Rukomet

"Preda mnom su samo dobre stvari"

Ivana Strahija • subota, 06.11.2010.
"Preda mnom su samo dobre stvari"
Foto: Ivana Strahija

"Čakovčanac" Risto Arnaudovski konačno se vratio u glavni međimurski grad. Iza njega je sukob s Irfanom Smajlagićem te suspenzija u RK Bosni, ali i prvi nastup za makedonsku reprezentaciju te optimističan pogled prema naprijed.

Onima koji prate međimurski rukomet svakako je lijepo zazvučalo da se Risto Arnaudovski pojavio na treningu RK Međimurja. Svatko ga se rado sjeća iz sezona koje je proveo u međimurskom premijerligašu, njegovog ubojitog vanjskog šuta koji je bio teško zaustavljiv i općenitog dobrog uklapanja u pitomi međimurski kraj.

Iako nacionalnošću Makedonac, Arnaudovski je odrastao u Zagrebu, prvi mu je klub bila Dubrava, a igrao je i za CO Zagreb, kao i francuski Livry Gargan. S Međimurcima je igrao ne samo domaću ligu, već i Kup EHF-a, Kup kupova te Challenge kup. Na suigrače je ostavio izuzetno pozitivan dojam, pa kad je otišao iz Čakovca, za njim su pošle i dobre želje za daljnjim napretkom. Put ga je poveo u sarajevsku Bosnu, k Irfanu Smajlagiću.

Uvertira

Kad je stigao na pripreme za sezonu 2009/2010., bio je lagano ozlijeđen, te nije mogao punim intenzitetom raditi početne fizičke pripreme. Bio je to početak problema između njega i Smajlagića, koji je konačno eskalirao nedavnim obračunom. Iako je Smajlagić sam tražio da Arnaudovski dođe u Sarajevo i prozvao ga vrhunskim igračem, prvi pogled nakon dolaska bio je čudan: "Pipe mi je počeo zamjerati čim sam stigao i nikad nakon toga više nije bio jednak odnos prema meni kad sam bio ozlijeđen. Primjera radi navest ću da smo na pripremnom turniru u Velenju zadnju utakmicu trebali igrati protiv Nexea, a ja nisam mogao jer sam se dan ranije ozlijedio. On je nakon te utakmice kazao da nisam više član kluba i da sam izbačen, a razlog je samo njemu jasan. Kasnije su ga članovi Uprave smirili", pričao nam je Arnaudovski.

Mali svijet

Arnaudovski i Smajlagić mogli su se sresti već i ranije. Smajlagić je naime bio trener čakovečkog rukometnog kluba tri mjeseca, no Risto tada nije bio u igračkom kadru. Risto je kasnije igrao za francuski Livry Gargan, za kojeg je ranije igrao Pipe, a stanovao je u stanu koji je bio vlasništvo Smajlagića, kojeg je unajmljivao klub.

Odnos Smajlagića prema Arnaudovskom se pogoršao, psihološki pritisak je rastao, a ponekad Smajlagić nije zazirao od spominjanja igračevog obiteljskog života. Arnaudovski je međutim sve trpio, dok se stanje nije pogoršalo nakon utakmica u Ligi prvaka. "U Rusiji sam igrao dobro i zabio najviše golova. Tada je međutim stigao poziv za makedonsku reprezentaciju i Smajlagić je članu Uprave, koji mu je uručio službeni poziv, kazao da ako se odazovem da se više u Bosnu ne moram vraćati. Slijedila je utakmica protiv Zagreba, u kojoj nisam igrao prvo poluvrijeme već samo drugo, treću utakmicu protiv Flensburga igrao sam još manje, a zatim me prebacio trener u drugu momčad, pa ni nisam igrao protiv Constante."

Kao razlog za degradiranje Arnaudovskog u drugu momčad Smajlagić je naveo psihološku nespremnost na trening i igru, te slabo zalaganje, što on komentira: "Mislim da je to bila samo izlika. Ja ozbiljno vjerujem da sam u svakoj utakmici i na svakom treningu davao svoj maksimum, a da je za motiv i psihološko dobro stanje momčadi odgovoran i trener. Da je bio pravi, digao bi nas."

Sukob

Nezadovoljan statusom člana druge ekipe, koji se kosio s njegovim ambicijama, Arnaudovski je odlučio zatražiti ispisnicu iz RK Bosne, te potražiti sreću negdje drugdje. Bio je spreman zaboraviti dugove Kluba, no trebala mu je potvrda za makedonsku reprezentaciju, koja je klub zamolila da se Arnaudovskog na pripreme pusti od 18. listopada. Susreo se sa sportskim direktorom u dvorani gdje se održavao trening, pričali su o situaciji, a uskoro je na tribine stigao pomoćni trener i prenio Smajlagićevu poruku da se Arnaudovski makne iz gledališta. On je to, kaže, nakon nekog vremena i učinio.

No, kako je i dalje trebao potvrdu, za koju mu je sportski direktor kazao da može dobiti samo od Irfana Smajlagića, izbora nije bilo i morao je porazgovarati s trenerom: "Otišao sam do trenerske svlačionice nakon treninga i lijepo upitao Smajlagića mogu li dobiti potvrdu. Objasnio sam kako nema smisla da čekam u Sarajevu ako mogu trenirati s reprezentacijom, na što je on odgovorio da je on sa mnom završio. Ja sam i dalje insistirao, jer sam idući dan trebao stići na reprezentativne pripreme, on je i dalje odbijao. Potom je pomoćni trener, Danijel Riđić, koji je sve slušao s vrata, došao i stao između nas. Smajlagiću je to bilo valjda kao crvena krpa, vjerojatno je osjetio gubitak autoriteta, te je zamahnuo rukom prema meni. Ja sam to shvatio kao napad i počeo uzvraćati, iako me Ričić odmah zgrabio i držao. Nije to dugo trajalo, nije bilo ni posebno jakih udaraca, ali da se u meni nakupilo, to je istina. Smajlagić je kasnije kazao da sam ga napao i da sam bio izuzetno agresivan, ali ja mislim da to nije istina jer nisam s njime ni želio razgovarati, već sam morao."

Nakon sukoba Smajlagić je primio medicinsku pomoć, a podigao je i prijavu protiv Arnaudovskog. Klub ga je suspendirao, ali je zato dvorana u Skopju na utakmici Makedonije i Estonije priredila Risti ovacije: "Mislim da su oni doživjeli da sam se ja borio protiv Smajlagića za odlazak u reprezentaciju. To je bila konačna kap koja je prelila čašu našeg sukoba, ali je prethodilo zlostavljanje od godinu dana te posebno težak zadnji mjesec", kaže Risto.

Nakon svega

Makedonija je pobijedila Estoniju u toj utakmici koja je bila prvi nastup Arnaudovskog u crveno-žutom dresu reprezentacije, a u drugoj su Makedonci u Sarajevu remizirali s BiH. Na tu drugu utakmicu Risto nije ni išao, kako ne bi dizao tenzije. Nakon svega, upitali smo ga žali li zbog toga što se dogodilo: "Svakako žalim što je došlo do sukoba u fizičkom smislu, to nije lijepo. No, mislim da sam se ipak, konačno, uspio zauzeti za sebe i pokazati da to dalje ne može tako, a možda će i bivši suigrači pružiti malo veći otpor zlostavljanju. Smatram da nisam kriv, nadam se da neću imati posljedice u pravnom smislu."

Červar i Makedonija

Nadali smo se saznati ima li istine u tome da će Lino Červar preuzeti makedonsku klupu, no Risto Arnaudovski zna koliko i ostali: "Trenutni izbornik dobro radi i dobro vodi reprezentaciju, pa ne vjerujem da će se išta mijenjati sve dok ima rezultata. Znam da postoji inicijativa da se u reprezentaciju dovede Lino Červar, ta ideja ima potporu rukometne zajednice, ali kad će sa i hoće li se dogoditi, ne znam."

Ono što međutim Arnaudovski naglašava jest: "Smajlagić mi je pomogao u igračkom smislu i od njega sam jako puno naučio, postao bolji rukometaš, a dokaz je i prvi poziv u reprezentaciju. Pipe je veliki stručnjak i zna mnogo o rukometu, ali je i izuzetno težak i poseban čovjek. Nedostaje mu ljudskosti i kad bi to sredio bio bi sjajan trener."

I tako se Arnaudovski vratio u Čakovec, gdje osim u prekrasnom vremenu uživa i u trenucima provedenima s obitelji od koje je bio dugo odvojen. Kako ne bi pao u formi trenira s RK Međimurjem, koje ga je rado primilo na trening. Na žalost, to ne znači da će Risto ponovno odjenuti čakovečki dres: "Mislim da je ekipa Međimurja sada popunjena na vanjskim pozicijama, a k tome, financijska konstrukcija im je zatvorena i ne bi im bilo lako izdvajati za još jednog igrača. Moj je cilj ionako jača lige od hrvatske, želim dalje napredovati i raditi te zadržati status makedonskog reprezentativca. Iza mene je jedno teško razdoblje, no izuzetno sam optimističan i mislim da su preda mnom sada samo dobre stvari", zaključuje Risto.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik11.11.2010. u 12:55
    U ovom intervjuu izgleda kao da je nesto presuceno. Bio isprovociran ili ne, ni Arnaudovski ne porice da je on prvi napao. I za to nema opravdanja. Napasti svog trenera je uvjerljivo najgluplje sto igrac moze napraviti. Nakon toga su mu zatvorena vrata mnogih ozbiljnijih klubova. (tko zeli takvog... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik06.11.2010. u 21:59
    ma taj prepotentni smajlagić kojeg neki hvale mi je totalno odvratan i previše je pun sebe kao da je od Boga dan.. trebaš ti pipe još puno učiti da bi bio vrhunski trener.. pogledaj kako je červar radio i kako radi..
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik06.11.2010. u 12:20
    Rista sam upoznao prije nekoliko godina u Čakovcu i mogu reći da bi on napao nekoga samo ako bi bio dobrano isprovociran.Tad je bio uvjerljivo najbolji igrac Pipa,ali nije se ponašao kao zvijezda i zbog toga ga i dan danas cijenim.U Čakovec je uvijek dobrodošao za razliku od onog gnoma Smajlagića.
    Obrisan korisnik