Intervju

Tudor: "Sazrio sam, no maksimum tek trebam doseći"

Ivana Tomičić • srijeda, 21.03.2001.


Igor Tudor (dp)

Trener Juventusa Carlo Ancelotti ne može ni zamisliti sastav svoje momčadi bez Igora Tudora, reprezentativca "vatrenih". Premda igra u obrani "stare dame", popularni Tušo tri se puta ove sezone upisao u listu strijelaca svoje momčadi, time da su zgodici koje je postigao, pogotovo onaj protiv Reggine, bili odlučujući. Čini se da je Igor Tudor stekao potrebnu sigurnost koja doprinosi igri obrane Juventusa, a onako visok, jak i čvrst predstavlja nesavladivu zapreku za protivnički napad. Njegovi izleti u vrijeme prekida igre predstavljaju golemu opasnost za protivnička vrata tako da smo često svjedoci da se igra protivničke obrane za vrijeme izvođenja udaraca iz kuta bazira na tome kako zaustaviti Tudora u njegovom visokom skoku. Tušo je danas "na streljani" kod naše vrijedne novinarke, a naravno, čest je posjetitelj i naših stranica...

Unatoč dobrim igrama ove sezone, posljednja utakmica sa Laziom u kojoj je Juventus uvjerljivo poražen nije bila sretan dan za Tudora kao ni za cijelu momčad Juventusa. No, to je nogomet gdje se jednako često gubi i dobiva, a u najjačoj ligi na svijetu mogući su svi rezultati pa i ovaj nedjeljni.


"Juventus ima 22-23 igrača, a igrati mogu samo jedanaestorica" (Snimio: Dražen Patarčić)

Nije Vam dugo trebalo da se nametnete kao standardni igrač Juventusove obrane, premda Vam se još uvijek dešava da ponekad utakmicu prosjedite na klupi. Da li su Iuliano, Montero i Ferera takva konkurencija koja pred svaku utakmicu predstavlja neizvjesnost igranja u momčadi?
"Sigurno je da su to sve vrhunski igrači. Problem je u tome što smo ove godine rano ispali iz Europe, tako da igramo samo u domaćem prvenstvu. Juventus ima 22-23 igrača, a može nas igrati samo jedanaestorica. Svatko od nas može biti među prvih jedanaest, ali isto tako može biti i na klupi."

U početku Vaše talijanske karijere, tamošnji novinari su Vam često predbacivali nonšalantnost koja se znala pretvoriti u pogrešku pri oduzimanju i predaji lopte, no u posljednje vrijeme čini se da su i najveći kritičari Vaše igre zadovoljni. Što je tomu razlog, odnosno na čemu ste najviše radili da otklonite uočene nedostatke?
"Nisam radio ništa posebno. Mislim da je sasvim normalno da nakon dolaska u talijansku ligu svaki mladi igrač mora proći period adaptacije. Mislim da sam sazrio u odnosu na svoju igru pri dolasku u Italiju i vjerujem da ću sa svojih 24-25 godina doseći svoj maksimum."

Nedjeljni poraz protiv Lazija neugodno je visok te znatno umanjuje izglede Vaše momčadi da se ravnopravno bori sa Romom za osvajanje "scudetta". Vjerujete li da se bez obzira na sedam bodova prednosti Roma može stići i prestići u preostalih deset kola?
"Sve je moguće. To je pokazalo lanjsko prvenstvo kada smo izgubili, a imali smo devet podova prednosti. Ima još dosta igre i sve je moguće. Oni moraju doći u Torino i igrati još dosta utakmica na kojima bi mogli izgubiti bodove. Smatram da će situacija biti otvorena do samog kraja."


"Vjerujem da ćemo dobiti i Belgiju kod kuće i Škotsku u gostima" (Snimio: Dražen Patarčić)

Još dok ste nastupali za Hajduk primijećena je Vaša sklonost da se iz obrane vrlo lako i brzo priključite napadu gdje, zbog Vaše visine i skočnosti, često predstavljate neposrednu opasnost za gol protivnika. Jeste li ikad razmišljali kako bi to izgledalo da i inače igrate u napadu ili smatrate da je lakše napadati iz drugog plana, odnosno ulaziti u napad iz faze obrane?
"Ne bi bilo dobro da igram u napadu jer nemam taj napadački kvalitet. Korneri i prekidi su moji, tu pokušavam nešto napraviti, iskoristiti, ali nikad nisam razmišljao o karijeri napadača."

Smjenom generacija "vatrenih", a posebno igrača obrane, otvorila se mogućnost mladim snagama, prije svega Vama, Bišćanu i Vranješu da se izborite za mjesto u standardnoj jedanaestorici. Čini se pri tom, a posebno nakon utakmica s B-reprezentacijom Rumunjske u Puli kao i s najboljom ekipom Austrije u Rijeci, da ste Vi osigurali mjesto u najboljoj momčadi. Smatrate li da ste postali standardni igrač vatrenih i tko Vam je najveća konkurencija na mjestu na kojem igrate?
"Ovo pitanje bih najradije preskočio. Mislim da je trener tu da odluči tko je standardan. Svaki od nas bi volio igrati, ali ima mjesta samo za jedanaestoricu. Dakle odluka je izbornikova."

Poznavajući Vaš način igre u fazi napada za vrijeme prekida, možemo li očekivati da ćete u subotnjem srazu s Latvijom atakirati na protivnički gol i postići prvi zgoditak za A-reprezentaciju?
"Ne možemo! (smjeh) Šalim se naravno. Svakako ću nastojati nešto učiniti u prekidima. Na gol se igra i sigurno je da će svi hrvatski reprezentativci pokušati ostvariti što bolji rezultat. Iako je meni, kao obrambenom igraču važnije sačuvati naš gol nego ugroziti protivnikov."


"Volim izlete u napad, no moj primarni zadatak je obraniti vlastiti gol"

Inače, što očekujete od subotnje utakmice u pogledu rezultata, te da li ste u mislima već uknjižili ta tri boda?
"Nismo, naravno. Mislim da je to najveći problem ako uđeš u utakmicu, a u mislima si već pobijedio. Činjenica je da smo mi favoriti, da igramo kod kuće, da imamo veći kvalitet, ali današnji nogomet ne dozvoljava podcjenjivanje."

Bez obzira što je Latvija izgubila obje utakmice na svom terenu od reprezentacija Škotske i Belgije mnogi smatraju da su utakmice sa Latvijom za našu reprezentaciju, a posebno ona uzvratna, presudne za plasman na SP 2002. Smatrate li da smo sigurni u pobjedu na obje utakmice, bez obzira što postoji mogućnost podcjenjivanja protivnika?
"Činjenica je da danas svaka ekipa može iznenaditi ukoliko u utakmicu ne uđemo 100 posto. Dakle smatram da u utakmicu moramo ući ozbiljno i tretirati je jednako kao i svaku drugu."

Nakon utakmice s Latvijom, koja će utakmica po Vama biti teža; ona sa Škotskom u Glasgowu ili protiv Belgije u Zagrebu?
"Sigurno je da je kod kuće uvijek lakše igrati. Mislim da su Belgija i Škotska podjednake po kvaliteti. Međutim ja vjerujem da će Hrvatska pobijediti i Belgiju doma i Škotsku u Glasgowu!"

Uspoređujući objektivne mogućnosti momčadi Škotske i Belgije sa kvalitetom naše reprezentacije, prognozirajte konačan plasman ove tri momčadi.
"Ne volim se baviti prognozama, ali vjerujem da će Hrvatska biti na prvom mjestu u skupini."

I za kraj recite imate li kompjutor, surfate li Internetom i pratite li informacije na Sport Netu?
"Imam laptop, ali rijetko koristim Internet. Ja sam više tip za novine! Ali kad odem na Internet, pregledam stranice Sport Neta, svakako."

Čini se da je naša reprezentacija u osobi popularnog Tuše pronašla dugoročno rješenje za mjesto dirigenta obrane vatrenih koja će nam donijeti mnogo zadovoljstva, u predstojećim kvalifikacijskim utakmicama, a zašto da ne vjerujemo - i na Svjetskom prvenstvu u Japanu.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

NogometIntervju
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!