Rukomet

Špiler: "U Meškovu odlično funkcioniramo, ako to i dalje bude najbolja prilika ostat ću u Bjelorusiji"

Razgovarala:Danijela Lemaić • srijeda, 23.04.2014.
Špiler: "U Meškovu odlično funkcioniramo, ako to i dalje bude najbolja prilika ostat ću u Bjelorusiji"
Foto: Uroš Hočevar / IHF

Bjeloruski klub Meškov Brest iz godine u godinu sve je jači što dokazuje i uspjeh u ovogodišnjem, trećem po redu, izdanju SEHA Gazprom South Stream lige na kojem je završio na drugoj poziciji. U njegovim redovima svoje mjesto su pronašli mnogi bivši Zagrebaši, a jedan od njih je i slovenski reprezentativac David Špiler. Samo za Sportnet Špiler je opisao svoj rukometni put, zašto se odlučio baš za Bjelorusiju te kako vidi slovenski rukomet danas.

Meškov Brest bjeloruski je klub koji je u svojoj prvoj, a drugoj sezoni SEHA lige stigao do same završnice koja se odigravala u Skoplju i već tada pokazao da je pred ekipom, čiji je kapetan Ljubo Vukić, sve bolja igra. U susretu za treće mjesto od njega je bolji bio Metalurg 26:21, ali s novim pojačanjima i stručnim stožerom Bjelorusi su najavili borbu za sam vrh regionalne lige.

U svoje redove doveli su neke od bivših Zagrebaša, vratara Ivana Pešića, kružnog napadača Domagoja Sršena i srednjeg vanjskog Davida Špilera te za trenera postavili bivšeg pomoćnog trenera CO Zagreba i hrvatske reprezentacije Željka Babića, dok mu se na klupi pridružio Andrija Nikolić. Uz njih je put Bjelorusije otišao i Hrvat David Miličević, dok su se u dresu Meškova, uz bok Vukiću, već našli Robert Markotić i Ivan Karačić.

Nova sezona s pojačanjima donijela je veliki napredak u igri te je Meškov uspio osigurati svoje mjesto na novom Final Fouru regionalne lige i nakon uzbudljivog dvoboja s Tatran Prešovom osigurao svoje mjesto u finalu u kojem je izgubio od Vardara. Također, odličnom igrom u domaćem prvenstvu ima priliku osvojiti naslov prvaka Bjelorusije te tako sljedeće godine zaigrati i u Ligi prvaka, a jedan od nositelja igre i razigravač momčad zasigurno je, a vidjelo se to i prilikom njegove ozljede te izostanka tijekom finala ovogodišnje SEHA lige, upravo, David Špiler.

Početak karijere i dolazak u redove hrvatskog prvaka

David Špiler svoj je profesionalni rukometni put započeo u Termo Škofja Loki iz koje je prešao u redove Prevent Slovenj Gradeca nakon kojeg je branio bolje Celja Pivovarne Laško. Godinu prije pridruženja hrvatskom prvaku igrao je za Cimos Koper.

"Hvala bogu, u Bjelorusiji se razvija rukomet, ljudima je stalno do napretka i mnogo se ulaže u sport",rekao je Špiler riječ, dvije o poziciji rukometa u Brestu u kojem su nakon gašenja Dinamo Minska mnogi igrači pronašli utjehu.

"Rukometnu karijeru započeo sam, normalno, u Sloveniji gdje sam promijenio četiri kluba. Nažalost, situacija u Sloveniji, što se tiče rukometa, se tada promijenila tako da sam bio primoran otići van. Da je bilo drugačije siguran sam kako bih ostao jer ipak je doma najljepše i ipak su tada to bili top klubovi, ekipe koje su bile među najbolje rangiranima u Europi, ali nažalost, kriza je kod nas stigla nešto ranije i odlučio sam otići."

Nakon godina provedenih u slovenskoj ligi slovenski reprezentativac odlučio je promijeniti klub. Iako su ponude stizale iz raznih strana, pa i njemačke Bundeslige, odlučio je potpisati za Croatia osiguranje Zagreb: "Nakon karijere u Sloveniji odlučio sam potpisati za hrvatskog prvaka, to je klub koji mi je mnogo pomogao i u kojem sam se uvijek osjećao kao kod kuće i svima u klubu mogu dati samo pohvale, jednako kao i svim ljudima koje sam upoznao dok sam živi u glavnom gradu Hrvatske. To je klub u kojem sam napredovao u igri i proveo odlične tri sezone. Uvijek se s osmjehom vraćam u Zagreb."

Slika 1 od 1.
Foto: Kristijan Komarica

Pri kraju rukometne sezone 2012./2013. iz CO Zagreba stigla je vijest kako su hrvatski prvak i Slovenac Špiler sporazumno raskinuli suradnju te je pred srednjim vanjskim bilo nov izazov, naime, Špiler je krenuo put Bjelorusije gdje su svoje ugovore do tad već potpisali neki od njegovih bivših suigrača: "Ponovno je stigla situacija u kojoj sam morao pronaći novi klub i tu je na kraju kao rješenje stigao Meškov Brest."

Život u Brestu i pogled u budućnost

Velika želja ponovno zaigrati s Balićem

Odlaskom Špilera u Meškov Brest za njime je tamo trebao stići i Ivano Balić, ali od dogovora nije bilo ništa stoga je rukometni Mozart karijeru nastavio u njemačkom Wetzlaru. Špiler i Balić za vrijeme igranja u Zagrebu postali su jako dobri prijatelji i velika im je želja ponovno zaigrati zajedno stoga ne čudi mogućnost koja se pojavila ovih dana, a ta je da će Špiler slijediti svoju želju i otići u Bundesligu gdje bi trebao dijeliti klub s Balićem ili zamijeniti ga na njegovoj poziciji ukoliko se Balić odluči za kraj karijere.

Osvrnuo se stoga Špiler na novonastalu mogućnost: "Priča oko Wetzlara i Balića je vrlo duga. Postojale su želje s obje strane da ponovno zaigramo zajedno, kao što je bila i ta da Ivano stigne u Meškov prošle sezone, ali očito nam nije suđeno igrati zajedno. U svakom slučaju volio bih ponovno zaigrati s njim, ali ne bih sada htio pričati o njemu, o njemu kao igraču sve se zna i mnogo sam naučio od njega stoga bi mi bila čast ponovno dijeliti teren s njim, ali nažalost mislim da se to neće ostvariti, želje i mogućnosti su različite i ponekad neostvarive."

Uoči Špilerova odlaska u Meškov Brest kružile su neke informacije gdje će nastaviti karijeru, ali on se odlučio pridružiti bjeloruskom klubu u čije su redove već bili pristigli neki od njegovih bivših suigrača. Osim rukometa, koji je uvijek prioritet u izboru novog kluba, samo za Sportnet Špiler je otkrio što je još presudilo u pakiranju putnih torbi za Brest.

"Vrlo je zanimljivo igrati u Meškovu, jednako kao i živjeti tamo. To je jedna sasvim druga kultura koja me u potpunosti privukla. Volim učiti strane jezike i ruski je jedan od jezika koji će mi vrlo dobro doći u budućnosti ako se budem htio baviti bilo kojim poslom. Naravno, prioritet mi je bio rukomet tako da sam se prvenstveno zbog toga odlučio za Bjelorusiju."

S obzirom na to da je bjeloruski klub postao dom mnogih hrvatskih rukometaša te bivših Zagrebaša koji se poznaju od prije, prilagodba je bila puno lakša što je uistinu vidljivo u svim segmentima igre: "U Meškov je, nakon što je odigrao svoju prvu sezonu u SEHA ligi, stiglo još Hrvata i bivših Zagrebaša, mojih bivših suigrača, kao i trener i pomoćni trener. Zbog toga i odlično funkcioniramo jer smo adaptaciju malo prilagodili sebi, dobro se poznajemo i to se sve vidi i na terenu, a na kraju i u rezultatima."

Po odlasku iz CO Zagreba Špiler je potpisao jednogodišnji ugovor s Meškovom, a iako ne krije kako mu je želja zaigrati u najjačoj ligi svijeta, Bundesligi, karijeru će nastaviti tamo gdje će dobiti najbolju ponudu: "Ambicija mi je zaigrati u Bundesligi, ali sve ćemo vidjeti na kraju sezone. Kriza je obuhvatila rukomet i vrlo je teško uzeti neki normalan ugovor tako da će se neki klubovi možda teško nositi s ovim ugovorom koji imam u Brestu, ali ja ću nastaviti gdje će biti najbolja prilika, pa ako to i dalje bude Meškov ostat ću u Bjelorusiji."

Riječ, dvije o slovenskom rukometu

Slovenski klubovi ove su godine razveselili sve ljubitelje rukometa tako što su se dvije najbolje ekipe plasirale u osminu finala Lige prvaka. Iako je Gorenje Velenje uvjerljivo izgubilo od PSG-a, Celju je malo nedostajalo do četvrtfinala nakon što je u ukupnom zbroju njemački Flensburg bio bolji za samo dva pogotka. Također, Maribor Branik iz sezone u sezonu je jači i čvrsto drži treću poziciju u Prvenstvu, a nakon ulaska u SEHA GSS ligu, što je sada sve izvjesnije, slovenski klubovi samo će napredovati.

"Rukomet u Sloveniji je jedna ironija, što je veća kriza to smo bolji i sve se više dižemo. Kako u reprezentaciji tako i u klubovima, ali hvala bogu da je tako. Gorenje Velenje i Celje Pivovarna Laško su napravili veliki uspjeh ove godine u Ligi prvaka, a i Maribor je sve bolji. "

Slika 2 od 2.
Foto: Simon Maljevac

David Špiler je standardni slovenski reprezentativac koji je do sada skupio 117 nastupa za nacionalnu selekciju i zabio 247 golova. Prvi put je reprezentativni dres obukao davne 2002. kada je na Europskom prvenstvu juniora pod palicom Slavka Iveziča Slovenija osvojila drugo mjesto, a potom se 2003. na Svjetskom prvenstvu izborila za broncu. U seniorske redove prešao je 2005. te je do danas nastupio na dvije svjetske i tri europske smotre. Samo dan prije odlaska na SP u Španjolsku, Špiler se ozlijedio stoga je uspjeh svoje ekipe morao gledati na televizoru.

Nakon niza lošijih rezultata, koje je slovenska reprezentacija upisala nakon Europskog prvenstva 2004. kada se okitila srebrom, ista se vratila u vrh rukometa odličnim nastupom na Svjetskom prvenstvu u Španjolskoj kada je u borbi za broncu izgubila upravo od Hrvatske (31:26).

"Slovenija je napravila povijesni uspjeh i vratila se u reprezentativni vrh na SP 2013., ali nažalost zbog ozljede koju sam zaradio dan prije odlaska sve sam pratio samo preko TV-a i emocije su me dostigle mnogo jače nego da sam bio na terenu. Imamo jako zanimljivu reprezentaciju, naime, to su sve mladi dečki koji sve više i više znače u Europi stoga sam siguran kako će u budućnosti ponovno napraviti dobar rezultat, a tako i na kvalifikacijama za EP u Poljskoj", zaključio je Špiler.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!