Intervju

Super Mario opet juri!

Ivana Tomičić • četvrtak, 01.03.2001.


Super Mario na putu oporavka (dp)

Mario Stanić ili Super Mario, kako ga zovu vjerni pratitelji nogometnih zbivanja, igrač je bez kojega bivši izbornik Blažević nije mogao niti zamisliti najbolju momčad. Izostajao je samo u slučaju "više sile" (čitaj: kartoni i ozljede). Svojevrsni "all round" igrač oduševljavao je kao desni bočni, ofenzivni vezni ili kao drugi napadač. Vlatko Marković, sadašnji predsjednik HNS-a, a svojevremeno trener Dinama u kojega je iz sarajevskog Željezničara rani devedesetih došao Stanić, kleo se da je Mario rođeni libero te da bi na toj poziciji postigao svjetsku slavu. Bilo kako bilo Stanić nije ispunio želju Vlatka Markovića jer je u sastavu vatrenih igrao na gotovo svim pozicijama osim vratara i libera.


Mario Stanić po riječima svih stručnjaka najzahvalniji igrač (Snimio: Dražen Patarčić)

Njegova bogata nogometna karijera obilježena je nastupima u dresu Željezničara (Sarajevo), Dinama (Zagreb), Standard (Liege), Parma (Parma),te Chelsea (London). Nastupajući za Standard, bio je svojevremeno najbolji strijelac belgijske lige, dok je u Chelsea je počeo odlično, ali se nedugo zatim ozljedio te je tek nedavno počeo nastupati.

Nakon teže povrede u dresu Chelsea jeste li pomislili da to može biti kobno po vašu sveukupnu karijeru? Utoliko više što ste već pretrpjeli težu ozljedu u sastavu vatrenih za vrijeme priprema za SP u Francuskoj.
"U prvom trenutku nisam razmišljao tako duboku o cijeloj situaciji. Nisam ni mislio da je ozljeda težeg karaktera. Međutim, nakon operacije u Rimu rečeno mi je da ću se oporaviti za dva mjeseca. Kako se nisam uspio vratiti na teren za dva mjeseca normalno je da su mi svakakve primisli padale na pamet. Međutim, najvažnije je biti optimist i vjerovati da će sve to proći."

Smatrate li da brojni otkazi reprezentaciji (Bokšić, Štimac) mogu biti presudni za sveukupnu igru reprezentacije u kvalifikacijskom ciklusu za odlazak na SP 2002?
"Sigurno je da reprezentacija nakon odlaska Zvonimira Bobana izgubila mnogo. Nakon Bobanovog uslijedili su odlasci Bilića, Asanovića, Ladića te Prosinečkog koji se vratio, zatim izostanak Bokšića i Štimmca zbog ozljeda. Nakon što je takva reprezentacija zajedno djelovala sedam godina, prirodan je slijed svojevrsna kriza. Dakle i pred igračima i pred izbornikom predstoji jedno teže razdoblje."

Mislite li da nadolazeći val mladih može nadomjestiti odsudstvo iskusnih?
"Naravno da može. Pitanje je koliko će ta zamjena biti kvalitetna. Hrvatska ima kvalitetu, njeni igrači imaju potencijal. Međitom teško je zamjeniti jednog Bobana, jednog Bilića, Ladića. Generacija koja je bila na SP u Francuskoj ne rađa se svaki dan. Ali kao što sam već ranije rekao, vjerujem u našu kvalitetu i kvalitetu mladih igrača."


"Super Mario" visok u skoku, ali i visoke igračke kvalitete (Snimio: Dražen Patarčić)

Koje je Vaše radno mjesto u reprezentaciji? Da li je desni bočni, ofenzivni vezni ili druga špica?
"Ja sam i kod bivšeg tenera igrao po desnoj strani ili kao napadač. Iz razgovora s izbornikom zaključujem da ću u reprezentaciji i dalje igrati na tim mjestima."

U kvalifikacijskom ciklusu za SP 2002 našoj reprezentaciji predstoje tri lakše i dvije po mnogima najteže utakmice. Što će odlučiti? Da li trenutno nadahnuće pojedinih igrača ili kvaliteta koja je objektivno na našoj strani?
"I jedno i drugo. Ne vjerujem da smo mi puno kvalitetniji od Škota i Belgijanaca. Ponekad odlučuju nijanse. U današnjem nogometu nijanse dijele velikog igrača od običnih. Kao što ste rekli prestoje tri lakše utakmice na kojima se možemo uigrati za Škotsku i Belgiju. Izgleda da smo mi osuđeni da kvalifikacije za svjetska i europska prvenstva odlučujemo u posljednjoj utakmici."

Za kraj smo upitali Marija vjeruje li u direktan plasman hrvatske nogometne reprezentacije ili je pak mišljenja da će Jozićevi odabranici odlazak na SP morati izboriti u doigravanju?
"Ja vjerujem da ćemo se kvalificirati direktno. Ali to na kraju nije ni bitno. Bitno je da odemo!"

Iako je Mario Stanić nakon teže ozljede još uvijek u fazi aktivne rehabilitacije možemo ipak optimistički očekivati njegov skori povratak u nekadašnju formu kada je svojim izvanrednim prodorima po boku ili sredini terena stvarao paniku u redovima protivnika. Nadamo se da će se do utakmica sa Škotskom i Belgijom vratiti u staru formu kada ćemo moći reći: "Opet juri Super Mario!

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

NogometIntervju
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!