jadrana. USJ zauzima stajalište da njeni članovi samo kvalitetom mogu zauzeti značajnije mjesto u nautičkom turizmu. Iz tog razloga razradili smo projekt "Skiperski kamp USJ" koji obuhvaća široku edukaciju nužnu za kvalitetno predstavljanje u nautičkom turizmu. Edukaciju bi provodili priznati skiperi, kapetani iz pomorskih učilišta, stručnjaci iz raznih domena i inozemna priznata imena što daje vrlo visoku garanciju kvalitetne provedbe. Kamp je zamišljen kao mjesto gdje članovi USJ-a teoretskom i praktičnom edukacijom stječu nova ili usavršavaju stara znanja. Većim znanjem povećavamo sigurnost plovidbe i osiguravamo zadovoljstvo gosta. Postoji više lokacija za realizaciju kampa.
Tijekom travnja realizirat ćemo i Regatu Jadranski dupin. Regata će brojati nekoliko Bavaria jedrilica, a atraktivnosti regate pridonose vrhunski regatni skiperi, članovi USJ-a. Regata je bila business tipa, te svaka posada uplatom startnine posvaja i jednog jadranskog dupina.
Vrlo bitan ovogodišnji projekt jest i Animacija i rekreacija jedrenjem gluhih i nagluhih osoba. USJ u suradnji sa Udrugom gluhih i nagluhih osoba PGŽ izradila je projekt animacije i rekreacije jedrenjem gluhih i nagluhih osoba, prvi takve vrste u Europi koji je naišao na velika odobravanja i interes naših, a posebno europskih udruga osoba oštećena sluha. Populacija gluhih i nagluhih osoba zbog svog disabiliteta koji je ili stečen tokom života ili urođen, zakinuta je za potpuniju i kvalitetniju komunikaciju s osobama koje čuju odnosno koje nemaju teškoće sa sluhom. Zbog svog nedostatka podložna je nizu predrasuda od strane ljudi koji čuju i koji se stoga niti ne trude s njom stupiti u dublju komunikaciju. U nedostatku tumača za gestovni govor koji često puta jedini predstavlja sponu između čujućih i nagluhih osoba, često je osuđena na gotovo isključivu komunikaciju unutar svoje grupacije. To narušava kvalitetu i punoću života tih pojedinaca i u društvenom i u psihološkom smislu. To se može izmijeniti s programom u koji bi se gluhi i nagluhi uključili ukoliko u njemu prepoznaju vlastitu psiho-socijalnu dobrobit i prosperitet.
Ovaj projekt sastoji se od rekreacijskog i od animacijskog dijela, te stoga služi socijalizaciji u široj društvenoj sredini gluhih i nagluhih osoba te obogaćivanju njihova života novim saznanjima, poznanstvima te destinacijama u našoj zemlji.
Informacijski centar posljednji je od zacrtanih projekta većih razmjera s čijom realizacijom bi trebali započeti u ovoj godini. Cilj projekta Informacijskog centra je organizirati aktivnosti vezane za prikupljanje i distribuciju informacija vezanih za plovidbu, a u prvom redu onih koje su u direktnoj vezi s povećanjem sigurnosti plovidbe. Svrha je pružiti adekvatnu i aktualnu informaciju skiperima na moru, a pogotovo onima koji iz bilo kojeg razloga nisu u mogućnosti koristiti redovne kanale za pronalaženje istih. Neke od naprednih faza ovog projekta mogle bi se ostvariti suradnjom s telekomunikacijskim kućama, gdje bi ovaj projekt korištenjem njihovih resursa (ponajprije GSM mreže) mogao dobiti novu dimenziju. Želja Udruge skipera Jadrana je organizirati Informacijski centar do sezone 2003. godine bez obzira na financijsku potporu koju će dobiti, a u cilju da se omogući još sigurnija plovidba po Jadranu.

Slika 2 od 2.
Foto: Bojan Purić

Možete li nam reći nešto više o "regati" Dupina koja će se krajem mjeseca održati u Malom Lošinju?
"Regata" Jadranski dupin 2003. po prvi puta se održava od 25. do 27. travnja ove godine, u Lošinjskom akvatoriju. Organizator regate je Udruga skipera Jadrana u suradnji s udrugom Plavi svijet, Hrvatskim savezom gluhih i nagluhih osoba i ANA-om odnosno Adriatic nautical akademijom. Regata će okupiti "kremu" hrvatskog sportskog jedrenja poput Rajka Kujundžića, Krešimira Đakulovića i mnogih drugih. Zamišljena je kao humanitarni, ekološki događaj, bitan ne samo u Hrvatskoj nego i u Europi. Regata "Jadranski dupin 2003." prva je u Europi na kojoj će i gluhe i nagluhe osobe aktivno sudjelovati, a rezultat je suradnje s Udrugom gluhih i nagluhih osoba Primorsko-goranske županije. Također u realizaciji sudjeluje i udruga Plavi svijet iz Velog Lošinja, koja je osnovana s ciljem istraživanja mora te njegove zaštite i edukacije o morskom okolišu. Plavi svijet vodi jadranski projekt dupina, najduže istraživanje rezidentne zajednice dupina u Mediteranu započeto jos 1987. godine.

Slika 3 od 3.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!