Nogomet

Karlo Lulić: "Osijek mi je dao sve i želim ovdje ostati što duže"

Razgovarao:Mario Katušić • nedjelja, 08.09.2013.
Karlo Lulić: "Osijek mi je dao sve i želim ovdje ostati što duže"

Nogometaši Osijeka nikako ne mogu biti zadovoljni ulaskom u sezonu, koji je tek malo popravila posljednja pobjeda nad Hajdukom. No, mogu biti zadovoljni nastupima pojedinih mladih igrača, u prvom redu Karla Lulića, koji je prema svom uzrastu trebao biti tek prva juniorska godina, no umjesto toga, trenutno dijeli drugo mjesto najboljih strijelaca MAXtv Prve lige s četiri pogotka, a upisao je i jednu asistenciju. Mladić za Sportnet priča o svom nogometnom putu, sadašnjosti i željama...

Karlo, kako je došlo do mjesta u prvom sastavu, odnosno do odlaska na seniorske pripreme, iako si tek izašao iz kadetskog uzrasta?

"Bilo je poprilično iznenađujuće, saznao sam da je za trenera izabran Tomislav Steinbruckner, a malo nakon toga, trener Ivo Vranješ me je obavijestio da idem na pripreme sa seniorskom ekipom. Bilo je to dva dana prije početka priprema. Nakon toga smo otišli u Orahovicu, tamo sam se iskazao u prijateljskim susretima. Iako sam zaigrao 30-ak minuta u posljednjem kolu prošle sezone, iskreno nisam očekivao ovako brzo pravu priliku te sam zahvalan na tome."

Kada si došao u Osijek i kako je došlo do toga?

"Inače sam iz mjesta Laze kod Nove Gradiške, a nogomet sam igrao u Mladosti iz Cernika. 2010. godine sam potpisao stipendijski ugovor s Osijekom, iako sam imao i ponudu Hajduka. No, na kraju sam odabrao ostati u Slavoniji i nisam požalio. Kad sam dolazio, naravno da sam bio impresioniran, kao što bi bio svaki dječak kad dolazi u prvoligaški klub i ponavljam još jednom, sretan sam, odlično mi je i imam potpunu podršku svih u klubu i oko njega."

Pored nogometa se i školuješ?

"Da, učenik sam trećeg razreda Trgovačke i komercijalne škole."

Slika 2 od 2.

U klubu je, kao što znamo, teška situacija, igrači odlaze tražeći bolje uvjete, kako igračke tako i financijske. Kakav je tvoj stav prema tome te da možeš birati, do kada bi ostao u Osijeku?

"Osijek je moj klub, naravno uz Mladost iz Cernika i Graničar iz Laza, koji mi je sve dao, i pokušati ću ostati što duže. Teška su vremena i naravno da svatko traži priliku za napredak, kako financijski tako i igrački. Bilo bi lakše kada bi uvjeti bili bolji, no mlad sam i apsolutno mi se nigdje ne žuri te se nadam ostanku još neko vrijeme. Tek sam počeo i imam još dosta toga za ostvariti u redovima Osijeka."

Trenutno u klubu igraš na poziciji isturenog veznog ili polušpice, no viđali smo te i na mjestu zadnjeg veznog. Koja ti je najdraža pozicija, na kojoj se najbolje snalaziš?

"Tako je, trener me u kadetima koristio na poziciji zadnjeg veznog, to sam znao zaigrati i u reprezentaciji, no od kada igram nogomet uvijek sam igrao ofenzivnog veznog, to je pozicija na kojoj je najbolje snalazim i drago mi je što ponovno igram na tom mjestu u momčadi."

Za nešto više od mjesec dana počinje Svjetsko prvenstvo u uzrastu do 17 godina. Jesi li već razgovarao s nekim u klubu oko toga te znaš li hoće li te pustiti da nastupiš za reprezentaciju?

"Trener je najvažniji što se toga tiče, no nismo još o tome razgovarali. Kada dođe poziv u klub sjesti ćemo i donijeti odluku. Naravno da bih volio otići, no situacija je 50:50. Ne bih volio propustiti utakmice za Osijek, no ipak je u pitanju najveća svjetska smotra. Kada dođe poziv odlučiti ćemo."

Sjajna ste generacija, prije svih tu su Brodić, Halilović, Bašić, Mamić, Čuljak... Vjeruješ li da možete daleko ukoliko budete kompletni?

"Dobili smo dobru skupinu. Uzbekistan je prvak Azije i nije za podcjenjivanje, no tu su još Maroko i Panama i mislim da bismo to trebali savladati. No nikada se ne zna kakve su ekipe, protiv svakoga treba biti oprezan i odigrati pravu utakmicu. Nakon skupine, sve je moguće, no ja vjerujem da ćemo na ovom prvenstvu biti pravi."

Misliš li da je Osijek marginaliziran što se tiče reprezentativnih selekcija? Svaku utakmicu starta po nekoliko igrača koji po godinama imaju mjesta u U21 selekciji, no nijedan se nije našao na popisu izbornika Nike Kovača? Slična situacija je i kod U20 reprezentacije, gdje je samo Ivan Aleksić putovao u Tursku na SP.

"Trenutno je takva situacija. Dinamo i Hajduk su naši najveći klubovi, a i mi smo loše ušli u sezonu, tako da oni trenutno imaju prednost. Osim toga, ne znam zašto igrači Osijeka tako slabo kotiraju, no nadam se da će se u bližoj budućnosti to promijeniti."

Kakav je ovosezonski domet ekipe Osijeka i koliko je vidljiva promjena rada trenera Davora Rupnika za razliku od Tomislava Steinbrucknera.

"Kako trener voli reći: 'Zašto se ne bismo borili za Europu?' On od nas traži potpuni pressing, nije bitno koliko dugo, nego je bitno da damo sve od sebe i to se za sada pokazalo dobrim pristupom. Podignuo nam je moral nakon samo jedne pobjede u sedam kola, a pobjeda nad Hajdukom je to još više učvrstila i dala nam samopouzdanja. Sada idemo kod Dragovoljca, planiramo uzeti sva tri boda, a nakon toga nam dolazi Dinamo i to bi trebala biti jedna sjajna utakmica u kojoj možemo puno toga napraviti."

S kim se u momčadi najbolje slažeš, kako na terenu, tako i van njega?

Slika 1 od 1.

"Najbolje se slažem s Andrejem Šimuncom, jer smo blizu i po godinama, ali moram spomenuti i Valentina Babića koji mi puno pomaže savjetima i sjajan je čovjek. Nikako ne smijemo zaboraviti i našega kapetana Ivu Smoju koji je, iako trenutno ne igra, uzor svima nama mlađima. Dolazi nas podržati prije svake utakmice, podiže nam moral te je s nama i nakon svake utakmice. Svi se nadamo da će se ubrzo vratiti, jer nam treba njegova borbenost. Trenutni kapetan Tomislav Šorša nam svima puno pomaže savjetima i iskustvom te se nadam da će uskoro i on igrati kao što je igrao prije teške ozljede. Što se tiče igračke kvalitete, ne bih volio nikoga izdvajati, jer smo prije svega dobra ekipa."

Na tribini se u posljednje vrijeme stvorio dojam da nove mlađe generacije ne osjećaju privrženost Osijeku kao neke ranije. Misliš li da je to do toga što niste odrastali uz "slavne dane" Osijeka, ili nešto ima i u tome što među vama nema puno rođenih Osječana?

"Ima nešto u tome što nas ima sa svih strana, no mislim da bi se svi trebali ugledati na našeg kapetana Ivu Smoju. On nam je svima uzor te svojim srcem i svojom borbenošću svima daje primjer. Od njega možemo puno naučiti, kako i igrački, tako i o privrženosti klubu. Dok nije s nama na terenu bodri nas i motivira i nadamo se da će se vrlo brzo vratiti na travnjak gdje mu je mjesto i gdje nam je potreban."

Imaš li neki nogometni san? Reprezentacija, Liga Prvaka, prvak neke jake lige, neki uspjeh sa Osijekom?

"Naravno da je svima san zaigrati za A reprezentaciju, pa tako i meni. Dalje nisam razmišljao. Jedini pravi san mi je bio da postignem pogodak za Osijek, i evo to sam ostvario već sa 17 godina."

Znači, idući je da postigneš pobjednički gol za Osijek?

"Hehe, tako je!"

Foto: Marko Banić

SuperSport HNL

1Dinamo 3667:30+3782
2Rijeka 3669:30+3974
3Hajduk 3654:26+2868
4Osijek 3662:43+1957
5Lokomotiva 3652:45+751
6Varaždin 3639:47-842
7Gorica 3635:50-1541
8Istra 1961 3636:54-1841
9Slaven Belupo 3643:69-2633
10Rudeš 3622:85-639

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik10.09.2013. u 11:42
    Već je pokazao da je klasa, samo treba nastaviti!
    Obrisan korisnik
  • russell08.09.2013. u 12:09
    bravo dečko, samo tako nastavi
    russell