Košarka

Eze: "Od Hrvata se može puno naučiti"

Matej Milanović • ponedjeljak, 29.06.2009.
Eze: "Od Hrvata se može puno naučiti"

Montepaschi dominira talijanskom košarkom posljednjih sezona, a od 2004. godine vrlo važna karika ove momčadi je i Benjamin Eze. Sjajni centar u razgovoru za Sportnet.hr govori o dosadašnjoj karijere te planovima za budućnost kako na osobnom, tako i na klupskom planu...

Benjamin Eze rođen je 8. veljače 1981. u Lagosu u Nigeriji. Sa 17 godina krenuo je u Rusiju gdje se zadržao jako kratko, a nakon toga je otišao na sveučilište u SAD. Trebao je igrati u renomiranim Louisville Cardinalsima, no zbog administrativnih problema nikad nije odjenuo njihov dres. Sezonu 2000./01. proveo je na sveučilištu Southern Idaho, a godinu kasnije vratio se u Europu. Kratko je bio u Geoplin Slovanu, a potom u Violi iz Reggio Calabrije.

U Europi ste u počecima svoje karijere imali dvije kratke epizode, jednu u Rusiji, jednu u slovenskom Slovanu. Kako ocjenjujete kvalitetu košarke na ovim prostorima?

"U Sloveniji sam bio samo dva tjedna. Ipak premalo vremena da se ocijeni prvenstvo, ali sasvim dovoljno vremena za razbiti jednu od tabli."

Nakon toga došli ste u Italiju. Kako vam je bilo u Reggio Calabriji?

"Jako dobro. Bilo je to jako pozitivno iskustvo. Može se reći da sam tamo zapravo počeo svoju karijeru. Ljudi su vrlo ljubazni i simpatični, tako sam se od početka osjećao dobro."

2004. preselio je u Sienu, u Mens Sanu, mnogima poznatiju po banci koja sponzorira klub, Montepaschi. U Sieni ste dugo što znači i da ste zadovoljni ovdje?

"Ovjde je odlično. Sve ide super, meni je jako dobro u Sieni i mislim da sam dostigao vrhunac karijere. Tu sam jako napredovao i nadam se da ću nastaviti u tom smjeru i idućih godina te da će se nastaviti i osvajanje trofeja."

Činjenica je da ste u Italiji dominantni, da nema momčadi koja se može kontinuirano nositi s vama i da na kraju krajeva nemate puno teških utakmica u tijeku sezone. Stvara li vam to probleme u Euroligi gdje igrate s puno ozbiljnijim i težim protivnicima koji kroz cijelu sezonu imaju napornije dvoboje?

"Ne. I u Europi smo bili jako dobri. Zaustavili smo se u četvrtfinalu protiv momčadi koja je osvojila Euroligu i koja nas je dvaput dobila u našoj dvorani. Uz malo više sreće mogli smo doći i ove godine do Final Foura."

Sa Sienom je osvojio tri talijanska prvenstva, jedan Kup i tri Superkupa, a prošle je godine igrao i Final Four Eurolige.

Ovoj momčadi fali samo Euroliga. Mislite li da bi sljedeće sezone mogao doći i taj naslov?

"Da, ne da bi osvojiti ponovno scudetto bilo loše, ali Euroliga je nešto posebno, nešto fantastično. Dat ćemo sve od sebe da iduće godine odemo barem korak naprijed u odnosu na ovu."

Simone Pianigiani najperspektivniji je talijanski trener. Preuzeo je Mens Sanu u sezoni 2006./07. i pod njegovom palicom su došli svi važni naslovi kojima se Eze može podičiti.

Kako vam je s Pianigianijem i što mislite o njemu kao treneru?

"Mislim da je on jedan od najboljih talijanskih, ali i europskih trenera. On zna prenijeti igračima puno toga i pomoći im u razvoju."

U Italiji ste se afirmirali i postali jedan od ključnih igrača Mens Sane. Ostajete li do kraja karijere ovdje?

"Iskreno ne znam. Ne možete nikad znati što će donijeti budućnost. Trenutno je sigurno da se u Sieni osjećam odlično i da bih htio osvojiti Euroligu s ovim sastavom."

Koji su vam onda planovi za budućnost? Imate li želju okušati se u NBA-u ili vam je dobro u Europi?

"Želio bih probati NBA, jer je to vrhunac za košarkaša, iako mi u Europi nije nimalo loše, a i igranje u velikom klubu daje jako puno zadovoljstava."

Što biste htjeli još postići u vašoj karijeri?

"Osvojiti Euroligu i pucati trice."

Benjamin Eze je u ovoj sezoni u cijelom talijanskom prvenstvu, ubrojivši i doigravanje, odigrao 40 utakmica i samo jedanput je pucao za tri poena, promašivši šut.

Ima li neki trenutak u vašoj karijeri kojeg biste htjeli izbrisati?

"Početak karijere jer nije bio ni blizu onom što sam se ja nadao. Bio sam u Rusiji pa sam odlazio u SAD bez da ikako nađem pravu sredinu. Bile su to jako teške godine. Da se mogu vratiti u to razdoblje, vjerojatno bih išao drugim putem."

Općenito, na kakvoj razini vidite košarku u Europi u odnosu na NBA?

"Mislim da se zadnjih godina razlika smanjila. Mnogi europski igrači idu u NBA i europske su momčadi sve jače. Zato kao što sam već rekao, volio bih igrati NBA, ali nije mi prioritet."

Koji je najbolji igrač protiv, ili s kojim, ste igrali?

"Moj suigrač, Terrell McIntyre."

Što znate i mislite o hrvatskim košarkašima, jesu li vam poznati Dražen Petrović, Toni Kukoč, Dino Rađa, ili možda i neki drugi?

"Sve su to veliki igrači od kojih se može naučiti puno na tehničkom dijelu. Kukoča sam često gledao dok je igrao u Bullsima s Michaelom Jordanom, tako da njega vjerojatno najbolje poznajem."

Foto: www.menssanabasket.it

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!