Intervju

Ivan Katalinić: "Jednog dana bit ću izbornik!"

Marko Breljak • četvrtak, 21.12.2000.


Ivan Katalinić (dp)

Dan nakon što je postavljen za trenera reprezentacije s trenerom Varteksa Ivanom Katalinićem porazgovarao je naš novinar, želeći iz prve ruke opipati puls jednog od najtrofejnijih hrvatskih nogometnih trenera. Popularni "Kate" ima reprezentativnih iskustava, dugo je bio "desna ruka" bivšem izborniku Miroslavu Blaževiću, a sad će u tandemu s Marijanom Vlakom biti prva spona između ideje i realizacije izbornika Mirka Jozića. Kakva su Katalinićeva iskustva u suradnji s Blaževićem, što očekuje od Jozića, kakvu budućnost prognozira svom Varteksu i hrvatskom nogometu - čitajte u nastavku...


Ivan Katalinić - najtrofejniji trener novije hrvatske povjesti (Snimio: Dražen Patarčić)

Kako se osjećate danas, kada ste izabrani za trenera reprezentacija?
"Nije to baš neki novi osjećaj za mene, jer sam ja to bio već i prije, kod Ćire, kao trener golmana i njegov pomoćnik. Međutim to je za mene značajno jer sam ovdje postavljen kao prvi trener i time sam znatno bliže, da nakon odlaska Jozića i postanem izbornik. Jer znamo da je Jozić ipak postavljen na tu dužnost samo privremeno, kao šef tog cijelog stožera i da je na neki način, ne bih rekao prisiljen, ali da je morao prihvatiti tu funkciju. To je u ovom trenutku možda i najbolje rješenje, jer je on jedan od naših najiskusnijih trenera."

S bivšim izbornikom niste baš bili cijelo vrijeme u odličnim odnosima, nadate li se boljoj suradnji sa Jozićem?
"Ćiro kao Ćiro, on je takav. Surađivao je sa svakim kad mu je trebalo, a kad ne, nije surađivao s nikim. Takva je bila situacija da smo imali takvu reprezentaciju i da tu nije trebalo puno mudrovati. Međutim, sada je drugo stanje, stariji igrači su otišli, stvara se nova reprezentacija, imamo dosta novih igrača i neće biti lako. Iz dvije utakmice imamo dva boda, a trebali smo imati najmanje četiri. Ipak, mislim da imamo još šanse da se plasiramo na Svjetsko prvenstvo."

Što biste vi promijenili da ste izbornik?
"Cijeli odnos prema reprezentaciji treba mijenjati. Tu karizmu o Miroslavu Blaževiću kao jedinom izborniku treba razbiti. Došlo je vrijeme za drugoga, a kasnije možda dođe i netko treći četvrti. Teško je reći sad konkretno što sve mijenjati, kada dođem u takvu situaciju da budem izbornik, onda mogu više reći. Sada je na Joziću da on to radi, vjerujem da ima svoju viziju kako bi stvari trebale izgledati. Treba vidjeti hoće li se mijenjati sustav igre ili ne, treba pričekati, ne treba to tako brzo. Kroz te prijateljske utakmice ćemo dobiti odgovor na ta pitanja i one će nam zapravo služiti kao filter u kojem bismo trebali dobiti tridesetak igrača, koji bi igrali u sklopu tih kvalifikacija."


"Moja je želja biti hrvatskim izbornikom!" (Snimio: Dražen Patarčić)

Da li će možda zbog ove nove funkcije patiti posao u Varteksu?
"Mi imamo samo dvije utakmice u trećem mjesecu, Latvija i San Marino, koje su u roku tri dana, a poslije tek u šestom mjesecu, kada prvenstvo završi. Za ove prvenstvene utakmice imamo tek kratka okupljanja i odmah igramo, tako da mislim da neću izgubiti puno vremena. Bilo mi je teško i kada sam bio u Hajduku, kao pomoćnik izbornika pa sam izdržao. Stoga mislim da moj posao u Varteksu neće puno trpjeti."

Da li i među igračima Varteksa ima kandidata za reprezentaciju, odnosno koje igrače Varteksa vi vidite blizu reprezentacije?
"Varteks ima jednu mladu i kvalitetnu ekipu, ali oni se trebaju još više nametnuti kroz ovaj drugi dio. Tu je najbliži Sabolčki, koji je u mladoj reprezentaciji. Odmah do njega je Sklepić, a tu su odmah i Režić, Šafarić, ne treba se zaboraviti niti Karića, koji je odigrao odličnu jesen. Mislim da je najbitnije da ti igrači nastave igrati u formi u kojoj su igrali u jesenskom dijelu prvenstva. Mi ćemo ući među šest i tu će biti zasigurno znatno lakše igrati, a imamo šansu i u Kupu, gdje se igraju dvije utakmice i tu mi svakoga možemo pobijediti."

Kako je raditi u Varteksu?
"Radi se o klubu koji je zasigurno jedan od najorganiziranijih klubova u našoj ligi, a to je zasluga dvojice Herjaveca, Nevenka i Anđelka. Anđelko je i direktor u jednom od naših najvećih poduzeća, ali njemu je nogomet jedna, ja bih rekao, zaraza. On želi da Varteks svake godine ide naprijed i mislim da je pomak primjetan već ove godine, a prava prigoda je svakako dogodine, kada će, ako igrači ostanu na okupu, Varteks igrati glavnu ulogu u hrvatskoj ligi."

S vama kao trenerom?
"Ja se nadam, iako imam ugovor godina plus godina, da ću ostati u Varteksu."

Novinari su vas napali da vas nema dvadeset dana u klubu.
"Došlo je do malog nesporazuma. Ja sam rekao u klubu da ću nakon posljednjeg kola u Šibeniku, ostati u Splitu i da ću doći u ponedjeljak navečer. Neki su to protumačili da ću doći na presicu ujutro i tu je nastala mala pomutnja. Ja sam rekao da me svatko može dobiti na mobitel, ako me treba. No nitko nije zvao pa me valjda nisu trebali."

Dakle, jednog dana sebe vidite...
"Ja sam u pedesetim godinama, što mislim da je idealna dob za izbornika. Ima dosta trenera koji raditi izbornički posao, a sigurno da sam ja tome najbliži. Najviše sam prošao u našem nogometu, dosta toga sam osvojio, a mislim da bi napokon HNS trebao unaprijed znati tko je sljedeći izbornik. Da taj proces ne traje dva tri mjeseca i da onda novinari ne biraju sami izbornike i naturaju svaki svog izbornika, nego da to ima neki svoj prirodan slijed. Mislim da svakom treba dat šansu, kroz cijeli ciklus, i onda u miru analizirat, i vidjeti šta dalje. "

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

NogometIntervju
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!