Rukomet

Tomás: "Zagreb je Zagreb. Ovdje se rukomet diše punim plućima"

Razgovarala:Mihaela Bradovski • subota, 20.10.2012.
Tomás: "Zagreb je Zagreb. Ovdje se rukomet diše punim plućima"
Foto: Mihaela Bradovski

Rukometaši Barcelone stigli su u Zagreb gdje će u subotu u sklopu četvrtog kola Skupine D Lige prvaka odmjeriti snage s mladim sastavom Slavka Goluže. Odlaskom Laszla Nagya kapetansku je traku preuzeo španjolski reprezentativac Víctor Tomás González, a u ekskluzivnom razgovoru za Sportnet 27-godišnje je krilo otkrilo svoja razmišljanja o ovom dvoboju, Ligi prvaka, španjolskom prvenstvu, ali i siječanjskom SP-u koje će se održati u njegovoj domovini...

"Ključnu ću loptu puknuti bez oklijevanja"

Barcelona susret sa Zagrebom dočekuje kao stopostotna u domaćem prvenstvu, ali i u Ligi prvaka. Na taj je način, bez obzira na brojne promjene koje su se dogodile ovoga ljeta, momčad Xavija Pascuala pokazala kako je u kratkom vremenu pronašla recept za nadomjestak važnih igrača koji su otišli. Španjolski prvak ljetos je ostao bez kapetana Nagya, u Veszprem su otišli i Marco Oneto te Cristian Ugalde, a Barcelonin dres ne nose više niti Johan Sjöstrand i Konstantin Igropulo. Što se tiče pojačanja, svakako je najveće ono na vratima, Arpad Šterbik, no dobro su se u novom društvu snašli i Gurbindo, Stranovsky i Montoro.

"Jasno je da je Laszlov odlazak velika stvar. ipak je on najbolji desni vanjski na svijetu, ali isto tako je jasno da opet imamo jaku momčad spremnu boriti se za naslove u svim natjecanjima. Pojačanja koja smo doveli će nam u tome pomoći."

Ulogu kapetana i vođe momčadi preuzeo je upravo Tomás. Tomás je prošao Barceloninu omladinsku školu, igrao za njenu B momčad, a od 2004. godine član je seniorskog sastava. Kapetanska traka prirodan je slijed događaja.

"Biti kapetan Barcelone za mene je veliki ponos i zadovoljstvo i nadam se da ću biti kapetan još dugo godina. Ja sam dijete Barcelone, rođen u Barceloni i velik sam obožavatelj kluba i to je nešto što me čini jako ponosnim. Naravno, sada na neki način moram biti i glasnogovornik momčadi baš kao i posrednik između trenera i suigrača. Što se igračkog dijela tiče, tu sam ostao isti. I dalje ću ključnu loptu puknuti bez oklijevanja."

"Zagreb je uvijek spreman 'potući se' s najjačima"

Barcelona u Zagrebu traži svoju četvrtu pobjedu iz jednako toliko susreta, no u prošlom kolu protiv Dinamo Minska, kada su mnogi očekivali rutinsko odrađivanje posla, upisana je minimalna pobjeda. Opuštanja od strane favorite nije bilo. Kapetan je uvjeren da je riječ o jednom lošem danu.

"Svaka utakmica je svijet za sebe. Došao nam je Minsk koji je zaredao par dobrih utakmica i protiv nas su odigrali odlično, a mi nismo imali svoj dan. No, i unatoč tome, uspjeli smo okrenuti skoro izgubljenu utakmicu. Zbog toga mislim da nam je ta pobjeda bitnija od dva boda jer je dokazala nama, a i ljudima koji nas prate, da možemo slaviti i kada imamo loš dan. Ako se vodimo time da svatko kad tad ima takav dan, nadam se da je utakmica s Minskom bio naš i da ćemo u Zagrebu upisati četvrtu uzastopnu pobjedu u Ligi prvaka."

Zagreb je prošle sezone po prvi puta u povijesti stigao do pobjede u Barceloni. Kao i katalonska momčad i Zagrebaši su u novu krenuli u podosta izmijenjenom sastavu. Golužin kadar iako pomlađen zaslužuje respekt svih svojih protivnika pa tako i španjolskog velikana.

"Zagreb je Zagreb. Na ovim prostorima rukomet se diše punim plućima i Zagreb je uvijek spreman 'potući se' s najjačima u Europi. Činjenica je da su otišla prije svega tri vrhunska igrača, ali još uvijek su tu imena poput braće Valčić, Horvata, Šprema, Marića, Špilera. Sve su to veliki igrači i jasno je da pogotovo na svom terenu mogu poraziti svakoga. Očekujemo tešku utakmicu, kao i sve dosadašnje ovdje u Hrvatskoj i Zagrebu, ali očekujemo i pobjedu kako bismo zadržali vodeću poziciju u skupini. Ove godine ne mogu istaknuti samo jednog pojedinca, kao sto je npr. prošle godine bio Balić, istaknuo bih više njih. Kao što sam i prije spomenuo, tu su prije svega braća Valčić koji jako puno doprinose igri Zagreba, te Horvat koji je također jako bitan dio ove momčadi."

"Veszprem iznio svoju kandidaturu za ovogodišnji F4"

Mnogi su uoči početka sezone prednost za odlazak na Final Four dali Atleticu, međutim, situacija se u posljednjih nekoliko tjedana u Barceloninom najvećem konkurentu promijenila na lošije. Stigla su neuvjerljiva izdanja u Europi, a sada i ozljeda Hombradosa. Tomás vjeruje da europski doprvak može uspješno prebroditi sve probleme i konkurirati za odlazak u Köln.

"Imaju još dosta vremena za preokrenuti dinamiku, ali istina je da nitko nije očekivao njihov baš ovako loš ulazak u elitno natjecanje. Poznavajući Talanta i većinu igrača Atletica, siguran sam da, ako promijene mentalitet i na neki način zaborave na ozljedu Hombradosa, mogu pronaći svoju igru i doći do Final Foura."

Jedan od sve ozbiljnijih konkurenata za odlazak na završnicu Lige prvaka je i Veszprem. U jakoj skupini mađarski je prvak ubilježio pobjede protiv oba prošlogodišnja finalista.

"Pobjedom u Madridu i kod kuće nad Kielom, Veszprem je jasno iznio svoju kandidaturu za sudjelovanje na ovogodišnjem F4. Doduše, put je dug i težak. Vidjet ćemo kako će se stvari dalje odvijati, pogotovo u kasnijim križanjima, ali vjerujem da je jedna od momčadi koja može doći do završnog turnira. Osim toga, vjerujem da će tamo biti i Kiel i, naravno, Barcelona. Zatim je tu niz momčadi kao što su Kielce, Füchse, HSV, sve su to jaki sastavi koji će dati sve od sebe da bi došli tamo."

"ASOBAL bez dvojbi sve slabija iz godine u godinu"

U domaćem prvenstvu Barcelona drži vrh, u stopu je prati Atletico i situacija je to koja se ponavlja već sezonama. Osim financija upravo je borba za naslov samo ova dva kluba jedan od faktora zbog kojih mnogi smatraju da je ASOBAL sve slabija liga.

"Bez ikakvih dvojbi, ona to iz godine u godinu i je. U nedostatku financijskih sredstava, najbolji igrači sve češće odlaze u druge lige poput Njemačke i Francuske, pa čak i u Rumunjsku i Mađarsku. Ali, evo, Ademar ne izgleda loše u Europi. No, mislim da će utrka za naslov ipak biti između Atletica i nas i, ako ne bude većih iznenađenja, trebala bi se odlučiti u dva međusobna ogleda."

"Uz pomoć navijača po naslov svjetskih prvaka"

Atletico je oslabljen ozljedom Hombradosa, no oslabljena će biti i Španjolska na Svjetskom prvenstvu kojem je domaćin. Dobra je vijest da Sierra koji je njegova moguća zamjena igra dobro u PSG-u. Pred domaćim navijačima cilj Španjolaca je otići što dalje, ponovno se uvrstiti u sam rukometni vrh. Na putu prema tome, već kroz natjecanje u skupini, bit će joj i Hrvatska.

"Stvarno se veselimo igranju pred svojim navijačima. Tim više što u zadnje vrijeme igramo dobro. Poslije bronce u Švedskoj, borbe za medalju u Srbiji, na Olimpijskim smo igrama također bili blizu ulaska u polufinale. Ozljeda Hombradosa za nas je, dakako, veliki udarac jer on je igrač koji je najduže u momčadi, s najviše iskustva i koji je, između ostalog, i naš kapetan u pravom smislu te riječi. S druge strane, Arpad i Sierra su jako dobar vratarski dvojac. U svakom slučaju očekujemo da nam naša publika pomogne u pokušaju da osvojimo Svjetsko prvenstvo. Hrvatska je svakako i po dosadašnjim rezultatima pokazala da je među najjačima rukometnim vrstama. Tu je i Mađarska pa mislim da će između nas troje izaći pobjednik skupine."

Liga prvaka, skupina A

1Kiel 14410:379+3122
2Aalborg Handball 14430:382+4819
3Paris Saint-Germain 14431:412+1917
4Barlinek Industria Kielce 14413:402+1116
5RK Zagreb 14373:373014
6OTP Bank Pick Szeged 14401:414-1313
7Kolstad 14393:401-811
8Eurofarm Pelister 14333:421-880

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik22.10.2012. u 22:07
    Več dvadeset godina dolazak na Zagrebove velike tekme je istinski doživljaj
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik20.10.2012. u 09:20
    svaka cast na ekskluzivnom razgovoru! cini se momak na mjestu. lijepo je vidjeti da se zagreb tako respektira i da ozbiljnim ekipama nesta znaci njegovo ime a po slici bi rekao da je i novcic bacio za srecu. :)
    Obrisan korisnik