Intervju

Frančić: "Liga za prvaka nije kraj naših ambicija"

Zoran Vinković • ponedjeljak, 15.01.2001.


Mladen Frančić (dp)

Slaven Belupo prošle je godine bio jedno od najugodnijih iznenađenja naše nogometne lige. "Farmaceutima" i ove godine ne ide loše, Koprivničanci su na samoj granici osiguravanja nastupa u "Ligi za prvaka", što je njihov najveći cilj ove sezone. Klub sa sjevera Hrvatske sao je kroz nekoliko sezona igranja u našem najjačem natjecanju, stekao ugled i stabilnost. Kvalitetna momčad, kvalitetna uprava, sponzori su pokrili čitavu financijsku konstrukciju, što je zapravo rijetkost u našim uvjetima. O željama i mogućnostima Slaven Belupa u tekućoj sezoni, razgovarali smo s trenerom Mladenom Frančićem...


Pripreme će trajati do kraja siječnja (Snimio: Dražen Patarčić)

Za početak možete nam izložiti detaljan program trening utakmica koje su planirane u pripremi.
"Pripreme traju sedam tjedana, krenuli smo 8.1.2001. i traju do 23. 2. 2001.godine, kad je prvo prvenstveno kolo sa Cibalijom. U tom periodu bit će održano 57 treninga i odigrano 14 pripremnih utakmica. Pripremne utakmice će igrati i prva i druga momčad, a moj princip rada je da svi igrači moraju odigrati barem 10 utakmica. Utakmice su uglavnom koncipirane po 2 tjedno. Prva utakmica je sa Inkerom, zatim sa Mariborom u Mariboru, sa Hrvatskim Dragovoljcom u Zagrebu, kombinirana momčad igra sa Trščakom, zatim sa PIK Vrbovcem u Vrbovcu, u Sloveniji sa Dravogradom, sa Bjelovarom u Bjelovaru, 31.1. putujemo u Poreč gdje ćemo odigrati utakmice sa Pomorcem iz Kostrene, Austrijskim Gakom i Šturmom , te je dogovorena utakmica sa jednom Sjeverno korejskom momčadi koja će također biti na pripremama u Poreču."

Kojim sistemom rada se rade pripreme koprivničkog prvoligaša?
"U prva četiri tjedna radimo u sistemu 3 – 1 (tri dana rad, jedan dan odmora), dok će narednih četiri tjedna pripreme biti koncipirane sistemom 2 –1 (dva dana rad, jedan dan odmor), pod odmorom podrazumijevam toplice ili obveznu masažu. Radi se sistemom tri puta na dan, što konkretno znači da prije podne imamo trening u športskoj dvorani, popodne je trening na Slavenovom igralištu dok u večernjim satima igrači prikupljaju kondiciju u teretani."


Samo dobrim radom možemo u ligu za prvaka (Snimio: Dražen Patarčić)

To je dosta naporan program, smatrate li da će upravo takav način rada biti idealan za ostvarivanje što boljih rezultata u predstojećem proljetnom dijelu prvenstva?
"Taj program je sigurno naporan, ali i zahtjevan, no dokazan je već u praksi i sigurno donosi rezultate. Program je primijenjen i prošle godine, a prošlogodišnja finalizacija programa je 5. mjesto Slavena u proljetnom dijelu prvenstva i ulazak Slavena prvi puta u povijesti kluba u Europu i igranje u Inter toto kupu, i tu je uspješan jesenski dio prvenstva gdje je Slaven pobjeđivao dotad nepobijeđene momčadi na domaćem polju i postignuto šesto mjesto na tablici HNL – a , što otvara priliku za ligu prvaka, što bi nedvojbeno bio još jedan povijesni uspjeh. A te rezultate donio je upravo trening takvog obujem i intenziteta, a najveće zasluge za to imaju igrači koji taj program provode, podnose ga, jer su svjesni da bez dobrih priprema nema i dobrih rezultata."

Da li je klub našao kvalitetnu zamjenu za mjesto u špici napada, jer znamo da Mario Dodik odlazi?
"Mario Dodik još uvijek nije otišao iz Slavena, postoje neke agencije koje njemu traže aranžman i transfer koji bi njemu odgovarao i zadovoljio klub, a tako dugo dok Mario ne ode, uopće ne razmišljam o njegovoj zamjeni, a s druge strane ako nam ode igrač koji je trenutno najbolji strijelac u HNL – u sa 14 pogodaka, mi imamo mnogo igrača iz naše škole koji mogu konkurirati. Drugi vid zamjene je kroz sustav igre 3 – 6 – 1, gdje ga možemo nadomjestiti. Ako se dogodi da Mario, kojeg ja osobno cijenim i poštujem, ode nedostajat će klubu, no koga nema bez njega se može i mora, klub mora i dalje igrati i postojati, a mi ćemo se i tako postaviti."

Vodite li u Istru i neka nova imena, neke mlade igrače i prinove?
"Što se tiče novih igrača, k nama je pristupio novi igrač Davor Bajsić, jedan kvalitetan igrač vezne linije koji će zasigurno ojačati momčad, no momčad će ojačati i mladim igračima Medenjakom, Šamocijem, i Jambrošićem . tako da pred sobom imam stavljenu široku lepezu igrača koji konkuriraju za momčad, nitko nije istupio iz kluba, što predstavlja dobru osnovu za rad , a i za rezultate koji se očekuju u proljetnom dijelu prvenstva gdje je Slavenu cilj ostati u prvih 6 na tablici."

Hoće li već u Poreču biti izabrana prva jedanaestorica za predstojeće prvenstvo?
"Jednu momčad ne čini prva jedanaestorica, već svih 25 igrača koji su u klubu i na koje klub računa. Mi u ovom trenutku imamo kvalitetnu cjelokupnu momčad, standardna postava uvijek postoji, ona je i definirana, nije sporna ni u jednom dijelu, međutim, teško je reći u ovom trenutku, no svaki igra najbolje što može i zna da promovira Grad, županiju, a iznad svega naše glavne sponzore Podravku i Belupo koji su dali jako velik doprinos i mislim da ovaj klub postoji kao jedan od boljih proizvoda tih tvrtki i da promidžba u vidu ulaganja sigurno će se vratiti sponzorima kojima se ja od srca zahvaljujem i bez njih ne bi bilo Slaven Belupa u prvoj hrvatskoj nogometnoj ligi."


Cilj je Liga za prvaka (Snimio: Dražen Patarčić)

Tko osim Vas prati momčad u Poreč (fizioterapeut, liječnik, pomoćni treneri, direktor) ?
"Na pripreme u Poreč od 1. 02. do 10.02. ide cijeli stručni stožer kluba, vođa puta je tehnički direktor Marijan Domović. Naš klupski liječnik ne ide na put, ali sigurno ćemo pronaći dobru zamjenu. Od igrača ih ide svih 25-orica."

Koju važnost imaju pripreme u Poreču za spremnost igrača i njihovu selekciju za prvu momčad?
"Poreč nije ključ cijele priče, ključ cijele priče su 57 treninga kojih će 80% biti provedeno u Koprivnici. Poreč je samo jedan nastavak toga rada u finalizaciji opterečenja i rasterečenja u smislu obima gdje će do izražaja dolaziti intenzitet u opterečenju do svog jednog nivoa. No svi igrači imaju šansu konkurirati jedan drugome i upravu kroz program pripremnih utakmica napravit ću finalnu selekciju, a za sada je to teško prognozirati."

Ima li Slaven Belupo momčad koja se može boriti za ulazak u kup UEFA s obzirom da je prošle godine ušao u INTER TOTO kup?
"Sam ulaz u «ligu 6» apetit Slaven Belupa i sponzora nije zadovoljen, ali mislim da u to sve mi ulazimo bez jednog psihološkog opterećenja , što je jako bitno za momčad jer nije prisutna ona borba za opstanak koja je prošlih godina sputavala kompletan klub da se napravi nešto više. Ta psihološka stabilnost će nam uvelike pomoći ulaskom u ligu za prvaka gdje su mogući svi rezultati ali Slaven Belupo ima moralnu obvezu prema sponzorima i ne prihvaća nikog da je bolji prije nego to na terenu ne dokaže, a mi smo spremni sportski prihvatiti svaki rezultat. Mi imamo 5. mjesto za sada na domaćoj tablici no nismo opterećeni mjestom, već činjenicom da dobro igramo, da imamo kvalitetne utakmice i da što veći broj publike i naših sponzora bude zadovoljan."

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

NogometIntervju
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!