Nogomet

Kelava: "Rijetki preživljavaju na golu Dinama"

Razgovarao:Borna Rupnik • subota, 23.07.2011.
Kelava: "Rijetki preživljavaju na golu Dinama"
Foto: Davor Sajko

Dinamov čuvar mreže Ivan Kelava odradio je sjajnu sezonu 2010./2011. Svojim je obranama sačuvao suigračima nemali broj bodova, oborio je rekord Dragana Stojkića bez primljenog gola, a priznanje je dobio i u vidu Sportnetove nagrade za najkorisnijeg igrača prvenstva...

Kako to da je vratar postao najkorisniji igrač lige?

"Zasluženi su kriteriji Sportnetovog izbora i sustav bodovanja, ali i pružanje mojih dobrih partija. Istina, čak sam se i ja malo šokirao kada sam vidio rezultate i svoju bodovnu prednost na Sportnetovoj stranici, ali presretan sam što sam dobio nagradu. To je još jedna potvrda mojim djelima na terenu, a to je najbitnije".

Kolike zasluge za velike vratarske dosege i dugotrajna čuvanja prazne mreže imaju vaši suigrači?

"Velike zasluge imala je i obrana ispred mene. Mi smo kolektiv, nisam samo ja zaslužio nagradu, ona pripada cijeloj ekipi bez obzira što sam je primio ja kao pojedinac. Da nije bilo svih mojih suigrača, počevši s napadačima, preko veznih igrača do braniča i mene, ne bi bilo ove nagrade".

Je li vratarima, pogotovo onima u Dinamu, lakše kada imaju malo posla na utakmici ili kada imaju nešto za raditi tijekom cijele utakmice?

Lončarić

"U odličnom sam odnosu s Filipom Lončarićem. Na treninzima smo si konkurencija, ali izvan terena smo prijatelji. Jedan drugom smo najveća potpora, dao sam mu podršku i kada mu je išlo dobro i kada se ozlijedio. Pomagao sam mu koliko mogu, a on isto čini za mene. Nema ni trunke zle krvi, samo se međusobno tjeramo da dajemo još više od sebe".

"Dinamo ima strahovit problem za golmane, njima je jako teško pa rijetki preživljavaju. Imamo za obraniti dvije lopte na utakmici, a to obično bude u prvoj i zadnjoj minuti pa moramo spašavati kako znamo. Ne smijemo si dozvoliti luksuz primanja pogotka i ja se trudim taj posao napraviti što bolje i nadam se da mi uspijeva".

"Naviknuo sam se na to kroz mlađe kategorije, gotovo smo uvijek bili dominantni i rijetko u podređenom položaju. U Lokomotivi sam ipak iskusio i drugu stranu, tako da ne radim neku veliku razliku između tih situacija".

Što biste istaknuli kao svoje najveće vratarske vrline i mane? Često se naglašava problem ispucavanja lopte.

"O vrlinama ne bih, ne želim hvaliti sam sebe, tu su stručnjaci da govore o tome. Što se tiče te mane, ispucavanja, to je mehanička stvar koja se može ispraviti. Radim na tome, jednostavno se ponekad dogodi pogreška. Dogodi se i Van der Saru, a u mom slučaju se 'zapelo' za to i neprestano se stavlja pod povećalo. Svi u klubu, uključujući trenera Jurčića, znaju da vježbam i sve će doći na svoje mjesto".

U kontekstu potencijalnih rezultata u Europi, kakav je ovosezonski Dinamo u odnosu na onaj od prije godine dana?

"Prošle smo jeseni do zadnjeg kola bili u igri za europsko proljeće. Da smo imali ovakav teren protiv PAOK-a vjerojatno bismo i prezimili, iako su nas Grci dva puta pobijedili 1:0. Oni su natjecateljski bili možda malo iskusniji, znali su kako igrati i što žele ostvariti. Mislim da smo bolja momčad od njih, ali nismo ih uspjeli proći".

KRSTANOVIĆ

"Znam da Krstanović ne promašuje jedanaesterce, ali meni na treningu još nije pucao. Odlično ih izvodi i bio sam siguran protiv Neftčija da će pogoditi s bijele točke, pogotovo kada je napravio onaj zadnji korak prije udarca".

"Ove sezone smo na dobrom putu. Imamo svoj san o ulasku u Ligu prvaka, ali ne želimo tamo doći samo kao statisti pa da nas svi gaze. Prošli smo dvije prve, najbitnije utakmice - da smo ispali oprostili bismo se od Europe - i prvi cilj je ostvaren, ostale su nam još četiri utakmice do tog cilja".

Može li eventualni novi nastup u skupinama Europske lige zadovoljiti ambicije ovosezonskog Dinama?

"Najvažnije je sada proći Helsinki jer smo tako izravno u Europskoj ligi i to bi bila dobra stvar za Dinamo. A što nam donese zadnje pretkolo kvalifikacija Lige prvaka - donese. Mi ćemo težiti prolasku u Ligu prvaka, a da li bi ispadanje na posljednjoj prepreci bio neuspjeh ovisi i o protivniku na kojeg naiđemo. No, vjerujem da smo ravnopravni sa svima, ako ne i bolji, tako da imamo dobre šanse".

Kada će uslijediti poziv izbornika Slavena Bilića u hrvatsku reprezentaciju, kojeg mnogi zagovaraju?

"Ne opterećujem se mnogo time. Radim svoj posao maksimalno pošteno, pošten sam prema sebi i svojim kolegama. Želim nastaviti pružati što bolje partije na terenu, pa će poziv doći kada izbornik odluči. Siguran sam da će stići".

Kakva je vratarska situacija u reprezentaciji? Primjerice, jedan od konkurenata za vratarsko mjesto, Stipe Pletikosa, teško se uspijeva nametnuti kao prvotimac u svojim klubovima.

"Pletikosu sam imao prilike upoznati, on je odličan i kao vratar i kao osoba. Ali svi su vratari u hrvatskoj reprezentaciji dobri, nemamo se oko čega brinuti po tom pitanju".

MESSI VS. RANGERSI

"Radije bih obranio jedanaesterac Lionelu Messiju u Ligi prvaka, ali uz dobar rezultat Dinama u tom susretu, nego branio jednu utakmicu za New York Rangerse. Nogomet je moj sport".

Kako komentirate igru i rezultate Hrvatske u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo 2012. godine?

"Mislim da je Hrvatska na pravom putu za osvajanje prvog mjesta u skupini i plasman na europsku smotru. Igramo još u gostima s Maltom, kod kuće s Latvijom i Izraelom te imamo Grčku u gostima i smatram da bismo to trebali riješiti u svoju korist. Što se kritika na igru tiče, treba reći da se na kraju piše samo rezultat. Nitko neće poslije kvalifikacija pitati za dojam, brojat će se samo tko je upisao bodove. Rezultat je iznad svega".

Tko su vam vratarski uzori?

"Pratio sam Gianluigija Buffona kada je počinjao svoju vrhunsku karijeru u Parmi. Danas ima više sjajnih golmana, tu je naprimjer i odlični Francuz Hugo Lloris, ali uzor mi je i jedan vratar iz hokeja na ledu - Henrik Lundqvist iz New York Rangersa. Imali smo sličan vratarski put".

Poznata je vaša ljubav prema hokeju. Pratite li pripreme zagrebačkog Medveščaka za novu sezonu?

"Svakako. Mislim da uprava kluba dovodi odlična pojačanja i stvarno imam samo pohvale na njihov rad. Godišnju ulaznicu već imam i svratit ću na utakmicu Medvjeda kada god mi obveze to dopuste, premda vjerojatno neću imati mnogo vremena. A nisu mi strani ni odlasci na gostovanja Medveščaka".

Uz Medveščak se veže priča o prekrasnoj atmosferi na utakmicama. Kako gledate na situaciju s podrškom s tribina za nogometaše Dinama?

"Protiv Neftčija je bilo nevjerojatno istrčati pred puni stadion. Već je na zagrijavanju bilo desetak tisuća ljudi, sve su nas prošli trnci. Neusporedivo je zaigrati pred toliko publike u odnosu na prazne stadione. Ne očekujem da sada mora dolaziti 30 ili 35 tisuća ljudi na svaku utakmicu Dinama, ali neka ih dođe polovica od tog broja i bit će super".

SuperSport HNL

1Hajduk 916:5+1121
2Rijeka 915:1+1419
3Dinamo 920:9+1119
4Varaždin 96:5+112
5Šibenik 96:13-711
6Istra 1961 96:15-911
7Osijek 99:12-310
8Gorica 99:15-68
9Lokomotiva 98:15-78
10Slaven Belupo 98:13-55

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

SuperSport HNL

1Hajduk 916:5+1121
2Rijeka 915:1+1419
3Dinamo 920:9+1119
4Varaždin 96:5+112
5Šibenik 96:13-711
6Istra 1961 96:15-911
7Osijek 99:12-310
8Gorica 99:15-68
9Lokomotiva 98:15-78
10Slaven Belupo 98:13-55

Izdvojeno

  • Zvjezdana noć nad poljudskim nebom

    Piše: Petar Jenjić

    Zvjezdana noć nad poljudskim nebom

    Hajduk je prvu četvrtinu sezone SuperSport HNL-a zaključio na prvom mjestu, a važnu ulogu u tome imali su i igrači ponikli iz Akademije...

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik27.07.2011. u 23:31
    Danas je Kelava pokazao da nije rješenje za Dinamo
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik26.07.2011. u 09:07
    Pletikosa je u karijeri branio ozbiljno u Hajduku i pola sezone u Shaktjaru, ostalo je sjedio i gledao tekme - pa vise je Simic odigrao za Milan nego je ovaj utakmica branio... Isto sa svoje 32 godine nezna otic 2 m od linije jer je vezan nekim lancem za stativu... Runje ima godine, ali jos bitnije... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik23.07.2011. u 16:48
    treba mu dati priliku pod hitno....na mladima svijet ostaje
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik23.07.2011. u 16:48
    treba mu dati priliku pod hitno....na mladima svijet ostaje
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik23.07.2011. u 16:08
    on je dobar, al po meni blazevic je bolji u hnl-u
    Obrisan korisnik