Nogomet

Grnja: "U Hrvatskoj ne postoji kriterij uspjeha"

Razgovarala: Ivana Strahija • nedjelja, 17.07.2011.
Grnja: "U Hrvatskoj ne postoji kriterij uspjeha"
Foto: Ivana Strahija

Bivša reprezentacija U19, koja se na prošlogodišnjem Europskom prvenstvu plasirala u polufinale natjecanja, sprema se za U20 Svjetsko prvenstvo u Kolumbiji. Stanje u reprezentaciji je daleko od idealnog, a što je sve pošlo po krivu i što se uopće može očekivati od svjetske smotre ekskluzivno za Sportnet priča izbornik Ivica Grnja.

Umjesto u Sveti Martin na Muri, U20 reprezentativci za Svjetsko prvenstvo pripremaju se u Ludbregu. Izbornik Ivica Grnja nam je objasnio: "Nemamo se na što požaliti. Prošle godine smo ovdje igrali protiv Bjelorusije, a atmosfera koju je stvorila domaća publika, kao i velika želja domaćina da nam ugode bila je nezaboravna. Čim sam čuo informaciju da Sveti Martin na Muri nema odgovarajući teren, odmah smo se odlučili za Ludbreg. Nakon dva dana potvrđuju se moje pretpostavke, sve je za sad odlično."

Godina bez susreta

Grnju i njegove reprezentativce u Ludbregu smo na igralištu Podravine zatekli u velikom poslu, a po vrelom suncu momci su trčali krugove, žaljenja nije bilo: "Drugog dana izvršili smo provjeru i primijenili smo Cooperov test. Naime, godinu dana nismo imali prilike susresti se s reprezentativcima, a da se malo našalim, i supruge se zaželite nakon godine dana. Puno toga se događalo u tih godinu dana, nismo imali pravu informaciju koliko igraju ni kako treniraju, jesu li ozlijeđeni. Ovo je bio zadnji čas za okupljanje."

Druge momčadi koje će nastupiti na Svjetskom prvenstvu, za razliku od Hrvatske, imaju iza sebe godinu dana produktivnog rada i susreta, žali se Grnja: "Kad smo izveli reprezentativce konačno na teren, vidjeli smo da su zaboravili sve što smo radili pred odlazak na Europsko prvenstvo. Hoćemo li mi uspjeti i koliko ćemo uspjeti nadoknaditi u sedam dana, ne znam, ali mogu konstatirati da će biti problema što se uigranosti tiče."

Godinu dana mladi su Hrvati bili van žarišta javnosti, iako je inicijalno za njima vladao veliki interes. "Bio sam izuzetno ponosan na uspjeh u Francuskoj, a najviše jer smo stvorili zdravu sredinu. Eliminirali smo sve one koji su narušavali jedinstvo ekipe. Na Europskom prvenstvu smo postigli rezultat većinom jer smo bili homogena, čvrsta ekipa, a ne zbog pojedinaca. U takvom je kolektivu u svakoj utakmici netko drugi bljesnuo", prisjeća se Grnja.

Problemi s klubovima

Bez obzira na raniji uspjeh, kod ovog okupljanja problem do problema, na žalost tamo gdje ih ne bi trebalo biti: "Prilikom ovog popisa odmah smo naišli na probleme, dva najbolja mlada igrača Hrvatske trenutno, Vrsaljko i Vukušić, nisu bili u mogućnosti doći jer ih klubovi nisu pustili. Kad se tome pridoda da je vratar Delač bez treninga i ne igra, a i ozlijeđen je, Pamić još uvijek ne zna što i kako će, Ademi je igrao u posljednje vrijeme sve manje… To je bio problem u svim klubovima, jer su svi igrači koji su pozvani u reprezentaciju automatski bili praktički odvojeni od prvih ekipa. Treneri imaju alibi da žele uigravati ekipu koja će im igrati, a ja pitam, što ako im se netko drugi ozlijedi. To je lažno, jako mi je žao, mogao sam imati uigrane i spremne igrače."

U svojim se reakcijama na odbijanje Dinama i Hajduka da pošalje igrače u reprezentaciju Grnja činio vrlo blag. Interesiralo nas je, je li moguće da ga je to sve tako malo pogodilo? "Moram iskreno priznati da sam nemoćan i da su mi ruke vezane. Nalazim se u situaciji 'prihvati ili ostavi'. Na žalost kod nas ne postoji kriterij uspjeha, a to ne treba ni čuditi kad se zna da su me smijenili nakon najvećeg uspjeha kojeg je ikad postigla jedna mlađa hrvatska reprezentacija. Treće mjesto u Europi, izboreno Svjetsko prvenstvo, a meni kažu, nisi više izbornik, dovodimo novoga. To može samo u Hrvatkoj", komentirao je Grnja odmah svoju smjenu.

Na tu je smjenu dosta ogorčen: "11 godina vodim U19 reprezentaciju bez lipe dodatka na plaću, to mi je samo dodano u zadatak nakon što sam pet godina bio područni instruktor za Slavoniju. 11 smo godina bili pri vrhu Europe s kategorijama U17 i U19, na osnovu toga HNS dobiva sredstva za rad s mlađim kategorijama, ali nikoga ne interesira taj uspjeh. Također, nije bilo prilike za napredak, prema U21 ili A reprezentaciji, kod nas je bilo 'ako ne želiš, ne moraš'."

Interesiralo nas je također, postoji li institucija kojoj bi se mogle prijaviti odgovorne osobe u klubovima jer nisu pustile reprezentativce na pripreme za Svjetsko prvenstvo? "Ima, a tako kaže i pravilnik. Klubovi moraju poštovati UEFA i FIFA termine. Ja sam kod naše disciplinske komisije saznao da pravilnik propisuje da se igrač koji se ne odazove automatski suspendira i nema pravo nastupiti do kraja procese. A onaj koji nagovara igrača da se ne odazove automatski se suspendira na tri do šest mjeseci i ne može obavljati nikakve funkcije u nogometu. E sad, tijekom ovih 11 godina, to je bilo toliko situacija da smo se mogli zavaditi sa svim klubovima u Hrvatskoj."

(Pre)malo vremena

Skrenuli smo razgovor ponovno na nogometnije teme, te priupitali o trenutnoj spremi reprezentativaca: "Treba ponovno stvoriti to jedinstvo. No, veseli me da većina igrača zadovoljava kriterije koji se traže u fizičkom smislu, i sad trebamo u najkraćem mogućem vremenu to pretočiti u nogomet. Neću međutim lagati, treba tri do šest mjeseci da se postigne dobra uigranost, pa je jasno da smo mi u velikom cajtnotu."

Što se sastava tiče, opet je bilo pritisaka, kaže Grnja: "Vodio sam se uspjehom na EP, smatrao sam da oni koji su to izborili, ne samo u Francuskoj nego i u kvalifikacijama, zaslužuju odlazak u Kolumbiju. Bilo je mnogo pritisaka da se ubace novi igrači, koji nisu do tad ni minute odigrali. Ne bi bilo problema kad bih ja imao garanciju da će mi oni rješavati utakmice u Kolumbiji ili da su tipa i kvalitete Messija. No, tko će mi to garantirati? Trebao bih izbaciti one koji su to krvavo izborili i reći sad Ademiju, Pamiću, Ozobiću, Tičinoviću da ih više ne trebam? Ne dolazi u obzir."

Popis onih koji su u Ludbregu zbog svega ranije navedenog unekoliko odstupa od idealnog, a svoje je opcije, po linijama, opisao: "Ključni će nam biti vratari, nalazimo se u situaciji da nam je Delača ozlijeđen i doći će tak za dan-dva, Picak je tu kao vratar koji u Lokomotivi ne brani, te Paradžiković, koji brani, ali u juniorima Cibalije. Doveli smo zato hitno vratara Rijeke Slugu, koji je dvije i pol godine mlađi. U zadnjoj liniji umjesto Vrsaljka sad imamo Horvata, koji je sudjelovao u brojnim utakmicama, dva stopera su Kelić i Glumac i zatim Rugašević. Na korektorskim pozicijama imamo u sredini Andrijašević, desno Ademi, lijevo Pamić. Ispred njih, na polušpicama, imamo desno Ozobića i lijevo Tičinovića, a sad umjesto Vukušića imamo Lendrića. Na klupi će čekati Blažević, Mlinar, Punčec, Lešković, Zulim, Maglica i Kramarić."

Moćni protivnici

Od protivnika Hrvatima u Kolumbiji najteži će biti Nigerija, čije redove popunjavaju igrači koji su u uzrastu U17 pred dvije godine bili u finalu Svjetskog prvenstva: "Apsolutno, oni su nositelji grupe. No, mi smo napravili, samim odlaskom, napravili čudo, a prolaskom grupe bismo napravili dodatno čudo. A kad bismo otišli i dalje od toga, možda bi se netko sjetio da nas pozove na nekakvu večeru."

Grupa D

31.07. 18 sati (HR 01.08. 1 sat)
Hrvatska – Saudijska Arabija

03.08. 20 sati (HR 04.08. 3 sata)
Hrvatska – Nigerija

06.08. 20 sati (HR 07.08. 3 sata)
Hrvatska - Gvatemala

O ostalim ekipama, posebno Saudijskoj Arabiji, kaže: "Saudijci su u svoju reprezentaciju uložili nepojmljivo mnogo. Imaju za U20 reprezentaciju dva vrhunska trenera iz Brazila, a cijeli stručni stožer ima 20 članova. Bili su na pripremama u Austriji 21 dan, a šest mjeseci prije toga su provodili po deset dana u kampu i dovodili si ekipe iz cijelog svijeta. Plaćali su im avion, dnevnice i boravak, samo da igraju. Sa Slovačkom su igrali i dobili 2:0, a u Austriji, što sam i gledao, igrali su protiv makedonske starije reprezentacije 1:1. Pozvali su i Latviju, također starije godište, i igrali 1:1."

Netko će kazati, Saudijci imaju novca, no Grnja komentira: "To možda i jeste istina, no važnije je da je njima stalo. Kod nas, kao da se svaki dan igra Svjetsko prvenstvo. Očekivao sam puno više od ovih sedam dana."

A o Gvatemali kaže: "Gvatemala je ušla u polufinale u prvenstvu Amerike. Pripremaju se već preko 20 dana, a imaju veliku prednost toga što im ne treba aklimatizacija. Mi ćemo letjeti 11 i pol sati, s busom prije i kasnije, noge će se odrveniti, a nastupat ćemo na nadmorskoj visini 1500 metara s velikom vremenskom razlikom, bit će jako teško prilagoditi se. Nadam se da ćemo se uspjeti oporaviti do 31. i prve utakmice", zaključuje izbornik.

Liga nacija 2024, Liga A, skupina 1

1Portugal 24:2+26
2Poljska 23:303
3Hrvatska 22:203
4Škotska 23:5-20

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Liga nacija 2024, Liga A, skupina 1

1Portugal 24:2+26
2Poljska 23:303
3Hrvatska 22:203
4Škotska 23:5-20

Izdvojeno

  • Zvjezdana noć nad poljudskim nebom

    Piše: Petar Jenjić

    Zvjezdana noć nad poljudskim nebom

    Hajduk je prvu četvrtinu sezone SuperSport HNL-a zaključio na prvom mjestu, a važnu ulogu u tome imali su i igrači ponikli iz Akademije...

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik17.07.2011. u 21:11
    Joj već je počeo izgovore vadit, svaka čast na rezultatima ali nitko ne voli plačljivke
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik17.07.2011. u 20:57
    necu se misat
    Obrisan korisnik
  • hanson17.07.2011. u 16:41
    u svakoj mormalnoj državi bi ovakvo maćehinsko ponašanje prema jednoj nogometnoj selekciji značio i trenutačni odlazak kompletne garniture na čelu nogometnog saveza. mislim da ovo ne postoji nigdje u svijetu da neko namjerno i sustavno uništava talente. Sjetimo se da je reprezentacija jugoslavije u... [više na forumu]
    hanson
  • Tonco17.07.2011. u 16:30
    ajmo momci,vjerujem da mozemo do naslova !!
    Tonco