Nogomet

Lončarević: "Ne možemo raditi ozbiljan posao"

Razgovarala:Ivana Strahija • nedjelja, 20.11.2011.
Lončarević: "Ne možemo raditi ozbiljan posao"
Foto: Kristijan Komarica

U razgovoru za Sportnet, po odigranoj utakmici Varaždina i Intera, zaprešićki strateg je 'olakšao dušu' i na vidjelo iznio neka svoja promišljanja o stanju u hrvatskom nogometu. Nije mu naime jasno za koga se uopće igra takav nogomet.

Nije bio Ilija Lončarević dobro raspoložen nakon utakmice u Varaždinu, no nije ga toliko mučio poraz koliko je njegovo nezadovoljstvo duljeg i dubljeg uzroka: "Već se dosta dugo tako osjećam. Samo je jedna istina našeg posla, a to je da ozbiljan posao treneri u Hrvatskoj ne mogu raditi."

Ipak, prošle je sezone Lončarević s Interom bio hit, dok ove sezone ima dosta oscilacija, o čemu kaže: "Kamo god dođem, dovedem momčad u vrh, no poslije toga nužno slijedi pad, jer su igrači premladi, preneiskusni i prenezreli. Posljedica toga jest ovo što imamo u Interu sada, rezultate koji nisu adekvatni onim igrama koje mi pokazujemo."

Njegov Inter nema doduše financijskih problema u kojima grcaju drugi klubovi, ali: "U Interu u principu nema problema oko plaća, prema problemima pola klubova ostatka lige naš je zaostatak od pola mjeseca ništavan. No, mi nemamo pola terena za trening, nemamo mjesta za Školu, za prvu momčad, a to su najosnovniji uvjeti i bez toga se ne može raditi", kaže Lončarević.

Cijela situacija u hrvatskom nogometu je sasvim suprotna od onog što bi trebalo biti normalno, smatra Lončarević: "Hrvatska nogometna liga trebala bi biti ozbiljan posao, no trenerski je posao u Hrvatskoj okrenut naglavačke, mi ne radimo kako bismo imali što bolje momčadi, nego tobože stvaramo mlade igrače, a ja da budem iskren ne znam za koga. Za druge klubove i za menadžere?"

Odlazak?

Nakon utakmice s Varaždinom Ilija Lončarević je bio toliko loše raspoložen da je počeo pričati i o odlasku, no kasnije je za Sportnet pojasnio: "Nisam mislio reći da imam namjeru otići sada. Cijeli život radim skoro isti posao, od mladih igrača stvaram prave igrače i ljude. Pomalo sam već zasićen. No, stavite na stranu mene i moj osobni problem, stavite na stranu Inter, ostaje činjenica da Prva liga ne može biti poligon za mlade igrače."

Međutim, hrvatski su klubovi prisiljeni uzimati igrače iz vlastitih omladinskih pogona, jer jednostavno nemaju kako drukčije doći do igrača: "Stvaranje mladih igrača jeste i bit će uvijek imperativ, zbog slabe kupovne moći hrvatskih klubova, ali ne možemo to raditi na ovakav način. Nema najosnovnijih uvjeta za stvaranje igrača, nema kampova, nema terena, nema mjesečnih plaća. To na stranu, Prva liga ne može biti poligon za stvaranje igrača. Mogu se dakako priključiti oni najkvalitetniji, najtalentiraniji, ali ne može biti za hrpu igrača koji još nisu odrasli."

Mladi igrači i u principu loš nogomet, glavni su krivci za slabu posjećenost hrvatskih stadiona, rezonira Lončarević: "Mi moramo raditi na tome da imamo što bolje momčadi i time privući ljude na stadione. Ako netko želi ići gledati juniore, otići će na njihovu utakmicu. No, mi ih prisiljavamo da gledaju djecu, a to je teško. Gledatelja imamo sve manje a meni je sasvim jasno zašto, ljudi žele gledati ozbiljne seniorske momčadi i dobar nogomet."

Postoji li način da se sve to popravi? "Prvo, Liga 16 je zločin prema nogometu, to je katastrofa, nema veze s pravom pameću, posebno je strašno objašnjenje od prije par godina, da takva liga mora biti poligon za stvaranje mladih igrača. To je nakaradno gledanje na trenerski posao, okrenuta je naglavačke teza o Prvoj ligi. Treba se konačno riješiti moćnika u hrvatskom nogometu, koji drmaju ligom, uvjetima, logistikom, svim stvarima koje nemaju veze s nogometom ni normalnim poslom", razmišlja Lončarević.

Kao zaključak eminentni trenerski stručnjak iznosi: "Tek kad stvari postavimo na prava mjesta, kad budemo imali Prvu ligu s deset klubova i Drugu ligu s deset klubova, bit će dobro. Pa ako to ne budu mogli Inter ili Varaždin, dobro, značit će to da ta regija nema interesa za nogomet. Jer, tko bi to trebao željeti? Ne razumijem."

SuperSport HNL

1Dinamo 3360:25+3575
2Rijeka 3364:25+3971
3Hajduk 3346:22+2461
4Osijek 3358:42+1651
5Lokomotiva 3345:36+947
6Varaždin 3336:42-639
7Istra 1961 3333:51-1837
8Gorica 3330:47-1735
9Slaven Belupo 3340:60-2033
10Rudeš 3315:77-627

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • svidov0020.11.2011. u 22:23
    ne radi se o dinamu i hajduku nego o pokvarenosti cijelog sustava...a sama liga 16..nastala kao "oporba" mamiću i markoviću dok je štimac bio predsjednik udruge...
    svidov00
  • Obrisan korisnik20.11.2011. u 21:08
    @sraka "Neke utakmcie koje sam gledao u HNL-u nisam trebao platiti nego su meni trebali platiti kaj ih gledam." to možeš reći za bilo koju ligu na svijtu (zamisli škotsku, belgijsku i sl. (pa i englesku sjećam se jednog prijenosa na RTLu tottanham wigan) ali opet su puni stadioni. pitanje je odnosa... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • sraka20.11.2011. u 20:45
    Svatko normalan i tko može zbrojiti 2+2 je bio protiv širenja lige. Onda kada je u tu ligu upalo dosta klubova koji gravitiraju Zagrebu postala je tramvaj liga. Tu istu ligu Dinamo nije htio. Nije sada stvar tko je čiji navijač već čisti interes hrvatskog nogometa. Hajduk, kao jedna od institucija... [više na forumu]
    sraka
  • Obrisan korisnik20.11.2011. u 19:44
    Ilija kaze: "Treba se konačno riješiti moćnika u hrvatskom nogometu, koji drmaju ligom..." u potpunosti se slazem. Ilija pazi da te ovo nebi kostalo!
    Obrisan korisnik
  • Ronaldo920.11.2011. u 19:22
    Španjolci vec dvije godine razmatraju smanjenje lige, a mi smo ju povecali hhh, komedija, toga samo kod nas može biti
    Ronaldo9