Košarka

Ukić: "Ne znam puno o Draperu"

Iz Istanbula:Bernard Jurišić • četvrtak, 17.03.2011.
Ukić: "Ne znam puno o Draperu"
Foto: Bernard Jurišić

Istanbul je ove sezone u potpunosti obojan u hrvatske boje. Barem što se košarke tiče. Velimir Perasović, Tomislav Mijatović i Nikola Vujčić su u Efes Pilsenu, Neven Spahija, Roko Ukić i Marko Tomas u Fenerbahčeu, Lukša Andrić u Galatasarayu. Najbolji hrvatski razigravač i posljednji naš NBA eksponat Roko Ukić uživa u najvećem turskom sportskom društvu...

Iako vam se ponekad čini da Roka Ukića gledate već "sto godina" na košarkaškim parketima, razgiravač Fenerbahčea i hrvatske reprezentacije tek ulazi u svoje najzrelije i najbolje igračke godine. S nepunih 27 godina iza njega je već dojmljiva grupica dresova koje je oblačio: Split, Tau Ceramica, Barcelona, Roma, Toronto Raptors, Milwaukee Bucks i na kraju Fenerbahče. Posjetili smo Roka u azijskom dijelu veličanstvenog grada na Bosporu.

"Tu sam već godinu i pol dana i već sam se udomaćio. Grad je odličan, nudi sve što i bilo koji drugi svjetski velegrad. Živio sam u puno lijepih gradova, ali mogu slobodno reći da mi je Istanbul najviše 'legao' od svih."

o hrvatima za nba

"Ponosan sam na svoj boravak u NBA ligi iz razloga što sam ja igrač od 193 centimetra, a takvim igračima je neusporedivo teže doći u NBA nego onima preko 210. Stanko Barać i Ante Tomić su draftirani i oni ako žele sigurno mogu već sutra otići u NBA, ali je pitanje koliko su oni na to spremni i koliko se žele odreći novca kojeg u Europi dobivaju da bi se dokazivali u okruženju koje ih ne poznaje i u kojem nemaju nikakvog 'kredita'. Međutim, mislim da su njih dvojica trenutno jedini naši igrači koji bi odmah mogli preseliti u NBA."

Pomaže u tome i činjenica da igra u vrhunskom klubu, u kojemu će ostati i dogodine s obzirom da mu ugovor ističe na kraju sezone 2011/12.

"Fenerbahče zadovoljava ambicije bilo kojeg igrača koji želi igrati na najvišoj razini. Financijski i organizacijski je sređen ima sjajne navijače i vrhunske uvjete, igra na najvišoj razini i ničim ne zaostaje za bilo kojim elitnim klubom Europe. Jedino što nedostaje je tradicija pojavljivanja na završnicama Eurolige, ni navijači, ni suci, ni organizacija nisu se na to navikli i to je stvar protiv koje se najviše borimo."

Činilo se da bi ova sezona mogla biti ta u kojoj će se probiti ta imaginarna granica. Sjajno su Ukić i društvo otvorili Top 8 Eurolige, pobijedili Olympiakos u Pireju, ali onda u nastavku natjecanja ipak ostali "kratkih rukava".

"U najgore vrijeme nam se dogodio pad i tjelesni i mentalni. Imali smo i puno problema s ozljedama i bolestima ove sezone. U završnici nam se ozlijedio Turkcan, mene nije bilo u ključnoj utakmici protiv Žalgirisa, očito nam ove sezone nije bilo suđeno da prođemo na Final Four."

o kk splitu

"Drago mi je da su na Gripama zapuhali neki novi vjetrovi i da se krenulo pravim smjerom, jer onako kako se radilo ne samo u Splitu, nego i u Zadru i Ciboni, nije imalo budućnosti. Teško mi je reći kako će se to sve skupa završiti, ali drago mi je da je tamo opet dobra atmosfera i da je na Gripe lijepo svratiti. Mislim da je tu napravljen najveći posao, prošlih je godina većina bivših igrača izbjegavala i dolaziti u klub, a sad se već osjeća malo pozitivnija atmosfera. Vujo je tu puno napravio svojim dolaskom i uključivanjem u rad kluba, zbog njega su došli i Grgurević i Subotić, stvorila se pozitivna energija, osjeća se neka promjena. Mislim da svi mi koji smo ponikli u tom klubu moramo pomoći koliko možemo, bilo to savjetom, idejom, prijedlogom, povezivanjem s nekim važnim ljudima - kako god možemo. KK Split mora biti mjesto gdje ćemo svi mi rado dolaziti, pomagati, mjesto gdje će se generirati dobre vibracije jer samo tako se može izvući iz ove teške situacije."

Koliko ti situaciju olakšava činjenica da su u Feneru i Spahija i Tomas?

"Lakše je kad imaš nekog svoga, nekoga tko će te razumjeti i kad te ne ide. S Tomasom sam i više od suigrača, prijatelji smo praktično od početaka naše karijere i drago mi je što smo nakon reprezentativnih selekcija sad postali suigrači i u klubu."

Roko je bio "posljednji Mohikanac" hrvatske košarke u NBA ligi. Jesi si zadovoljio svoje NBA ambicije ili razmišljaš o novom putu "preko bare"?

"Naredne sezone sam sigurno u Feneru, ali teško mi je reći što će biti nakon toga. Ja sam zaljubljenik u NBA ligu, pratim je svakodnevno i ne mogu reći da me više ne vuče vratiti se tamo. Ipak je to najbolja liga na svijetu, vidio sam i njezine dobre i loše strane, kad bi se poklopila dobra ponuda od kluba u kojemu bih mogao igrati, svakako bih razmislio. Ali lijepo mi je i u Europi."

Kao NBA fanatik, kako vidiš rasplet ovogodišnje sezone?

"Mislim da je ovo jedna od najzanimljivijih sezona u zadnje vrijeme, ima se šta vidjeti, ima puno dobrih utakmica. Kvaliteta se prebacila na Istok, mislim da je velika razlika između vodećih momčadi i ostatka i da neće biti iznenađenja u ranoj fazi doigravanja. Boston je bio moj favorit do ove razmjene u kojoj su se riješili Perkinsa, vidjet ćemo kako će funkcionirati bez njega. Chicago ima odličnog trenera i odlično izbalansiranu momčad, imaju neku 'kemiju' koju Miami još uvijek nema i zato njih ne vidim na vrhu. Na Zapadu sam mislio da je San Antonio najbolji, ali kad sam vidio kako su ih Lakersi nedavno pregazili, mislim da će Kobe i društvo i ove godine na Zapadu biti nedodirljivi."

o draperu

"Generalno gledajući, ideja 'kupovine' igrača za reprezentaciju mi se ne sviđa, jer reprezentacija treba biti ono najbolje što neka zemlja ima, a ne ono najbolje što kupi. Ne radi se tu samo o Hrvatskoj, čak ni samo o košarci, nego o sportu uopće. Međutim, nije na nama igračima da donosimo te odluke, ako savez i izbornik 'kupe' Amerikanca mi ćemo ga sigurno dobro prihvatiti. O Dontayeu Draperu malo toga znam, nisam ga često gledao i teško mi je davati konkretnije ocjene o njemu."

Završnica Eurolige bez Fenera, koga vidiš novim prvakom Europe?

"Uf, ne da mi se uopće pratiti tu završnicu jer sam ljubomoran na sve ekipe koje su išle dalje. Smatram da je i za nas bilo mjesta u tom društvu jer smo pobijedili svakoga s kim smo igrali ove sezone, ali nažalost nismo bili pravi kad je bilo najpotrebnije i to se plaća. Barcelona je po meni i ove godine najbolja, ima najviše šanse za titulu, a od ostalih četvrtfinalnih parova recimo da bih tipovao na Maccabi protiv Caje, na Olympiakos protiv Siene i na Real protiv Valencije. A onda na Final Fouru svašta se u jednoj utakmici može dogoditi."

Nije teško pogoditi koja tema izvuče najviše teških sjećanja i frustracija. Reprezentacija.

"O reprezentaciji mi se više ne da ni govoriti, jer stalno nešto govorimo i najavljujemo, a onda se razočaramo. Ja ne mogu najaviti da mi je cilj u Litvi plasirati se na OI i tamo biti šesti. To možda jest neki objektivan cilj, ali mene to ne zadovoljava. Mi moramo gledati i stremiti prema vrhu, trebamo ući na pripreme maksimalno, spremati s ciljem da se napravi neki rezultat. Želio bih da bar jednom na pripremama sve bude savršeno, da bar jednom vidimo jesmo li mi prokleti pa uvijek gubimo ta četvrtfinala ili se preko toga može. Ja mislim da može, ali isto tako mislim da ti naših porazi od 'pola koša' nisu slučajni."

Nakon Svjetskog prvenstva u Turskoj bio si užasno razočaran, činilo se da si se čak i oprostio od daljnjeg igranja za reprezentaciju.

"Moram priznati da mi je nakon prošlog ljeta bilo jako teško i puno mi je pitanja prolazilo kroz glavu. Ljudi su me krivo shvatili kad sam nakon Turske rekao kako ne želim biti šesti, mnogi su to protumačili kao moj odlazak iz reprezentacije. Naravno da neću otići jer sam svjestan da sam važan i potreban. Ali bih silno želio da se sve posloži kako treba, da svi dođemo s ciljem i motivom da napravimo rezultat, a ne samo da se zadovoljimo time što smo igrali na velikom natjecanju. Mene takve stvari više ne zadovoljavaju. Ja sam svjestan toga da ja nisam Tony Parker i ne mogu sam rješavati utakmice, niti u reprezentaciji imamo Dirka Nowitzkog koji može sam pobjeđivati. Zato svi zajedno moramo biti maksimalni, stalno biti na rubu, ne popuštati, ne povlačiti se nego ići 'na glavu'. Valjda će nas jednom i taj rezultat 'poljubiti', valjda će nam i sreća jednom pružiti ruku."

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik17.03.2011. u 22:16
    Dal će ga prihvatiti ili ne to nek odaberu oni u repki. Meni je najvažnije da svi daju sve od sebe kad igraju na velikim natjecanjima. Nekako mi ovaj dio teksta ( To možda jest neki objektivan cilj, ali mene to ne zadovoljava. Mi moramo gledati i stremiti prema vrhu,) daje naslutiti da se neće... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik17.03.2011. u 21:21
    Ukić: "Ne znam puno o Draperu" Ja još manje...xD
    Obrisan korisnik
  • The Phantom17.03.2011. u 16:52
    Dovoljno ti je znat da nije Rvat
    The Phantom
  • Obrisan korisnik17.03.2011. u 16:35
    Vec su mi izbrisali link o potpisivanju peticije, pa pozivam sve istomisljenike da manualno pronadjete peticiju i potpisete
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik17.03.2011. u 14:17
    bolje da ne znaš! krenulo je već potpisivanje peticije protiv igranja stranaca u Hr repki! ako to ne uspije, onda ga (drapera) vi igrači ignorirajte, ako/kad ga joke pozove, po nalogu smrada radića! nije draper niš' kriv, ali će tada shvatiti da ga NE želite, pa se ni neće odazivati na... [više na forumu]
    Obrisan korisnik