Rukomet

Gojun se u Madridu osjeća "kao da je tamo već godinama", dok je Balić potvrdio da je stigao na zahtjev Dujšebajeva

U Celju razgovarao: Damir Žbulj • nedjelja, 07.10.2012.
Gojun se u Madridu osjeća "kao da je tamo već godinama", dok je Balić potvrdio da je stigao na zahtjev Dujšebajeva
Foto: Mihaela Bradovski

Zanimljivo je bilo subotnje rukometno popodne u Celju. Domaćin se solidno suprotstavio favoriziranom madridskom Atleticu, koji je tek u nastavku susreta okrenuo rezultat u svoju korist i stigao do rezultatski sigurne pobjede. U slavlju Madriđana sudjelovao je i hrvatski dvojac na privremenom radu u ovom rukometnom velikanu, a nakon dvoboja Ivano Balić i Jakov Gojun u razgovoru za Sportnet podijelili su razmišljanja o trenutnoj formi, ali i o prilagodbi na novu sredinu...

Trebao je to biti pravi rukometni praznik u Celju, međutim, domaća publika nije u potpunosti ispunila dvoranu Zlatorog kako bi podržala svoju ekipu, odnosno došla pogledati aktualne osvajače Super Globe turnira iz katarske Dohe, kao i višestruke europske prvake, ekipu Atletico Madrida.

Iako je dvorana bila poluprazna, što zbog uvjerljivog poraza od Veszprema u prvom kolu Lige prvaka, što zbog prvenstvenog poraza Pivovarčana od Gorenja u domaćem prvenstvu, atmosfera je bila odlična, glasna, prava rukometna. Nakon što je Celje Pivovarna Laško na odmor otišla s dva pogotka viška, u nastavku dvoboja trener Atletica Talant Dujšebajev napravio je nekoliko taktičkih zamjena, proradila je španjolska kontra, proigrali su i Barachet, Davis, Canellas, Makedonac i bivši Zagrebaš Kiro Lazarov još je jednom demonstrirao lakoću postizanja pogodaka, a iskusni vratar Hombrados stao je među vratnice i zatvorio puteve prema mreži madridskog sastava...

Svoj doprinos prvoj ovosezonskoj pobjedi, nakon što su u prvom kolu poraženi od aktualnog europskog prvaka Kiela, pružili su i hrvatski reprezentativci u redovima španjolskog velikana, važna obrambena karika Jakov Gojun te jedinstveni Ivano Balić, koji su nakon ostvarene pobjede od šest pogodaka viška u razgovoru za Sportnet podijelili dojmove oko utakmice, najavili sezonu, ali i osvrnuli se na prilagodbu na novu rukometnu sredinu i ekipu u Madridu.

Gojun: "Prihvatili su me odlično, osjećam se kao da sam ovdje već godinama"

Odlazak jedne od glavnih obrambenih karika Zagrebaša, ali i reprezentacije u redove madridskog Atletica za mnoge je bio iznenađenje, no uporni i radišni Jakov Gojun dokazao je kako uspješno može nastupati i u novoj sredini. Iznio je i prve dojmove o novoj sredini, ekipi, suigračima:

"Prvi dojmovi u ovih prvih mjesec dana su odlični. Stvarno je dobro, zadovoljan sam u svim segmentima, od života, od treninga, od suigrača. Stvarno su me dobro prihvatili i dobra smo ekipa, što se vidi. Stalno se družimo, trener to i želi da budemo svi kao jedna familija."

"Puno ima novih igrača, ali igramo sve bolje i bolje. Tek smo praktički krenuli, nije lako uigrati nas šestoricu novih," naglasio je za početak.

Stigao je u ruke legendarnom stručnjaku Dujšebajevu, što sigurno nije mala stvar za Gojuna: "Talant k'o Talant. Vidi se da on tu drži glavnu riječ. On je vođa ove ekipe, a njegov svaki trening je i zanimljiv, no, mora se uvijek biti 100 posto koncentriran. on to želi, on to traži. Dosta se trenutno baziramo na taktici, što je normalno s obzirom na dosta novih igrača, ali o njemu mogu za ovo malo vremena reći samo sve najbolje."

Gojunu se u Madridu, pomalo iznenađujuće pred početak sezone, pridružio i Balić: "Iznenadilo je i mene, naravno. S Ivanom sam i prije pričao o tome, a nije niti on sam znao točno što će biti s tim. No sada je stvarno lijepo za vidjet da smo i on, Kiro i ja ponovno zajedno, nakon što smo prije pra godina bili zajedno u Zagrebu."

Hrvatski reprezentativac oduševljen je dobrodošlicom u ekipi: "Takvi su Španjolci valjda. Oni prihvate svakoga, osjećam se da sam ovdje već ne znam koliko godina. Njima je to sasvim normalno."

Obrana vs. napad

Iako su za Gojuna u Zagrebu, ali i hrvatskoj reprezentaciji namijenjene uglavnom obrambene zadaće, vidi se kako ovaj stasiti igrač može dosta toga pridonijeti i u napadu: "Trener Dujšebajev trenutno dosta rotira. Baš smo neki dan razgovarali te mi je naglasio kako želi da se kao prvo dobro uigramo u obrani i kad bude obrana 'fit', onda će tražiti više od mene da igram i u napadu. Niti njemu nema smisla da mijenja dva igrača, jer danas svi trče, izvode 'brzi centar'. Za sada je ovako u Europi, ali u Asobal ligi igram i obranu i napad tako da je dobro. Stvarno sam zadovoljan."

Ambicije Atletico Madrida svake godine su velike, no ove godine posebno će biti teško otići do kraja: "Mislim da stvarno ima jako dobrih ekipa ove sezone. Što se tiče Kiela i te utakmice u prvom kolu, Bili smo blizu, držali smo se dobro čitavu utakmicu. Odlučile su nijanse, ali trener je rekao kako nema nervoze, niti pritiska. Ne možemo glavom kroz zid, ako trenutno nismo spremni. Mi znamo što je naš cilj. U Kataru smo ih iznenadili, dobili i uzeli to prvo mjesto. Idemo utakmicu po utakmicu, idemo polako, vidjet ćemo na kraju sezone."

Naravno, Gojun i dalje prati nastupe svoje bivše ekipe, koja se igrački dosta promijenila u odnosu na proteklu sezonu: "Zagreb gledam stalno i pratim njihove utakmice, čujem se i s Josom Valčićem i sa Zlajom (Horvatom), vidio sam se s nekima i u Dohi. Dobro igraju, mlada su ekipa, nemaju neke velike ambicije, ali ginu na terenu što Goluža od njih i traži. Mislim da njihovi rezultati i osvojeni bodovi na početku Lige prvaka nisu mala stvar."

Iako su Olimpijske igre tek nedavno završile, uskoro će reprezentacija ponovno na okup, a Svjetsko prvenstvo na njegovom 'domaćem' terenu u Španjolskoj bit će za sam nekoliko mjeseci: "Vrijeme leti. Nije London praktički niti završio, a već je uskoro novo prvenstvo. Prvo se snađi u klubu pa reprezentacija, ritam je takav, nema odmora. Daj Bože zdravlja nama svima, da budemo spremni i za rezultat se ne trebamo bojati."

Komentirao je Gojun i privremenu reprezentativnu pauzu kapetana Igora Vorija: "Nevjerojatno, ali ja sam ga još kao dijete gledao na televiziji i uvijek je ginuo za reprezentaciju. Sigurno se umorio. Nije lagano igrati niti Bundesligu, cijelo ljeto smo imali pripreme i za London, sigurno nije lak ritam. Možda mu dobro dođe i ta pauza."

No, o tom potom, na njemu i na izborniku je da to riješe," zaključio je za kraj Jakov Gojun, nova igračka nada madridskog Atletica.

Balić: "Talant me htio u ekipi"

Iako se znalo kako Ivano Balić karijeru neće nastaviti u Zagrebu, malo tko se nadao da rukometnu publiku oduševljavati u Madridu u dresu Atletica. Potvrdio je kako je poziv stigao na izričiti zahtjev trenera Dujšebajeva, što je samo po sebi dovoljan dokaz kako se na njega i njegovo rukometno znanje itekako može računati:

"Bilo je još nekih opcija drugih, ali naravno, ova mi je bila najdraža i zato sam izabrao Madrid. Talant me želio u ekipi, stvarno su se potrudili oko svega i na kraju je lijepo ispalo."

Balić na terenu provodi u prosjeku nekih pola sata po utakmici, igra i napad, ali i obranu, no, trener Dujšebajev ima u njega veliko povjerenje: "Trener voli da su svi uključeni u utakmicu, da svi igraju, kako bi svima pokazao da ima povjerenja u ovu ekipu. Malo je drugačije nego do sada. treba se naviknuti na novi sistem, ali zadovoljan sam s tim. Treba se u tih 15-ak minuta po poluvremenu ići svom snagom, a onda izađeš van na zasluženi odmor."

"Bit će to puno bolje nego što sad izgleda"

"Nismo im još blizu, imamo puno posla, ima u ekipi šest novih igrača, totalno je drugačiji sustav nego što sam do sada igrao i treba se naviknuti. Trebat će dosta vremena da se uigramo, ali mislim da će to biti puno bolje nego što to sad izgleda," komentirao je snagu svoje nove ekipe Balić, uspoređujući ju s aktualnim europskim prvakom Kielom.

Iako ima neprocjenjivog igračkog iskustva, sigurno će Baliću biti lakše kada se u ekipi nalaze i Gojun, ali i Kiro Lazarov, s kojima je već dijelio svlačionicu: "Dobro, Kiro ovdje već puno bolje 'pliva' od nas dvojice. Drugačiji je sustav i već je tu dvije godine. Stvarno igra odlično, potegne kada drugima ne ide."

Komentirao je Ivano domaći susret s europskim prvakom Kielom iz prvog kola Lige prvaka, koji je mogao pokazati koje su trenutne mogućnosti ekipe Atletica: "Bili smo blizu možda rezultatski, ali mislim da smo igrali dosta loše, izgubili puno lopti, mislim da je to bio najveći problem, uz slabu realizaciju igrača više."

Niti protiv Celja nije to izgledalo najbolje, no kvaliteta pojedinaca, kao i šira klupa izvukli su na kraju zasluženu pobjedu: "Imamo problema, pogotovo prvo poluvrijeme u svim ovim utakmicama do sada što smo igrali."

Osvrnuo se za kraj Balić i na svoju bivšu ekipu Zagreba: "Gledao sam ih, igraju dobro, uzeli su bodove i to je najvažnije. Kao i da igra dosta mladih koji bi trebali privući ljude na tribine da ih dođu bodriti. Nadam se da će nastaviti tako i da će napraviti neki veći uspjeh."

Pogodak Balića početkom nastavka utakmice za vodstvo Atletica bio je prava rukometna majstorija...

Liga prvaka, skupina A

1Kiel 14410:379+3122
2Aalborg Handball 14430:382+4819
3Paris Saint-Germain 14431:412+1917
4Barlinek Industria Kielce 14413:402+1116
5RK Zagreb 14373:373014
6OTP Bank Pick Szeged 14401:414-1313
7Kolstad 14393:401-811
8Eurofarm Pelister 14333:421-880

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik09.10.2012. u 10:52
    Ivano care, Maradono, Pele, Messi, Ronaldo, Jordan, Tiger Woods, što god ali daj se brate više ošišaj ili bar obrij, izgledaš ka zadnja splitska đankara !
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik09.10.2012. u 09:51
    Ivano...što reći...rukometni Maradona:)
    Obrisan korisnik