Rukomet

Iva Pongrac: "Želim biti prvo krilo Podravke u godinama koje dolaze"

Razgovarala:Ivana Strahija • subota, 06.07.2013.
Iva Pongrac: "Želim biti prvo krilo Podravke u godinama koje dolaze"

Iva Pongrac, rukometašica Podravke, vratila se iz Turske, gdje je sa ženskom rukometnog reprezentacijom osvojila broncu Mediteranskih igara. Mlada Međimurka pred sobom ima pripreme za sezonu koja slijedi i u kojoj se nada dokazati svoj rukometni talent...

Iva Pongrac svoju je rukometnu karijeru počela u Podravci 2001. godine, a od 2009. godine je u seniorskoj ekipi, s kojom dijeli dobro i zlo. Međimursko lijevo krilo već je u prošloj Podravkinoj sezoni dobilo zamjetniju minutažu, no tek od ove se mlada Pongrac nada biti u centru pozornosti.

No, prije nego otpočnu klupska uzbuđenja, Pongrac je sa ženskom reprezentacijom bila na Mediteranskim igrama, otkud se vratila s broncom. Medalju nitko nije očekivao, pa je uspjeh svakako cijenjen u rukometnim krugovima.

"Na početku nismo imali nikakvih očekivanja, s obzirom na kombinirani sastav u kojem smo stigli. Međutim, kroz utakmice smo shvatile da možemo igrati sa svima i da možemo ostvariti dobar rezultat. Postale smo toga svjesne te osigurale prolazak u polufinale natjecanja što je već tada bila okarakterizirano kao velik uspjeh. Sigurna sam da su svi zadovoljni osvajanjem bronce, prvenstveno jer se nitko nije nadao da u ovakvom sastavu možemo tako nešto postići. Isto tako, da nam je netko prije prvenstva ponudio broncu s Mediteranskih igara, mislim da bismo svi pristali, bez pogovora. Osobno smatram to odličnim uspjehom i ponosna sam na to", kazala je Pongrac u razgovoru za Sportnet.

Slika 1 od 1.
Foto: Ivana Strahija

Hrvatska je u polufinale prošla iz skupine B, uz dvije pobjede, poraz i remi, potom izgubila od Srbije i na koncu pobijedila Crnu Goru u meču za broncu. Pongrac o najboljim izdanjima svoje ekipe kaže: "Najbolje dvije utakmice na MI odigrali smo protiv Španjolske i protiv Slovenije. Sa Španjolkama je sve bilo na njihovoj strani, nitko se nije nadao našoj pobjedi te smo samim time iznenadile i pokazale da nismo bezazlen protivnik. Dan kasnije, protiv Slovenki, odigrale smo vrhunsku utakmicu, posebno u obrambenom segmentu i izjednačenim rezultatom izborile prolazak u drugi krug natjecanja što je bilo veliko iznenađenje za sve pratitelje rukometa."

Dakako, bilo je i manje sjajnih izdanja: "Lošije utakmice, prvenstveno u rezultatskom smilslu, odigrale smo protiv Tunisa. To je bila utakmica koja nam ništa nije značila, pa vjerujem da je došlo do laganog opuštanja u tom smislu ali i do umora koji je izašao na vidjelo. Također, mislim da ni polufinalnu utakmicu sa Srbijom nismo odigrale na najvišem nivou, da smo mogle pružiti puno veći otpor, ali kasnije, kad bolje razmislim, vidim da je Srbija jednostavno bila bolja od nas na ovom natjecanju i zasluženo prošla dalje."

Nakon reprezentativnih obaveza i samo malo odmora, slijede pripreme s Podravkom. Najbolji hrvatski ženski rukometni sastav i u novoj će sezone igrati prestižnu Ligu prvakinja, kao i Regionalnu ligu, a tu su i očekivanja u domaćem prvenstvu i Kupu. No, situacija u koprivničkom kolektivu uvelike je promijenjena odlaskom velikog broja igračica.

"Ekipa se od prošle godine znatno promjenila, ne sjećam se da li je ikada u klubu bilo više odlazaka/dolazaka kao ove sezone. Očito je da je ekipa slabija nego prošle sezone, uz odlazak Damnjanović, Tatari, Jelčić, Žderić, Čović, Horvat i Gaće. Naravno, ti su odlasci ostavili traga jer su otišle sve one igračice koje su do sada bile nositeljice igre. Ekipa je slabija u odnosu na prošlu sezonu, ali isto tako napominjem da nije ništa lošija nego ostale ekipe u Hrvatskoj koje su se pojačale. Nama je i dalje cilj osvajanje prvenstva i Kupa, osobno vjerujem da mi to možemo i ostvariti bez obzira na sve špekulacije", jasna je Pongrac.

Osim igračica promjena je stigla i na trenerskoj poziciji. "Na mjesto trenera dolazi Goran Mrđen, u rukometnim krugovima svima dobro poznat strateg. Za sada su reakcije na promjenu trenera dobre, pozitivne, većina cura poznaje trenera Mrđena te su u nekom dijelu već radile s njim kroz reprezentacije i klubove. Zbog toga mislim da neće biti nikakvih problema kod prilagodbe na trenera, osobno imam pozitivno mišljenje u vezi njegovog rada i odnosa."

Za sebe osobno Pongrac također ima velike želje: "Do sada sam uvijek uz sebe imala starije i iskusnije krilo, poput Pušić i Zebić, te je samim time, očekivano, i moja miniutaža bila manja. Ove godine želim se dokazati i pokazati da mogu biti prvo krilo Podravke narednih godina. Nadam se da ću to i ostvariti."

Foto: rk-podravka.hr

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!