Intervju

Ćavar: "Četvrtfinale je uspjeh - nada medalja!"

Boris Bilas • petak, 19.01.2001.


Patrik Ćavar (dp)

Do početka Svjetskog rukometnog prvenstva ostalo je još samo četitri dana. Nakon trinaestog mjesta u Japanu 1997. i desetog mjesta u Egiptu 1999. u Francuskoj će Hrvatska rukometna reprezentacija pokušati vratiti staru slavu našeg rukometa. Pripreme su u tijeku već mjesec dana, novi izbornik Josip Milković za sada nema većih problema i sve ukazuje na to da bi ova pomlađena reprezentacija mogla postići dobar rezultat. Naši su rukometaši u grupi s Grenlandom, SAD-om, Njemačkom, J. Korejom i Španjolskom, a igraju u malom gradiću Besanconu. Na jednom od posljednjih treninga prije odlaska u Francusku posjetili smo reprezentativce i popričali s jednim od najboljih svjetskih igrača. Ekskluzivno za Sport Net o reprezentaciji, Barceloni i Zagrebu - Patrik Ćavar.

Na početku smo se malo odmakli od reprezentacije i upitali smo Patrika o sezoni u Barceloni?

"Za sada sve ide prema očekivanju. Prvi smo u prvenstvu, osvojili smo prvo mjesto u grupi Lige prvaka i plasirali smo se u četvrtfinale. Dakle sve ide prema planu."

U četvrtfinalu opet protiv Zagreba - Barca je ponovno favorit?


U dobroj smo formi, nadam se boljem rezultatu nego na zadnjem prvenstvu (Snimio: Dražen Patarčić)

"Izgleda da mi ne možemo jedni bez drugih, a što se tiče toga da smo favoriti moji suigrači i ja mislimo da ne smijemo tako gledati na taj dvoboj. Trebamo u obje utakmice imati maksimalno hladne glave i odigrati ih sa 100% ozbiljnosti."

Vratimo se reprezentaciji, kako si zadovoljan dosadašnjim tijekom priprema?

"Za sada je sve u redu, treniramo puno, možda čak i malo previše. Mislim da smo u dobroj formi, atmosfera u momčadi je OK i imamo sve uvjete da u Francuskoj napravimo dobar rezultat."

Kako si zadovoljan s pripremnim utakmicama?

"Zadovoljan jesam, ali te utakmice su jedno, a SP nešto sasvim drugo. Na tim utakmicama su se neki igrači, među kojima sam bio i ja, morali štediti da ne bi došlo do kakve teže ozljede. U pripremnom periodu smo uvježbavali različite kombinacije. Uočili smo one koje nam odgovaraju, ali i one koje nam ne odgovaraju baš najbolje. Ali, tek na prvenstvu dolaze prave utakmice i tamo svi mi moramo biti pravi."

Prve dvije utakmice u grupi igramo protiv slabijih momčadi - Grenlanda i SAD-a?

"Pa te dvije utakmice su lagane, što može biti vrlo dobro za naše samopouzdanje jer očekujem dvije sigurne pobjede. O Grenlandu ne znam baš ništa, dok smo s Amerikancima igrali na OI u Atlanti i lako ih dobili. Ali, te utakmice u grupi nam i nisu toliko bitne. Glavno tek dolazi nakon igre po grupama jer možemo igrati dobro i biti četvrti u grupi. Najbitinija utakmica na turniru je ona u osmini finala. I u njoj moramo biti dobri jer ako izgubimo idemo doma ponovno bez nekog dobrog rezultata."


Najbitnija utakmica je osmina finala (Snimio: Dražen Patarčić)

Mogući protivnici u toj utakmici?

"U osmini finala bi mogli igrati sa Francuskom, Jugoslavijom, Rusijom ili Švedskom. Od svih tih reprezentacija ni ja sam ne znam s kojom bi najrađe igrao jer su sve podjednako jake, ali po meni najbolja ekipa je momentalno Španjolska. Šveđani su dugo dominirali, ali imaju već dosta igrača u godinama i njihova igra polako pada, pa bi se moglo desiti da Španjolci dominiraju narednih par godina."

U grupi bi utakmica s Korejom mogla biti jedna od najtežih jer ih ne poznajete tako dobro kao Njemce i Španjolce, a riječ je o vrlo kvalitetnoj ekipi?

"Da, to će biti dosta teška utakmica zato jer su i Koreja, ali i ostale ekipe strahovito napredovale. Prije se znalo na koje se momčadi moraš koncentrirati, a ostali su bili prolaznici. Danas toga više nema i Koreja je jedna od tih koji su unaprijedili svoju igru. Par njihovih igrača igra u Bundesligi, a bek je čak bio i najbolji strijelac tako da sigurno nisu protivnik za podcijenjivanje."

Da li je četvrtfinale cilj, sve manje od toga neuspjeh, a više veliki uspjeh?

"Kada bi prošli osminu finala bio bi to uspjeh, a svaka sljedeća pobjeda jako veliki uspjeh. Međutim ja uvijek razmišljam kako bi medalja trebala biti cilj pa se tako i ovaj puta nadam medalji. Isto tako ako ne osvojimo medalju nije to neki neuspjeh, biti će drugih prilika, ali mislim da nam medalja treba biti skriveni cilj."

I za kraj, kako stoje stvari s ozljedama?

"Ima dosta problema i sa mnom, ali i s ostalim igračima. Uvijek te nešto smeta, no sada je pitanje da li je ozljeda teža i lakša. Ja se nadam da ćemo do SP-a svi biti "fit" jer se takve sitne smetnje trebaju zaboraviti da bi se mogao dati puni doprinos igri."

Na kraju smo se zahvalili Patriku na razgovoru i zaželjeli njemu i suigračima vrlo im potrebnu sreću na Svjetskom prvenstvu, te uspješan nastup u prvoj utakmici 23. siječnja u 14.30 sati protiv Grenlanda.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

RukometIntervju
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!