Intervju

Gyorgy Zsigmond: "Volio bih ostati u Metkoviću"

Mateo Perković • petak, 16.03.2001.

Nakon što smo prije nekoliko dana na našim stranicama ugostili Makedonca Kiru Lazarova, najboljeg stranca Zagreba, danas pred mikrofon Sport Neta staje Gyorgy Zsigmond, mađarsko pojačanje vodeće momčadi našeg prvenstva i polufinalista Kupa EHF-a Metković Jamba. Metkovska četrnaestica, pivot visok 190 cm, težak 98 kg, miljenik metkovske pubile, jedan od najjačih, najsnalažljivijih i najboljih kružnih napadača europskog rukometa. "Jocker s klupe" Ivice Obrvana, igrač odličnih predispozicija, kojeg je metkovska publika zavoljela već nakon prvog istrčavanja na parket. Naš metkovski suradnik porazgovarao je sa "Žigom" o planovima, ambicijama i budućnosti mađarskog internacionalca...

Igrate u Metkoviću, u jednom od najjačih klubova domaće lige, te europskih kupova. Kakva je razlika između "velikog" Fotexa i "maloga" Metkovića?
"Ne bih svoj klub nazvao malimm, jer smatram da ovaj klub može još dosta napraviti u svojoj budućnosti. Postoji velika razlika Fotexa i Metkovića, no nisam baš siguran da je Fotex jači i bolji od Metkovića."

Kako ste došli u Metković? Je li sve već bilo dogovoreno o prelasku iz velikog europskog kluba u malu sredinu, u dolini Neretve ili ste se tek tako odlučili za promjenu u svojoj karijeri?
"Ja sam odrastao uz Fotex i mađarski rukomet, no vidio sam da mi treba novi motiv i nova prilika u karijeri. Da, došao sam u malu sredinu, u mali grad, no ovdje sam se odlično snašao i odmah sprijateljio sa suigračima."

Odmah, u prvih nekoliko nastupa, su vas zavoljeli navijači i cijeli Metković.
"Da, valjda je to došlo samo od sebe, ali sam se dosta trudio da se svidim gradu za koji igram i navijačima koji su bili uz nas kada nam je to bilo najpotrebnije. Prvih nekoliko nastupa sam odigrao maskimalno kako bi dokazao da sam dobar, kako bi se pokazao pred trenerom. Uvijek se trudim igrati najbolje što mogu, makar i ne briljirao baš svaki put."

Poznato nam je skandiranje "ria, ria Hungarya"...
"Ni ja se baš nisam nadao da ću tako brzo postati miljenik navijača, no vidim da smo zajedno odlično uklopili. Svaka im čast, a posebno im hvala za atmosferu u prošlogodišnjem finalu Kupa EHF. Bili su odlični."

Najpoznatiji ste po odličnim blokovima, kojima dajete mogućnost vanjskim igračima za što bolji prolaz ili udarac na vrata.
"Da, pokušavam što bolje graditi prostor i što više dati prostora pucačima."

Kada primite loptu na liniji, znamo da je to pogodak ili sedmerac. Kako uspijevate biti tako okretni i čvrsti u svim situacijama?
"Ha... jednostavno pokušavam što bolje prevariti obranu, okrenuti igrača koji me čuva i onda što preciznije opaliti po golu. Ide mi od ruke."

Ipak, ne igrate u prvom sastavu?
"Za to ne marim. Smatram da imam solidnu minutažu, te se i ja i Bjeliš možemo dokazati. On je mlad i veoma perspektivan igrač, te je izdržljiviji od mene. Možda je to razlog što on počinje u igri."

Koliko planirate ostati u Metkoviću?
"Još ništa nije dogovoreno s predsjednikom Stipom Gabrićem. Volio bih još igrati za Metković. No, imam dvoje male djece, pa ne znam koliko će to biti moguće jer tu je škola, jezik..."

Još bismo Vas zamolili da nam kažete što mislite o "novoj" hrvatskoj reprezentaciji. Što mislite o nastupu u Francuskoj?
"Dobro poznajem Hrvate. Dosta sam igrao protiv njih i znam njihov stil igre koji su nekada igrali. No, sada je nešto drugo. Dosta je mladih igrača u vašoj reprezentaciji, ali i dosta zvijezda koje ste zaboravili. Veoma me impresionira stav prema Smajlagiću. Mislim da on još ima snage zaigrati i za reprezentaciju. Mladi Zrnić je dosta dobar, no treba mu još dosta iskustva. Jović i Kljaić su odlični tandem, no mislim da bi i naš Bjeliš trebao dobiti priliku kod izbornika. Čuo sam i za Sulića, koji je igrao i u Metkoviću, prije mene. Ova bi "nova" ekipa trebala zaigrati neku bržu varijantu sa više žestine i složnosti. Mislim da bi sa dobrim radom ova reprezentacija mogla doći i do samoga vrha. Mislim da Francuska nije bila dobitna kombinacija jer takvu novu ekipu treba dobro uigrati. Za par godina mogli biste imati najjaču ekipu Europe. Imate mlade i perspektivne igrače."

Bez obzira na sve, od cijele ekipe Sport Neta želimo Vam uspješnu sezonu i što više pogodaka u mreži protivnika!
"Hvala vam lijepa, pozdrav vašim čitateljima i nadam se da ćemo još imati prilike za razgovor."

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

RukometIntervju
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!