Košarka

Perasović: "Amerikanac za Hrvatsku nije problem"

Iz Istanbula:Bernard Jurišić • petak, 18.03.2011.
Perasović: "Amerikanac za Hrvatsku nije problem"
Foto: Bernard Jurišić

Efes Pilsen najtrofejniji je turski košarkaški klub, a ove je sezone "pivare" prema novim trofejima s klupe poveo Velimir Perasović. Hrvatski strateg u Istanbul je došao nakon što je trenersku karijeru gradio u Španjolskoj i Hrvatskoj i ove sezone može postati drugi Hrvat s titulom košarkaškog prvaka Turske, nakon Jasmina Repeše. No, istoj se nagradi nada i Neven Spahija na klupi Fenerbahčea. Nakon Ukića u azijskom, s Perasovićem smo se našli u europskom dijelu jedinog svjetskog grada na dva kontinenta...

Igračku karijeru Velimira Perasovića obilježile su godine i trofeji u slavnoj generaciji splitske Jugoplastike s kraja osamdesetih i početka devedesetih godina prošlog stoljeća. Igrao je sve do svoje 37. godine, nakon čega je započeo trenersku karijeru. Tau, Estudiantes i Cibona prethodili su ovogodišnjoj prigodi u Efes Pilsenu.

"Ovaj je klub izuzetno ambiciozan i svake sezone želi trofeje. Mi smo značajan dio svojih ovosezonskih ambicija uložili u Euroligu, gdje smo zapeli u Topu 16, pa ne mogu reći da nam je sezona potpuno uspješna. S druge strane, konkurencija u Euroligi je strašna, borili smo se do samog kraja za prolaz i ispali smo od Reala i Siene, koji su elitne momčadi. Da smo ušli među osam u Euroligi, cijela bi sezona dobila drugačiju dimenziju."

Vezane vijesti

"Barcelona jedina odskače kvalitetom među osam momčadi koje su još u igri za naslov prvaka Europe. Svi su ostali pobjedivi, ali isto tako i mogu biti prvaci Europe. Male su kvalitativne razlike, sve su to vrhunske momčadi."

U Top 16 krenuli ste odlično, s dvije pobjede i prednošću protiv Reala u Madridu od šest poena minutu i pol prije kraja. Tu se sve okrenulo, izgubili ste u Madridu u produžetku, kao i ostale četiri do kraja natjecanja.

"Košarka je takav sport, jedna lopta, šut, prekršaj mogu vam okrenuti cijelu sezonu. Mi smo nesretno izgubili u Madridu, ali treba biti pošten i reći da smo i mi sretno dobili Panathinaikos i da smo imali jako tešku startnu grupu u kojoj smo izbacili CSKA. Imali smo otvoren put prema četvrtfinalu u tom trenutku u Madridu, zato nam je sad i teže prihvatiti da nismo prošli."

Efes ovu sezonu praktično gura s dvije različite momčadi. Nedavno je Perasović doveo šutera Murraya, otpustio razigravača Wisniewskog, a centra Raduljicu poslao na posudbu.

"Dio naših problema leži u činjenici da ne možemo s istom momčadi igrati Euroligu i domaća natjecanja, zbog pravila o broju turskih igrača. Zbog toga disbalansa smo izgubili neke utakmice u domaćim natjecanjima koje nismo trebali, ali nadam se da ćemo se u završnici sezone bolje posložiti. Preostaje nam još borba za naslov turskog prvaka, trenutno smo četvrti što nikako ne zadovoljava naše ambicije."

"Cibona ima probleme financijske naravi, već prošle sezone smo igrali u praktično nemogućoj situaciji. Jednu sezonu se možda može izgurati uz sve te poteškoće, ali više od toga ne. Mi smo tako i izgurali, na entuzijazam, na mladost, na želju, no ove je sezone ta kriza dodatno produbljena i rezultati su morali pasti. Ukoliko se financijski srede, mogu se opet uključiti u borbu za vrh, gdje trenutno po organizaciji i financijama odskaču Zagreb i Cedevita."

Hrvatski treneri i igrači obilježili su ovu sezonu u dva najjača turska kluba. Držite li da će okršaji između Efesa i Fenera dati novog prvaka Turske?

"Turska je liga puno kvalitetnija nego što ljudi misle. Naročito je nezgodna zbog pravila da dva turska igrača moraju biti na parketu, pa su se momčadi koje nisu igrale europska natjecanja imale puno više vremena za adaptaciju na te uvjete. Ima tu uz Efes i Fener nekoliko momčadi visoke kvalitete, poput Galatasaraya, Bešiktaša, Banvita, Karšiyake, momčadi s puno kvalitetnih stranaca koje puno ulažu i kvalitetno rade."

Imate li vremena za pratiti događanja u hrvatskoj košarci?

"Pratim izvještaje i rezultate, ali ne puno više od toga, s obzirom da HTV ništa od toga ne prenosi. Vidljivo je da su svi klubovi s financijskim problemima teško dogurali NLB sezonu do kraja. Apsolutna je tragedija za Zadar što je ispao iz regionalne lige jer su utakmice u tom gradu nezaboravne. No, vjerujem da će se oni brzo vratiti, jer Zadar je poseban klub."

Poseban klub svakako je i vaš Split, koji se pokušava dugoročno stabilizirati i vratiti na košarkaške mape Hrvatske i Europe.

"Ovo novo pravilo bodovanja za Euroligu je jako dobro, jer je otvorilo mogućnost igranja u Euroligi svakom klubu kroz sezonu-dvije. To može donijeti puno dobroga našoj košarci jer omogućava napredak klubovima koji imaju dobre planove. Nažalost, trenutno samo dva naša kluba imaju financijsku stabilnost."

"Nisam gledao ni jednu njihovu utakmicu ove sezone pa ne mogu govoriti o razini kvalitete igre, no dobro je što se tamo nešto mrdnulo. Samo s idejom se ne može puno napraviti, za to trebaju i druge stvari, a ne znam koliko su tu stvari realne. Treba napraviti dobar plan razvoja, plasirati se najprije u NLB ligu, tamo se stabilizirati, potom možda razmišljati o novom koraju naprijed. Težak je put pred Splitom, ali osnovno je da oko kluba postoji dobra klima. A čini se da to trenutno postoji."

U Hrvatskoj je aktualna priča o "kupovini" američkih košarkaša za naše reprezentativne potrebe. Kakav je vaš stav o toj temi?

"Mnoge reprezentacije to rade, pa ne vidim razloga zašto bi to nama predstavljalo neki problem. U slučaju dobrog rezultata nitko neće reći da je osvojena medalja zato jer je tu igrao neki Amerikanac, nego da je medalju osvojila Hrvatska. Trebalo bi nam biti u interesu da hrvatska reprezentacija postiže što bolje rezultate, jer to na kraju donosi pomak koji nam je neophodan za razvoj košarke u našoj zemlji, kako nas više ne bi 'gazili' rukomet, nogomet ili hokej. Predugo već nemamo rezultata da bi nas zabrinjavalo pitanje da li ćemo uzeti nekog Amerikanca u reprezentaciju ili ne."

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • wanksta19.03.2011. u 00:26
    evo bit cu licemjeran i reci da je njegov slucaj drukciji, da silva je u hrvatskoj od 15. godine do 23. kad je otisao u arsenal, dudu je i ozenio hrvaticu, a draperove pola godine u cedeviti i odmah u repku je smijurija, ipak mislim da je ovo najvise maslo cedevite da dobije prostor za 2 stranca... [više na forumu]
    wanksta
  • TATA_svih_očeva18.03.2011. u 23:13
    @coach K: Ljubičićje dobio državljanstvo jer je Hrvat, a ne zbog godina prebivanja ovdje!!!Priče da Ameri ginu za novu majku domovinu su istinite, ali samo dok ne unovče nastupe za reprezentaciju, promoviraju se i ne prodaju....Pitam se zar imamo tako malo dostojanstva, zašto se tako lako... [više na forumu]
    TATA_svih_očeva
  • Obrisan korisnik18.03.2011. u 21:11
    kojima je stalo do vecih ugovora zbog pravila o strancima....inace nemogu vijerovat da je sportnet spao na to da brise linkove za peticiju istomisljenika koji smatraju da netrebamo naturalizirat amere. pa to je u stilu radiceve kosarke.hr. link imate na nkf forumu
    Obrisan korisnik
  • Zvrx18.03.2011. u 21:01
    Kaj vrijedi što su Giriček i Vujčić "pravi" Hrvati kad im do reprezentacije Hrvatske niti najmanje nije stalo? Više ću cijenit Drapera ako će doći iz Amerike, ostaviti obitelj i ginuti čitavo ljeto, umjesto "ladit jaja" i "bit Amerikanac". Ljudi, dajte shvatite, djela, a ne ono što piše pod mjesto... [više na forumu]
    Zvrx
  • Obrisan korisnik18.03.2011. u 20:50
    Iznenadili bi se koliko tih Amera gine i prolije znoja za svoje nove repke. Pa ne nudi se državljanstvo bilo kome, već onima kojima je stvarno stalo. Ima stranaca koji više cijene i žele igrati u reprezentaciji nego domaći (npr Giriček, Vujčić). A sad u cijelom svijetu nakon određenog broja godina... [više na forumu]
    Obrisan korisnik