Nogomet

Toplak: "Zaigramo se pa izgubimo loptu"

Razgovarala:Ivana Strahija • četvrtak, 31.03.2011.
Toplak: "Zaigramo se pa izgubimo loptu"
Foto: Yasuyuki Nagatsuka

Varaždinci su u četiri proljetna kola upisali četiri boda, postigli šest pogodaka i primili pet. U odnosu na jesenski dio prvenstva zamjetno je poboljšanje napada, ali i problemi u obrani kojih ranije nije bilo. Trener Samir Toplak za Sportnet secira svoje Varaždince, najmlađu ekipu prvenstva, te naglašava da nogometno odrastanje ima svoju cijenu.

Pred golom Samir Toplak ima dva izbora: Sašu Drevena i Denisa Krkleca. Dok je Krklec branio u 20 prvenstvenih susreta ove sezone, Dreven je branio u Kupu te priliku dobio u prvenstvu tek kad je Krklec kiksao: "Imam dva mlada, kvalitetna golmana, no ni jedan od njih nam još nije donio prevagu, nije nas izvlačio. U nekim su utakmicama čak i loše reagirali, pa ne mogu biti zadovoljan. No, imam povjerenja u njih, ima vremena. Kad gledamo, u puno utakmica koje smo igrali upravo su protivnički golmani donijeli prevagu, pa tu očekujem napredak."

Najnezadovoljniji je Toplak obranom, koja je u četiri proljetna susreta dobila pet golova i još dosta njih u pripremnim utakmicama, a posebno trenera ljuti način primanja pogodaka: "Očekivao sam mnogo bolje s obzirom na sigurnost koju su pokazivali u Turskoj. Puno su kiksali braniči, puno su plivali, moraju bolje."

"Jedina svjetla točka u obrani je trenutno Kvesić. On se digao, počeo jako dobro igrati u konstanti i s njime smo dobili vrhunskog igrača", kaže Toplak, a na pitanje o Nikoli Tkalčiću, koji je nakon propuštanja prvog dijela sezone trebao biti svojim povratkom na teren najveće pojačanje Varaždina, odgovara: "On je i ranije imao sporiji put dolaska u formu, koju bi potom dugo držao. Ne može preko noći."

O standardnima u obrani, Dini Škvorcu i Adamu Sušcu, Toplak kaže: "Dino je bio najveća konstanta na jesen, a sad je počeo 'plivati', ne znam je li u pitanju psiha ili nešto drugo, ali je on dobar i pametan dečko i sigurno će se vratiti na taj nivo. Adam ima velike oscilacije, ali treba samopouzdanja." No, iako bi od te dvojice sigurno želio više, Toplak smatra da su oni još uvijek najbolji izbor: "Conjar možda može popuniti rupu, ali je pokazao neke slabosti, pa moramo biti oprezni."

Pozicija zadnjeg veznog više nije ista otkako je redove Varaždina napustio Josip Brezovec: "Sigurno nam mnogo nedostaje Breza, njegova čvrstina i odlučnost. On je bio vođa i fajter. No, Nikola Šafarić je ugodno iznenađenje, on se nametnuo, dok bi Roberto Punčec trebao biti mirniji, mislim da je postao nervozan zbog salijetanja raznih menadžera. Tu treba spomenuti Marija Brlečića, koji je igrač na kojeg se mora obratiti pažnja, a splet je nesretnih okolnosti za njega da su Punčec i Šafarić trenutno ispred njega. Napravio je veliki napredak."

Osim te trojke, Toplak je za poziciju zadnjeg veznog doveo i Srebrenka Posavca, koji se do sad nije naigrao: "On je na pripremama igrao toplo-hladno, nova mu je pozicija, traži ekstra rješenja i dosta gubi lopte. Polako je i on počeo hvatati ritam, a njegovo je iskustvo neprocjenjivo, pa ćemo ga sigurno koristiti."

U veznom redu Toplak je najčešće koristio Adnana Aganovića, Filipa Švorca i Dominika Glavinu, o kojima kaže: "To su individualno jaki i tehnički potkovani igrači, koji su nam dosta puta donosili prevagu, te zabili dosta golova. Filip grabi velikim koracima prema vrhunskoj karijeri, za Aganovića sam pretpostavljao da će biti veliko pojačanja, a Glavina je bogomdani talent."

O veznjacima s manjom minutažom kaže: "Žao mi je što Dejan Glavica mora biti na klupi nešto češće, jer ne mogu igrati s 12 igrača, ali on je siguran u sebe i marljivo radi. Andrej Vuk i Saša Hojski teško dolaze do minutaže, ali moraju biti strpljivi."

U vrhu napada izmjenjivali su se Davor Vugrinec i Feđa Dudić. Vuga je postigao samo dva gola u ovoj sezoni, a ni Feđa Dudić nije bio ništa bolji, a trener komentira: "Dudić je sigurno 30 posto bolji nego na jesen, ne dobiva veliku minutažu jer je Vugrinec ipak legenda kluba."

Interesiralo nas je koliko je naglasak na popravljanju napada imao utjecaj na slabiju prezentaciju obrane u usporedbi s igrom u jesen: "Nismo mi zanemarili igru u obrani, bio je to splet okolnosti. Važno je da obrana ne potone, mi igramo dobro i atraktivno, a obrana ponekad ostaje sama, pa se moraju igrači naučiti nositi s prostorom iza sebe i sa situacijama jedan na jedan."

S osmom pozicijom na tablici Varaždinci ispunjavaju svoj cilj ostanka u ligi, a mnogi treneri drugih klubova komplimentiraju Varaždin na igri: "Zbog toga ja mirno spavam. Igramo se nogometa, to je naš stil i od toga ne mislim o odustati. Ponekad zbog toga i izgubimo, većinu smo golova primili nakon što su se igrači zaigrali i izgubili loptu. Ali je to ekipa mlada i odrastanje ima svoju cijenu. To će se isplatiti kroz dvije godine ako ostanemo na okupu."

SuperSport HNL

1Dinamo 3258:24+3472
2Rijeka 3263:23+4071
3Hajduk 3246:21+2561
4Osijek 3255:41+1448
5Lokomotiva 3244:33+1147
6Varaždin 3235:42-736
7Gorica 3229:43-1435
8Istra 1961 3230:50-2034
9Slaven Belupo 3236:59-2330
10Rudeš 3214:74-607

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik31.03.2011. u 14:10
    kaj toplak ti misliš,da dečki možda ne igraju slabije i dekoncentrirani su na terenu jer nisu dobili plače za zadnjih 6 mjeseci,nemojte ljudi biti naivni da momčad daje 100%,a ima probleme preživljavanja u opčem pogledu
    Obrisan korisnik